Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Η Περιφέρεια Ηπείρου εμμένει στον σχεδιασμό για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων-Δηλώσεις για το ΕΣΠΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου εμμένει στον σχεδιασμό για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων-Δηλώσεις για το ΕΣΠΑ

kaxrimanhs

Η Περιφέρεια Ηπείρου εμμένει στον ΠεΣΔΑ

για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων

 

«Στην Ήπειρο, Περιφέρεια και Δήμοι, εμμένουνε στον Περιφερειακό σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Οι πόροι από το πρόγραμμα 2014-2020 αρκούν για να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα και να αποφύγουμε τα πρόστιμα».  Τα παραπάνω τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για την απόφαση (26 Ιουνίου 2015) του τότε Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη να θέσει στο αρχείο τη ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για  την Αναθεώρηση του ΠεΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων) και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις του Αν. Υπουργού Ι. Τσιρώνη, ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης, πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό ενημέρωσε τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του την Πέμπτη οι Περιφερειάρχες της χώρας, επισημαίνοντας τόσο τη χαμηλή τιμή που έχει επιτευχθεί από το διαγωνισμό (41 ευρώ τον τόνο),  όσο και την κάλυψη των προδιαγραφών, ως προς την ανακύκλωση, που έχουν τεθεί από το νέο Σχέδιο που προωθεί το Υπουργείο.  «Είμαστε- πρόσθεσε– σε μια εποχή που δεν μπορεί κανείς με ιδεοληψίες να κρίνει γεγονότα. Τα έργα ΣΔΙΤ  για τα απορρίμματα έχουν συνυπολογιστεί βάσει των οικονομικών που διατίθενται από το νέο ΕΣΠΑ και δεν μπορεί αυτό να  ανατραπεί.  Διαφορετικά κανείς δεν θα πετύχει τους επιθυμητούς στόχους ανακύκλωσης στην Ελλάδα το 2020.  Άλλωστε η Περιφέρεια Ηπείρου έχει  συμβάλλει πιλοτικά στην προμήθεια με  απορριμματοφόρα και κάδους ανακύκλωσης στο Δήμο Ιωαννιτών. Μέσω αυτών σήμερα η ανακύκλωση έφτασε το 10%. Φανταστείτε τι αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται για να αγγίξουμε τους στόχους του 60-65% διαλογής στην πηγή».

Περιφερειάρχης Ηπείρου: Να ληφθούν

άμεσες πρωτοβουλίες για το ΕΣΠΑ

Συγκεκριμένες προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκληθεί στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και στην προώθηση των διαδικασιών για το νέο 2014-2020, κατέθεσαν οι Περιφερειάρχες στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στην Αθήνα με τον Υπουργό  Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και στελέχη του Υπουργείου, όπως δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη συνάντηση, η άμεση ζημιά που θα προκύψει για το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι τέλους του χρόνου, αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα, ξεπερνά τα 9,5 δις ευρώ, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να καλυφθούν από εθνικούς πόρους, που σήμερα δεν υπάρχουν.   «Η ζημιά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς πολλά από τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 δεν μπορούν να μεταφερθούν στο επόμενο, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες κατηγορίες», τόνισε ο Περιφερειάρχης για να προσθέσει, ότι εκ μέρους των Περιφερειαρχών ζητήθηκε όπως η Ελληνική Κυβέρνηση να μην αποδεχθεί την πρόταση της Ε.Ε. για χρηματοδότηση με κοινοτικούς πόρους του 100% των έργων- που στην πράξη σημαίνει και «κούρεμα» των προγραμματισμένων έργων- αλλά να ισχύσει η προηγούμενη αναλογία 85% (κοινοτική συμμετοχή)-15% (εθνική συμμετοχή). Εκείνο όμως που πρέπει απαραίτητα να επιδιωχθεί είναι να ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση παράταση ενός χρόνου για το ΕΣΠΑ 2007-2013,  λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα. «Είναι το πρώτο που πρέπει να περιλαμβάνει η νέα συμφωνία που πρόκειται να υπογράψει ο Πρωθυπουργός στις 18 Αυγούστου. Αίτημά μας είναι να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο για το ζήτημα της παράτασης.  Γιατί διαφορετικά,  θα γλυτώσουμε από τη Σκύλα, αλλά θα πέσουμε στη Χάρυβδη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

 

«Ο Υπουργός –  ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του– έδειξε να συμμερίζεται τη δική μας άποψη. Ίσως γιατί ήταν και πιο ρεαλιστική, από όσα του είχαν μεταφέρει. Δηλώσαμε αλληλέγγυοι να συζητήσουμε με εργολάβους για να μην διακοπούν τα έργα. Μάλιστα μας ειπώθηκε πως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα διατεθούν κάποια ποσά, περίπου 700 κ. ευρώ, για έργα του ΕΣΠΑ. Ήδη 1 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές από κατατεθειμένους λογαριασμούς. Ακόμη μας ενημέρωσαν πως αυτές τις ημέρες θα δώσουν περίπου 11 εκ. ευρώ έναντι εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Ε-65.  Αυτή τη στιγμή απέναντι στους αναδόχους των έργων, δεν είναι σωστό το κράτος, αλλά και οι φορείς που έμμεσα εξαρτώνται από αυτό, όπως οι Περιφέρειες που διαχειριζόμαστε το ΕΣΠΑ. Έχοντας στο μυαλό ότι τον Οκτώβριο θα εισρεύσουν κάποια χρήματα και πιθανόν μέχρι τέλους του έτους να υπάρχουν και άλλα, το μήνυμα που θέλω να στείλω προς τους εργολάβους, είναι πως όποιος σταματήσει τα έργα, πιστεύω ότι δεν θα έχει τύχη στη συνέχεια».   

 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στις νέες καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν από την προκήρυξη εκλογών:

 

«Αν γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο, τότε είπαμε να μην ξεκινήσουμε καμία προσπάθεια. Γιατί το ελληνικό κράτος, όταν διενεργεί εκλογές, δυστυχώς πέφτει σε νιρβάνα. Είναι εθνική ανάγκη να συνεργαστούμε και να βγάλουμε την πατρίδα από τα δύσκολα. Αν συνεργαστούμε, μπορεί να πετύχουμε. Αν ο καθένας τραβήξει το δρόμο του, να είναι σίγουροι ότι θα αποτύχουμε όλοι».

 

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε και αφορά την καθημερινή λειτουργία των Περιφερειών, ήταν η εκταμίευση χρημάτων για πληρωμές:   «Ζητήσαμε από τον Υπουργό- είπε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης–  να βρεθεί τρόπος να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών, τουλάχιστον στους λογαριασμούς που υπάρχουν αποθέματα για να διοχετεύονται χρήματα στην αγορά, καθώς το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα σε καθημερινά ζητήματα, όπως π.χ. η προμήθεια καυσίμων κίνησης μηχανημάτων».

 

Τέλος, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, θα έχει συνάντηση μαζί του, στον οποίο θα καταθέσει αναλυτικά στοιχεία για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ: Άλλος ένας συνάδελφος οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας

“Άλλος ένας συνάδελφος οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά χθες το μεσημέρι  εν ώρα εργασίας. Δεν ήταν ούτε ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments