Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων

Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων

Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων με τις εκδηλώσεις της βδομάδας.

– Η σελίδα ανανεώνεται   με βάση νέες ανακοινώσεις εκδηλώσεων (Στο email [email protected] στείλτε πληροφορίες, ανακοινώσεις ,δελτία τύπου για να δημοσιεύονται στην σελίδα)

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου έως και Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

(Επιμέλεια: Νικολέτα Γκούντα [email protected] , Γιώργος Γκόντζος [email protected])

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μαζί ποτέ  (Head on)

Με την ταινία «Μαζί ποτέ» συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο από το καλλιτεχνικό σωματείο ΕΞΑΥΔΑ

Tο Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα συνεχίζει  τις Κινηματογραφικές Προβολές και το αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.
Πέμπτη ταινία του αφιερώματος  «Μαζί ποτέ»  (Head on), του Φατίχ Ακίν

«Mπορείς να δώσεις τέλος στη ζωή σου χωρίς να αυτοκτονήσεις», ψιθυρίζει ο γιατρός. Και ο Καχίτ, που μετά από μία απόπειρα αυτοκτονίας έχει εισέλθει σε ψυχιατρική κλινική, ξέρει τι εννοεί ο γιατρός: Αρχίζοντας μία νέα ζωή. Όμως το μαρτύριο της ψυχής του συνεχίζει να εκλιπαρεί για ναρκωτικά και αλκοόλ ώστε να μουδιάσει ο πόνος. Η Σιμπέλ – νέα, όμορφη και, όπως και ο Καχίτ, γερμανίδα τουρκικής καταγωγής, αγαπάει πολύ τη ζωή για να ΄ναι τυπική μουσουλμάνα. Για να δραπετεύσει από τη φυλακή της ευλαβούς, συντηρητικής της οικογένειας, προσποιείται απόπειρα αυτοκτονίας. Αλλά αυτό της φέρνει ντροπή παρά ελευθερία. Μόνο ένας γάμος μπορεί να τη σώσει. Κι έτσι παρακαλά τον Καχίτ να την παντρευτεί. Ο Καχίτ διστάζει αλλά συμφωνεί. Ίσως για να τη σώσει. Ίσως για να κάνει κάτι με νόημα στη ζωή του. Μοιράζονται ένα διαμέρισμα και όχι πολλά άλλα. Αυτή απολαμβάνει την ελευθερία της, αυτός βλέπει πού και πού την πρώην του. Μέχρι που ο έρωτας μπαίνει δειλά δειλά στη ζωή του. Καθώς ερωτεύεται τη Σιμπέλ, βρίσκει νέα χαρά για ζωή και τη δύναμη για να προχωρήσει. Η Σιμπέλ συνεχίζει να βλέπει κι άλλους άνδρες. Μέχρι που κι αυτή καταλαβαίνει πως είναι ερωτευμένη με τον Καχίτ. Μόνο που τώρα είναι αργά: η έκρηξη ζήλιας καταλήγει σε έναν βίαιο θάνατο. Ο Καχίτ μπαίνει στη φυλακή και η Σιμπέλ το σκάει για την Τουρκία. Η καρδιά της, ο νους της, η ψυχή της είναι μαζί με τον Καχίτ – αλλά για πόσο ακόμα;.

Η Σιμπέλ εκφράζει την αγωνία και το μαρτύριο πολλών νεαρών Τουρκάλων που σε μια σύγχρονη κοινωνία (και όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και μιας Τουρκίας που θέλει να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση) έρχονται σε σύγκρουση με τις στενές, καταπιεστικές αντιλήψεις των ορθόδοξων μουσουλμανικών οικογενειών τους, όπου η γυναίκα είναι υποχείριο του ανδρός που την προστατεύει και την μεταχειρίζεται σαν σκλάβα του. Από την άλλη, ο Καχίτ είναι ένας «χαμένος», παντρεμένος κάποτε με μια γυναίκα για την οποία δεν ξέρουμε πολλά και ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στα ναρκωτικά. Αν για τη Σιμπέλ ο γάμος σημαίνει ελευθερία, για τον Καχίτ αυτός είναι ένας τρόπος να ξεφύγει από τη μανία αυτοκτονίας. Στη συνέχεια όμως, όταν την ερωτευτεί κι εκείνη δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά του, θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα στην τραγωδία

Ο σκηνοθέτης, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στηρίχτηκε σε προσωπική εμπειρία (μια πολύ καλή φίλη του του είχε κάποτε προτείνει να κάνουν λευκό γάμο) για να αφηγηθεί μια ιστορία έρωτα, συνδυάζοντας το κωμικό στοιχείο με το δράμα και την τραγωδία.

Πηγή : flix.gr, provoles.gr/, m.myfilm.gr

Χώρα /έτος παραγωγής: Γερμανία, Τουρκία, 2004

 Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν

Σενάριο: Φατίχ Ακίν

Φωτογραφία: Ράινελ Κλάουσμαν

Μοντάζ: Αντριου Μπερντ

Μουσική: Αλεξάντερ Χάκε, Μασέο Πάρκερ

Πρωταγωνιστούν: Μπιρόλ Ουνέλ, Σιμπέλ Κεκιλί, Κατρίν Στρίμπεκ, Γκούβεν Κιράκ

Διάρκεια: 121 λεπτά

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΚΥΡ 17/11 – ΔΕΥΤ 18/11 Ida(2013) (Πάβελ Παβλικόφσκι)

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 20:15μμ,Οικονομική Ενίσχυση 2 ευρώ

 Κουντουριώτη 31, Τηλ.  6945377240


Το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ  «ΟΛΕΑΝΝΑ» από το Καλλιτεχνικό Σωματείο “Εξαύδα”

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Εξαύδα» παρουσιάζει το έργο του Ντ. Μάμετ «ΟΛΕΑΝΝΑ»
Ένας ώριμος άντρας ο καθηγητής Τζων και μια νεαρή γυναίκα η φοιτήτρια Κάρολ, αποφασίζουν να συνεργαστούν με στόχο τη «γνώση» που ως γνωστόν οδηγεί στην «αλήθεια».Έχουν πει ψέματα.Ο «καθηγητής» και η «φοιτήτρια», ο «άντρας» και η «γυναίκα» η «ωριμότητα» και τα «νιάτα» θα συγκρουστούν μέχρι αλληλοεξόντωσης προκειμένου να ξεσκεπάσουν ο ένας το ψέμα του άλλου.αλήθειες και ψέματα προκύπτουν και εξουδετερώνονται, ανεξαρτήτως καλών ή κακών προθέσεων, μέχρις ότου η σύγκρουση να καταλήξει από τον λόγο και το βλέμμα στα σώματα.
Ποιος έχει δίκιο;Ο συγγραφέας λέει:«όποιον και αν πιστέψετε θα κάνετε λάθος».
Σημείωση:«Ολεάννα» δεν είναι το όνομα της ηρωίδας του έργου.Πρόκειται για νορβηγικό τραγούδι του 19ου αιώνα που περιγράφει την επιθυμία του δημιουργού του να μετοικήσει σε μια περιοχή της Πενσυλβανίας που ονομάζεται «Ολεάννα» και στα μάτια του φαντάζει ως ο ιδανικός τόπος.Τελικά όσοι επιχείρησαν να την κατοικήσουν την εγκατέλειψαν λόγω της δυσκολίας να εγκατασταθούν εκεί.Η Ολεάννα μετατρέπεται έτσι σε συνώνυμο της ουτοπίας και ο Μάμμετ χρησιμοποιεί το όνομα ως συμβολισμό για την «ουτοπία» της ανεύρεσης της μίας και μόνης κοινής αλήθειας στην ανθρώπινη επαφή.
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1992 στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσέττης και το 1994 μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα.
Προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο φεμινιστικών οργανώσεων, όσο και πανεπιστημιακών κύκλων για διαφορετικούς λόγους, αλλά παίζεται συνεχώς κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού.
Σκηνοθεσία: Σάββας Κουνουβέλης
Παίζουν :Σάββας Κουνουβέλης,Εβίτα Αγγέλη
Φωτισμοί-Ηχος:Νίκος Γούλας-Νεκταρία Λαμπράκη
Στο θεατράκι του Σωματείου, Κουντουριώτου 31
Ημερομηνίες:(Πέμπτη-Παρασκευή & Σάββατο) 14 -15 -16 & 21- 22- 23 Νοεμβρίου στις 9.15μμ

Στο θεατράκι του Σωματείου, Κουντουριώτου 31

Τηλ κρατήσεων:6973307103,
Γενική Είσοδος  5 ευρώ
Διατίθενται 5 εισιτήρια δωρεάν για ανέργους  σε κάθε παράσταση,με την επίδειξη κάρτας ανεργίας

————————————————————————————————————————–

Κυριακές στο Πανί

Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου

Οι Κυριακές στο πανί μεταφέρονται από την Αυστραλία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά σε μια γειτονιά διαφορετική από όσες έχουμε δει μέχρι σήμερα στον κινηματογράφο.

Τα “Μυθικά Πλάσματα του Νότου” (έξοχος τόσο ο αυθεντικός τίτλος όσο και η ελληνική μεταφορά του) ζουν σε μια αποκλεισμένη κοινότητα με την ονομασία “Μπανιέρα” στους βάλτους της Λουιζιάνα. Με τον ερχομό μιας καταιγίδας τα πάντα ανατρέπονται και η κοινότητα θα αναγκαστεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να αναζητήσει ένα καινούριο μέλλον με τη μικρή “ποιήτρια του δρόμου” Χασπάπι και τον πατέρα της να οδηγούν την ιστορία μεταξύ ωμού ρεαλισμού και σουρεαλιστικής ποίησης.

Τα “Μυθικά Πλάσματα του Νότου” είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ευχάριστες εκπλήξεις που μας έχει δώσει ο Αμερικανικός Κινηματογράφος στη νέα χιλιετία. Ένα φιλμ που ξεχειλίζει από φρεσκάδα, μια ανεξάρτητη παραγωγή με ερασιτέχνες ως επί το πλείστον ηθοποιούς που ενώ είναι βαθιά αμερικάνικος με ανεξίτηλη τη στάμπα του γεωγραφικού του προσδιορισμού, “ολισθαίνει” συχνά προς πιο ευρωπαϊκά μονοπάτια δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα ολόδικό του μονοπάτι. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του τριαντάρη Μπεν Ζείτλιν, που εκτός από ένα εξαιρετικό σενάριο και μια ενδιαφέρουσα σκηνοθετική αντίληψη που ισορροπεί εκπληκτικά μεταξύ ντοκιμαντέρ και ταινίας φαντασίας, έχει την τύχη και ευτυχία να βρίσκει στο πρόσωπο της 10χρονης Κουβανζανέ Γουολίς, που ερμηνεύει την Χάσπαπι, μια εξαιρετικά δυναμική και ταυτόχρονα ονειροπόλα, πλήρως ολοκληρωμένη ερμηνευτική προσέγγιση που της χάρισε – δικαιότατα – και υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ στην κατηγορία Α΄ Γυναικείου ρόλου (η νεαρότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσμού).  Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου ενώ κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Κανών και το Βραβείο των Κριτικών στο Φεστιβάλ Sundance . https://www.youtube.com/watch?v=pvqZzSMIZa0

Κυριακή 17 Νοεμβρίου

Πολιτιστικός Πολυχώρος “Δημ. Χατζής”


 

«Village Potemkin»: Ένα ντοκιμαντέρ για την απεξάρτηση

 

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Village Potemkin» του Δομίνικου Ιγνατιάδη στην αίθουσα Δημητρίου Χατζή (Παλαιά Σφαγεία) στις 19:30. Η ταινία του Δομίνικου Ιγνατιάδη, που έκανε την πρεμιέρα της στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, είναι η ιστορία έξι ανθρώπων,

συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, για την απεξάρτηση τους από την ηρωίνη. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τις ουσίες και τους κατασκευασμένους μύθους που συνοδεύουν την τοξικομανία, μέσα από προσωπικές ιστορίες πρώην χρηστών που έδωσαν νικηφόρες μάχες απέναντι στον εθισμό.
Ο Δομίνικος, πρώην χρήστης ουσιών περιπλανώμενος σε μια Αθήνα που καταρρέει, με ένα ποδήλατο και μία κάμερα go-pro, συναντά ανθρώπους που κάνουν το ίδιο με εκείνον, προσπαθούν να μείνουν καθαροί. Η χαρά του πιώματος, η κατάρρευση, η αποδοχή του προβλήματος, η ανάρρωση. «Καθαροί» πια, μαρτυρούν την πορεία τους προς την αυτογνωσία και τον επαναπροσδιορισμό των αξιών και της αντίληψής τους για τη ζωή.

 

=======================================================================

 

ΘΕΑΤΡΟ

 

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», του Μενέλαου Λουντέμη, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Το αριστούργημα του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη, «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», που έχει «μαγέψει» γενιές και γενιές, ανεβαίνει φέτος τον χειμώνα από την Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο «Καμπέρειο Θέατρο».

Το βιβλίο περιγράφει τους αγώνες και τους κόπους που καταβάλει ένα παιδί, ο Μέλιος, για να μορφωθεί, να πάει στο σχολείο και τελικά να επιβιώσει.

Το εμβληματικό αυτό έργο είναι ένας ύμνος για το σχολείο, το βιβλίο και το δάσκαλο και παρουσιάζει την ηθογραφία μιας άλλης εποχής. Η ελληνική επαρχία και οι άνθρωποί της, τα παιδικά όνειρα και τα πρώτα αθώα ερωτικά σκιρτήματα, ο αγώνας για μια επιβίωση διαφορετική από τη συνηθισμένη, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του θεατή.

Παραστάσεις από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Λόγω της μεγάλης ζήτησης από τα σχολεία, τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των παραστάσεων οι διευθυντές των δημοτικών και γυμνασίων μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2651025670 (Πληροφορίες – κρατήσεις).

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,  του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή την διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ’ το χωριό και να πάει στην πόλη να μορφωθεί. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία που τόσο αγαπά.

Στο έργο του Μενέλαου Λουντέμη, ο μικρός ήρωας του μυθιστορήματος «Συννεφιάζει», το ορφανό αγόρι, στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» αποκτάει όνομα, γίνεται ο Μέλιος, που «πιάνει φιλία» με τα βιβλία για να μάθει όσα του κρύβουν οι μεγάλοι. Με ακούραστο πείσμα, με πάθος και με ελπίδα τραβάει ολομόναχος για τη μεγάλη πολιτεία, το μεγάλο σχολείο.

Στα δύσκολα βήματα του, συναντά καλούς φίλους, αλλά και σκληρούς ανθρώπους. Και παλεύει να φτάσει ψηλά στ’ άστρα. Γνωρίζει την προδοσία και τη φιλία, το μίσος και την τρυφερότητα, δοκιμάζεται και αδικείται, αγαπά και αγαπιέται, υποστηρίζει με πάθος την ειλικρίνεια και την αλήθεια, παλεύει με θάρρος ενάντια στην αδικία. Το ταξίδι του αυτό προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πικρές και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα. Και σημαδεύει μαζί και εμάς, γιατί ο κόσμος του Μελιού που φαντάζει μακρινός, δε διαφέρει πολύ από τον δικό μας κόσμο. Μόνιμος συνοδοιπόρος του σε αυτό το κακοτράχαλο ταξίδι θα είναι πάντα το βιβλίο και η αστείρευτη δίψα του για μάθηση.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου

Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Ρήγας

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ

Πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου

Κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού

Φωτισμοί: Richard Antony Λούκας.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τσιώτας.

Σημείωμα σκηνοθέτιδας (Μαίρη Ανδρέου): Το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του συγγραφέα και μαζί με τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει» «Αγέλαστη Άνοιξη» και «Κάτω απ’ τα κάστρα της Ελπίδας» αποτελούν μια τετραλογία που μιλάει για την ζωή και τις αντίξοες συνθήκες ενός προσφυγόπουλου από την Κωνσταντινούπολη του Μελιού Καδρα. Είναι ένα έργο ύμνος για το βιβλίο το σχολείο και τον δάσκαλο. Ένα αριστουργηματικό κείμενο που σημαδεύει όποιον το διαβάζει. Ο Μέλιος προσφέρει στον Λουντέμη την ευκαιρία να αναπλάσει ένα κοινωνικό μωσαϊκό με το οποίο έχει εξοικειωθεί από καιρό :τους αστούς και τους μεροκαματιάρηδες της επαρχίας, τα βλάχικα κονάκια, τους αλήτες του σχολείου και τους γύφτους. Το παιδί που μετράει τ’ άστρα κάνει παρέα με όλους. Εντυπωσιάζει τους ευυπόληπτους πολίτες και τους δασκάλους του, μαθαίνει γράμματα στους αγράμματους, ανακηρύσσεται σε αρχηγό της σχολικής « συμμορίας» διαποτίζοντας με το ευεργετικό του πνεύμα τα μέλη της.

Στόχος της παράστασης μας και του έργου είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι καμία δυσκολία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην γνώση και στη μάθηση. Ακριβώς όπως και ο ήρωας του βιβλίου, ή ο κάθε ήρωας που υπήρξε ανάμεσα μας, έχουμε ανάγκη από ένα στόχο, ένα μόνιμο συνοδοιπόρο, ένα φύλακα άγγελο που θα μας βοηθήσει να βγούμε από το σκοτάδι που ο καθένας μας έχει κλειστεί. Στη ζωή ερχόμαστε πάντα αντιμέτωποι, όπως ο Μέλιος, με την λύπη, την αδικία, την αγάπη, τη χαρά, την κακία, το δίκιο, τη φιλία, το παράπονο. Αλίμονο αν σταματήσουμε και μείνουμε μόνο σ’ αυτά. Το να μετράς τα αστέρια ίσως μοιάζει ρομαντικό, είναι όμως ένα σημάδι ότι αυτός ο ουρανός με τα τόσο διαφορετικά αστέρια δέχεται στην αγκαλιά του όλους εμάς όσο διαφορετικοί και απλοί αν είμαστε. Πόσες φορές δεν μετρήσαμε και εμείς τα αστέρια κάποιο καλοκαίρι ξαπλωμένοι ανάσκελα κάτω από τον Ελληνικό ουρανό, πόσες φορές δεν προσπαθήσαμε να αντεπεξέλθουμε στις αντιξοότητες και στο άδικο που μας τυραννούσε, πόσες φορές δεν συναντήσαμε εκείνον τον έναν φύλακα άγγελο της ζωής μας και παράλληλα τον έναν εκείνο «τύραννο» που γκρέμιζε στην πρώτη ευκαιρία τα όνειρα μας;

Πόσοι από εμάς δεν νιώσαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε οι ήρωες αυτού του βιβλίου, ενός βιβλίου που έδωσε απίστευτη δύναμη στους ονειροπόλους, στους μαχητές, στους ρομαντικούς, στους Έλληνες μιας γενιάς που έψαχνε να βρει δύναμη από κάπου;

Στόχος μας λοιπόν είναι αφενός τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση μας να ταυτιστούν με το πείσμα, το ήθος και την όρεξη για μάθηση του Μελιού και αφετέρου οι καθηγητές και οι γονείς να γυρίσουν στα χρόνια που ήταν παιδιά, που προσπαθούσαν να πιαστούν από κάπου, να κρυφτούν πίσω από κάπου και να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου».


To “Μουζικουέντο” όλες τις Κυριακές του Νοεμβρίου στο Θέατρο Actina

Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση της Χάρις Μέγα για μικρούς και μεγάλους. Το κοινό θα απολαύσει μία ευρηματική παράσταση με φαντασία, απίστευτο ρυθμό, αρκετές δόσεις χιούμορ, καθαρές ερμηνείες που βοηθούν στην κατανόηση της ιστορίας, με δυνατά νοήματα που κατορθώνει να επιτελεί ένα δύσκολο ρόλο, εξίσου καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό. Το έργο μας μεταφέρει αρκετά μηνύματα όπως την σημασία της συγχώρεσης, την δύναμη της τόλμης, την δικαιοσύνη, την υπεράσπιση του αδυνάτου, την οικολογική συνείδηση. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ζωντανή μουσική επί σκηνής και η διαδραστικότητα με το κοινό. Τρεις μουσικοί- ηθοποιοί με υπέροχα κοστούμια που παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν 1 ώρα ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους και μας παίρνουν μαζί τους στην ιστορία τους. Μία μοναδική παράσταση που υπόσχεται να ξετρελάνει τα παιδιά και να μαγέψει τους μεγάλους.Συντελεστές:

Έργο: Μουζικουέντο
Συγγραφέας: Χάρις Μέγα
Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά
Φωνητική διδασκαλία: Ειρήνη Δόβα
Μουσική πρωτότυπη: Χάρις Μέγα
Κοστούμια: Λεωνίδας Θεοδωρίδης
Σκηνικά: Αθηνά Τσικνιά
Ειδική κατασκευή παπουτσιών νάνου: Φόνη Βραζέλη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Φλωράκη
Αφίσα: Γιάννης Ταγματάρχης
Παίζουν οι μουσικοί-ηθοποιοί: Ειρήνη Δόβα
Μαριαλένα Ευαγγελάκη
Χάρις Μέγα

Λίγα λόγια για το έργο

Ζούσε κάπου, κάποτε ένας γεωργός φτωχός, μα τυχερός και τολμηρός που είδε τη ζωή του ν’ αλλάζει διαπαντός όταν πήρε την μεγάλη απόφαση να επισκεφτεί τα ξακουστά τσακίδια. Το ταξίδι του ήταν μακρύ κι ο δρόμος σκοτεινός μα να’ σου μπροστά του ένας περίεργος βοσκός και ένας σκύλος φοβερός και τρομερός. Η ανάγκη του όμως τον οδήγησε μέχρι την καλύβα του τρομερού Μάγου Τσακίδα όπου οι εκπλήξεις ερχόταν η μια μετά την άλλη. Η μεγάλη του και αθώα καρδιά τον έσωσαν μετά από έναν σκληρό γύρο από γρίφους, αλλά η μοίρα της άσπλαχνης αδερφής κρεμόταν από τα χέρια του.
Στο χωριό του γεωργού τις αποφάσεις έπαιρναν ο πρόεδρος κι ο παπάς. Ανακοίνωσαν λοιπόν ότι ο μεγαλύτερος πλάτανος του στο κέντρο του χωριού έπρεπε να κοπεί. Έτσι είπαν κι έτσι έγινε. Κόψανε τον γεροπλάτανο και πάνω στις ρίζες του χτίσανε ένα υπερπολυτελές πανδοχείο. Ένα βράδυ όμως από τα θεμέλια του πανδοχείου περίεργες φωνές άρχισαν να ακούγονται και τα μυστικά όλων απλώνονταν σε όλο το χωριό. Όταν έπειτα βάλανε και κάψανε τα ξύλα από τον γεροπλάτανο οι φωνές θέριεψαν και η ανησυχία φώλιασε σε όλων τις σκέψεις.
Τιμωρήθηκε άραγε η άσπλαχνη αδερφή του γεωργού; Παίξανε ξανά τα παιδιά του χωριού γύρω από τον γεροπλάτανο κρυφτό;

Πληροφορίες:
Όλες τις Κυριακές του Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.
Διάρκεια:60′
Χώρος: Θέατρο ACTINA
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8
Ιωάννινα, 45221
Είσοδος: ενήλικες 10€, παιδιά 5€, φοιτητές, άνεργοι 7€.
Ιστότοπος: www.theatroactina.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Τηλ. ταμείου: 6974865401


 

Η Γυναίκα της Ζάκυ (ν) θος

 

Η Εταιρεία  Ηπειρωτικών Μελετών  οργανώνει την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019  και ώρα 20.00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, την θεατρική παράσταση του Διονυσίου Σολωμού:  Η Γυναίκα της Ζάκυ (ν) θος.

Σκηνοθεσία:  Σπύρος Βραχωρίτης

Σκηνική επιμέλεια – κοστούμια:  Ιουλία Σταυρίδου

Ερμηνεία:  Χριστιάνα Καραμανίδου, Ευάγγελος Χρήστου

Προλογίζει:  ο Αν. Καθ. Συγκριτικής Φιλολογίας Δημήτρης Καργιώτης

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.


Το ταξίδι της Αντιγόνης

Η θεατρική παράσταση «Το ταξίδι της Αντιγόνης», σε παραγωγή της θεατρικής σκηνής ΣΥΝΘΕΣΗ, μετά την πρεμιέρα της στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης τον Σεπτέμβριο, έρχεται στην σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου για δύο παραστάσεις, απογευματινή στις 7:00 μμ και βραδινή στις 9:00 μμ.
Η Αντιγόνη ταξιδεύει.. από την αρχαιότητα στο σήμερα και από την Ελλάδα μέχρι….την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Η ηρωίδα του Σοφοκλή συναντά την εκδοχή της από τον Ζαν Ανουίγ. Μέσα από την διαδικασία της «πρόβας» που εξελίσσεται στη σκηνή αναλύονται δραματουργικά τα δύο κείμενα, εντοπίζονται οι διαφορές και οι ομοιότητες τους στη δομή, την πλοκή και το ύφος. Το δρώμενο λειτουργεί άλλοτε σαν σπουδή και άλλοτε σαν συγκριτική μελέτη ανάμεσα στην αρχαία τραγωδία και το αστικό δράμα. Η Αντιγόνη ταξιδεύει από το χαρτί στη σκηνή.

Παρουσιάζονται αποσπάσματα και σκηνές από τις δύο Αντιγόνες, με την συμμετοχή 27 ηθοποιών και τον σκηνοθέτη Γιώργο Νάκο, να παρεμβαίνει για να επεξηγήσει και να κατευθύνει την «πρόβα» έτσι ώστε να ο θεατής προσεγγίσει το θέατρο υπό νέο πρίσμα. Να καταλάβει ότι η δημιουργική διαδικασία προσφέρεται για να μάθει, να αντιληφθεί και να «διαβάσει» ανάμεσα από τις γραμμές. Να βιώσει εν τέλει ολόκληρη την θεατρική διαδικασία.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Σεπτεμβρίου 2019 στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των εορτασμών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις “Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Πληροφορίες:

Ημέρα: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 Απογευματινή παράσταση στις 19:00 Βραδινή παράσταση στις 21:00 

Χώρος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Είσοδος: 7,00€

Προπώληση – Μειωμένο: 5,00€

Σημεία προπώλησης: Βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» – Πυρσινέλλα 11 Ξενοδοχείο «Πολιτεία» – Ανεξαρτησίας 109.


Ο «Ρομπέν των Δασών» στο Θέατρο Έκφραση!

Ένα από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και από τους πιο αγαπημένους ήρωες των παιδιών, ο γενναίος «Ρομπέν των Δασών», έρχεται στο Θέατρο Έκφραση, υποσχόμενος αξέχαστες στιγμές δράσης, γέλιου αλλά και μεταδίδοντας μηνύματα για την αξία της δικαιοσύνης!

Η παράσταση ανεβαίνει από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Έκφραση (Αραβαντινού 14) και θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή, ώρα 11.30. Η πρεμιέρα της θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 17 Νοεμβρίου . Η διάρκειά της είναι 80 λεπτά.

Αθάνατος ήρωας

Ο Ρομπέν των Δασών είναι ίσως ο πιο γνωστός λαϊκός ήρωας της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η γεμάτη ηρωικές και ευγενικές πράξεις ζωή του και τα κατορθώματά του έκαναν το όνομά του αθάνατο. Πρίγκιπες και βασιλιάδες που σημάδεψαν τη ζωή της Αγγλίας ξεχάστηκαν, όχι όμως ο Ρομπέν και οι σύντροφοί του που διάλεξαν να ζήσουν μαζί του στο εύθυμο δάσος του Σέργουντ αντιστεκόμενοι στην τυραννία του Πρίγκιπα Ιωάννη. Η μάχη του καλού με το κακό, του δίκαιου με το άδικο, του εγωισμού και της αληθινής αγάπης, της φιλίας με την προδοσία, λαμβάνουν χώρα σε μια περιπέτεια εποχής, γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Χρήστος Χρήστου. Μουσική: Νίκος Τσέκος, Σκηνογραφία: Άννα Παρίση. Χορογραφίες: Φανή Σκεντέρη. Ενδυματολογία: Μίνα Παππά. Φωνητική Διδασκαλεία: Κατερίνα Βασιλείου. Κινησιολογία μάχης – ξιφομαχίες: Γεωργία Παναγιώτου, Επιμέλεια αφίσας: Αντώνης Χρήστου. Κατασκευή κοστουμιών: Χριστίνα Παππά.  Χειρισμός ήχου & φωτισμού: Νατάσα Τσαμπά.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρομπέν: Πέτρος Χριστακόπουλος. Πρίγκιπας Ιωάννης: Χρήστος Χρήστου. Σερίφης του Νόττινχαμ: Άρης Σπυρόπουλος, Λαίδη Μάριον: Μίνα Παππά, Μάγειρας: Αντώνης Χρήστου. Γιαννάκης: Γιώργος Μακρυγιάννης. Τόμας: Γιάννης Παπαγεωργίου. Ολίβια: Λίτσα Σαρακατσάνου. Ιερέας – Βασιλιάς Ριχάρδος: Παύλος Παπαχρήστου. Μαγείρισσα: Αλίκη Χολέβα.

*Τα εισιτήρια για την παράσταση κοστίζουν 10 ευρώ η γενική είσοδος και 8 ευρώ στην προπώληση. Ισχύουν και εισιτήρια ΟΑΕΔ. Κρατήσεις θέσεων στo τηλέφωνo: 26515 – 54505.


“Όλα όσα πρέπει για τις γυναίκες”

Η Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Oι Αθεράπευτοι» ανεβάζει για 5η καλλιτεχνική περίοδο ένα πολυαγαπημένο της έργο: το «Όλα όσα πρέπει για τις γυναίκες!», μια διασκευή του Δημήτρη Παππά, βασισμένη στο “Play it again, Sam!” του Woody Allen.
Το έργο είχε πρωτο-ανέβει την καλλιτεχνική περίοδο 2007-2008 και είχε τιμηθεί με 3 βραβεία σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό (Νέα Ορεστιάδα): Α΄ ανδρικού ρόλου, Β΄ ανδρικού ρόλου & Κοινού.
Πρόκειται για μια απολαυστική κωμωδία ψυχολογικού ρεαλισμού, που παρουσιάζει τις αγωνιώδεις προσπάθειες του κεντρικού ήρωα (Άλαν Φήλιξ) να… καταλάβει, με τη… βοήθεια του Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ, τις γυναίκες!
Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Παππάς, Σκηνικά: Αγγελική Κουτσοθανάση, Κατασκευή σκηνικών: Σπύρος Μπίζιος, Κοστούμια – μακιγιάζ: Βαρβάρα Βαράκα, Φωτογραφία: Σοφία Κοτσώνη.
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Παππάς (Άλαν Φήλιξ), Φανή Κοτίνη (Λίντα Κρίστι), Νίκος Αγγέλου-Κώνστας (Ντικ Κρίστι), Χρήστος Τσολίγκας (Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ) και σε διάφορους άλλους ρόλους οι Μαρία Μπέλλου, Φωτεινή Ευαγγέλου, Λευτέρης Μαλλιωτάκης, Έφη Μήτου, Εύη Τσαβουρέλου, Κατερίνα Παπλιάκου, Σοφία Στεφανοπούλου, Ισιδώρα Μιχαλιώδη, Έφη Μούζη, Κατερίνα Αρλέτου, Ελένη Μαύρου, Γιάννης Κουμουλίδης, Βύρων Παπαϊωάννου, Βασίλης Λέκκας κ.α.
Από Τετάρτη 13 έως Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, καθημερινά στις 9:30 μ.μ., στο Θέατρο της Στοάς Ορφέα.
Είσοδος: 8€ ή 6€ (προπώληση στα Βιβλιοπωλεία ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ & ΧΑΡΤΕΞ). Τηλ. κράτησης θέσεων: 698-198-1067 ή 698-198-1058.


Η «Α- λογία» στο ΘΕΑΤΡΟ ACTINA

Τέσσερις ιστορίες ανθρώπινες και καθημερινές, όπου η λογική και η α- λογία  συνδιαλέγονται.  Ψυχές ονειροπόλες  που δραπέτευσαν από το μονοπάτι της ανθρώπινης στενοκεφαλιάς , πλάσματα ξεχασμένα που ζούνε στον τόπο του ονείρου, άνθρωποι δίχως όνομα ,δίχως παρελθόν και δίχως παρόν. Ένα πέρασμα από τους μισοσκότεινους διαδρόμους των ασύλων στο γλυκό κελάηδισμα των αηδονιών. Μια διαδρομή από το σκοτάδι στο φως.

Λίγα λόγια για την παράσταση από τους συντελεστές

Η παράσταση  «Α- λογία» έχει ξαναγίνει στο Μουσείο Αργυροτεχνίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας και λόγω μεγάλης προσέλευσης και ενδιαφέροντος επαναλαμβάνεται στο ΘΕΑΤΡΟ ACTINA

Πριν από περίπου δύο χρόνια ξεκινήσαμε να αφηγούμαστε παραμύθια και ιστορίες και να κάνουμε βιωματικά εργαστήρια αφήγησης σε δομές ψυχικής υγείας για τους ασθενείς.

Η οδύνη και η βαθιά υπαρξιακή μοναξιά των ανθρώπων που βιώνουν την ψυχική νόσο και η πορεία τους μέσα στον χώρο και τον χρόνο , ήταν η αφορμή και το ερέθισμα για να δημιουργηθεί αυτή η παράσταση. Ήταν αυτό που μας συγκλόνισε τις πρώτες φορές που ήρθαμε σε επαφή με τους ψυχικά ασθενείς , και μάλλον πάντα θα μας συγκλονίζει, ήταν αυτό που υπήρξε για μας τόσο δυσβάσταχτο και τόσο ακατανόητο, που θελήσαμε να το κάνουμε λόγο και να το μεταμορφώσουμε σε κάτι οικείο ,σε κάτι που ίσως θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Σε αυτή την παράσταση πλέξαμε ιστορίες από πραγματικούς αλλά και λογοτεχνικούς χαρακτήρες με σκοπό αυτή τους η πορεία μέσα και έξω από τα άσυλα να γίνει μια διαδρομή συνειδητοποίησης και ευαισθητοποίησης για όλους μας . Θέλουμε να ελπίζουμε πως κάποτε η κοινωνία θα πάψει να φοβάται την ψυχική νόσο θα πάψει να είναι τόσο σκληρή και κάποια στιγμή θα καταφέρει να κάνει το χρέος της, θα συμπάσχει και θα καταφέρει να μπει για λίγο μέσα σε εκείνη την οδύνη και την μοναξιά και ίσως έτσι  να βρεί τον  τρόπο να την απαλύνει !!!

Συντελεστές:

Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, κείμενα-αφήγηση: Μαρία Μαχαίρα,    στίχοι-μουσική: Αντώνης Καρασταμάτης , εικαστικά: Αθηνά Καραμανωλάκη,

κατασκευή επιμέλεια κοστουμιών: Φόνη Βραζέλη.

Πληροφορίες:

Παρασκευή 22, Σάββατο 23 Νοεμβρίου.

Ώρα έναρξης  21:15
Χώρος: Θέατρο ACTINA
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8
Ιωάννινα, 45221
Είσοδος: ενήλικες 10€,φοιτητές, άνεργοι 7€.
Ιστότοπος: www.theatroactina.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Τηλ. Επικοινωνίας 6974865401

 

======================================================================================

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Το μετέωρο βήμα των Ιταλών στη Θεσπρωτία τις πρώτες μέρες του πολέμου του 1940»

Το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και ο Δήμος Σουλίου οργανώνουν εκδήλωση-διάλεξη με θέμα: «Το μετέωρο βήμα των Ιταλών στη Θεσπρωτία τις πρώτες μέρες του πολέμου του 1940», με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Τσαμάτο, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ., στην  Αίθουσα «Καρκαμίσι» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σουλίου στην Παραμυθιά.


 

Εκδήλωση με αφορμή την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ«Ρωμανιώτες»

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων παρουσιάζουν την πρώτη παγκόσμια δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες», το Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20:30, στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας».

«Ρωμανιώτες. H ελληνική εβραϊκή κοινότητα που τα χνάρια της χάνονται στο χρόνο. Η γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, η αλληλεπίδρασή τους με τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τις άλλες εβραϊκές κοινότητες.

Μία κοινότητα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού μωσαϊκού της πόλης των Ιωαννίνων από την εποχή του Βυζαντίου και που κινδύνευσε με αφανισμό στα σκληρά χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

H ιστορία της μέσα στο χρόνο παράλληλα με αυτήν της πόλης και της Ελλάδας».

Η ταινία κέρδισε πρόσφατα το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης ενώ έχει επιλεγεί να προβληθεί στα Φεστιβάλ Αιγαίου και Χανίων.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας και Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, ο Executive Director του Business Unit COSMOTE TV,  κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, ο κ. Ραφαήλ Μωυσής, που πρωτοστάτησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ, και o Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Μάκης Μάτσας.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ρωμανιώτικους ύμνους και τραγούδια με τους Σάκη Νεγρίν, κιθάρα, επεξεργασία, Βίκυ Κυριακίδη, φλάουτο, Μάρκο Μπατίνο, τραγούδι.

Η ταινία είναι μια παραγωγή : ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΑΤΑΚΗΣ και COSMOTE TV.

https://www.youtube.com/watch?v=x0xNIiAXDtY&t=58s

Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.


Το Α’ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας μετατράπηκε σε υπαίθρια πινακοθήκη!

Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας συναντιέται με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων”

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων του σχολείου μας στην εκπαιδευτικό, κ. Γκαλντέμη Δήμητρα, γιατί κατάφερε με πενιχρά μέσα, προσωπικό κόπο, την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, να μετατρέψει το σχολείο μας σε μια υπαίθρια πινακοθήκη, σε μια μόνιμη γκαλερί έργων τέχνης, προσφορά στο σχολείο μας και στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Ο Διευθυντής του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας Γεώργιος Κύλλας

Το σκεπτικό της απόδοσης έργων σπουδαίων ζωγράφων αφορά στο να μετατραπεί ο εξωτερικός χώρος του σχολείου σε μια υπαίθρια “ πινακοθήκη”. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έργα μεγάλων καλλιτεχνών, που το όνομά τους γράφτηκε στην ελληνική και ευρωπαϊκή Ιστορία της Τέχνης. Γνωρίζουν τεχνοτροπίες, στυλ, ανακαλύπτουν διαφορετικές οπτικές και λύσεις πάνω σε εικαστικά ζητήματα. Από τα ονειρικά σταροχώραφα του Μ.Chagall, έως το ηλιοβασίλεμα του Κων. Μαλέα, το ταξίδι του φωτός είναι συναρπαστικό. Φτάνοντας στην ανατολή της σελήνης του V. Van Gogh παρατηρούμε τον πλούτο των χρωμάτων που διακρίνει ο ζωγράφος μέσα στη νύχτα. Κάτω από τον ήλιο ή τη βροχή, η θάλασσα της Ύδρας του Παν. Τέτση, τα νούφαρα του Cl. Monet, η εξωτική Ταϊτή του P. Gauguin, το Λαύριο του Κ. Μαλέα, η Σαλαμίνα του Σπ. Παπαλουκά, η αυστριακή λίμνη του G. Klimt ενώνονται με το Ιόνιο που αντικρίζει η πόλη μας. Η “Alice” του A. Modigliani συνομιλεί με το “αγόρι με τις τιράντες” του Σπ. Παπαλουκά. Συγκινητική ήταν για μένα η στιγμή, όταν μια μαθήτρια της Β’ τάξης στάθηκε μπροστά στο κορίτσι του Modigliani και του είπε χαρούμενη: – “Πώς σε λένε; Γεια σου τώρα, θα σε ξαναδώ στο διάλειμμα!” Οι ατμοσφαιρικές αντανακλάσεις του Μ. Οικονόμου, τα γεμάτα ευαισθησία σχέδια του Αλ. Ακριθάκη, το αγκάλιασμα των παιδιών στο γεφύρι πάνω από το ποτάμι του κυρ Μανουήλ Πανσέληνου αναδεικνύουν με τον ωραιότερο τρόπο την ύψιστη αξία: την ίδια τη ζωή. Εξπρεσιονισμός-καθαρά, γεμάτα ένταση χρώματα… ο «Γαλάζιος Καβαλάρης» του Kandinsky συμπληρώνει τον εικαστικό διάλογο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας κ. Γιώργο Κύλλα, τον υποδιευθυντή κ. Παύλο Καραγιάννη και όσους στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. Τους ευχαριστώ γιατί μου εμπιστεύτηκαν το όραμά τους: Μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες να κατανοούν και να απολαμβάνουν το μεγαλείο της Τέχνης!


 

Σεμινάριο – Συνέδριο Παθολογίας Τραχήλου

Παρουσίαση Περιστατικών Κυτταρολογία – Βιοδείκτες – Κολποσκόπηση Ιστολογία & περαιτέρω διαχείριση

Όπως παραδοσιακά πλέον κάθε χρονιά την τελευταία δεκαετία, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Νοεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο Du Lac το Σεμινάριο – Συνέδριο Παθολογίας Τράχηλου στα Ιωάννινα.

Ένα σεμινάριο με διαφορετική προσέγγιση από τα συνηθισμένα, που αποτέλεσε τον οδηγό ώστε  σεμινάρια παθολογίας τραχήλου – και όχι μόνο – να  υιοθετούν, στο πλαίσιο των εργασιών τους, τη σύγχρονη αυτή προσέγγιση, γνωστή ως Problem Based Learning (μάθηση βασισμένη στο πρόβλημα). Η προσέγγιση αυτή προφανώς καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες των νέων γυναικολόγων, οι οποίοι πιθανώς για διάφορους λόγους, είχαν κατά τη διάρκεια της ειδικότητας τους περιστασιακή, στην καλύτερη περίπτωση, επαφή με την κολποσκόπηση και την παθολογία του κατώτερου γεννητικού συστήματος γενικότερα.

Κατά την διάρκειά του συνεδρίου θα παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ώστε να γίνει ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων, δεδομένων, κατευθυντήριων γραμμών κλπ με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ειδικούς από τη διεθνή κοινότητα. Για το λόγο αυτό το σεμινάριο είναι μία μοναδική ευκαιρία συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για όλους και, κυρίως, για τους νέους γιατρούς.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου  στις 20.30 και είναι αφιερωμένη στην  μνήμη  των Καθηγητών Κυτταρολογίας Πέτρου Καρακίτσου και Βασιλικής Μαλάμου-Μήτση.

Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου από τις 18.30 στο πλαίσιο του Σεμιναρίου – Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που είναι ανοικτή για το κοινό, κατά την διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί η εξατομικευμένη διαχείριση στην παθολογία τραχήλου και τα τρέχοντα HeCPA πρωτόκολλα , ενώ στις 19.30 θα ακολουθήσουν ομιλίες για τα νεότερα δεδομένα στον εμβολιασμό αλλά και η  Α’γενής  έναντι της  Β’γενούς πρόληψης στην τραχηλική καρκινογένεση μετά τον ΗPV εμβολιασμό στην Ελλάδα από το 2008 μέχρι και σήμερα.


«Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών, μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας»

 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργανώνει εκδήλωση δημόσιας παρουσίασης της Πράξης «Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών, μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας» η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, 11:00 πμ στο Πνευματικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Θα προηγηθεί περιήγηση στα σημεία εγκατάστασης των σταθμών μέτρησης στη περιοχή της Ηγουμενίτσας η οποία θα ξεκινήσει στις 10:00 πμ μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη περιήγηση να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στο τηλ. 2681050279 καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης:προγραμμα εκδηλωσης πανεπιστη


Ενημερωτικές Ομιλίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.

H 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι αφορμή αφύπνισης και υπενθύμισης για ένα θέμα υγείας που αφορά περισσότερους συμπολίτες μας απ’ όσους μπορεί κάποιος να φανταστεί. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών  σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Ένωση για τον Νεανικό Διαβήτη, θα διοργανώσει ενημερωτικές ομιλίες με θέμα τον «Σακχαρώδη Διαβήτη» στο 5ο ΚΑΠΗ την Τρίτη 19/11/2019 και ώρα 11.00 π.μ. και στο 10ο ΚΑΠΗ την Παρασκευή 22/11/2019 και ώρα 11.00 π.μ.

Ταυτόχρονα, ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (ΕΨΕΠ) θα πραγματοποιήσει δυο ακόμα ενημερωτικές ομιλίες.

Η πρώτη θα αφορά την «Γνωριμία με την Γηριατρική Ευπάθεια και η συμβολή της διατροφής στην πρόληψή της» και θα πραγματοποιηθεί στο 2ο ΚΑΠΗ την Τρίτη 19/11/2019 και ώρα 11.00 π.μ. καθώς και στο 13ο ΚΑΠΗ την Πέμπτη 21/11/2019 και ώρα 11:00 π.μ.

Ενώ η δεύτερη θα αφορά «Την πρόληψη των πτώσεων και η φυσική άσκηση για την αντιμετώπιση της Γηριατρικής Ευπάθειας» και θα πραγματοποιηθεί στο 2ο ΚΑΠΗ την Δευτέρα 25/11/2019 και ώρα 11:00 π.μ. καθώς και  στο 13ο ΚΑΠΗ την Τετάρτη 27/11/2019 και ώρα 11:00 π.μ.


Ο συγγραφέας και πολιτικός Γιώργος Σεφέρης

Θα συζητήσουν οι

  • Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας,
  • και Αθηνά Βογιατζόγλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Ο διάλογος Γιώργου Σεφέρη – Ευάγγελου Αβέρωφ, Οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου (εκδόσεις Πατάκη) και του βιβλίου του Γιώργου Σεφέρη, Δοκιμές (εκδόσεις Ίκαρος)

Εξήντα ακριβώς χρόνια μετά τη σύναψη των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, στο βιβλίο του Ευάνθη Χατζηβασιλείου εξετάζεται η δράση του πρέσβη Γεωργίου Σεφεριάδη (Σεφέρη) στο Κυπριακό (1956-1959) και αναλύεται το πολυσυζητημένο θέμα των διαφωνιών και του διαλόγου του με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα κατά τη διαπραγμάτευση των συμφωνιών (Δεκέμβριος 1958 – Ιανουάριος 1959).

Το βιβλίο βασίζεται σε πολύχρονη, πολύ-αρχειακή έρευνα στα προσωπικά αρχεία των Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Κωνσταντίνου Τσάτσου, Γιώργου Σεφέρη. Έχει επίσης μελετηθεί υλικό από το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, το αρχείο του Foreign Office, αμερικανικά δημοσιευμένα έγγραφα, καθώς και άλλες δημοσιευμένες πηγές, πρωτίστως αυτές που αφορούν τον Σεφέρη (επιστολές και ημερολόγιο).

  • Παράλληλα παρουσιάζονται οι Μέρες Θ’ του Γιώργου Σεφέρη
    1 Φεβρουαρίου 1964 – 11 Μάη 1971

Στον τόμο αυτό, εμπεριέχονται αμιγώς ημερολογιακές εγγραφές, σημειώσεις για τα βιβλία που μελετούσε ο Γιώργος Σεφέρης, αποκόμματα εφημερίδων, σχέδια επιστολών, ακόμη και διευθύνσεις. Πρόκειται για ένα «εργαλείο δουλειάς» του Νομπελίστα ποιητή που διαμορφώνει μέσα από τις σελίδες του μια ιδιαίτερη τοιχογραφία της εποχής και αποτελεί αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς για τις σεφερικές σπουδές. Ο τελευταίος τόμος που ολοκληρώνει το προσωπικό ημερολόγιο του Γιώργου Σεφέρη, και καλύπτει τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Οι Μέρες, Θ’ βρίσκουν τον Σεφέρη οριστικά εγκατεστημένο στην οδό Άγρας. Ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες, τον Αύγουστο του 1962 κατόρθωσε να παραιτηθεί από την πρεσβεία του Λονδίνου. Όπως ήταν φυσικό, του πήρε μήνες προτού μπορέσει να πει: “ένιωσα πως ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που βρέθηκα με όλα μου τα χαρτιά συγκεντρωμένα γύρω μου”. Ο χρόνος του εξακολούθησε να είναι περιορισμένος, γιατί, εκτός από κάποιες υποχρεώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών -οριστικά αποχώρησε με τη συνταξιοδότησή του, δύο χρόνια αργότερα- προέκυψαν και ένα σωρό άλλοι περισπασμοί: το Νομπέλ μαζί με την αναπόφευκτη δημοσιότητα που προκάλεσε, το ταξίδι στη Σουηδία, προσκλήσεις από ακαδημαϊκά ιδρύματα, τιμητικά διπλώματα, διαλέξεις, συνεντεύξεις και δημόσιες αναγνώσεις των ποιημάτων του. Παρ’ όλα αυτά, είναι ευγνώμων που έχει περισσότερο διαθέσιμο χρόνο από άλλοτε. Το 1966 γράφει για την επανεγκατάστασή του στην Αθήνα πως «τα χρόνια αυτά λογαριάζουν πολύ για μένα, γιατί είναι η πρώτη περίοδος που έζησα χωρίς καμιάν άλλη υποχρέωση εκτός από τη δουλειά της επιθυμίας μου. Θέλω να πω το προσωπικό μου γράψιμο. Η πραγματική περίοδος της αποστράτευσής μου».  (Από τον πρόλογο της έκδοσης

Ημέρα: Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ώρα 20:30

Χώρος: Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής»
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών


Τι είναι προοδευτικό σήμερα;

Ομιλητές:

  • Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων
  • Αθηνά Δρέττα, Πρόεδρος «The Catalyst»
  • Σπύρος Λυκούδης, τέως Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
  • Γιώργος Αμυράς, Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων
  • Πρόλογος, συντονισμός: Παναγιώτης Μανωλάκος, Αντιπρόεδρος «The Catalyst»

Ημέρα: Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ώρα  20:30

Χώρος: Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής»
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: «The Catalyst», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.


Ομιλία : «Πρόσφυγες και Εκπαίδευση: η Ευρωπαϊκή εμπειρία και η Ελληνική περίπτωση»

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7.30μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Στοά Σάρκα 2ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί ομιλία – συζήτηση με θέμα: «Πρόσφυγες και Εκπαίδευση: η Ευρωπαϊκή εμπειρία και η Ελληνική περίπτωση», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μήνυμα». Ομιλητής είναι ο κ. Γκότοβος Αθανάσιος, τ. Καθηγητής Παιδαγωγικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είσοδος ελεύθερη.


Παρουσίαση του βιβλίου «ΑΛΩΒΗΤΟΙ»

Την Παρασκευή 22/11/2019, στο καφέ «Say Yes»  Μιχαήλ Αγγέλου 49 και Δοσίου  οι εκδόσεις Τόπος και το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Αλώβητοι του συγγραφέα Βασίλη Τσιράκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

Δημήτρης Αργυρός,  MSc Φιλοσοφίας- Συγγραφέας

Λευτέρης Παπαθανάσης,  Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

Ζώης Γαλατάς,  μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαντίκος

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Μερσίνη Μητροπάνου

 ======================================================================================

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία των Γιάννη Αγγελάκα και Νίκου Βελιώτη

Μία μοναδική μουσική παράσταση από τους συνοδοιπόρους και συνεργάτες Γιάννη Αγγελάκα και Νίκο Βελιώτη.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ γνώριμος στο ελληνικό κοινό και όχι μόνο, από το συγκρότημά Τρύπες αλλά και μέσα από τις σπουδαίες συνεργασίες του έχει κατορθώσει να αγαπηθεί και να αποτελεί έναν από τους πλέον σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς.
Ο Nikos Veliotis, με πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα στην πειραματική σκηνή της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού, αφοσιώθηκε στο τσέλο, περίπου από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.
Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους τσελίστες στην Ελλάδα.
Η γνωριμία τους για την δημιουργία του soundtrack της ταινίας ο ΄΄Ο χαμένος τα παίρνει όλα΄΄ αποτελεί την αφορμή για την μετέπειτα ολοκλήρωση και καθιέρωση της καλλιτεχνικής τους συνεργασίας με την κυκλοφορία ΄΄ Οι Ανάσες των Λύκων΄΄.
Οι δυο τους μόνοι πάνω στο πάλκο, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Soundtrope Festival θα παρουσιάσουν παλιά και νέα τραγούδια από τις δισκογραφικές κυκλοφορίες τους Ανάσες Των Λύκων και το Πότε Θα Φτάσουμε Εδώ και καινούργιες διασκευές ρεμπέτικων, λαϊκών και ροκ τραγουδιών με όσο θόρυβο χρειάζεται.
Οι Λύκοι επέστρεψαν και θα μας χαρίσουν μία σπάνια μουσική παράσταση!!!

Ημέρα:Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, ώρα 21:00

Χώρος: Αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας»
Είσοδος: 10€ (περιορισμένη προπώληση), 13€ (προπώληση), 15€ (ταμείο)
Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στα σημεία:
Θυμωμένο Πορτραίτο
Βιβλιοπωλείο αναγνώστης
Κούνια Μπέλα – Kounia Mpela Coffee Bar
Beatnik


Ρενα Μόρφη aka Σούλη Ανατολή live

Η Ρένα Μόρφη μόλις έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία Φαντασία του Αλέξη Καρδαρά, όπου έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Φωτεινής και κυκλοφόρησε το νέο της σουξέ «Σε Έλεγα Αγάπη μου» σε στίχους και μουσική του Φοίβου Δεληβοριά.
Η ζαργάνα του Παγασητικού , η φωνή των Imam Baildi
παίρνει μαζί της το απόλυτο σουξέ «Όταν σου χορεύω»,
το εν καλπασμό «Φεύγεις Πάλι» το ρομαντικό «Αμάντο μίο», το καλοκαιρινή cumbia και ήδη τεράστια επιτυχία «Θ΄Ανέβω να σε Βρω» με τον Μάρκο Κούμαρη των Locomondo, τις ασυνήθιστες διασκευές της αλλά και τα καινούργια της τραγούδια
και μας συναντάει στην σκηνή του πολυχώρου Αγορά για να μας ταξιδέψει μπρoς και πίσω στο χρόνο και τον Ατλαντικό,
ανακατεύοντας το Αιγάλεω city του Ζαμπέτα με το Siboney της Αβάνα σε ένα ξεχωριστό μουσικό πάντρεμα.
Το αστείρευτο ταλέντο των Λάμπης Κουντουρόγιαννης στην ηλεκτρική κιθάρα , Σπύρος Λιγκώνης στα ντραμς , Βαγγέλης Στεφανόπουλος στα πλήκτρα , Δημήτρης Μπαλογιάννης στην κλασική κιθάρα & Carlos Menendez στα κρουστά ενώνουν μαγικά Ανατολή και Δύση, με cumbia και καρσιλαμά, bachata και Τσιφτετέλι και μπαίνουν στην χρονομηχανή για να μας φέρνουν απογειωτικές μελωδίες που δύσκολα ξεχνιούνται.
Ρενα Μόρφη aka Σούλη Ανατολή live στα Ιωάννινα
Παρασκευή 15 Νοεμβριου 2019
Μουσικη Σκηνη Πολυχώρος Αγορα
Προπώληση εισιτηρίων 10€
Εισιτήριο στην πόρτα 13€
Προπώληση:
– Μουσικη Σκηνη Πολυχώρος Αγορα
– Κατάστημα Γερμανός
– www.viva.gr/tickets/music/mojolive-concerts
Πληροφορίες:
6972 807170
Τηλ κρατήσεων
6932580464
————————————————————————————————————————–

Ο Δημήτρης Υφαντής τραγουδά για το ΚΕΘΕΑ 

Ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ με τον Δικηγορικό Σύλλογο οργανώνει συναυλία με το Δημήτρη Υφαντή, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου. Η συναυλία θα γίνει την Τετάρτη , 20 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 8.30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα « Β. Πυρσινέλλα». Τα έσοδα θα διατεθούν στο ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ.

 


 

“Act Out”-Souled Out- Βασίλης Καζούλης  στο Castillo

Πέμπτη 14/11
Η ομάδα Stand Up κωμωδίας “Act Out” των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το “Μαιευτήριο Comedy Club” της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει μια βραδία ανοιχτού μικροφώνου Stand Up κωμωδίας στο Castillo! Μια βραδιά για fan της κωμωδίας, του γέλιου και του πιθανού public shaming που θα υποστούν οι θαρραλέοι μας κωμικοί. Ο κάθε κωμικός θα παρουσιάσει ενα πεντάλεπτο κείμενο με καινούρια, προτότυπα και (ας ελπίσουμε) ξεκαρδιστικά αστεία!Παρουσιάζει ο Παρουσιάζει ο Giuseppe Vieri!

Παρασκευή 15/11
Οι Souled Out -ένα πενταμελές μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που σχηματίστηκε στα τέλη του 2013 με σκοπό να εξερευνήσει τους ήχους της soul/r’n’b μουσικής- εμφανίζεται την Παρασκευή 14/11 στο Castillo.Χαρακτηριστικά της μπάντας είναι τα, γεμάτα κέφι, χορευτικά live όπου κανείς μπορεί να αφεθεί σε ρυθμούς funk, soul, disco κ.α. παλιών και νέων επιτυχιών. Το σχήμα έχει συμμετάσχει στο opening party του In-Edit Festival στο Ολύμπιον το 2014, καθώς και στο πάρτυ τελετής λήξης του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία.

Σάββατο 16/11
Ο Βασίλης Καζούλης στο Castillo bar! Ο Βασίλης Καζούλης, ένας από τους πιο αγαπημένους τραγουδοποιούς της γενιάς του, από την αρχή της καλλιτεχνικής του πορείας έχει υπογράψει κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια που μας συντροφεύουν και σιγοτραγουδάμε μέχρι σήμερα.
Έχει υπογράψει κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια, όπως “Φανή”, “Αν ήσουν άγγελος”, “Κάτι να γυαλίζει”, “Αεροπλάνα”, “Το τελευταίο πλοίο για την Αμοργό”, “Κοπέλες για λίγο”, “Βορινό λιμάνι”, “Τα φιλιά του Αυγούστου” κ.α.
Από τα μπαράκια μέχρι τις μουσικές σκηνές και τις συναυλίες, ο Βασίλης Καζούλης, όλα αυτά τα χρόνια, παραμένει πιστός σε όλα όσα τον έκαναν να αγαπήσει τη μουσική. Κατεξοχήν καλλιτέχνης των live εμφανίσεων, η ατμόσφαιρα που δημιουργεί στη σκηνή είναι γεμάτη αυθορμητισμό, δύναμη και χαρά και η αγάπη και ο ενθουσιασμός που εισπράττει από τον κόσμο είναι για εκείνον πάντα ο τρόπος να «φορτίζει τις μπαταρίες του» και να συνεχίζει…
Στο πρόγραμμά του πάντα και πολλές αγαπημένες διασκευές από τραγούδια Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (Beatles, Rolling Stones, Animals, Dylan, Cohen κ.ά.) με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο.
Ο τραγουδοποιός Γιώργος Αετόπουλος κατάγεται απ΄ τη Δράμα και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει στο ενεργητικό του τρεις δισκογραφικές δουλειές «΄Ότι Αρχίζει να Κυλά» 2002 (Universal Music), «Μαύρο Κρασί» 2007(Impact/ Legend) και « Η Ζωή μου Γελά» 2013, από την εταιρεία του Δημ. Ζερβουδάκη «Κύμα Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος τριών συγκροτημάτων, «Κράμα», «Χρώμα» και «Αναβράζοντα Δισκία», με αρκετές διακρίσεις . Έχει γράψει μουσική για το θέατρο ενώ για κάποια χρόνια υπήρξε και ραδιοφωνικός παραγωγός.
Συνεργάστηκε με εξαιρετικούς μουσικούς και δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Νίκος Ζιώγαλας , ο Δημήτρης Μητσοτάκης («Ενδελέχεια»), ο Γιάννης Μήτσης, κ.α. και έχει τραγουδήσει σε δίσκους των “De Facto” , των “May Day ” και του Βασίλη Σιοκορέλη.


«Ένα Ρομαντικό ταξίδι… Από τον Schubert στον Schumann»

Η Εταιρεία  Ηπειρωτικών Μελετών  οργανώνει το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019  και ώρα 7.30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, την μουσική εκδήλωση

«Ένα Ρομαντικό ταξίδι… Από τον Schubert στον Schumann»

 

Ερμηνεύουν οι Duo “Duosmos”, Philipp Weiss, φωνή και Χρυσόστομος Φιλιππάκης, πιάνο.

 

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

=======================================================================

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη

Ο Γιώργος Σεφέρης ασχολήθηκε με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι (1920) ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971) αποτυπώνοντας την καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντά του στις φωτογραφίες που τράβηξε επί μισό αιώνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 82 φωτογραφίες από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες στις οποίες έζησε κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του καριέρας. Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε από τα περίπου δυόμισι χιλιάδες αρνητικά που συγκροτούν το Φωτογραφικό Αρχείο Γιώργου Σεφέρη, το οποίο μετά από ευγενή δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κυρίας Άννας Λόντου το 1999, απόκειται πλέον ολόκληρο στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

O Διευθυντής του Ιδρύματος Διονύσης Καψάλης στο κείμενο που μας παρουσιάζει τον Φωτογράφο Γιώργο Σεφέρη σημειώνει μεταξύ άλλων:

Στις 18 Δεκεμβρίου 1954, ημέρα Σάββατο, ο Γιώργος Σεφέρης ταξιδεύοντας στα μέρη της αρχαίας Φοινίκης, σημειώνει στο ημερο­λόγιό του: «Σταματήσαμε λίγο πιο κάτω από το Amshit και κοιτά­ξαμε τον ήλιο να βουλιάζει στην ήσυχη θάλασσα της Φοινίκης. Μα γιατί κάποτε βλέπει κανείς τα πράγματα καθαρά –θέλω να πω όπως όταν η φωτογραφική μηχανή είναι σωστά κανονισμένη-».

Η ανάγκη του Σεφέρη να δει τα πράγματα καθαρά –τους τόπους, τα περιστατικά και τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ταξίδι της ζωής του- είναι ίσως η κύρια διαπλαστική δύναμη πίσω από το έργο του, ομοούσια με την επιθυμία του να «μιλήσει απλά», όπως την είχε εκφράσει σε ένα του ποίημα γραμμένο το 1942, εν καιρώ πολέμου. Και το πόσο «σωστά κανονισμένη» ήταν συχνά η φωτογραφική μηχανή του Σεφέρη ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει στην παρούσα έκθεση, μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της γόνιμης και μακροχρόνιας ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στην Πάτρα και στην Αθήνα και ήταν η συμβολή –μαζί με το λεύκωμα Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη– του Μορφωτικού Ιδρύματος στο έτος Σεφέρη. Έκτοτε, η έκθεση έχει ταξιδέψει τόσο στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Καστοριά, Σαντορίνη, Γιάννενα, Κοζάνη, Νάξος, Καβάλα, Χίος, Μονοδένδρι) όσο και στο εξωτερικό (Μόναχο, Νυρεμβέργη, Λιψία, Φραγκφούρτη, Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Στοκχόλμη, Βιέννη, Μιλάνο, Παλέρμο) δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τον ποιητή και από τη φωτογραφική του δραστηριότητα.

Παραγωγή: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Οργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Συντονισμός: Κλεοπάτρα Εξάρχου

Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2019


 

Έκθεση Χαρακτικής με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών

Έκθεση Χαρακτικής με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών
Χαράκτες εν 
κοινωνία

Ο Σύλλογος Φίλων Πινακοθήκης Χαρακτικής «Κώστας Μαλάμος» στην προσπάθεια του για τη διάδοση του εικαστικού έργου της Πινακοθήκης Χαρακτικής και την ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς του, πραγματοποιεί έκθεση χαρακτικής με τίτλο ΧΑΡΑΚΤΕΣ… ΕΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Είκοσι χαράκτες προσφέρουν τα έργα τους, τα έσοδα από την πώληση των οποίων θα διατεθούν στην ενίσχυση του σημαντικού έργου της «Κιβωτού του Κόσμου». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου ”Βασ. Πυρσινέλλας” (Αγ. Μαρίνης 55).

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλεξοπούλου Ιωάννα, Αννιτσάκης Οδυσσέας, Ανούση Ρένα, Βρακάς Ιωάννης, Γκαλτέμης Χριστόδουλος, Δεσεκόπουλος Νίκος, Κάπρου Ελένη, Κεφαλληνός Γιώργος, Κολιός Γιάννης, Κορομηλά Ράνια, Κότσαρης Γρηγόρης, Κότσαρης Μιχάλης, Κουμαντάκη Δήμητρα, Κώτσιου Ντίνα, Μενδρινού Άννα, Ξενάκη Μαριάννα, Πετροπούλου Μιμή, Ροδοπούλου Ιωάννα, Σαΐτη Χαρά, Σκλαβενίτης Δημήτρης.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Δεσεκόπουλος

Η έκθεση θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του χαράκτη Γρηγόρη Κότσαρη που το περασμένο καλοκαίρι σταμάτησε να χαράζει.

Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 20  έως Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ώρες λειτουργίας:  11 – 1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments