Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων

Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων

Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων με τις εκδηλώσεις της βδομάδας.

– Η σελίδα ανανεώνεται   με βάση νέες ανακοινώσεις εκδηλώσεων (Στο email [email protected] στείλτε πληροφορίες, ανακοινώσεις ,δελτία τύπου για να δημοσιεύονται στην σελίδα)

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου έως και Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

(Επιμέλεια: Νικολέτα Γκούντα [email protected] , Γιώργος Γκόντζος [email protected])

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ida

Η Αννα, ένα ορφανό 18χρονο κορίτσι, μεγαλώνει σιωπηλά και υπάκουα σ’ ένα μοναστήρι της Πολωνίας του 1961. Λίγες μέρες πριν πάρει τους όρκους αγνότητας, η ηγουμένη της αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι έχει μία εν ζωή συγγενή. Μια θεία, τη Γουάντα, αδελφή της μητέρας της, που μένει στην πόλη και πρέπει να τη συναντήσει. Η Αννα βρίσκεται για πρώτη φορά εκτός των τειχών του μοναστηριού κι αντιμέτωπη με μία 45χρονη γυναίκα εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνην. Κυνική, μπλαζέ, σκληρή, όσο περιμένει τον εραστή της να ντυθεί και να φύγει, καπνίζοντας και πίνοντας, ο Γουάντα αποκαλύπτει στην Αννα ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ιντα Λίμπενσταϊν και είναι Εβραία. Η οικογένειά τους εκδιώχθηκε από τους Ναζί στον πόλεμο και Χριστιανοί Πολωνοί αρχικά τους έκρυψαν και μετά τους πρόδωσαν. Η Γουάντα επέζησε γιατί έφυγε να πολεμήσει στην αντίσταση. Η Ιντα επέζησε γιατί ήταν μωρό, κάποιος τη λυπήθηκε και την παράτησε στην Εκκλησία. Οι δύο γυναίκες θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι δρόμου προς το χωριό που είναι θαμμένη η μητέρα της Ιντα, ψάχνοντας όσα τους ενώνουν κι όσα ρήμαξαν μια χώρα.

Ο Παβλικόφσκι επιστρέφει στη γενέτειρά του Πολωνία μετά από χρόνια στην Μ. Βρετανία (όπου μας είχε συστηθεί με το υπέροχο «Last Resort» το 2000 και στη συνέχεια με τα «Μy Summer of Love», 2004, και «Η Γυναίκα του Πέμπτου, 2011). Mία κινηματογραφική επιστροφή και ένα αντίστοιχο βλέμμα στο πολιτικό παρελθόν: η γενιά του είναι παιδιά της ίδιας ιστορικής πληγής που βαραίνει ακόμα μία χώρα που έχασε το 1/3 του πληθυσμού της μέσα σε λίγα ναζιστικά χρόνια. Αυτοί που έμειναν ορφανοί, μεγάλωσαν μαζί με όσους πρόδωσαν για να επιζήσουν.

Κι αυτό που σου μένει είναι η σιωπή. Ενα αριστοτεχνικό sound design που δεν το καταλαβαίνεις ίσως όσο βιώνεις την ταινία, αλλά σε έχει στοιχειώσει όσο και οι εικόνες της. Η βουβή επιβολή του δόγματος στο μοναστήρι, το αιρετικό κουδούνισμα των μαχαιροπήρουνων την ώρα της σούπας, τα κόκκαλα των νεκρών σου μέσα σ’ ένα μεταξωτό μαντήλι. Η τζαζ του Κολτρέιν να σοκάρει τις αισθήσεις και ταυτόχρονα να τους υπόσχεται ότι μπορούν, οφείλουν, να ονειρευτούν και κάτι παραπάνω…

Πηγή : flix.gr

Χώρα /έτοςπαραγωγής:  Πολωνία, Δανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, 2013, Ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Παβέλ Παβλικόφσκι

Σενάριο: Πάβελ Παβλικόφσκι, Ρεμπέκα Λινκέβιτς

Φωτογραφία: Ρίτσαρντ Λιντσιέφσκι, Λούκας Ζαλ

Μοντάζ: Γιαροσλάβ Καμίνσκι

Μουσική: Κρίστιαν Εϊντνες Αντερσεν

Πρωταγωνιστούν: Αγκάτα Κούλεζα, Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα, Τζοάνα Κούλιγκ

Διάρκεια: 82 λεπτά

 

EΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ – Αφιέρωμα: Ιστορίες ενηλικίωσης

ΚΥΡ 24/11-ΔΕΥΤ 25/11 Μεγαλώνοντας (Boyhood) (2014) (Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ)

ΚΥΡ 01/12-ΔΕΥΤ 02/12 Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο (The perks of being a wallflower) (2012) (Στίβεν Σμπόσκι)

ΚΥΡ 08/12-ΔΕΥΤ 09/12 Στάσου πλάι μου (Stand by me) (1986) (Ρόμπ Ράινερ)

ΚΥΡ 15/12-ΔΕΥΤ 16/12 Lady bird (2017) (Γκρέτα Γκέργουιγκ)

ΚΥΡ 22/12-ΔΕΥΤ 23/12 Juno (2007) (Τζέισον Ράιτμαν)


Κυριακές στο Πανί

Καυτή Σάρκα (Carne Tremula)

Κυριακές στο πανί: Κύκλος “Παράθυρο στον Κόσμο”

Καυτή Σάρκα (Carne Tremula), Πέδρο Αλμοδόβαρ, Ισπανία, 1997, 103’

Με τους  Φραντσέσκα Νέρι, Χαβιέ Μπάρντεμ, Λιμπέρτο Ραμπάλ

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου

Πολιτιστικός Πολυχώρος “Δημ. Χατζής”

Ώρα 20:30 – Είσοδος Ελεύθερη

Μαδρίτη 1970, μια πόρνη φέρνει στον κόσμο τον Βίκτορ μέσα σε ένα νυχτερινό λεωφορείο λίγο πριν την πτώση του καθεστώτος του Φράνκο. Η ιστορία μεταφέρεται είκοσι χρόνια αργότερα για να συναντήσουμε τον Βίκτορ, το μωρό της αρχής, σε μια Μαδρίτη ολότελα διαφορετική. Ο Βίκτορ συναντά την Έλενα και ξεκινούν ένα τσακωμό, ο οποίος θα φέρει τους αστυνομικούς Νταβίντ και Σάντσο στο διαμέρισμα και στην ατυχή γραμμή γεγονότων που ακολουθεί ο Νταβίντ πυροβολείται από τον συνάδελφό του. Ο Βίκτορ κατηγορείται άδικα και τελικά φυλακίζεται για την πράξη αυτή. Έξι χρόνια μετά, ο Βίκτορ αποφυλακίζεται και ξεκινά μια σχέση με τη σύζυγο του Σάντσο αλλά και με την Έλενα που στο μεταξύ έχει παντρευτεί τον Νταβίντ ο οποίος με τη σειρά του έχει μείνει ανάπηρος εξαιτίας εκείνου του πυροβολισμού.

Από την σύντομη περιγραφή της ιστορίας καταλαβαίνει κανείς ότι βρίσκεται στο μοναδικό σύμπαν του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Σχέσεις, έρωτας, προδοσία και εκδίκηση μπερδεύονται σε μια ιστορία που εκτός από τυπική για την κοσμοθεωρία του Ισπανού σκηνοθέτη, ήταν και μέρος μιας δραματουργικής κορύφωσης που είχε ξεκινήσει ήδη από το Μάταντορ (1986) αλλά είχε καμουφλαριστεί κάτω από την σαρκαστική κωμωδία για περισσότερο από μία δεκαετία. Η “Καυτή Σάρκα” μαζί με  το “Μυστικό μου λουλούδι” που προηγήθηκε και το “’Όλα για τη μητέρα μου” που ακολούθησε σηματοδότησε μια νέα οπτική που κρατώντας τα βασικά  συστατικά του Αλμοδοβάρ σε αισθητικό επίπεδο, τόνωσε ακόμη περισσότερο το συναίσθημα και φανέρωσε την αγάπη του για το καθαρόαιμο μελόδραμα που συχνά φαινόταν απλά να το διακωμωδεί σε μερικές από τις προηγούμενες ταινίες του. Ταινία ωριμότητας με ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών να συνδράμει με τον καλύτερο τρόπο και να γίνεται αναπόσπαστο μέρος στην οπτικοποιημένη πινακοθήκη χαρακτήρων για την οποία τόσο συχνά επαινείται ο Αλμοδόβαρ. Φραντσέσκα Νέρι, Χαβιέ Μπαρδέμ, Λιμπέρτο Ραμπάλ, Χοσέ Σάντσο, Πενέλοπε Κρουζ και Άντζελα Μολίνα κρατούν τους πρώτους ρόλους σε ακόμη μία επίδειξη υποκριτικής ενός εκλεκτικού ensemble cast, δείγμα του μοναδικού και αστείρευτου καθοδηγητικού ταλέντου του Iσπανού δημιουργού.

Η ταινία είναι κατάλληλη άνω των 18 ετών.


=====================================================================================

ΘΕΑΤΡΟ

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», του Μενέλαου Λουντέμη, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Το αριστούργημα του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη, «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», που έχει «μαγέψει» γενιές και γενιές, ανεβαίνει φέτος τον χειμώνα από την Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο «Καμπέρειο Θέατρο».

Το βιβλίο περιγράφει τους αγώνες και τους κόπους που καταβάλει ένα παιδί, ο Μέλιος, για να μορφωθεί, να πάει στο σχολείο και τελικά να επιβιώσει.

Το εμβληματικό αυτό έργο είναι ένας ύμνος για το σχολείο, το βιβλίο και το δάσκαλο και παρουσιάζει την ηθογραφία μιας άλλης εποχής. Η ελληνική επαρχία και οι άνθρωποί της, τα παιδικά όνειρα και τα πρώτα αθώα ερωτικά σκιρτήματα, ο αγώνας για μια επιβίωση διαφορετική από τη συνηθισμένη, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του θεατή.

Παραστάσεις από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Λόγω της μεγάλης ζήτησης από τα σχολεία, τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των παραστάσεων οι διευθυντές των δημοτικών και γυμνασίων μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2651025670 (Πληροφορίες – κρατήσεις).

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,  του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή την διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ’ το χωριό και να πάει στην πόλη να μορφωθεί. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία που τόσο αγαπά.

Στο έργο του Μενέλαου Λουντέμη, ο μικρός ήρωας του μυθιστορήματος «Συννεφιάζει», το ορφανό αγόρι, στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» αποκτάει όνομα, γίνεται ο Μέλιος, που «πιάνει φιλία» με τα βιβλία για να μάθει όσα του κρύβουν οι μεγάλοι. Με ακούραστο πείσμα, με πάθος και με ελπίδα τραβάει ολομόναχος για τη μεγάλη πολιτεία, το μεγάλο σχολείο.

Στα δύσκολα βήματα του, συναντά καλούς φίλους, αλλά και σκληρούς ανθρώπους. Και παλεύει να φτάσει ψηλά στ’ άστρα. Γνωρίζει την προδοσία και τη φιλία, το μίσος και την τρυφερότητα, δοκιμάζεται και αδικείται, αγαπά και αγαπιέται, υποστηρίζει με πάθος την ειλικρίνεια και την αλήθεια, παλεύει με θάρρος ενάντια στην αδικία. Το ταξίδι του αυτό προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πικρές και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα. Και σημαδεύει μαζί και εμάς, γιατί ο κόσμος του Μελιού που φαντάζει μακρινός, δε διαφέρει πολύ από τον δικό μας κόσμο. Μόνιμος συνοδοιπόρος του σε αυτό το κακοτράχαλο ταξίδι θα είναι πάντα το βιβλίο και η αστείρευτη δίψα του για μάθηση.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου

Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Ρήγας

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ

Πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου

Κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού

Φωτισμοί: Richard Antony Λούκας.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τσιώτας.

Σημείωμα σκηνοθέτιδας (Μαίρη Ανδρέου): Το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του συγγραφέα και μαζί με τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει» «Αγέλαστη Άνοιξη» και «Κάτω απ’ τα κάστρα της Ελπίδας» αποτελούν μια τετραλογία που μιλάει για την ζωή και τις αντίξοες συνθήκες ενός προσφυγόπουλου από την Κωνσταντινούπολη του Μελιού Καδρα. Είναι ένα έργο ύμνος για το βιβλίο το σχολείο και τον δάσκαλο. Ένα αριστουργηματικό κείμενο που σημαδεύει όποιον το διαβάζει. Ο Μέλιος προσφέρει στον Λουντέμη την ευκαιρία να αναπλάσει ένα κοινωνικό μωσαϊκό με το οποίο έχει εξοικειωθεί από καιρό :τους αστούς και τους μεροκαματιάρηδες της επαρχίας, τα βλάχικα κονάκια, τους αλήτες του σχολείου και τους γύφτους. Το παιδί που μετράει τ’ άστρα κάνει παρέα με όλους. Εντυπωσιάζει τους ευυπόληπτους πολίτες και τους δασκάλους του, μαθαίνει γράμματα στους αγράμματους, ανακηρύσσεται σε αρχηγό της σχολικής « συμμορίας» διαποτίζοντας με το ευεργετικό του πνεύμα τα μέλη της.

Στόχος της παράστασης μας και του έργου είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι καμία δυσκολία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην γνώση και στη μάθηση. Ακριβώς όπως και ο ήρωας του βιβλίου, ή ο κάθε ήρωας που υπήρξε ανάμεσα μας, έχουμε ανάγκη από ένα στόχο, ένα μόνιμο συνοδοιπόρο, ένα φύλακα άγγελο που θα μας βοηθήσει να βγούμε από το σκοτάδι που ο καθένας μας έχει κλειστεί. Στη ζωή ερχόμαστε πάντα αντιμέτωποι, όπως ο Μέλιος, με την λύπη, την αδικία, την αγάπη, τη χαρά, την κακία, το δίκιο, τη φιλία, το παράπονο. Αλίμονο αν σταματήσουμε και μείνουμε μόνο σ’ αυτά. Το να μετράς τα αστέρια ίσως μοιάζει ρομαντικό, είναι όμως ένα σημάδι ότι αυτός ο ουρανός με τα τόσο διαφορετικά αστέρια δέχεται στην αγκαλιά του όλους εμάς όσο διαφορετικοί και απλοί αν είμαστε. Πόσες φορές δεν μετρήσαμε και εμείς τα αστέρια κάποιο καλοκαίρι ξαπλωμένοι ανάσκελα κάτω από τον Ελληνικό ουρανό, πόσες φορές δεν προσπαθήσαμε να αντεπεξέλθουμε στις αντιξοότητες και στο άδικο που μας τυραννούσε, πόσες φορές δεν συναντήσαμε εκείνον τον έναν φύλακα άγγελο της ζωής μας και παράλληλα τον έναν εκείνο «τύραννο» που γκρέμιζε στην πρώτη ευκαιρία τα όνειρα μας;

Πόσοι από εμάς δεν νιώσαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε οι ήρωες αυτού του βιβλίου, ενός βιβλίου που έδωσε απίστευτη δύναμη στους ονειροπόλους, στους μαχητές, στους ρομαντικούς, στους Έλληνες μιας γενιάς που έψαχνε να βρει δύναμη από κάπου;

Στόχος μας λοιπόν είναι αφενός τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση μας να ταυτιστούν με το πείσμα, το ήθος και την όρεξη για μάθηση του Μελιού και αφετέρου οι καθηγητές και οι γονείς να γυρίσουν στα χρόνια που ήταν παιδιά, που προσπαθούσαν να πιαστούν από κάπου, να κρυφτούν πίσω από κάπου και να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου».


Ο «Ρομπέν των Δασών» στο Θέατρο Έκφραση!

Ένα από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και από τους πιο αγαπημένους ήρωες των παιδιών, ο γενναίος «Ρομπέν των Δασών», έρχεται στο Θέατρο Έκφραση, υποσχόμενος αξέχαστες στιγμές δράσης, γέλιου αλλά και μεταδίδοντας μηνύματα για την αξία της δικαιοσύνης!

Η παράσταση ανεβαίνει από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Έκφραση (Αραβαντινού 14) και θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή, ώρα 11.30. Η πρεμιέρα της θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 17 Νοεμβρίου . Η διάρκειά της είναι 80 λεπτά.

Αθάνατος ήρωας

Ο Ρομπέν των Δασών είναι ίσως ο πιο γνωστός λαϊκός ήρωας της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η γεμάτη ηρωικές και ευγενικές πράξεις ζωή του και τα κατορθώματά του έκαναν το όνομά του αθάνατο. Πρίγκιπες και βασιλιάδες που σημάδεψαν τη ζωή της Αγγλίας ξεχάστηκαν, όχι όμως ο Ρομπέν και οι σύντροφοί του που διάλεξαν να ζήσουν μαζί του στο εύθυμο δάσος του Σέργουντ αντιστεκόμενοι στην τυραννία του Πρίγκιπα Ιωάννη. Η μάχη του καλού με το κακό, του δίκαιου με το άδικο, του εγωισμού και της αληθινής αγάπης, της φιλίας με την προδοσία, λαμβάνουν χώρα σε μια περιπέτεια εποχής, γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Χρήστος Χρήστου. Μουσική: Νίκος Τσέκος, Σκηνογραφία: Άννα Παρίση. Χορογραφίες: Φανή Σκεντέρη. Ενδυματολογία: Μίνα Παππά. Φωνητική Διδασκαλεία: Κατερίνα Βασιλείου. Κινησιολογία μάχης – ξιφομαχίες: Γεωργία Παναγιώτου, Επιμέλεια αφίσας: Αντώνης Χρήστου. Κατασκευή κοστουμιών: Χριστίνα Παππά.  Χειρισμός ήχου & φωτισμού: Νατάσα Τσαμπά.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρομπέν: Πέτρος Χριστακόπουλος. Πρίγκιπας Ιωάννης: Χρήστος Χρήστου. Σερίφης του Νόττινχαμ: Άρης Σπυρόπουλος, Λαίδη Μάριον: Μίνα Παππά, Μάγειρας: Αντώνης Χρήστου. Γιαννάκης: Γιώργος Μακρυγιάννης. Τόμας: Γιάννης Παπαγεωργίου. Ολίβια: Λίτσα Σαρακατσάνου. Ιερέας – Βασιλιάς Ριχάρδος: Παύλος Παπαχρήστου. Μαγείρισσα: Αλίκη Χολέβα.

*Τα εισιτήρια για την παράσταση κοστίζουν 10 ευρώ η γενική είσοδος και 8 ευρώ στην προπώληση. Ισχύουν και εισιτήρια ΟΑΕΔ. Κρατήσεις θέσεων στo τηλέφωνo: 26515 – 54505.


Τα «Δανεικά Παπούτσια» στο Θέατρο Actina

Η Χριστίνα Μαξούρη, ύστερα από κάλεσμα του Θεάτρου Actina, φορά εκτάκτως τα Δανεικά της Παπούτσια κι έρχεται στα Γιάννενα, για μία μόνο παράσταση, την Δευτέρα 2 Δεκέμβρη.

Η ηθοποιός και ερμηνεύτρια, διαλέγει τραγούδια παλιά, παλαιότερα και νέα που μοιάζουν όλα με τωρινά και τα ερμηνεύει  acappella, πλάι σε αποσπάσματα ποιημάτων και κειμένων της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ετερόκλητοι κόσμοι, σε μία ενιαία ατμόσφαιρα, συνθέτουν μια χειροποίητη, οικεία και τρυφερή και κατ’ οίκον συναυλία.

Ιδέα / επιλογή τραγουδιών & κειμένων / ερμηνεία : Χριστίνα Μαξούρη

Φωτογραφίες/video έναρξης : Μαρίλη Ζάρκου

Διάρκεια παράστασης ; 70’ χωρίς διάλειμμα

Τα Δανεικά Παπούτσια φτιάχτηκαν, ακολουθώντας συναισθηματικούς κυρίως συνειρμούς  και διαμορφώνονται ανάλογα με το ένστικτο, τον χώρο, την χώρα και τους συμμετέχοντες και αποσκοπούν στην κατάργηση της απόστασης μεταξύ κοινού και ερμηνεύτριας ή ερμηνευτών

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους το Νοέμβριο του ’13, σημειώνοντας συνολικά μεγάλο αριθμό παραστάσεων, αποσπώντας θερμές εντυπώσεις κοινού και κριτικών.

Παρουσιάστηκαν στην Αθήνα (Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κέντρο Επισκεπτών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης, Playground) εκτενή περιοδεία στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Γιάννενα, Πρέβεζα, Ζάκυνθο, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Βόλο, Τσαγκαράδα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Άμφισσα, Πάτρα, Μυστρά, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Σύρο, Λευκάδα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Αγ. Νικόλαο, Αμοργό, Χίο) μετακλήσεις στην Κύπρο (Λευκωσία) και στο εξωτερικό (Λονδίνο – SoasUniversityHellenicCentre, Παρίσι – MaisondEuropeetdOrient, Μιλάνο – PiccoloTeatro)

Συμμετέχοντες των Δανεικών Παπουτσιών έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής : η ραδιοφωνική παραγωγός Όλγα Λασκαράτου, οι τραγουδοποιοί Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Ξυδάκης, Απόστολος Ρίζος, Ματούλα Ζαμάνη, Μαρία Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και οι μουσικοί Φώτης Σιώτας, Μιχάλης Βρέττας, Σοφία Ευκλείδου, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Τάσος Μισυρλής, Πάνος Λαμπρόπουλος, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Παύλος Σπυρόπουλος, Παύλος Μελάς, Σπύρος Μπολοβίνης, Κώστας Καριτζής και Γιάννης Ανδριανάκης.

Η παράσταση παρουσιάζεται πλέον σπάνια, είτε με την solo&acappella εκδοχή της, είτε με την συμβολή μικρού μουσικού συνόλου αποτελούμενο από τσέλο, βιολί και τρομπόνι.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ‘Δανεικά Παπούτσια’ και την Χριστίνα Μαξούρη, εδώ :

www.christinamaxouri.com

https://www.facebook.com/MaxouriChristina/

instagram : christina_maxouri

Πληροφορίες-κρατήσεις:

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στις 21:00’
Διάρκεια:70′
Χώρος: Θέατρο ACTINA
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8, Ιωάννινα
Είσοδος: ενήλικες 12€, φοιτητές, άνεργοι8€.

Τηλ. Ταμείου: 6974865401

Facebook: Θέατρο Actina
Instagram: theatroactina
email: [email protected]
www.theatroactina.gr


Πρεμιέρα το Δάσος των Ευχών με την παράσταση του Καρυοθραύστη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Η ομορφότερη Χριστουγεννιάτικη ιστορία τώρα και στo Δάσος των ευχών στα Ιωάννινα.
Ο Καρυοθραύστης, το απόλυτο έργο των γιορτών που κατέχει την δική του ξεχωριστή θέση στην καρδιά παιδιών και μεγάλων (και ως επί το πλείστων, το βλέπουμε σε μορφή μπαλέτου, ντυμένο με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκοφσκι) ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ θα παρουσιαστεί στη μαγική θεατρική εκδοχή του.
Το έργο εκτυλίσσεται την παραμονή των Χριστουγέννων και διαδραματίζεται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας με τη συνοδεία της υπέροχης μουσικής του Τσαϊκόφσκι.
Ένα έργο ύμνος στην φαντασία και στα ευχάριστα όνειρα, που δημιουργεί όμορφες εικόνες, σπουδαία συναισθήματα, γλυκές αναμνήσεις και κάνει τα παιδιά να ονειρεύονται, να μάχονται και να ελπίζουν.

Η ιστορία του έργου με λίγα λόγια …

Παραμονή Χριστουγέννων στο σπίτι της μικρής Κλάρας, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, τα παιχνίδια ζωντανεύουν και γιορτάζουν τα δικά τους Χριστούγεννα.

Ο Καρυοθραύστης – δώρο του θείου των παιδιών – γίνεται ένας όμορφος πρίγκιπας που ταξιδεύει μαζί με την Κλάρα και με την βοήθεια των παιδιών – θεατών στην Ονειροχώρα.

Εμπόδιο στο όμορφο ταξίδι τους είναι ο βασιλιάς των ποντικών και τα ποντικάκια του.Τι θα γίνει όμως όταν ξημερώσουν Χριστούγεννα και που θα βρεθεί η μικρή Κλάρα και ο Καρυοθραύστης – Πρίγκιπας;

Τον Καρυοθραύστη, έργο του Χόφμαν θα τον παρακολουθησουμε εμπνευσμένο απο την εκδοχή του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΟΥΜΑ

Το έργο (και όχι τυχαία) παρουσιάζεται κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών σε όλες τις πόλεις του κόσμου, είναι πλούσιο σε συναισθήματα, με πολλή μουσική, χορό και δράση. Θα συναρπάσει τα παιδιά, θα τα κάνει να διασκεδάσουν, να ονειρευτούν, να συγκινηθούν, να γελάσουν και να περάσουν όμορφα. Επίσης η συγκεκριμένη παράσταση έχει και διαδραστικά στοιχεία όπου τα παιδιά συμμετέχουν όλα μαζί αλλά και κατά ομάδες.
Διασκευή για το Θέατρο: Αλέξανδρος Δουμάς

Μουσική: Π. Ι. Τσαϊκόφσκι

Επιμέλεια κειμένου – Θεταρική διασκευή: Φώτης Σπύρος

Σκηνοθεσία: Νίκος Χρηστίδης

Σκηνικά -Κοστούμια: Ανθή Πετρουλάκη

Θεατρικές Κατασκευές-Σκηνικά Αντικείμενα: Νάγια Ζαχαράτου

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ηλίας Μπαγεώργος

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Απόστολος Τσιτσώνης

Γραφιστικά: Ντίνα Ζαφειρίου

Τεχνική Υποστήριξη: Θωμάς Χαρέλας


Το Ασχημόπαπο

HansChristianAndersen

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΧ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ

(ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ώρες 11.30 & 18.00

ΠΡΟΠ : ΒΙΒΛ/ΛΕΙΟ ΠΡΟΚΟΣ  – τηλ   26510 34100

Προπώληση 8€ – Ταμείο 10€ – INFO – 6974797109 

VIVA.GR

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ

Το Μικρό Θέατρο Λάρισας , κλείνοντας αισίως τα  10 χρόνια συνεπής παρουσίας στον χώρο του ποιοτικού παιδικού θεάτρου ,παρουσιάζει για 9η χρονιά στην πόλη μας, μια παιδική παράσταση που θα μιλήσει στην καρδιά των μικρών μας αλλά και στις μνήμες των μεγαλύτερων φίλων μας.

“ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ”

Σε πλήρη θεατρική μορφή & απόδοση, η ιστορία του Ασχημόπαπου αποτελεί τον “Ύμνο” της αποδοχής ,της κατανόησης & της διαφορετικότητας , πλαισιωμένη από υπέροχες μουσικές , έρχεται να συναρπάσει τους μικρούς μας φίλους αλλά και να θυμίσει στους μεγαλύτερους την αθώα μας παιδική πλευρά!

Λίγα λόγια για το έργο…

Ένα παπάκι διαφορετικό από τα άλλα, σκάει το αυγό του και τους ξαφνιάζει όλους. Είναι τόσο άσχημο που κανένας δεν θέλει να το βλέπει…. Έτσι αναγκάζεται να πάρει τον δρόμο του και να φύγει μακριά, ελπίζοντας ότι θα βρει κάποιους που ίσως μπορέσουν να υποφέρουν την ασχήμια του. Το Ασχημόπαπο μόνο πια , στην άκρη του Δάσους , ψάχνει απεγνωσμένα για την οικογένειά του. Ο χειμώνας  βαρύς και αδυσώπητος , έρχεται να δυσκολέψει τις προσπάθειές του , αλλά σύντομα συνειδητοποιεί πως ο χειμώνας δεν είναι ο μόνος του εχθρός Το Ασχημόπαπο και ο καινούργιος του φίλος ο Τιμόθεος Γαλοπούλας , θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τον Κυνηγό! Η φιλία όμως η συνεργασία και η αλληλεγγύη θα βοηθήσει τους δυο φίλους να τα καταφέρουνΤο παπάκι όμως μεγαλώνει κι ύστερα από πολλές περιπέτειες, με επιμονή, θάρρος και ελπίδα κατορθώνει τελικά να γίνει από «ασχημόπαπο» …….. ένας πανέμορφος κύκνος…!!!

Έργο διασκεδαστικό ,οικολογικό, συναισθηματικό και κατά του bullying που αναδεικνύει πραγματικές αξίες, χαρίσματα και ικανότητες τονώνοντας την αυτοπεποίθηση των παιδιών.  Υπενδεδυμένο με υπέροχη μουσική και πρωτότυπα τραγούδια καθώς και εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια παρασύρει τα παιδιά σε μια μαγική ατμόσφαιρα διασκεδάζοντάς τα και γεμίζοντάς τα συναισθήματα αγάπης και ανθρωπιάς.

. Η συνέχεια επί σκηνής!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Παίζουν και χορεύουν οι ηθοποιοί:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ ΒΟΙΝΑ , ΜΑΙΡΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΔΗ ΨΑΡΑΚΟΥ & ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

                                                                

Κείμενο – Σκηνοθεσία : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ                       Σκηνογραφία : ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΛΦΙΕΡΗ

Κοστούμια : ΤΕΤΑ ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ                                           Σχεδιασμός Φωτισμών : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΥ

Γραφιστικά : ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ                              Ειδικές Κατασκευές :ΣΑΚΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δημόσιες Σχέσεις : ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣΤεχνικός Σκηνής : ΣΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Μουσική Επιμέλεια : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ  Ζωγραφική : ΜΙΝΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ                         

Παραγωγή : ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑ                               Διάρκεια : 80 λεπτά (με ένα Διάλειμμα 10 λεπτών)   

Κρατήσεις – Πληροφορίες: 6974797109 Προπώληση: 8€          Ταμείο Θεάτρου: 10 €             

*Ένα έργο για όλη την οικογένεια*

 


 

=======================================================================================

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

2ο Σεμινάριο «Παροχή πρώτων βοηθειών και περίθαλψη τραυματισμένων άγριων ζώων»

Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ANIMA» σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, το Δασαρχείο Ιωαννίνων και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, διοργανώνουν το 2ο Σεμινάριο με θέμα «Παροχή πρώτων βοηθειών και περίθαλψη τραυματισμένων άγριων ζώων», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 10:30π.μ. με 13:00μ.μ. στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου «Άννα Πετροχείλου» στην είσοδο Περάματος.

Το σεμινάριο έχει στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού των Φορέων Διαχείρισης, του Δασαρχείου Ιωαννίνων και των θηροφυλάκων της Ε’ ΚΟΗ, στην παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα ή ασθενή άγρια ζώα, ούτως ώστε να σταθεροποιείται η κατάστασή τους πριν αποσταλούν σε Κέντρο Περίθαλψης ή κτηνιατρικές υπηρεσίες και να μεγιστοποιηθεί, με αυτόν τον τρόπο, η πιθανότητα επιβίωσης καθώς και η επιτυχία της θεραπείας και επανένταξής τους στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία των σχετικών υπηρεσιών για την ταχεία και αποτελεσματικότερη περίθαλψη των ειδών της άγριας πανίδας.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει πρακτική άσκηση ενώ στο τέλος του θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης και θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση αποθεραπευμένου άγριου πουλιού που έχει βρεθεί και αποσταλεί από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων στο Κέντρο Περίθαλψης «ΑΝΙΜΑ» πριν από μερικούς μήνες.


Ι΄ Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Βυζαντινές Σπουδές” (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία” (Τμήμα Φιλολογίας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνουν από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου 2019 στα Ιωάννινα τη Ι’ Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων. Το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, οποία υπάγεται στη Διεθνή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών.
Στο Συνέδριο αυτό λαμβάνουν μέρος περίπου 140 Έλληνες Βυζαντινολόγοι (πολλοί από αυτούς νέοι επιστήμονες) από Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Αλβανία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Οι συνεδριάσεις είναι χωρισμένες ανάλογα με τη θεματική τους σε Φιλολογικές, Ιστορικές και Αρχαιολογικές με παράλληλες συνεδρίες και μέσα σε αυτές υπάρχουν και υποκατηγορίες όπως Ιστοριογραφία, Υμνογραφία, Αγιολογία, Βυζαντινή κοινωνία και πηγές, Εσωτερική πολιτική, Καθημερινός Βίος και Πολιτισμός, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ήπειρος, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ζωγραφική, Επιγραφική, Σφραγιστική, Ερμηνεία αρχαιολογικών ευρημάτων, Τοπογραφία και άλλες.
Αξίζει να τονίσουμε ότι η Α’ Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων είχε διοργανωθεί το 1998 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επιστρέφει “οίκαδε” μετά από 19 χρόνια. Σκοπός αυτών των Συναντήσεων είναι η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, η πληροφόρηση σχετικά με τα νεα πορίσματα της έρευνας και η ενθάρρυνση νέων επιστημόνων να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν στις σπουδές τους.
Τέλος αυτές οι Συναντήσεις, και κυρίως η δική μας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχει έναν μεγάλο αριθμό εθελοντών φοιτητών και γι αυτόν τον λόγο έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Θα είναι χαρά και τιμή για εμάς, εάν παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου μας και, εάν συμβάλετε στην προβολή και στήριξη της προσπάθειάς μας. H εναρκτήρια τελετή θα λάβει χώρα την Τετάρτη 27-11-2019 στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου και ώρα 18.30.
Η Οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους
Χρήστο Σταυράκο, Καθηγητή (Πρόεδρο)
Αλέξανδρο Αλεξάκη, Καθηγητή (Αντιπρόεδρο)
Δημήτρη Γεωργακόπουλο, Λέκτορα (Γραμματέα)
Παναγιώτη Αντωνόπουλο, Καθηγητή (Μέλος)
Απόστολο Μαντά, Επίκουρο Καθηγητή (Μέλος)
Ελένη Καλτσογιάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια (Μέλος)
Έφη Συγκέλλου, Επίκουρη Καθηγήτρια (Μέλος)

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου:Πρόγραμμα Ι΄ Συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων


Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Αναστάσιο Θεοφάνη

Ο  Δήμος Πρέβεζας τιμώντας και φέτος τη μνήμη του μεγάλου Δωρητή  Αναστασίου Θεοφάνη, διοργανώνει  την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου και ώρα  18.30  στη “Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης|”, εκδήλωση  για τη βράβευση των αριστούχων αποφοίτων των Λυκείων  κατά το σχολικό έτος 2018-2019.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμη:

  • Ομιλία από τον Σπύρο Σουμαλεύρη με θέμα : “Αναστάσιος Γεωργίου Θεοφάνης:Ο μεγάλος ευεργέτης της Πρέβεζας . Θεοφάνειος Σχολή” .
  • Ομιλία από την εντεταλμένη σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας Αθηνά Κωνσταντάκη με θέμα “Η Εικόνα της Θεοφανείου  Σχολής”.

Στο ισόγειο της  Θεοφανείου  θα γίνει παρουσίαση της δωρεάς των 464 βιβλίων που προσέφερε  το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) για τον εμπλουτισμό των συλλογών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας, μέσω του Future Library, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη Συλλογών Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών 2019».

Επίσης  στον ίδιο χώρο  σε συνεργασία  με τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Πρέβεζα” θα πραγματοποιηθεί  έκθεση  φωτογραφικού υλικού με θέμα τη “Θεοφάνειο Σχολή”.


Παρουσίαση του λευκώματος «62 καμπαναριά της Ηπείρου»

Η Εταιρεία  Ηπειρωτικών Μελετών  σας προσκαλεί στην παρουσίαση    του λευκώματος «62 καμπαναριά της Ηπείρου», της  Νίτσας Συνίκη-Παπακώστα την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 7.30 μ.μ. στην  «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ελένη Μάργαρη:  Δρ.  Ιστορίας Τέχνης

Κατερίνη Λιάμπη: Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Έφορος  πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ε.Η.Μ.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων «το Νησί των Ιωαννίνων», τα οποία αποτελούν τη νέα δωρεά της εικαστικού  προς την Ε.Η.Μ.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.


 

Συνάντηση-Συζήτηση:«Μεγαλώνοντας Υπεύθυνα και  Ευτυχισμένα παιδιά»

Το Κέντρο  Δημιουργικής  Απασχόλησης Παιδιού «Αερόστατο» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» διοργανώνουν συνάντηση-συζήτηση με γονείς  με θέμα:

«Μεγαλώνοντας Υπεύθυνα και  Ευτυχισμένα παιδιά»

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί

την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 18.00 μ.μ.

στο χώρο του ΚΔΑΠ με ομιλήτρια την  κ. Ερασμία Φείδη, Ψυχοπαιδαγωγό-Στέλεχος πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης  «Σχεδία».

Δ/νση: Kατίνας Παξινού 8, τηλ:26510-74644


  Φιλανθρωπική Εκδήλωση  «Το Αλλιώτικο Σπίτι»

Η 3η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Ο Σύλλογος Ενηλίκων Μαθητών του 2ου Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Ιωαννίνων, με αφορμή αυτή την Ημέρα, θα πραγματοποιήσει Φιλανθρωπική Εκδήλωση με τίτλο «Το Αλλιώτικο Σπίτι», την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:00,στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Μήνυμα της εκδήλωσης είναι η έμπρακτη Κοινωνική Προσφορά, η Αλληλεγγύη, ο Εθελοντισμός και η Βοήθεια στον συνάνθρωπο. Για το λόγο αυτό θα τεθεί σε κοινή θέση κυτίο για την εθελοντική προσφορά του καθενός μας στην Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα».

Η εκδήλωσή μας είναι αφιερωμένη στους δημοφιλείς ηπειρώτες παραδοσιακούς τραγουδιστές Σάββα Σιάτρα και ΓεώργοΚούρτη.

Την εκδήλωσή μας θα στηρίξουν με την εθελοντική κι ευγενική τους συμμετοχή:

  • Μουσικό σχήμα καταξιωμένων παραδοσιακών μουσικών της πόλης μας.
  • Τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα της Κοπάνης, της Κατσικάς, του Λυκείου Ιωαννίνων και της Ζίτσας.
  • Ο πολιτισμολόγος – δημοσιογράφος Παναγιώτης Τζόκας.

“Το δημοτικό τραγούδι και η κρητική μαντινάδα” και “Πάπας Αλέξανδρος ο Ε’, ο Κρητικός Πάπας”

 

Ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου , υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνει ομιλία λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου , με τίτλο: 

“Το δημοτικό τραγούδι και η κρητική μαντινάδα” και “Πάπας Αλέξανδρος ο Ε’, ο Κρητικός Πάπας”.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 19.00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημ. Χατζής”.

Επίσημος προσκεκλημένος του Συλλόγου Κρητών Ηπείρου και βασικός ομιλητής θα είναι ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης – Νίσπιτας, δημοσιογράφος, λαογράφος και μελετητής.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά με κρητικά τραγούδια.


ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ «ΑΝ» … «ΝΑ»

 

Η ΧΕΝ Ελλάδος, από τις παλαιότερες γυναικείες εθελοντικές οργανώσεις στη χώρα, έχοντας πληθώρα πρωτοπόρων δράσεων στο ενεργητικό της, ξεκινάει πανελλήνιο διετές πρόγραμμα με τίτλο: «Άν_να, η βία κατά των γυναικών στο χώρο και το χρόνο»

Στη σύγχρονη εποχή τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα παγκοσμίως, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, θρησκεία.

Η ΧΕΝ Ελλάδος αναδεικνύει το θέμα με οδηγό την Άν_να, ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι που κινείται στο χώρο και το χρόνο, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, στο δρόμο και παρατηρεί… ανθρώπινες σχέσεις, συμπεριφορές, προθέσεις. Βία τακτοποιημένη, βία καλυμμένη, βία έκδηλη κι οδυνηρή, που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και στιγματίζει τη ζωή τους. Πάντα και Παντού.

Η Άν_να συνεχίζει να προχωράει, αρχίζει ν’ αναγνωρίζει, μπορεί και να φοβάται, αλλά συνεχίζει… ώσπου το «ΑΝ» γίνεται «ΝΑ» και τότε…

Στόχος του διετούς προγράμματος «Άν_να» είναι η ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και παρέμβαση αναφορικά με το φαινόμενο και τις εκφάνσεις της βίας που υφίστανται οι γυναίκες σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.

Η ΧΕΝ Ελλάδος, που πρωτοστάτησε στη συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από το ελληνικό κοινοβούλιο, συνεχίζει με το διετές πανελλήνιο πρόγραμμα «Άν_να», γιατί…

…  η βία κατά των γυναικών είναι μια ιστορία χιλιετιών που διογκώνεται, εντείνεται, κλιμακώνεται δίχως τέλος.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού η Ομάδα Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο :Άν_να “Στο δρόμο της Σιωπηλής Βίας” την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο ” Δημήτρης Χατζής “

Το πρόγραμμα  της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο

Χαιρετισμοί

Προλογίζει η Πόπη Στεφανίδη , Υπεύθυνη Ομάδας Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων

Μηνύματα Γυναικών … : Γυναίκες της Ομάδας Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων

Ομιλία ” Στο δρόμο της Σιωπηλής Βίας ”  : Βασίλης Κούτρας ,Καθηγητής Αγωγής Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονικός διευθυντής κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής ψυχοκοινωνικής υγείας Ιωαννίνων “Σχεδία”.

” Μίλα – Μη Φοβάσαι – Μπορείς ” Δύο βιωματικές ασκήσεις που στοχεύουν στη βροντερή φωνή του ΟΧΙ στη Βία και στην ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ της Γυναίκας! :Αγγελική Διβάρη, Κοινωνιολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος , art therapist (εικαστική ψυχοθεραπεύτρια).

Επιμέλεια Εκδήλωσης : Χριστίνα Ράδη , σκηνοθέτης

Παρουσιάζει η Δρ Ανδρομάχη Μπούνα , Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει Αναδρομική Έκθεση για την ” Βία κατά των Γυναικών ” με εικαστικά έργα μελών των ομάδων ΑΧΟΝΠΙ , PAGURISTAS ,  Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων.


Χριστουγεννιάτικο Bazaar

 

Ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, διοργανώνει στα Ιωάννινα εορταστικό Χριστουγεννιάτικο Bazaar με χειροποίητες κατασκευές των μελών του.

Το Χριστουγεννιάτικο Bazaar θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, στο Ισόγειο του Νοσοκομείου Χατζηκώστα  και θα λειτουργεί από τις 10:00 π. μ.  έως και τις 18:00 μ. μ.

Σας περιμένουμε να μοιραστούμε μαζί σας  χαμόγελα και ευχές για όμορφες γιορτές. Αγοράστε δώρα στους αγαπημένους σας,  σε μικρούς και μεγάλους, αλλά και σε φίλους.

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε!

*Η αίθουσα είναι ευγενική παραχώρηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Χατζηκώστα.


Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά

 

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού Σβούρα, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνει χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00μ.μ:

 «Όταν το σπίτι έχει χαρά το δέντρο πάντα λάμπει»

Μια εικαστική ματιά στη μαγεία των Χριστουγέννων!

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 μ.μ:

« Όνειρα γλυκά ή μήπως γλυκά όνειρο;»

Τα γλυκά των γιορτών ζωντανεύουν και παίρνουν μορφή Χριστουγεννιάτικη!

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 μ.μ:

«Σε εγρήγορση … όλες μας οι αισθήσεις»

Οι πέντε αισθήσεις ενώνονται και μας οδηγούν σε πολλά περίεργα και όμορφα μονοπάτια!

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019  και ώρα 19:30 μ.μ:

«Όσο υπάρχει αγάπη»

Ένα εργαστήρι δημιουργίας και προσφοράς από το ΚΔΑΠ Σβούρα!

Τοποθεσία:Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Πλατεία Δ. Χατζή 19, Αμπελόκηποι, 26510-37187

Είσοδος Δωρεάν

*** η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη


Ενημερωτική Ημερίδα: “Οι υδρογονάνθρακες της Ηπείρου”

Αμφιλεγόμενος: αυτός που επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες ή για τον οποίο ισχύουν διαφορετικές εκδοχές. Ο καλύτερος δυνατός χαρακτηρισμός για το θέμα που απασχολεί έντονα εδώ και καιρό την επικαιρότητα της Ηπείρου: τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πόσες όψεις έχει αυτό το νόμισμα;
Το Δίκτυο Νέων Ηπείρου διοργανώνει την ενημερωτική ημερίδα “Οι υδρογονάνθρακες της Ηπείρου” που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διοργάνωση: Δίκτυο Νέων Ηπείρου-Epirus Youth Network


Βιβλιοπαρουσίαση: Μαύρο Νερό του Μιχάλη Μακρόπουλου

Οι εκδόσεις ΚΙΧΛΗ, το βιβλιοπωλείο Αναγνώστης και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν το βιβλίο του Μιχάλη Μακρόπουλου με τίτλο “Μαύρο Νερό”, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 20:30 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής”.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αθηνά Βογιατζόγλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Βασίλης Μακρυδήμας, διδάσκων στον τμήμα Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.


Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Ηγουμενίτσα

Το ΚΔΑΠ «ΔΙΑΥΛΟΣ» για μία ακόμη χρονιά συμμετέχει στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας με δράσεις που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μας δημότες:

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικο βιωματικό εργαστήρι για μαμάδες:  «Ποια είναι τα δώρα των Χριστουγέννων; Ας φτιάξουμε μαζί την λίστα των δώρων». Μαζί μας, η κα. Κωνσταντίνα Ζιάγκου, ψυχολόγος – οικογενειακή σύμβουλος& επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ».

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για μαμάδες και παιδιά.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για μαμάδες και παιδιά.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Θεατρικό δρώμενο από τα παιδιά του ΚΔΑΠ: « Όλος ο κόσμος μια σκηνή».

Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Συμμετέχουμε όλοι στη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και

φτιάχνουμε κουραμπιέδες.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο ΚΔΑΠ.  Το PolarExpress θα βρίσκεται στο ΚΔΑΠ για αναχώρηση με προορισμό τον Βόρειο Πόλο.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στον Πεζόδρομο.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου

Εργαστήρι μπισκότων στο ΚΔΑΠ με τον Κώστα Κωνσταντίνου.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου

Βόλτα και κάλαντα με τα φαναράκια μας στους δρόμους της πόλης.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου

Συμμετοχή με Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Δήμου στην Πλατεία Δημαρχείου.

 


 

Ο ρόλος του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού

 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠ ΔΙΑΥΛΟΣ και ΑΡΙΩΝ και την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνουν την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Ο ρόλος του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού“.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν οι ευεργετικοί παράγοντες του παιχνιδιού στην γλωσσική και ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, να δοθούν πρακτικές λύσεις και προτάσεις στους γονείς, ώστε να γίνει πιο εποικοδομητικός και ποιοτικός ο χρόνος που περνούν με τα παιδιά τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα μοιραστεί ένα εγχειρίδιο με προτάσεις παιχνιδιών, καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης για όποιον επιθυμεί.

Ομιλητές της εκδήλωσης είναιοι:

  • Κατερίνα Θεοδωροπούλου, MD, FRCPC, FAAP, MPH / Παιδίατρος – Αναπτυξιολόγος
  • Μώκας Αναστάσιος, Εκπαιδευτικός, Λογοθεραπευτής s.i.
  • Αντιγόνη Βρέλλη, Ψυχολόγος / Παιδοψυχολόγος

 

 Ανοιχτή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» θα συμμετέχει σε δράση στήριξης Ατόμων με Αναπηρία που πραγματοποιεί η Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, οργανώνοντας ανοικτή εκδήλωση με αντικείμενο τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα απέναντι στην αναπηρία.

 

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 6:00 μμ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής” (Παλιά Σφαγεία).


Τριήμερο με θέμα: «Τέχνη & Αναπηρία»

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων διοργανώνει, από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου, τριήμερο με θέμα «Τέχνη & Αναπηρία».

Ιδρύοντας ήδη από τον Νοέμβριο του 2018 τη δική του ομάδα διαφορετικότητας με νέους και νέες με και χωρίς αναπηρία, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων απέδειξε έμπρακτα πως αποτελεί έναν καλλιτεχνικό φορέα που φιλοδοξεί να προσφέρει σε άτομα με και χωρίς αναπηρία τη δυνατότητα να εμπλακούν και να συμμετέχουν ενεργά στην τέχνη του θεάτρου.

Μέσα από τις δράσεις του, και ακολουθώντας τις σύγχρονες ενταξιακές τάσεις τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση και πλήρη ένταξη όλων των ανθρώπων ανεξαίρετα στην τέχνη, στον πολιτισμό αλλά και σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.

Επιτελώντας τους κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς του σκοπούς, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων προσκαλεί νέους και νέες με και χωρίς αναπηρία, γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και πολίτες στις δράσεις του διημέρου στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ομιλίες-συζητήσεις για ζητήματα τεχνών σε σχέση με την αναπηρία, σεμινάρια, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.

Στο πλαίσιο των δράσεων του τριημέρου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ συνεργάζεται με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου

Σχεδιασμός – οργάνωση: Ελένη Δημοπούλου, Μαρία Κολτσίδα, Δώρα Μπαρέκα

Συντονισμός: Μαρία Κεβρεκίδου.

 

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου:

«Χάρτινοι άγγελοι»: κατασκευή χάρτινων γλυπτών αγγέλων.

Ώρα: 17:00-20:00 / Τόπος: Studio Καμπέρειου Θεάτρου.

 

Ένα εικαστικό εργαστήρι για άτομα με και χωρίς αναπηρία, ανοιχτό για το κοινό, που θα πραγματοποιήσει η καλλιτεχνική διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου και ο σκηνογράφος Richard Anthony, με φίλους – εθελοντές της Ομάδας Διαφορετικότητας, του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

 

 

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου:

Ομιλίες – συζητήσεις – παρουσιάσεις με θέμα: «Τέχνη και αναπηρία»

Ώρα: 11:30-13:30 / Τόπος: Μουσείο Αργυροτεχνίας.

 

  1. Η Μαρία Κολτσίδα, παρουσιάζει την καλλιτεχνική δράση μεικτών θεατρικών ομάδων και ομάδων ανάπηρων καλλιτεχνών στις ελληνικές θεατρικές σκηνές

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Η εισήγηση επιχειρεί να παρουσιάσει και να συζητήσει παραδείγματα παραστάσεων της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής σκηνής από ανάπηρους/ες καλλιτέχνες καθώς και μικτές ομάδες με ανάπηρους/ες και μη ανάπηρους/ες καλλιτέχνες οι οποίες πρωτοστατούν και δραστηριοποιούνται σε ανάλογα θεατρικά εγχειρήματα. Σκοπός της εισήγησης είναι να φωτιστούν καινοτομες καλιτεχνικές πρωτοβουλίες που εμπλουτίζουν τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή, εστιάζοντας στην καλλιτεχνική ομάδα Εν Δυνάμει, μια μικτή ομάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη, και στις παραστάσεις που έχει πραγματοποιήσει και παρουσιάσει σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η Μαρία Κολτσίδα είναι Υπ. Διδακτόρισσα | Θεατρικής Τέχνης και Αγωγή ς –

Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Παιδαγωγική Σχολή

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

  1. «Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ»: ένα βιωματικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Κέντρου Αποθεραπείας – Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Κιβωτός», Μηνάς Θεοδωράκης

 Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το «Μιξ, Μαξ & Μεξ» είναι ένα Πρόγραμμα Εξοικείωσης και Ευαισθητοποίησης

Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας με την Αναπηρία.

Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάχθηκε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (4,5 – 5,5 ετών) σε συνεργασία με το Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο και Βρεφονηπιακό Σταθμό “Αμπεμπαμπλόμ” (Κοζάνη). Τα κύρια στοιχεία του προγράμματος είναι η αφήγηση παραμυθιού, η περιπατητική πρακτική και η εικονογράφηση μέσω τοιχογραφιών. Το παραμύθι που επιλέχτηκε είναι “Η Ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ” του Λουίς Σεπούλβεδα (Εκδόσεις Όπερα). Πραγματοποιήθηκε διασκευή και περίληψη του παραμυθιού για να ανταποκρίνεται στο ηλικιακό στάδιο ενδιαφέροντος. Οι τοιχογραφίες δημιουργήθηκαν από διάφορους καλλιτέχνες από τον Άργιλο, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και την Θεσσαλονίκη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και οι μέχρι τώρα επισκέψεις σχολείων δείχνουν ότι η εμπλοκή των παιδιών σε προγράμματα ευαισθητοποίησης για την αναπηρία τα οποία χρησιμοποιούν την αφήγηση ιστοριών, την βιωματική συμμετοχή (η οποία στο εν λόγω Πρόγραμμα επιτυγχάνεται μέσω της περιπατητικής πρακτικής και άλλων διαδικασιών) μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην διαμόρφωση των στάσεων των παιδιών για την διαφορετικότητα και την αναπηρία.

 

  1. Το εγχείρημα της ομάδας Διαφορετικότητας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, παρουασιάζεται από την Ελένη Δημοπούλου και τη Δώρα Μπαρέκα

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Η Δώρα Μπαρέκα είναι Κοινωνική Επιστήμονας (BSc), Χοροθεραπεύτρια (ΜΑ), μέλος της Ισπανικής ΄Ενωσης Χοροθεραπευτών και εμψυχώτρια της Ομάδας Διαφορετικότητας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Η Ομάδα Διαφορετικότητας είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ελένη Δημοπούλου σε συνεργασία με την Χοροθεραπεύτρια, με εθελοντές και έφηβους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία.

Στο τριήμερο αυτό, θα παρουσιάστει η πορεία και η έξελιξη της ομάδας τον τελευταίο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε πως μέσω του χορού, του θεάτρου, της μουσικής, του αυτοσχεδιασμού, της κίνησης και του δημιουργικού διαλόγου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, τις σκέψεις τους και τα συναισθήματα τους μέσω της τέχνης. Τέλος, θα απολαύσουμε μια σύνθεση από τη δουλειά της Όμαδας Διαφορετικότητας που αποτυπώθηκε σε μια χορογραφία 10’, σε βίντεο που πρόσφερε ο Κωστής Εμμανουηλίδης.

 

«Μια διαφορετική μουσική» / Εργαστήρι μουσικής για όλους.

Ημέρα: Σάββατο 7/12 – Ώρα: 16.00-21.00

Τόπος: Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα

Δωρεάν για ΑμεΑ

Συντονίζει: Οδυσσέας Γκάλλιος

Ένα μουσικό σεμινάριο λίγο διαφορετικό. Η προσέγγιση της μουσικής ως ήχο, βιωματικά, χωρίς να απαιτείτε πρότερη μουσική γνώση των συμμετεχόντων. Η μουσική που θα παράγουμε είναι αυτοσχεδιαστική και δεν απαιτεί προηγούμενες μουσικές γνώσεις κάποιου οργάνου ή κάποιας θεωρίας, χρειάζεται όμως την συγκέντρωση των ανθρώπων που συμμετέχουν στο ηχητικό αποτέλεσμα που έχει τεθεί σαν στόχος κάθε φορά. Ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της μουσικής είναι ότι τους κανόνες μέσα στους οποίους θα παίξουμε τους ορίζει η ομάδα μόνη της και κάθε φορά μπορούν να αλλάζουν, έτσι λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει καλός σολίστας αλλά μόνο καλό σύνολο που λειτουργεί μέσα στους κανόνες του.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να ερευνήσουμε την διαφορετικές ποιότητες που έχει ο χρόνος στον κάθε άνθρωπο ανάλογα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μέσα από αφηγήσεις, γιατί οι αφηγήσεις μας είναι η ιστορία μας, από τραγούδια αλλά και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς με κύριο όργανο την φωνή μας αλλά και αντικείμενα που ποτέ δεν θα φανταζόμασταν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν μουσικά όργανα, γιατί έτσι καταλαβαίνουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας. Θα επιχειρήσουμε να εξερευνήσουμε την συνδιαλλαγή του λόγου με την μουσική επί ίσοις όροις, αλληλοσυμπληρούμενα με μόνο γνώμονα την δική μας αντίληψη και αίσθηση.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: [email protected], στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5, Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στα τηλέφωνα 2651025670 (09:00-14:00) και 6948202250 (18:00-21:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

«Χάρτινοι άγγελοι»: κατασκευή χάρτινων γλυπτών αγγέλων

Ώρα: 17:00-20:00 / Τόπος: Studio Καμπέρειου Θεάτρου

Ένα εικαστικό εργαστήρι για άτομα με και χωρίς αναπηρία, ανοιχτό για το κοινό, που θα πραγματοποιήσει η καλλιτεχνική διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου και ο σκηνογράφος Richard Anthony, με φίλους – εθελοντές της Ομάδας Διαφορετικότητας, του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

 

 

 

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου:

 

«Μια διαφορετική μουσική» – Εργαστήρι μουσικής για όλους.

Ημέρα: Κυριακή 8 Δεκεμβρίου – Ώρα: 10.00-15.00

Τόπος: Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα

Δωρεάν για ΑμεΑ

Συντονίζει: Οδυσσέας Γκάλλιος

Ένα μουσικό σεμινάριο λίγο διαφορετικό. Η προσέγγιση της μουσικής ως ήχο, βιωματικά, χωρίς να απαιτείτε πρότερη μουσική γνώση των συμμετεχόντων. Η μουσική που θα παράγουμε είναι αυτοσχεδιαστική και δεν απαιτεί προηγούμενες μουσικές γνώσεις κάποιου οργάνου ή κάποιας θεωρίας, χρειάζεται όμως την συγκέντρωση των ανθρώπων που συμμετέχουν στο ηχητικό αποτέλεσμα που έχει τεθεί σαν στόχος κάθε φορά. Ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της μουσικής είναι ότι τους κανόνες μέσα στους οποίους θα παίξουμε τους ορίζει η ομάδα μόνη της και κάθε φορά μπορούν να αλλάζουν, έτσι λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει καλός σολίστας αλλά μόνο καλό σύνολο που λειτουργεί μέσα στους κανόνες του.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να ερευνήσουμε την διαφορετικές ποιότητες που έχει ο χρόνος στον κάθε άνθρωπο ανάλογα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μέσα από αφηγήσεις, γιατί οι αφηγήσεις μας είναι η ιστορία μας, από τραγούδια αλλά και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς με κύριο όργανο την φωνή μας αλλά και αντικείμενα που ποτέ δεν θα φανταζόμασταν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν μουσικά όργανα, γιατί έτσι καταλαβαίνουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας. Θα επιχειρήσουμε να εξερευνήσουμε την συνδιαλλαγή του λόγου με την μουσική επί ίσοις όροις, αλληλοσυμπληρούμενα με μόνο γνώμονα την δική μας αντίληψη και αίσθηση.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: [email protected], στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5, Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στα τηλέφωνα 2651025670 (09:00-14:00) και 6948202250 (18:00-21:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

Παράσταση, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 20.00,

στο Πνευματικό Κέντρο, αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας»

 

«Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα».

Από την Ομάδα Εν Δυνάμει σε Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Ελένης Δημοπούλου.

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

 

Η παράσταση είναι βασισμένη σε μια σειρά από καθημερινές, «ξεχωριστές» ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν. Όλα τα στιγμιότυπα που διαρθρώνουν την αφήγηση της παράστασης είναι εμπνευσμένα από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που τις αναπαριστούν.

Η καθημερινότητα, μέσα από τραγούδια, ποιήματα και εικόνες παρουσιάζεται με έναν τρόπο ποιητικό. Ο τρόπος αυτός γίνεται η γέφυρα να ειπωθεί το ανείπωτο. Η θεατρική φόρμα αναμειγνύεται με στοιχεία ντοκιμαντέρ και οι ήρωες συστήνονται με το πραγματικό τους όνομα προσπαθώντας να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα «ποιoς αλήθεια είμαι;».

Μέσα από τη διαδρομή προς την παράσταση, δόθηκε μεταξύ των μελών της ομάδας, ο κοινός τόπος για να δημιουργήσουν από την αρχή μία νέα γλώσσα επικοινωνίας, μία γλώσσα που θα ωθήσει τον θεατή να αποστασιοποιηθεί από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπά του, ώστε να δει ότι τα σημεία που τον ενώνουν με το «άλλο» και το «διαφορετικό» είναι τελικά περισσότερα από αυτά που τον χωρίζουν από αυτό.

Η τελική σύνθεση του κειμένου προέκυψε από τα μέλη της ομάδας (άτομα με και χωρίς αναπηρίες), τα οποία συνέθεσαν μια ολοκληρωμένη δραματουργικά και αισθητικά παράσταση, αποτέλεσμα πολύμηνης και συλλογικής δουλειάς, η οποία αποκαλύπτει τη δύναμη που έχει το σύνολο να προσπεράσει τα εμπόδια και να ενσωματώσει αρμονικά την κάθε διαφορετική πτυχή της ανθρώπινης φύσης.

Η ομάδα Εν Δυνάμει είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.

«Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα» προέκυψε από την ασφυκτιούσα ανάγκη των Εν Δυνάμει να μοιραστούν ανοιχτά τις δικές τους ιστορίες και να ερευνήσουν προσωπικές και οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας μέσα από το πρίσμα ενός καλλιτεχνικού γεγονότος και αποτελεί το πρώτο μέρος της θεατρικής τριλογίας με τίτλο «Το Άλλο, το Κανονικό».

Ταυτότητα Παράστασης:

Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Σύλληψη: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία – Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση

Φωτισμοί: Richard Anthony

Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης

Οργάνωση παραγωγής: Άννυ Γουίλλις.

Ερμηνεύουν: Κλειώ Αντωνόπουλου, Χρυσούλα Γκούμα, Μαρία Δαχλύθρα, Μαργαρίτα Καϊναδά, Άννα Καλίντσεβα, Ευαγγελίνα Καρυοφίλλη, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Αθηνά Σωτήρογλου, Δέσποινα Τριανταφυλλίδη, Δανάη Τσορλίνη, Αλέξανδρος Χάτσιος.

Διάρκεια παράστασης: 80’ (χωρίς διάλειμμα)

Χώρος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας»

Ημέρα και ώρα παράστασης: Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 20.00.

 

Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: Γραφεία ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5 – Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στα βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης», «Κουμπλομάτης» και «Χαρτέξ».

Τηλ: 2651025670 (ώρες γραφείου)/ 6955998405.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό) και 7 ευρώ (μειωμένο για: μαθητές, φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους, μέλη ΚΑΠΗ και ηλικιωμένους άνω των 65 ετών). Δωρεάν για ΑμεΑ.

 

 

======================================================================================

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ρεσιτάλ κιθάρας

To Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων διοργανώνουν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», ρεσιτάλ κιθάρας των Θωμά Καραμάνη και Νικόλαου Θρουμουλόπουλου, τελειόφοιτων μαθητών του Δημοτικού Ωδείου με έργα S.L. Weiss, Γ. Σ. Μπαχ, C. Domeniconi, L. Brouwer, F. Sor κ.ά.

Τάξεις Αλέξιου Μπάγια και Μελίνας Βλάχου

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1ο μέρος

Θωμάς Καραμάνης

  1. S.L. Weiss, Fantasie
  2. J. S. Bach, Fugue BWV 1000
  3. A. Barrios, Choro da Saudade
  4. C. Domeniconi, Koyunbaba

2o μέρος

Νικόλαος Θρουμουλόπουλος

  1. J. S. Bach, Τρίτη σουίτα για λαούτο BWV 995:

Sarabande

Gavotte I & II en rondeau

  1. F. Sor, Grand solo op. 14
  2. L. Brouwer, El Decameron negr

 

Οι Οpera Chaotique στο Θέατρο Έκφραση

“ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 21:15

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πέτυχαν σε όλα εκτός από δυο: τους ΟΠΕΡΑ ΚΑΟΤΙΚ.

Δώσαν τα φώτα του πολιτισμού σε όλο το κόσμο και δεν έμεινε  τίποτε για τον πληκτροφόρο αoιδό ΤΕΝΟΡΜΑΝ και τον κυμβαλοτυμπανοκρούστη  ΒΟΥΝΤΟΥ. Το παράξενο ντουέτο εμπνέεται απο τους προγόνους του και παρουσιάζει ένα κωμικοτραγικό χαοτικό ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟ ΚΑΜΠΑΡΕ!
OPERA CHAOTIQUE DIONYSIAN CABARET – ΕΝΑ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΤΟΥΕΤΟ
Με αναπάντεχα ανατρεπτικό χιούμορ, άκρως σουρεαλιστική φαντασία            και εκρηκτικές μουσικές αλχημείες, οι Opera Chaotique έχουν καταφέρει να χαρτογραφηθούν ως ένα απολύτως μοναδικό φαινόμενο του μουσικού στερεώματος.

Το ιδιαίτερο αυτό δίδυμο που καταπατά επιδεικτικά τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην όπερα, τη τζαζ, το καμπαρέ και την ποπ, δημιουργήθηκε το 2011 από τον Tenorman φωνή/ αφήγηση και πιάνο και τον Voodoo Drummer στα ντραμς            ξεχώρισε αμέσως για το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα, τη μοναδική αισθητική και την σαρωτική σκηνική παρουσία τους.

Πληροφορίες : 26515 54505 & 6907500710
Τιμές Εισιτηρίων

10 € , 8€ (φοιτητικό, ανέργων)
Προπώληση γίνεται στο ταμείο του Θεάτρου Έκφραση και στο Sherlock Coffee maker (Αραβαντινού 14)

 


Soundtrope Festival

Συναυλία του Ψαραντώνη

Αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας»
Είσοδος: 15€ (προπώληση), 17€ (ταμείο)

Κυριακή 1  Δεκεμβρίου, ώρα  21:00

Διοργάνωση: Soundtrope Festival,
Υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

======================================================================================

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη

Ο Γιώργος Σεφέρης ασχολήθηκε με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι (1920) ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971) αποτυπώνοντας την καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντά του στις φωτογραφίες που τράβηξε επί μισό αιώνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 82 φωτογραφίες από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες στις οποίες έζησε κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του καριέρας. Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε από τα περίπου δυόμισι χιλιάδες αρνητικά που συγκροτούν το Φωτογραφικό Αρχείο Γιώργου Σεφέρη, το οποίο μετά από ευγενή δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κυρίας Άννας Λόντου το 1999, απόκειται πλέον ολόκληρο στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

O Διευθυντής του Ιδρύματος Διονύσης Καψάλης στο κείμενο που μας παρουσιάζει τον Φωτογράφο Γιώργο Σεφέρη σημειώνει μεταξύ άλλων:

Στις 18 Δεκεμβρίου 1954, ημέρα Σάββατο, ο Γιώργος Σεφέρης ταξιδεύοντας στα μέρη της αρχαίας Φοινίκης, σημειώνει στο ημερο­λόγιό του: «Σταματήσαμε λίγο πιο κάτω από το Amshit και κοιτά­ξαμε τον ήλιο να βουλιάζει στην ήσυχη θάλασσα της Φοινίκης. Μα γιατί κάποτε βλέπει κανείς τα πράγματα καθαρά –θέλω να πω όπως όταν η φωτογραφική μηχανή είναι σωστά κανονισμένη-».

Η ανάγκη του Σεφέρη να δει τα πράγματα καθαρά –τους τόπους, τα περιστατικά και τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ταξίδι της ζωής του- είναι ίσως η κύρια διαπλαστική δύναμη πίσω από το έργο του, ομοούσια με την επιθυμία του να «μιλήσει απλά», όπως την είχε εκφράσει σε ένα του ποίημα γραμμένο το 1942, εν καιρώ πολέμου. Και το πόσο «σωστά κανονισμένη» ήταν συχνά η φωτογραφική μηχανή του Σεφέρη ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει στην παρούσα έκθεση, μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της γόνιμης και μακροχρόνιας ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στην Πάτρα και στην Αθήνα και ήταν η συμβολή –μαζί με το λεύκωμα Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη– του Μορφωτικού Ιδρύματος στο έτος Σεφέρη. Έκτοτε, η έκθεση έχει ταξιδέψει τόσο στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Καστοριά, Σαντορίνη, Γιάννενα, Κοζάνη, Νάξος, Καβάλα, Χίος, Μονοδένδρι) όσο και στο εξωτερικό (Μόναχο, Νυρεμβέργη, Λιψία, Φραγκφούρτη, Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Στοκχόλμη, Βιέννη, Μιλάνο, Παλέρμο) δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τον ποιητή και από τη φωτογραφική του δραστηριότητα.

Παραγωγή: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Οργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Συντονισμός: Κλεοπάτρα Εξάρχου

Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2019


Έκθεση Χαρακτικής με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών

Έκθεση Χαρακτικής με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών
Χαράκτες εν 
κοινωνία

Ο Σύλλογος Φίλων Πινακοθήκης Χαρακτικής «Κώστας Μαλάμος» στην προσπάθεια του για τη διάδοση του εικαστικού έργου της Πινακοθήκης Χαρακτικής και την ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς του, πραγματοποιεί έκθεση χαρακτικής με τίτλο ΧΑΡΑΚΤΕΣ… ΕΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Είκοσι χαράκτες προσφέρουν τα έργα τους, τα έσοδα από την πώληση των οποίων θα διατεθούν στην ενίσχυση του σημαντικού έργου της «Κιβωτού του Κόσμου». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου ”Βασ. Πυρσινέλλας” (Αγ. Μαρίνης 55).

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλεξοπούλου Ιωάννα, Αννιτσάκης Οδυσσέας, Ανούση Ρένα, Βρακάς Ιωάννης, Γκαλτέμης Χριστόδουλος, Δεσεκόπουλος Νίκος, Κάπρου Ελένη, Κεφαλληνός Γιώργος, Κολιός Γιάννης, Κορομηλά Ράνια, Κότσαρης Γρηγόρης, Κότσαρης Μιχάλης, Κουμαντάκη Δήμητρα, Κώτσιου Ντίνα, Μενδρινού Άννα, Ξενάκη Μαριάννα, Πετροπούλου Μιμή, Ροδοπούλου Ιωάννα, Σαΐτη Χαρά, Σκλαβενίτης Δημήτρης.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Δεσεκόπουλος

Η έκθεση θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του χαράκτη Γρηγόρη Κότσαρη που το περασμένο καλοκαίρι σταμάτησε να χαράζει.

Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 20  έως Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ώρες λειτουργίας:  11 – 1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα.


Έκθεση φωτογραφίας «Τα πρόσωπα της βίας»

6ος χρόνος λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η οποία έχει καθιερωθεί να τιμάται παγκοσμίως, κάθε χρόνο, στις 25 Νοεμβρίου το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Αρταίων και στα πλαίσια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με την συνεργασία των φωτογραφικών ομάδων Άρτας με θέμα «Τα πρόσωπα της βίας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 στις 7μ.μ., στην Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης».

Υπενθυμίζεται ότι αυτός είναι ο 6ος χρόνος λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Αρταίων, οπού με τις κατά καιρούς εκδηλώσεις του συνεχίζει να αναδεικνύει το μείζον θέμα της κακοποίησης των γυναικών και προτείνει λύσεις για την άμβλυνση αυτής της μάστιγας.

Εκτός από την εργασιακή συμβουλευτική, οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι:
•Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση.
•Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου).
•Νομική – συμβουλευτική πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης- καταγγελίας.
•Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 23 έως 29 Νοεμβρίου 2019.


Έκθεση: “Το πρόσωπο πίσω από τις μορφές: Γλυπτική και ζωγραφική του Χρήστου Λάμπρου”

Το γλυπτό του Χρήστου Λάμπρου “Δάκρυ”, τοποθετημένο στα πλατάνια στο μώλο της λίμνης Παμβώτιδας, αποτελεί πια ένα ορόσημο της πόλης των Ιωαννίνων. Η γυναικεία μορφή ντυμένη με την παραδοσιακή της φορεσιά είναι ενσωματωμένη σε μια σχεδόν αφαιρετική φόρμα που θυμίζει τη σταγόνα που κυλά από τα μάτια. Η κίνηση του κεφαλιού της, που ελαφρά γέρνει προς τη μία πλευρά και οι καμπύλες του σώματός της αποπνέουν οικειότητα και μια συγκρατημένη, αξιοπρεπή συγκίνηση. Σαν ένας φόρος τιμής στην πόλη, στις παραδόσεις της, στις ιστορικές μνήμες της, αλλά και στα βιώματα του ίδιου του δημιουργού.

…Η παράδοση έχει σφραγίσει την τέχνη του Χρήστου Λάμπρου. Ίσως πρόκειται για παρακαταθήκη των σπουδών του στο Ιεροδιδασκαλείο της Βελλάς, ίσως είναι οι εικόνες των τοπίων της Ηπείρου που βρίσκουν διέξοδο στην γλυπτική του. Στα έργα του με θέμα τους μουσικούς οι μνήμες των πανηγυριών αποτελούν την αφορμή, τα κυκλαδικά ειδώλια παρέχουν το εικονογραφικό λεξιλόγιο, αλλά και τα ηπειρωτικά βουνά, με τις διαδοχικές τους κορυφές προσφέρουν τις φόρμες με τις οποίες πλάθονται οι αφαιρετικές μορφές. Ο καλλιτέχνης μάλιστα διερευνά την ουσία των δημιουργιών του σε ακόμη πιο λιτές φόρμες, εκεί όπου το θέμα εξαϋλώνεται και το σχήμα, το χρώμα και η μορφή αποτελούν έναν εικαστικό πειραματισμό που κατακτά το χώρο.

Μαζί με τα γλυπτά του στην έκθεση του Ιδρύματος Γκανή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό οι προσωπογραφίες του Λάμπρου, ζωγραφικά έργα που βρίσκονται στον αντίποδα της σχεδόν ανεικονικής γλυπτικής του. Τα χαρακτηριστικά των προσώπων αποδίδονται με εξπρεσιονιστική ένταση, ενώ το απροσδόκητο χρώμα στοχεύει στην ψυχολογική προσέγγιση των μορφών.

Διάρκει  έκθεσης: 04.11.2019- 30.12.2019

Από Δευτέρα εώς Παρασκευή

Ίδρυμα “Ιωσήφ  και Εσθήρ Γκανή”


Έκθεσης χαρακτικής:” Impact wave”

Εγκαινιάζεται η έκθεση χαρακτικής “Impact wave” την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής”.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 εώς τις 13 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά από τις 18:00- 21:00.

Είσοδος ελεύθερη.


 

«Αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 διοργανώνει τρεις περιοδικές εκθέσεις, σε συνεργασία με φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Η πρώτη έκθεση, «αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων», περιλαμβάνει αντικείμενα λατρείας, πολυτελείας και καλλωπισμού , από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, ανώνυμων και επώνυμων αργυροχόων  που εκτίθενται στα εννέα Μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, «Θησαυροφυλάκιο», Λαογραφικό , «Κώστας Φρόντζος» , Δημοτικό Μουσείο, Αργυροτεχνίας, Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου, Ιστορικό Μουσείο Νικολάου). Με διακριτικά αναλόγια επισημαίνονται τα εκθέματα, τεκμήρια της τέχνης και της τεχνικής της αργυροχοϊας Ηπειρωτών Μαστόρων, και όχι μόνο. Παράλληλα, έργα γιαννιώτικων εργαστηρίων, με σύγχρονες εκφάνσεις της αισθητικής των εντόπιων αργυροχρυσοχόων στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας [ΚΕΠΑΒΙ],  θα δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει από κοντά  τις τεχνικές και τα είδη διακόσμησης της τέχνης της αργυροχοίας, στη Διαδραστική Αίθουσα της Ιστορίας της Τέχνης της Γιαννιώτικης Ασημουργίας.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 έως και 30 Ιουνίου 2021.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments