Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων

Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων

Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων με τις εκδηλώσεις της βδομάδας.

– Η σελίδα ανανεώνεται   με βάση νέες ανακοινώσεις εκδηλώσεων (Στο email [email protected] στείλτε πληροφορίες, ανακοινώσεις ,δελτία τύπου για να δημοσιεύονται στην σελίδα)

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου έως και Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

(Επιμέλεια: Νικολέτα Γκούντα [email protected] , Γιώργος Γκόντζος [email protected])

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κυριακές στο πανί

Χαμένες Αγάπες (Amores Perros)

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Πολιτιστικό Πολυχώρος “Δημήτρης Χατζής”

Ώρα 20,30 – Είσοδος Ελεύθερη

 

Ένα μοιραίο περιστατικό, ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, συνδέει τρεις διαφορετικές ιστορίες μεταξύ τους στη σύγχρονη πόλη του Μεξικού. Ο Οκτάβιο βάζει τον σκύλο του σε παράνομες κυνομαχίες για να βγάλει χρήματα και να το σκάσει με την γυναίκα του αδελφού του. Ο Ντάνιελ αφήνει τη σύζυγό του για την Βαλέρια. Ένα  ατύχημα όμως θα της στερήσει το πόδι και μια λαμπρή καριέρα ως μοντέλο δημιουργώντας παράλληλα πίεση στο ζευγάρι. O Ελ Τσίρο είναι ένας άστεγος περιπλανώμενος με ιδεαλιστικό παρελθόν, σκοτεινό παρόν και μια αγνή επιθυμία για το μέλλον.

Χωρίς αμφιβολία, το Amores Perros (γνωστότερο με τον αυθεντικό του τίτλο παρά με τον ελαφρώς παραπλανητικό εξελληνισμένο “Χαμένες Αγάπες”) είναι από τα πιο εντυπωσιακά ντεμπούτα στην ιστορία του κινηματογράφου. Ένα μωσαϊκό χαρακτήρων, θεματικών και πολυπρόσωπης πλοκής που ανοίγεται συνεχώς χωρίς να χάνει τη συμπαγή καρδιά της και χωρίς να κουράζει παρά το γεγονός ότι το φιλμ εκτείνεται στα 150 λεπτά. Ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Ινιαρίτου και ο σεναριογράφος Γκιγιέρμο Αριάγα ενώνουν τις δυνάμεις τους για την πρώτη τους ταινία και εναρκτήριο φιλμ μιας άτυπης “Τριλογίας του Θανάτου”, στην οποία θα προστεθούν αργότερα τα εξίσου συγκλονιστικά “21 Γραμμάρια” (2003) και “Βαβέλ” (2006). Το Amores Perros όμως παραμένει το αδιαφιλονίκητο ζενίθ τους, ένα φιλμ που πάλλεται με ιδέες, φρέσκο, δυναμικό, άγρια λυρικό, κατακλυσμιαία δραματικό, το οποίο εκτός από τους δημιουργούς του έβαλε στον κινηματογραφικό χάρτη το world cinema όχι πια ως σινεφίλ εναλλακτική του Χόλιγουντ αλλά ως κινητήριο δύναμη του κοινωνικού δράματος. Λίγο πριν υιοθετηθεί πλήρως από το Αμερικανικό σινεμά, το οποίο τον έχει ήδη τιμήσει με δύο Όσκαρ σκηνοθεσίας σε δύο διαδοχικές χρονιές για το “Birdman” (2014) και την “Επιστροφή” (2015), o Ινιαρίτου αυτοσυστήνεται και ταυτόχρονα συστήνει μια δική του “δραματική κινηματογραφική σχολή”, όπου η εμπειρία θέασης μπορεί να είναι δυσάρεστη και η πορεία προς την εξιλέωση μακρά, αλλά αυτό που μένει στο τέλος είναι η αίσθηση της βαθιά ανθρώπινης ταινίας, ένα είδος προς εξαφάνιση στις μέρες μας.

Η ταινία είναι κατάλληλη άνω των 18 ετών.

 


 

=====================================================================================

ΘΕΑΤΡΟ

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», του Μενέλαου Λουντέμη, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Το αριστούργημα του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη, «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», που έχει «μαγέψει» γενιές και γενιές, ανεβαίνει φέτος τον χειμώνα από την Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο «Καμπέρειο Θέατρο».

Το βιβλίο περιγράφει τους αγώνες και τους κόπους που καταβάλει ένα παιδί, ο Μέλιος, για να μορφωθεί, να πάει στο σχολείο και τελικά να επιβιώσει.

Το εμβληματικό αυτό έργο είναι ένας ύμνος για το σχολείο, το βιβλίο και το δάσκαλο και παρουσιάζει την ηθογραφία μιας άλλης εποχής. Η ελληνική επαρχία και οι άνθρωποί της, τα παιδικά όνειρα και τα πρώτα αθώα ερωτικά σκιρτήματα, ο αγώνας για μια επιβίωση διαφορετική από τη συνηθισμένη, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του θεατή.

Παραστάσεις από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Λόγω της μεγάλης ζήτησης από τα σχολεία, τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των παραστάσεων οι διευθυντές των δημοτικών και γυμνασίων μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2651025670 (Πληροφορίες – κρατήσεις).

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,  του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή την διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ’ το χωριό και να πάει στην πόλη να μορφωθεί. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία που τόσο αγαπά.

Στο έργο του Μενέλαου Λουντέμη, ο μικρός ήρωας του μυθιστορήματος «Συννεφιάζει», το ορφανό αγόρι, στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» αποκτάει όνομα, γίνεται ο Μέλιος, που «πιάνει φιλία» με τα βιβλία για να μάθει όσα του κρύβουν οι μεγάλοι. Με ακούραστο πείσμα, με πάθος και με ελπίδα τραβάει ολομόναχος για τη μεγάλη πολιτεία, το μεγάλο σχολείο.

Στα δύσκολα βήματα του, συναντά καλούς φίλους, αλλά και σκληρούς ανθρώπους. Και παλεύει να φτάσει ψηλά στ’ άστρα. Γνωρίζει την προδοσία και τη φιλία, το μίσος και την τρυφερότητα, δοκιμάζεται και αδικείται, αγαπά και αγαπιέται, υποστηρίζει με πάθος την ειλικρίνεια και την αλήθεια, παλεύει με θάρρος ενάντια στην αδικία. Το ταξίδι του αυτό προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πικρές και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα. Και σημαδεύει μαζί και εμάς, γιατί ο κόσμος του Μελιού που φαντάζει μακρινός, δε διαφέρει πολύ από τον δικό μας κόσμο. Μόνιμος συνοδοιπόρος του σε αυτό το κακοτράχαλο ταξίδι θα είναι πάντα το βιβλίο και η αστείρευτη δίψα του για μάθηση.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου

Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Ρήγας

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ

Πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου

Κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού

Φωτισμοί: Richard Antony Λούκας.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τσιώτας.

Σημείωμα σκηνοθέτιδας (Μαίρη Ανδρέου): Το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του συγγραφέα και μαζί με τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει» «Αγέλαστη Άνοιξη» και «Κάτω απ’ τα κάστρα της Ελπίδας» αποτελούν μια τετραλογία που μιλάει για την ζωή και τις αντίξοες συνθήκες ενός προσφυγόπουλου από την Κωνσταντινούπολη του Μελιού Καδρα. Είναι ένα έργο ύμνος για το βιβλίο το σχολείο και τον δάσκαλο. Ένα αριστουργηματικό κείμενο που σημαδεύει όποιον το διαβάζει. Ο Μέλιος προσφέρει στον Λουντέμη την ευκαιρία να αναπλάσει ένα κοινωνικό μωσαϊκό με το οποίο έχει εξοικειωθεί από καιρό :τους αστούς και τους μεροκαματιάρηδες της επαρχίας, τα βλάχικα κονάκια, τους αλήτες του σχολείου και τους γύφτους. Το παιδί που μετράει τ’ άστρα κάνει παρέα με όλους. Εντυπωσιάζει τους ευυπόληπτους πολίτες και τους δασκάλους του, μαθαίνει γράμματα στους αγράμματους, ανακηρύσσεται σε αρχηγό της σχολικής « συμμορίας» διαποτίζοντας με το ευεργετικό του πνεύμα τα μέλη της.

Στόχος της παράστασης μας και του έργου είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι καμία δυσκολία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην γνώση και στη μάθηση. Ακριβώς όπως και ο ήρωας του βιβλίου, ή ο κάθε ήρωας που υπήρξε ανάμεσα μας, έχουμε ανάγκη από ένα στόχο, ένα μόνιμο συνοδοιπόρο, ένα φύλακα άγγελο που θα μας βοηθήσει να βγούμε από το σκοτάδι που ο καθένας μας έχει κλειστεί. Στη ζωή ερχόμαστε πάντα αντιμέτωποι, όπως ο Μέλιος, με την λύπη, την αδικία, την αγάπη, τη χαρά, την κακία, το δίκιο, τη φιλία, το παράπονο. Αλίμονο αν σταματήσουμε και μείνουμε μόνο σ’ αυτά. Το να μετράς τα αστέρια ίσως μοιάζει ρομαντικό, είναι όμως ένα σημάδι ότι αυτός ο ουρανός με τα τόσο διαφορετικά αστέρια δέχεται στην αγκαλιά του όλους εμάς όσο διαφορετικοί και απλοί αν είμαστε. Πόσες φορές δεν μετρήσαμε και εμείς τα αστέρια κάποιο καλοκαίρι ξαπλωμένοι ανάσκελα κάτω από τον Ελληνικό ουρανό, πόσες φορές δεν προσπαθήσαμε να αντεπεξέλθουμε στις αντιξοότητες και στο άδικο που μας τυραννούσε, πόσες φορές δεν συναντήσαμε εκείνον τον έναν φύλακα άγγελο της ζωής μας και παράλληλα τον έναν εκείνο «τύραννο» που γκρέμιζε στην πρώτη ευκαιρία τα όνειρα μας;

Πόσοι από εμάς δεν νιώσαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε οι ήρωες αυτού του βιβλίου, ενός βιβλίου που έδωσε απίστευτη δύναμη στους ονειροπόλους, στους μαχητές, στους ρομαντικούς, στους Έλληνες μιας γενιάς που έψαχνε να βρει δύναμη από κάπου;

Στόχος μας λοιπόν είναι αφενός τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση μας να ταυτιστούν με το πείσμα, το ήθος και την όρεξη για μάθηση του Μελιού και αφετέρου οι καθηγητές και οι γονείς να γυρίσουν στα χρόνια που ήταν παιδιά, που προσπαθούσαν να πιαστούν από κάπου, να κρυφτούν πίσω από κάπου και να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου».


Ο «Ρομπέν των Δασών» στο Θέατρο Έκφραση!

Ένα από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και από τους πιο αγαπημένους ήρωες των παιδιών, ο γενναίος «Ρομπέν των Δασών», έρχεται στο Θέατρο Έκφραση, υποσχόμενος αξέχαστες στιγμές δράσης, γέλιου αλλά και μεταδίδοντας μηνύματα για την αξία της δικαιοσύνης!

Η παράσταση ανεβαίνει από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Έκφραση (Αραβαντινού 14) και θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή, ώρα 11.30. Η πρεμιέρα της θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 17 Νοεμβρίου . Η διάρκειά της είναι 80 λεπτά.

Αθάνατος ήρωας

Ο Ρομπέν των Δασών είναι ίσως ο πιο γνωστός λαϊκός ήρωας της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η γεμάτη ηρωικές και ευγενικές πράξεις ζωή του και τα κατορθώματά του έκαναν το όνομά του αθάνατο. Πρίγκιπες και βασιλιάδες που σημάδεψαν τη ζωή της Αγγλίας ξεχάστηκαν, όχι όμως ο Ρομπέν και οι σύντροφοί του που διάλεξαν να ζήσουν μαζί του στο εύθυμο δάσος του Σέργουντ αντιστεκόμενοι στην τυραννία του Πρίγκιπα Ιωάννη. Η μάχη του καλού με το κακό, του δίκαιου με το άδικο, του εγωισμού και της αληθινής αγάπης, της φιλίας με την προδοσία, λαμβάνουν χώρα σε μια περιπέτεια εποχής, γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Χρήστος Χρήστου. Μουσική: Νίκος Τσέκος, Σκηνογραφία: Άννα Παρίση. Χορογραφίες: Φανή Σκεντέρη. Ενδυματολογία: Μίνα Παππά. Φωνητική Διδασκαλεία: Κατερίνα Βασιλείου. Κινησιολογία μάχης – ξιφομαχίες: Γεωργία Παναγιώτου, Επιμέλεια αφίσας: Αντώνης Χρήστου. Κατασκευή κοστουμιών: Χριστίνα Παππά.  Χειρισμός ήχου & φωτισμού: Νατάσα Τσαμπά.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρομπέν: Πέτρος Χριστακόπουλος. Πρίγκιπας Ιωάννης: Χρήστος Χρήστου. Σερίφης του Νόττινχαμ: Άρης Σπυρόπουλος, Λαίδη Μάριον: Μίνα Παππά, Μάγειρας: Αντώνης Χρήστου. Γιαννάκης: Γιώργος Μακρυγιάννης. Τόμας: Γιάννης Παπαγεωργίου. Ολίβια: Λίτσα Σαρακατσάνου. Ιερέας – Βασιλιάς Ριχάρδος: Παύλος Παπαχρήστου. Μαγείρισσα: Αλίκη Χολέβα.

*Τα εισιτήρια για την παράσταση κοστίζουν 10 ευρώ η γενική είσοδος και 8 ευρώ στην προπώληση. Ισχύουν και εισιτήρια ΟΑΕΔ. Κρατήσεις θέσεων στo τηλέφωνo: 26515 – 54505.


Πρεμιέρα το Δάσος των Ευχών με την παράσταση του Καρυοθραύστη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Η ομορφότερη Χριστουγεννιάτικη ιστορία τώρα και στo Δάσος των ευχών στα Ιωάννινα.
Ο Καρυοθραύστης, το απόλυτο έργο των γιορτών που κατέχει την δική του ξεχωριστή θέση στην καρδιά παιδιών και μεγάλων (και ως επί το πλείστων, το βλέπουμε σε μορφή μπαλέτου, ντυμένο με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκοφσκι) ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ θα παρουσιαστεί στη μαγική θεατρική εκδοχή του.
Το έργο εκτυλίσσεται την παραμονή των Χριστουγέννων και διαδραματίζεται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας με τη συνοδεία της υπέροχης μουσικής του Τσαϊκόφσκι.
Ένα έργο ύμνος στην φαντασία και στα ευχάριστα όνειρα, που δημιουργεί όμορφες εικόνες, σπουδαία συναισθήματα, γλυκές αναμνήσεις και κάνει τα παιδιά να ονειρεύονται, να μάχονται και να ελπίζουν.

Η ιστορία του έργου με λίγα λόγια …

Παραμονή Χριστουγέννων στο σπίτι της μικρής Κλάρας, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, τα παιχνίδια ζωντανεύουν και γιορτάζουν τα δικά τους Χριστούγεννα.

Ο Καρυοθραύστης – δώρο του θείου των παιδιών – γίνεται ένας όμορφος πρίγκιπας που ταξιδεύει μαζί με την Κλάρα και με την βοήθεια των παιδιών – θεατών στην Ονειροχώρα.

Εμπόδιο στο όμορφο ταξίδι τους είναι ο βασιλιάς των ποντικών και τα ποντικάκια του.Τι θα γίνει όμως όταν ξημερώσουν Χριστούγεννα και που θα βρεθεί η μικρή Κλάρα και ο Καρυοθραύστης – Πρίγκιπας;

Τον Καρυοθραύστη, έργο του Χόφμαν θα τον παρακολουθησουμε εμπνευσμένο απο την εκδοχή του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΟΥΜΑ

Το έργο (και όχι τυχαία) παρουσιάζεται κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών σε όλες τις πόλεις του κόσμου, είναι πλούσιο σε συναισθήματα, με πολλή μουσική, χορό και δράση. Θα συναρπάσει τα παιδιά, θα τα κάνει να διασκεδάσουν, να ονειρευτούν, να συγκινηθούν, να γελάσουν και να περάσουν όμορφα. Επίσης η συγκεκριμένη παράσταση έχει και διαδραστικά στοιχεία όπου τα παιδιά συμμετέχουν όλα μαζί αλλά και κατά ομάδες.
Διασκευή για το Θέατρο: Αλέξανδρος Δουμάς

Μουσική: Π. Ι. Τσαϊκόφσκι

Επιμέλεια κειμένου – Θεταρική διασκευή: Φώτης Σπύρος

Σκηνοθεσία: Νίκος Χρηστίδης

Σκηνικά -Κοστούμια: Ανθή Πετρουλάκη

Θεατρικές Κατασκευές-Σκηνικά Αντικείμενα: Νάγια Ζαχαράτου

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ηλίας Μπαγεώργος

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Απόστολος Τσιτσώνης

Γραφιστικά: Ντίνα Ζαφειρίου

Τεχνική Υποστήριξη: Θωμάς Χαρέλας


«Για γυναίκα, καλή είναι»

Η νέα σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα έρχεται στις 8 Δεκεμβρίου

Τη δεύτερη σόλο παράστασή της με τίτλο «Για γυναίκα, καλή είναι» θα παρουσιάσει η ταλαντούχα standupcomedianΉρα Κατσούδα στα Γιάννενα και το Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14) την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου (ώρα 21.00).

Η παράσταση, η οποία έρχεται μετά την επιτυχημένη standupcomedy «Χωρίς Γλουτένη», διαθέτει κείμενα ολόφρεσκα, ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα (ή περίπου) και τίτλο σίγουρα βγαλμένο από τη ζωή!

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης; «Κάποιοι θεατές που στο τέλος της παράστασης θεωρούν σκόπιμο να μοιραστούν μαζί σου τη σκέψη τους ότι “Μπράβο, για γυναίκα καλή είσαι”. Και μετά σου γυρίζει το μάτι. Ε, και μετά το κάνεις παράσταση!», λέει η δημιουργός.

Ποια είναι…

Η Ήρα Κατσούδα ασχολείται επαγγελματικά µε το standupcomedy, με συνεχείς παραστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα. Το 2017-2018 παρουσίασε τη σόλο της παράστασης με τίτλο «Χωρίς Γλουτένη» που έγινε soldout σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σε συνεργασία με τον Ανδρέα Πασπάτη παρουσίασαν το 2014 το πρώτο standupcomedybattle στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της παράστασης «Ο καθένας τα δικά του», ενώ το 2016 το πρώτο ζωντανό standupcomedytalkshow “TheComedians” (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης).

Μεταξύ άλλων, έχει παρουσιάσει την τελετή απονομής των βραβείων ΕΒΓΕ (2019), το TEDx NTUA στην Αθήνα (2018) και συμπαρουσιάσει την τελετής έναρξης του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2018).Συμμετείχε στο Standupfor U για το πρόγραμμα «Νονός της Unicef», το οποίο αναμεταδόθηκε από τον ALPHA.Είναι από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης, ενώ είναι υπεύθυνη για πολλές βραδιές OpenMic.

Έχει γράψει το θεατρικό έργο «Ο Γάμος» που επί δύο χρόνια ήταν soldout στην Θεσσαλονίκη, ενώ έχει εργαστεί και ως ηθοποιός και κειμενογράφος διαφημίσεων. Σπούδασε Οικονομικά (Α.Π.Θ.), κλασσική μουσική, χορό και υποκριτική. Το «Για γυναίκα καλή είναι» αποτελεί τη δεύτερη σόλο παράστασή της και θα παιχτεί τη σεζόν 2019-2020 σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη.

*Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ στο ταμείο και 8 ευρώ στην προπώληση η οποία γίνεται καθημερινά στο Θέατρο Έκφραση.


«Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα»

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ομάδα Εν Δυνάμει και το Πνευματικό Κέντρο, παρουσιάζουν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 20.00, την παράσταση, «Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα», στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

«Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα». Από την Ομάδα Εν Δυνάμει σε Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Ελένης Δημοπούλου. Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Η παράσταση είναι βασισμένη σε μια σειρά από καθημερινές, «ξεχωριστές» ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν. Όλα τα στιγμιότυπα που διαρθρώνουν την αφήγηση της παράστασης είναι εμπνευσμένα από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που τις αναπαριστούν.

Η καθημερινότητα, μέσα από τραγούδια, ποιήματα και εικόνες παρουσιάζεται με έναν τρόπο ποιητικό. Ο τρόπος αυτός γίνεται η γέφυρα να ειπωθεί το ανείπωτο. Η θεατρική φόρμα αναμειγνύεται με στοιχεία ντοκιμαντέρ και οι ήρωες συστήνονται με το πραγματικό τους όνομα προσπαθώντας να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα «ποιoς αλήθεια είμαι;».

Μέσα από τη διαδρομή προς την παράσταση, δόθηκε μεταξύ των μελών της ομάδας, ο κοινός τόπος για να δημιουργήσουν από την αρχή μία νέα γλώσσα επικοινωνίας, μία γλώσσα που θα ωθήσει τον θεατή να αποστασιοποιηθεί από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπά του, ώστε να δει ότι τα σημεία που τον ενώνουν με το «άλλο» και το «διαφορετικό» είναι τελικά περισσότερα από αυτά που τον χωρίζουν από αυτό.

Η τελική σύνθεση του κειμένου προέκυψε από τα μέλη της ομάδας (άτομα με και χωρίς αναπηρίες), τα οποία συνέθεσαν μια ολοκληρωμένη δραματουργικά και αισθητικά παράσταση, αποτέλεσμα πολύμηνης και συλλογικής δουλειάς, η οποία αποκαλύπτει τη δύναμη που έχει το σύνολο να προσπεράσει τα εμπόδια και να ενσωματώσει αρμονικά την κάθε διαφορετική πτυχή της ανθρώπινης φύσης.

Η ομάδα Εν Δυνάμει είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.

«Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα» προέκυψε από την ασφυκτιούσα ανάγκη των Εν Δυνάμει να μοιραστούν ανοιχτά τις δικές τους ιστορίες και να ερευνήσουν προσωπικές και οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας μέσα από το πρίσμα ενός καλλιτεχνικού γεγονότος και αποτελεί το πρώτο μέρος της θεατρικής τριλογίας με τίτλο «Το Άλλο, το Κανονικό».

Ταυτότητα Παράστασης:

Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Σύλληψη: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία – Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση

Φωτισμοί: Richard Anthony

Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης

Οργάνωση παραγωγής: Άννυ Γουίλλις.

Ερμηνεύουν: Κλειώ Αντωνόπουλου, Χρυσούλα Γκούμα, Μαρία Δαχλύθρα, Μαργαρίτα Καϊναδά, Άννα Καλίντσεβα, Ευαγγελίνα Καρυοφίλλη, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Αθηνά Σωτήρογλου, Δέσποινα Τριανταφυλλίδη, Δανάη Τσορλίνη, Αλέξανδρος Χάτσιος.

Διάρκεια παράστασης: 80’ (χωρίς διάλειμμα).

Χώρος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας»

Ημέρα και ώρα παράστασης: Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 20.00.

Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: Γραφεία ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5 – Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στα βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης», «Κουμπλομάτης» και «Χαρτέξ».

Τηλ: 2651025670 (ώρες γραφείου) / 6955998405.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό) και 7 ευρώ (μειωμένο για: μαθητές, φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους, μέλη ΚΑΠΗ και ηλικιωμένους άνω των 65 ετών). Δωρεάν για ΑμεΑ.


Σεμινάριο με τον Οδυσσέα Γκάλλιο

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεχίζει τον κύκλο αυτοτελών εργαστηρίων και σεμιναρίων που απευθύνονται σε επαγγελματίες ή/και ερασιτέχνες του θεάτρου, σε εκπαιδευτικούς καθώς και σε ανθρώπους που αγαπάνε το θέατρο άνω των 18 ετών.

Στόχος των σεμιναρίων, που πραγματοποιούνται ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, είναι να διερευνηθούν ειδικές πτυχές της τέχνης του θεάτρου, τα εκφραστικά μέσα των συμμετεχόντων και η ομαδικότητα.

Σημαντικοί καλλιτέχνες και συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα μας μυήσουν στις μεθόδους της δουλειάς τους και θα μοιραστούν μαζί μας τη θεατρική τους εμπειρία.

Το σεμινάριο του Δεκεμβρίου θα γίνει στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, από τον Οδυσσέα Γκάλλιο, συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής – sound designer.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, 16:00-21:00.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, 10:00-15:00.

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ – Δωρεάν για ΑμεΑ.

*Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Διάρκεια: 10 ώρες – Αριθμός συμμετεχόντων: 20.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: [email protected], στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5, Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στα τηλέφωνα 2651025670 (09:00-14:00) και 6948202250 (18:00-21:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τι είναι μουσική;

Η μουσική αγαπάει τη διαφορετικότητα – Μουσική για όλους

Ανοιχτό για όλους ανεξαιρέτου ηλικίας και εμπειρίας (άνω των 15 ετών).

Ένα μουσικό σεμινάριο λίγο διαφορετικό. Μία βιωματική προσέγγιση της μουσικής, χωρίς να απαιτείται πρότερη μουσική γνώση των συμμετεχόντων.

Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, με κύριο όργανο την φωνή μας αλλά και αντικείμενα που ποτέ δεν θα φανταζόμασταν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν μουσικά όργανα, ανακαλύπτουμε τη μουσική “εκ νέου”.

Υλικό για την δημιουργία της ιδιαίτερης αυτής μουσικής σύνθεσης, θα αποτελέσουν τα συναισθήματα, οι αφηγήσεις ,οι μνήμες, τα τραγούδια, τα γεγονότα και τα ηχητικά περιβάλλοντα της καθημερινότητας των μελών της  ομάδας.

Οι μουσικοί δρόμοι (κανόνες) ορίζονται από την ομάδα και διαμορφώνονται με σκοπό να ερευνήσουμε την διαφορετικές ποιότητες που έχει ο ήχος και ο χρόνος στον κάθε άνθρωπο ανάλογα με τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και βιώματά του. Η μουσική που θα δημιουργηθεί από την ομάδα, καταλήγει σε ένα μουσικό αποτέλεσμα και απαντά στο επίμονο ερώτημα τι είναι τελικά μουσική.

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Οδυσσέας Γκάλλιος γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου και ανώτερων θεωρητικών (Πτυχία αρμονίας, αντίστιξης, ωδικής και φυγής). Από το 2007 είναι μέλος της ομάδας αυτοσχεδιασμού και performance 6daEXIt (https://6daexit.wordpress.com/) δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πειραματική μουσική. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συναυλιών πειραματικής μουσικής ως performer νέων πειραματικών συνθέσεων, ή αυτοσχεδιάζοντας κυρίως με ηλεκτρονικά μέσα.

Είναι συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής (https://soundcloud.com/uly-gkall) με την οποία ασχολείται από το 2010. Έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο “Οι υπολογιστές και τα πολυμέσα στην παραγωγή και τη σύνθεση” με εισηγητές τους Γ. Μουρτζόπουλο, Σπύρο Πολυχρονόπουλο (Spyweirdos), A. Τσιλφίδη, Σ. Γασπαράτο την ίδια χρονιά στο Μουσικό Χωριό. Τον Μάιο του 2015 συμμετείχε στο φεστιβάλ κίνησης και μουσικής, Music in Motion στην Αθήνα ως συνθέτης.

Έχει εργαστεί ως sound designer και συνθέτης στο θέατρο και σε ταινίες μικρού μήκους. Από το 2014 είναι συνεργάτης της ομάδας εν δυνάμει.  Τον Ιανουάριο του 2015 συμμετείχε στην εγκατάσταση Home? της ομάδας εν δυνάμει στο Μ.Μ.Σ.Τ. με συνθέσεις του αλλά και κάνοντας τον ηχητικό σχεδιασμό. Έχει επιμεληθεί το sound design και έχει συνθέσει μουσική σε πολλές θεατρικές παραστάσεις (Νησί των σκλάβων στο Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, Βρυκόλακες στο Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, Mόμο στο Εθνικό Θέατρο, Το άλλο σπίτι στην ΣΓΤ, Ερωτευμένα άλογα στο ΚΘΒΕ κ.α.).


Η «Μαρία Πολυδούρη» στο Θέατρο Έκφραση

Στο Θέατρο Έκφραση έρχεται η παράσταση «Μαρία Πολυδούρη», η οποία θα ανέβει για δύο παραστάσεις το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου (ώρες 19.00 και 21.15). Πρόκειται για έναν ύμνο στη Γυναίκα – Σύμβολο για τη δύναμη του χαρακτήρα της, τον έρωτα για τη ζωή και την παιδική της αθωότητα! Πρότυπο που τόσο ανάγκη έχουμε στην εποχή μας!

Είναι ένα έργο γραμμένο με την αυθεντική φωνή της ηρωίδας, μιλά για την απίστευτη δύναμή της να ενθουσιάζεται και παράλληλα να υποφέρει. Ν’ αγαπά και παράλληλα να απορρίπτει. Να ψηλώνει την αλήθεια της μέχρι ν’ ακουστεί. Και να ταπεινώνει το ψέμα μέχρι να το αφανίσει. Να είναι ώριμη μέσα στη μοναδική παιδικότητά της. Να είναι επαναστατημένη ακόμη και μέσα στην επίθεση της αρρώστιας της .Να υπερβαίνει με τόλμη ό,τι η εποχή της αδυνατούσε να δεχτεί και να κατανοήσει παράλληλα με τον μεγάλο της έρωτα με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Είναι μια παράσταση αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια, την κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο της γενιάς της…

Οι συντελεστές

Μαρία Πολυδούρη είναι η Φωτεινή Φιλοσόφου, ενώ Κώστας Καρυωτάκης ο Νίκος Γιάννακας. Αφηγητής ο Γιάννης Νικολαΐδης.

Κείμενο: Βιβή Κοψιδά – Βρεττού. Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιάννης Νικολαΐδης.

Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης. Σκηνικά – Κοστούμια: Όλγα Σχοινά.

Φωτογραφίες: Αθηνά Λεκκάκου – Γ. Φαλκώνης. Ηχογράφηση :Studio Artracks

www.ehmi.gr

Είναι ένα έργο που μπορούν να παρακολουθήσουν και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φοιτητές Ανωτάτων Σχολών.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 12ευρώ. Προπώληση – μειωμένο: 10 ευρώ. Για ομαδικά εισιτήρια άνω των 15 ατόμων, ισχύει προσφορά μειωμένου εισιτηρίου, κατόπιν συνεννοήσεως.


Το Μουζικουέντο για τρεις ακόμα παραστάσεις

Το “Μουζικουέντο” της Χάρις Μέγα, διανύει τον τρίτο μήνα παραστάσεων με μεγάλη επιτυχία και θερμή ανταπόκριση από το κοινό. Θα συνεχίσει για τρεις τελευταίες Κυριακές στις 8, 15 και 22 Δεκεμβρίου. Το κοινό θα απολαύσει μία ευρηματική παράσταση με φαντασία, απίστευτο ρυθμό, αρκετές δόσεις χιούμορ, καθαρές ερμηνείες που βοηθούν στην κατανόηση της ιστορίας, με δυνατά νοήματα που κατορθώνει να επιτελεί ένα δύσκολο ρόλο, εξίσου καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό. Το έργο μας μεταφέρει αρκετά μηνύματα όπως την σημασία της συγχώρεσης, την δύναμη της τόλμης, την δικαιοσύνη, την υπεράσπιση του αδυνάτου, την οικολογική συνείδηση. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ζωντανή μουσική επί σκηνής και η διαδραστικότητα με το κοινό. Τρεις μουσικοί- ηθοποιοί με υπέροχα κοστούμια που παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν 1 ώρα και μας παίρνουν μαζί τους στην ιστορία τους. Μία μοναδική παράσταση που υπόσχεται να ξετρελάνει τα παιδιά και να μαγέψει τους μεγάλους.

Συντελεστές:
Έργο: Μουζικουέντο
Συγγραφέας: Χάρις Μέγα
Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά
Φωνητική διδασκαλία: Ειρήνη Δόβα
Μουσική πρωτότυπη: Χάρις Μέγα
Κοστούμια: Λεωνίδας Θεοδωρίδης
Σκηνικά: Αθηνά Τσικνιά
Ειδική κατασκευή παπουτσιών νάνου: Φόνη Βραζέλη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Φλωράκη
Αφίσα: Γιάννης Ταγματάρχης
Παίζουν οι μουσικοί-ηθοποιοί:
Ειρήνη Δόβα
Μαριαλένα Ευαγγελάκη
Χάρις Μέγα

Λίγα λόγια για το έργο

Ζούσε κάπου, κάποτε ένας γεωργός φτωχός, μα τυχερός και τολμηρός που είδε τη ζωή του ν’ αλλάζει διαπαντός όταν πήρε την μεγάλη απόφαση να επισκεφτεί τα ξακουστά τσακίδια. Το ταξίδι του ήταν μακρύ κι ο δρόμος σκοτεινός μα να’ σου μπροστά του ένας περίεργος βοσκός και ένας σκύλος φοβερός και τρομερός. Η ανάγκη του όμως τον οδήγησε μέχρι την καλύβα του τρομερού Μάγου Τσακίδα όπου οι εκπλήξεις ερχόταν η μια μετά την άλλη. Η μεγάλη του και αθώα καρδιά τον έσωσαν μετά από έναν σκληρό γύρο από γρίφους, αλλά η μοίρα της άσπλαχνης αδερφής κρεμόταν από τα χέρια του.
Στο χωριό του γεωργού τις αποφάσεις έπαιρναν ο πρόεδρος κι ο παπάς. Ανακοίνωσαν λοιπόν ότι ο μεγαλύτερος πλάτανος του στο κέντρο του χωριού έπρεπε να κοπεί. Έτσι είπαν κι έτσι έγινε. Κόψανε τον γεροπλάτανο και πάνω στις ρίζες του χτίσανε ένα υπερπολυτελές πανδοχείο. Ένα βράδυ όμως από τα θεμέλια του πανδοχείου περίεργες φωνές άρχισαν να ακούγονται και τα μυστικά όλων απλώνονταν σε όλο το χωριό. Όταν έπειτα βάλανε και κάψανε τα ξύλα από τον γεροπλάτανο οι φωνές θέριεψαν και η ανησυχία φώλιασε σε όλων τις σκέψεις.
Τιμωρήθηκε άραγε η άσπλαχνη αδερφή του γεωργού; Παίξανε ξανά τα παιδιά του χωριού γύρω από τον γεροπλάτανο κρυφτό;

Πληροφορίες:
Κυριακή 8, 15 και 22 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.
Διάρκεια: 60′
Χώρος: Θέατρο ACTINA
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8
Ιωάννινα, 45221
Είσοδος: ενήλικες 10€, παιδιά 5€, φοιτητές, άνεργοι 7€.
Ιστότοπος: www.theatroactina.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Τηλ. ταμείου: 6974865401

 

 

=====================================================================================

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά

 

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού Σβούρα, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνει χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00μ.μ:

 «Όταν το σπίτι έχει χαρά το δέντρο πάντα λάμπει»

Μια εικαστική ματιά στη μαγεία των Χριστουγέννων!

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 μ.μ:

« Όνειρα γλυκά ή μήπως γλυκά όνειρο;»

Τα γλυκά των γιορτών ζωντανεύουν και παίρνουν μορφή Χριστουγεννιάτικη!

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 μ.μ:

«Σε εγρήγορση … όλες μας οι αισθήσεις»

Οι πέντε αισθήσεις ενώνονται και μας οδηγούν σε πολλά περίεργα και όμορφα μονοπάτια!

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019  και ώρα 19:30 μ.μ:

«Όσο υπάρχει αγάπη»

Ένα εργαστήρι δημιουργίας και προσφοράς από το ΚΔΑΠ Σβούρα!

Τοποθεσία:Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Πλατεία Δ. Χατζή 19, Αμπελόκηποι, 26510-37187

Είσοδος Δωρεάν

*** η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη


Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Ηγουμενίτσα

Το ΚΔΑΠ «ΔΙΑΥΛΟΣ» για μία ακόμη χρονιά συμμετέχει στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας με δράσεις που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μας δημότες:

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικο βιωματικό εργαστήρι για μαμάδες:  «Ποια είναι τα δώρα των Χριστουγέννων; Ας φτιάξουμε μαζί την λίστα των δώρων». Μαζί μας, η κα. Κωνσταντίνα Ζιάγκου, ψυχολόγος – οικογενειακή σύμβουλος& επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ».

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για μαμάδες και παιδιά.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για μαμάδες και παιδιά.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Θεατρικό δρώμενο από τα παιδιά του ΚΔΑΠ: « Όλος ο κόσμος μια σκηνή».

Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Συμμετέχουμε όλοι στη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και

φτιάχνουμε κουραμπιέδες.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο ΚΔΑΠ.  Το Polar Express θα βρίσκεται στο ΚΔΑΠ για αναχώρηση με προορισμό τον Βόρειο Πόλο.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στον Πεζόδρομο.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου

Εργαστήρι μπισκότων στο ΚΔΑΠ με τον Κώστα Κωνσταντίνου.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου

Βόλτα και κάλαντα με τα φαναράκια μας στους δρόμους της πόλης.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου

Συμμετοχή με Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Δήμου στην Πλατεία Δημαρχείου.


Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο του εορτασμού των Χριστουγέννων, οργανώνει πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για τους μικρούς φίλους, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Αναλυτικότερα:

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου (ώρες11:00-13:00)παιδιά, ηλικίας 8 έως 12 ετών, συμμετέχουν σε ένα δημιουργικό εργαστήρι και ζωγραφίζουν ευφάνταστους χριστουγεννιάτικους πίνακες από κάρβουνο. Υλοποίηση εργαστηρίου :ΖωγραφίΖΩ

 

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

  • Χριστουγεννιάτικο θεατρικό παιχνίδι (ώρες: 11:00-12:30)

Ο Φον κουραμπιές και ο κόμης μελομακαρόνης συνομιλούν με παιδιά, 5 έως 8 ετών, για το νόημα των γιορτών σε μια χριστουγεννιάτικη αφήγηση της Βίκυς Βάββα.

  • Ξωτικά της τσέπης (ώρες: 12:30-14:00)

Ένα δημιουργικό εργαστήρι κατασκευής κούκλας με τον κουκλοποιό Σωκράτη Παππά από την ομάδα κουκλοθέατρου «Αντράλα», όπου παιδιά, ηλικίας 5 έως 8 ετών, δημιουργούν τις δικές τους κούκλες.

 

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

  • Αφήγηση παραμυθιού και ζωγραφική(ώρες:11:00-12:30)

Οι μικροί φίλοι, ηλικίας 10 έως 12 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν χριστουγεννιάτικα παραμύθια στα αγγλικά και στη συνέχεια να ζωγραφίσουν, αντλώντας έμπνευση από τους αγαπημένους τους ήρωες.

Σχεδιασμός-οργάνωση:Playschool

  • Κουκλο-Γούρια(ώρες:12:30-14:00)

Δημιουργικό εργαστήρι κατασκευής χριστουγεννιάτικων γουριών για παιδιά, ηλικίας 10 έως 12 ετών. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν με τη συνδρομή του Σωκράτη Παππά τα δικά τους γούρια για να υποδεχτούν το νέο έτος.

 

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου (ώρες 17:00-19:00) οι μικροί φίλοιθα στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Μουσείου με στολίδια που έχουν κατασκευάσει τα ίδια τα παιδιά στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών(Υπεύθυνη εργαστηρίου Αρετή Αντωνίου)και στη συνέχεια θα ακούσουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες από την παιδοψυχολόγο Δώρα Τάτση.

 

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου

Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου (ώρες 11:00-14:00)θα πραγματοποιηθεί δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά, ηλικίας8 έως 12 ετών. Με την καθοδήγηση του εικαστικούΧρήστου Κόλλια τα παιδιά θα κατασκευάσουν σπιτάκια για τα ξωτικά των Χριστουγέννων.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις και τα υλικά είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.


Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τα παιδιά για τα παιδιά

Το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο ανοίγει τη γιορτινή αγκαλιά του στα παιδιά και μαζί με την Κιβωτό του Κόσμου σας προσκαλούν σε μια 2ήμερη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής.
Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου και από το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου έως αργά το μεσημέρι, οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες στο Πάρκο θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν δωρεάν δραστηριότητες, Χριστουγεννιάτικα αθλήματα και παιχνίδια, ένα πλούσιο Χριστουγεννιάτικο bazaar από τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου και πολλές ακόμα εκπλήξεις!
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές, Face Painting και Γράμματα στον Άγιο Βασίλη και για την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, Δημιουργικό Παιχνίδι, Ρομποτικό Ποδόσφαιρο, Happy Christmas Tennis, Εργαστήριο Κατασκευής Χειροποίητης Κούκλας, Σιντριβάνια Σοκολάτας κι άλλες πολλές εορταστικές δράσεις!
Ελάτε όλοι να γεμίσουμε χαμόγελα και να στηρίξουμε το σημαντικό έργο της Κιβωτού του Κόσμου.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Ελεύθερη Συνεισφορά σε είδη πρώτης ανάγκης και δώρα για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου.


Ημερίδα: “ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

 

To Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα πλαίσια της συνεχούς παρουσίασης και ανάλυσης σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη Ελλάδα, στοχεύοντας στην όσμωση των φοιτητών του αλλά και της τοπικής κοινωνίας με ζητήματα που άπτονται της πραγματικότητας όπως διαμορφώνονται από την ακολουθούμενη εκάστοτε κοινωνική και οικονομική πολιτική διοργανώνει ημερίδα με θέμα «ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18.00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εισηγητές των διαλέξεων θα είναι:

Βάββας Φώτης, τ. Διοικητής ΠΓΝΙ @ ΓΝΙ Χατζηκώστα

Κεφάλα Μαρία -Αλεξάνδρα, Παιδίατρος – Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων

Χλέτσος Μιχάλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

 


Παρουσίαση βιβλίου «Οδός Οφθαλμιατρείου»

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, η Τοπική Κοινότητα Συρράκου,  Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου Συρράκου «Ο Πριάβολος», Η Θεατρική ομάδα «Βορείως» του Δήμου Β. Τζουμέρκων, το Βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης»  και οι Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ σας προσκαλούν, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Ευαγγέλου Αυδίκου με τίτλο «Οδός Οφθαλμιατρείου» (Εστία 2019) – ένα μυθιστόρημα με αφορμή τον Κώστα Κρυστάλλη- που θα γίνει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλιά Σφαγεία), Ιωάννινα, την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 7 μ.μ.

 

Ομιλητές:

Μιχάλης Παντούλας, φιλόλογος-ερευνητής

Βούλα Σκαμνέλου, φιλόλογος, π. Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων

Στέφου Όλγα, δημοσιογράφος

 

Συντονίζει

Ιπποκράτης Αλέξης, φιλόλογος-πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων

 

Διαβάζουν

Πόπη Μπούτικου, φιλόλογος

Δήμητρα Εξάρχου-Τσουμελέκα, φιλόλογος

Γεωργία Παπαδημητρίου, ηθοποιός, δημ.σύμβουλος Β.Τζουμέρκων

Το μυθιστόρημα είναι μια προσπάθεια για συνομιλία με τον ποιητή και πεζογράφο Κώστα Κρυστάλλη, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον  ρόλο της λογοτεχνίας , ενώ ταυτόχρονα η εποχή μας παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι ο λογοτέχνης που κράτησε όρθιους τους ανθρώπους της υπαίθρου με όλο του το έργο, ιδίως με το ποίημά του «Στον Σταυραητό». Οδός οφθαλμιατρείου είναι ο δρόμος που άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη στη  συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω (σημερινή ονομασία) και Σταδίου, στην Αθήνα. Το υπόγειο του τυπογραφείου του Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις φιλοδοξίες του να ανεβεί τη σκάλα του ελληνικού ποιητικού Παρνασσού. Να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας. Μια μάχη άνιση. Έφτασε πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, κυνηγημένος από την Οθωμανική διοίκηση των Ιωαννίνων για την έκδοση της ποιητικής του συλλογής Αι Σκιαί του Άδου  που χαρακτηρίστηκε  εχθρική γι’ αυτούς. Αναζητεί την ηρεμία στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και με την προσδοκία ότι θα βρει υποστήριξη στον αγώνα να επιβιώσει και να αναδειχθεί λογοτεχνικά. Έφτασε στην Αθήνα χωρίς πόρους, η οικογένεια του πατέρα του καταστράφηκε οικονομικά, και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλοροούν αφήνοντάς τον  μόνο του. Η αγωνία για την επιβίωση αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών. Η πάλη με το αδύναμο σώμα και η φλόγα της δημιουργίας που του έκαιγε τα σωθικά

Ενάμιση αιώνα μετά ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Αθήνα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Να γνωρίσει τους νέους δημιουργούς. Μια πορεία στους δρόμους που σημάδεψαν την ύπαρξή του και μια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κριστ/Χρήστο, τον νεαρό πατριώτη του που αναζητεί τον εαυτό του. Εγκαταλείπει την Αμερική αναζητώντας τα δικά του όνειρα. Ο Χρήστος δανείζει το στόμα του και τη σκέψη του στον ποιητή. Γίνεται ο καθρέφτης του αλλά και μέσο να σκάψει μέσα του ξετυλίγοντας και ξεδιαλύνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Η ιστορία γίνεται οδός ωρίμανσης για τον Χρήστο. Για τον Κρυστάλλη είναι η δεύτερη ευκαιρία του. Να πει όσα δεν μπόρεσε όσο ζούσε. Είναι ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του δημιουργού. Μια ιστορία που έχει στραμμένο το βλέμμα της στο παρόν.

Ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην πόλη του, τα Γιάννινα, όπου έζησε χρόνια ευτυχίας και δημιουργίας. Μετά το 1888, που δραπέτευσε για να αποφύγει τη μανία της Οθωμανικής διοίκησης και όσων τον στοχοποίησαν, επιστρέφει για να περπατήσει στου Λιάμπεη, στο κάστρο, να πάρει τη βάρκα για το Νησί, να μιλήσει με τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες.


 

ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ….

 

ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ …. στα κάλαντα, σε γνωστά και άγνωστα παιδιά που μας έχουν λιγότερο ή περισσότερο ανάγκη, στους μεγάλους, στην ΑΓΑΠΗ, στη φαντασία, στη
δημιουργία………….
Ανοίγουμε λοιπόν και γιορτάζουμε με: Υγιεινά γλυκά και αλμυρά χριστουγεννιάτικα σνακ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 10.00 π.μ.- 11.30 π.μ., για παιδιά Μ.νήπια μέχρι και Β’ δημοτικού, και 12.00 μ.μ.-13.30 μ.μ. για Γ’-ΣΤ’ δημοτικού

Aπό 9-23 Δεκεμβρίου με:
Παραμύθια σε χριστουγεννιάτικους τόπους

Θεατρικά δρώμενα με Aγαπόσκονη
Παρεμβάσεις σε χριστουγεννιάτικους πίνακες γνωστών ζωγράφων
Σύγχρονα ξεκαρδιστικά ομαδικά παιχνίδια
Εορταστικά stem
Χιονισμένα και πολύχρωμα Μπισκότα- για παιδιά που θα πάρουν διπλή χαρά,
Κατασκευή αρωματικών σαπουνιών
Μελωδίες χαρούμενες με θορυβώδη μουσικά όργανα
Eικαστικό και Γευστικό Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής στo Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου, στο πλαίσιο της κουκλοθεατρικής παράστασης των ΚοΚου- Μουκλο «H επανάσταση των γλυκών και το μαγικό κάλεσμα», 4 Ιανουαρίου – 18.30 μ.μ. αλλά και μετά το τέλος της παράστασης.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλ:
26510-74644, απογευματινές ώρες. Δ/νση: Κατίνας Παξινού 8
Είσοδος Ελεύθερη.(για παιδιά από μ.νήπια-στ’ δημοτικού)


 Εκδήλωση για το δικαίωμα στην ίση προσβαση στην Υγεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με το ΚΕΠ Υγείας του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» σε συνεργασία με την 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων και την Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – Ε.Ψ.Ε.Π., σας προσκαλούν στην ανοικτή εκδήλωση με αντικείμενο τα Δικαιώματα των νοσηλευόμενων ασθενών και χρονίως πασχόντων, τα Δικαιώματα των φροντιστών τους και το Δικαίωμα στην ίση πρόσβαση στην Υγεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία).

Δικαίωμα στην ίση πρόσβαση στην Υγεία
Τσιλίκα Κυριακή – Προϊσταμένη Γραφείου
Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών
Υπηρεσιών Υγείας Π.Γ.Ν.Ι.

Θετική φροντίδα στην άνοια: Δικαίωμα των πασχόντων και των φροντιστών τους
Ευάγγελος Παππάς, MD, PhD, Msc
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικός
Υπεύθυνος Ε.Ψ.Ε.Π.

Τα δικαιώματα των νοσηλευόμενων ασθενών και χρονίως πασχόντων
Πανίδη Αλίκη – Ελένη
Γενικός Ιατρός MSc(c)
Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων
Συντονίστρια 1ης Τ.ΟΜ.Υ. κέντρου Ιωαννίνων

Κοινωνική εργασία στην Ψυχιατρική Κλινική
Τίλη Σοφία – Κοινωνικός Λειτουργός Ψυχιατρική Κλινική ΠΓΝΙ


Βιβλιοπαρουσίαση: ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ “ΑΧΘΟΦΟΡΟΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ”

Οι εκδόσεις Gutenberg σας προσκαλούν την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, ώρα 7:00μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημ. Χατζής” στην παρουσίαση του βιβλίου της Δέσποινας Παπαστάθη Κική Δημουλά “Αχθοφόρος μελαγχολίας”.

Θα μιλήσουν:

Αθηνά Βογιατζόγλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ν.Ε. Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μαίρη Γκουβα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

και η συγγραφέας.

Στον συντονισμό και στην απαγγελία των ποιημάτων η Αικατερίνη Τσολιγκα, Ηθοποιός

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Αναστασία Ιωαννίδου(βιολί).


 

Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου

Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου
Από τις 17:30 «Μουσικό τρενάκι», κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα και δημιουργικό εργαστήρι στα βαγόνια του χριστουγεννιάτικου τρένου για όλα τα παιδιά από το
ΚΔΑΠ ΡΟΔΑ
Συμμετέχουν:
Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών,
Παιδική Χορωδία Junior,
Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων,
Μουσική βραδιά με την Lady Delwynne και το Γιώργο Παλούση
Κ ε ν τρ ι κ ή Π λ α τ ε ί α

=====================================================================================

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ρεσιτάλ κιθάρας

To Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων διοργανώνουν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», ρεσιτάλ κιθάρας των Θωμά Καραμάνη και Νικόλαου Θρουμουλόπουλου, τελειόφοιτων μαθητών του Δημοτικού Ωδείου με έργα S.L. Weiss, Γ. Σ. Μπαχ, C. Domeniconi, L. Brouwer, F. Sor κ.ά.

Τάξεις Αλέξιου Μπάγια και Μελίνας Βλάχου

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1ο μέρος

Θωμάς Καραμάνης

  1. S.L. Weiss, Fantasie
  2. J. S. Bach, Fugue BWV 1000
  3. A. Barrios, Choro da Saudade
  4. C. Domeniconi, Koyunbaba

2o μέρος

Νικόλαος Θρουμουλόπουλος

  1. J. S. Bach, Τρίτη σουίτα για λαούτο BWV 995:

Sarabande

Gavotte I & II en rondeau

  1. F. Sor, Grand solo op. 14
  2. L. Brouwer, El Decameron negr

«Γυάλινα Γιάννενα»

Γιάννενα αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» ΠΚΔΙ (Αγίας Μαρίνης 55)

Νίκος Ξυδάκης και Μιχάλης Γκανάς

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ώρα 20:30

Το μουσικό έργο «Γυάλινα Γιάννενα» θα παρουσιάσουν ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης και ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, μια ξεχωριστή παράσταση μουσικής και λόγου, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών.

Ερμηνεύει ο Νίκος Ξυδάκης, μαζί με τη Νανά Μπινοπούλου, και διαβάζει ο Μιχάλης Γκανάς.

Παίζουν οι μουσικοί Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα), Γιώργος Παππάς (λαούτο) και Δημήτρης Χουντής (σαξόφωνο).

Είσοδος ελεύθερη


Mini festival με τον Blaze Bayley (Iron Maiden singer 94-99)

Η Bullet Productions και το IOANNINA METALFEST παρουσιαζει τη Παρασκευη ενα mini festival με το θρυλο Official Blaze Bayley (Iron Maiden singer 94-99) , τους occult heavy metallers απο τη Θεσσαλονικη Serpent Lord – GR ,τους Κοζανιτες true metallers Sense of Fear και τους Γιαννιωτες power metallers Mastermind Chaos

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

• 10€ (περιορισμένη προπώληση)
• 12€ (προπώληση)
• 15€ (ταμείο)

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

• Rock Cafe Indian, Ιωάννινα
• Germanos Ioannina
• Music Shop ” Giorgio”
• Manthos Optical
• ROCK BASS CLUB

σημεια προπωλησης σε αλλες πολεις και ηλεκτρονικη προπωληση θα ανακοινωθουν συντομα .

Πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσεις solo καριέρα όταν για μία πενταετία έχεις υπάρξει frontman σε με μια από τις θρυλικότερες metal μπάντες του πλανήτη; Κι όμως, ο Blaze Bayley, πρώην τραγουδιστής των Iron Maiden, παραμένει ένας από τους ανθρώπους που σε κάνουν να πιστέψεις ότι, ναι, είναι εύκολο!

Το βάπτισμα του πυρός ήρθε μέσα στα έντονα χρόνια της δεκαετίας του ’80, όταν μαζί με τους Jason Edwards, Jeff Hateley και Steve Danger σχημάτισε τους Wolfsbane. Μέσα στην επόμενη δεκαετία η μπάντα κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ και είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί στο πλευρό σημαντικών heavy metal καλλιτεχνών, όπως οι Motörhead, Ozzy Osbourne, Alice Cooper, Anthax και Sepultura.

Το 1994, λίγο μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου άλμπουμ Wolfsbane, ο Bayley ανακοίνωσε ότι αποχωρεί. Είχε μόλις αναλάβει χρέη τραγουδιστή στους Iron Maiden, με τους οποίους κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ: το The X Factor (1995) και το Virtual XI (1998). Το 1999 παρέδωσε και πάλι τη σκυτάλη στον τραγουδιστή Bruce Dickinson, κλείνοντας ένας σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της μπάντας.

Εν τω μεταξύ, οι Wolfsbane είχαν αποχωρήσει από την ενεργό δράση και ο δρόμος ήταν ανοιχτός για νέα projects. Σχημάτισε δύο δικές του μπάντες, τους Blaze και αργότερα τους Blaze Bayley Band. Παρά τις συχνές αλλαγές στο lineup η μπάντα κατάφερε να αφήσει το στίγμα της στη metal σκηνή των 00’s.

Την άνοιξη του 2011 ο Blaze ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με τη μουσική ως solo καλλιτέχνης. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μέλη των Wolfsbane και ο πρώτος τραγουδιστής των Iron Maiden, Pau Di’Anno. To 2013 γιόρτασε τα τριάντα του χρόνια στο χώρο της metal με το άλμπουμ Soundtracks of My Life. Μέσα από τα τριάντα (!) κομμάτια του άλμπουμ ο Blaze διηγείται τη μουσική του πορεία, που είναι ταυτόχρονα και αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορία της metal σκηνής τις τελευταίες δεκαετίες. Για τη ζωντανή προώθηση του άλμπουμ συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Luke Appleton των Iced Earth και τον A.J. Pero των Twisted Sister.

Πέρσι, μετά από το άλμπουμ Freedom (2015) και την τριλογία Infinite Entanglement (2016-2018) κυκλοφόρησε τον acoustic δίσκο December Wind, σε συνεργασία με το Βέλγο κιθαρίστα Thomas Zwijsen.

Τον Δεκέμβριο ο Blaze Bayley επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα, με ακόμα περισσότερη εμπειρία και νέα κομμάτια στις αποσκευές του.

Δελτίο Τύπου Serpent Lord:

Μετά από μια άκρως επιτυχημένη Ευρωπαϊκή περιοδεία ως special guests των θρυλικών Γερμανών thrash metallers Necronomicon, οι Serpent Lord (GR) συνεχίζουν την προώθηση του ντεμπούτου άλμπουμ τους “Towards The Damned’, συμμετέχοντας ως special guests του Blaze Bayley (ex – Iron Maiden) στην ελληνική του περιοδεία.

Η “The Damned Tour – Greece Under Damnation”, θα περάσει από Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά και Αθήνα, με τους Serpent Lord (GR) να υπόσχονται μια εντυπωσιακή εμφάνιση που δεν έχετε ξαναδεί. Δίνοντας βάση στις ζωντανές τους εμφανίσεις, παρουσιάζουν ένα show-τελετή, εμπλουτισμένο από κεριά, μοναχούς, μυστικιστικά αντικείμενα και εκρηκτική ενέργεια.

Η μπάντα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της άλμπουμ “Towards the Damned” στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018 μέσω της Alcyone Records και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τα ελληνικά και ξένα περιοδικά, με το ελληνικό Metal Hammer να το ανακηρύσσει άλμπουμ του μήνα, ενώ να παίρνει βαθμολογίες άνω του 7.5/10 από το Rock Hard Greece, Rock Overdose, Metal.de, Fireworks Magazine, Ultraje Magazine, Powerplay magazine, Cross-fire Metal κ.α.

Οι Serpent Lord (GR), έχουν μοιραστεί την σκηνή με αξιολογα εγχώρια και ξένα σχηματα, όπως οι Rotting Christ, Northwind, Exarsis, Grand Magus, Omen, Necronomicon.

Είστε έτοιμοι να ταξιδέψετε στα μύχια και απόκρυφα σημεία της ψυχής σας;

Are you ready to be damned?


Ρεσιτάλ πιάνου Αλεξάνδρας Κορτσινόγλου

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων διοργανώνουν την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» ρεσιτάλ πιάνου της σπουδάστριας του Δημοτικού Ωδείου, Αλεξάνδρας Κορτσινόγλου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Γ. Σ. Μπαχ, Λ. βαν Μπετόβεν. Φρ. Σοπέν, Μ. Ραβέλ.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη


Χριστουγεννιατικη συναυλια του δημοτικου ωδειου πρεβεζας «σπυρος δημας»

Την ετήσια καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας» την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 7:30 του απόγευμα στην αίθουσα Νικόλαος Κονεμένος του Πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1988, επιτελώντας ένα σπουδαίο και καταξιωμένο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο με κοινωνικό χαρακτήρα, αφού παρέχει υψηλού επιπέδου μουσική παιδεία στους νέους της Πρέβεζας, αλλά και μέσα από ένα πλαίσιο ποιοτικών εκδηλώσεων, όπως ρεσιτάλ, συναυλιών, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών εκδρομών και συνεργασιών με διεθνείς πολιτιστικούς φορείς, όπως η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και τα Μπαλέτα Bolshoi, μέσω των οποίων μεταδίδονται επιλεγμένες παραστάσεις σε ζωντανή μετάδοση. Από την ίδρυσή του έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν οι σχολές Πιάνου, Βιολιού, Αρμόνιου, Κρουστών, Κλασικής & Ηλεκτρικής Κιθάρας, Μπουζουκιού, Μονωδίας, Ανωτέρων Θεωρητικών & Σύνθεσης και Παραδοσιακών οργάνων, ενώ λειτούργησαν και οι σχολές Ακκορντεόν, Φλάουτου και Βιολοντσέλου. Το 2008, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προστέθηκε στην επωνυμία του Ωδείου το όνομα «Σπύρος Δήμας», ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο Πρεβεζάνο συνθέτη που σήμερα αναγνωρίζεται σε όλη την Ελλάδα. Στα 31 χρόνια λειτουργίας του, έχουν αποφοιτήσει με πτυχία και διπλώματα περισσότεροι από 80 νέοι, ενώ πολλοί από αυτούς εργάζονται στο Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας», στελεχώνοντας το επίλεκτο διδακτικό του προσωπικό.

 


Ρεσιτάλ βιολιού με την Μαρία Μποζένα Σουέρεφ

Η Εταιρεία  Ηπειρωτικών Μελετών  οργανώνει την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου  2019  και ώρα 8.00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, Ρεσιτάλ βιολιού με την Μαρία Μποζένα Σουέρεφ. Θα ερμηνεύσει έργα των Biber, Kreisler, Reger και Shostakovich.

 

Συνοδεύει στο πιάνο η Γεωργία Αναστάση.


Παρουσίαση Δίσκου με πολυφωνικά τραγούδια

  • Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 7 μ.μ

Πολιτιστκός Πολυχώρος “Δημήτριος Χατζής”
Είσοδος ελεύθερη

Παρουσίαση Δίσκου Ακτίνας


 

=====================================================================================

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη

Ο Γιώργος Σεφέρης ασχολήθηκε με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι (1920) ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971) αποτυπώνοντας την καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντά του στις φωτογραφίες που τράβηξε επί μισό αιώνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 82 φωτογραφίες από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες στις οποίες έζησε κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του καριέρας. Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε από τα περίπου δυόμισι χιλιάδες αρνητικά που συγκροτούν το Φωτογραφικό Αρχείο Γιώργου Σεφέρη, το οποίο μετά από ευγενή δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κυρίας Άννας Λόντου το 1999, απόκειται πλέον ολόκληρο στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

O Διευθυντής του Ιδρύματος Διονύσης Καψάλης στο κείμενο που μας παρουσιάζει τον Φωτογράφο Γιώργο Σεφέρη σημειώνει μεταξύ άλλων:

Στις 18 Δεκεμβρίου 1954, ημέρα Σάββατο, ο Γιώργος Σεφέρης ταξιδεύοντας στα μέρη της αρχαίας Φοινίκης, σημειώνει στο ημερο­λόγιό του: «Σταματήσαμε λίγο πιο κάτω από το Amshit και κοιτά­ξαμε τον ήλιο να βουλιάζει στην ήσυχη θάλασσα της Φοινίκης. Μα γιατί κάποτε βλέπει κανείς τα πράγματα καθαρά –θέλω να πω όπως όταν η φωτογραφική μηχανή είναι σωστά κανονισμένη-».

Η ανάγκη του Σεφέρη να δει τα πράγματα καθαρά –τους τόπους, τα περιστατικά και τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ταξίδι της ζωής του- είναι ίσως η κύρια διαπλαστική δύναμη πίσω από το έργο του, ομοούσια με την επιθυμία του να «μιλήσει απλά», όπως την είχε εκφράσει σε ένα του ποίημα γραμμένο το 1942, εν καιρώ πολέμου. Και το πόσο «σωστά κανονισμένη» ήταν συχνά η φωτογραφική μηχανή του Σεφέρη ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει στην παρούσα έκθεση, μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της γόνιμης και μακροχρόνιας ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στην Πάτρα και στην Αθήνα και ήταν η συμβολή –μαζί με το λεύκωμα Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη– του Μορφωτικού Ιδρύματος στο έτος Σεφέρη. Έκτοτε, η έκθεση έχει ταξιδέψει τόσο στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Καστοριά, Σαντορίνη, Γιάννενα, Κοζάνη, Νάξος, Καβάλα, Χίος, Μονοδένδρι) όσο και στο εξωτερικό (Μόναχο, Νυρεμβέργη, Λιψία, Φραγκφούρτη, Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Στοκχόλμη, Βιέννη, Μιλάνο, Παλέρμο) δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τον ποιητή και από τη φωτογραφική του δραστηριότητα.

Παραγωγή: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Οργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Συντονισμός: Κλεοπάτρα Εξάρχου

Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2019


Έκθεση: “Το πρόσωπο πίσω από τις μορφές: Γλυπτική και ζωγραφική του Χρήστου Λάμπρου”

Το γλυπτό του Χρήστου Λάμπρου “Δάκρυ”, τοποθετημένο στα πλατάνια στο μώλο της λίμνης Παμβώτιδας, αποτελεί πια ένα ορόσημο της πόλης των Ιωαννίνων. Η γυναικεία μορφή ντυμένη με την παραδοσιακή της φορεσιά είναι ενσωματωμένη σε μια σχεδόν αφαιρετική φόρμα που θυμίζει τη σταγόνα που κυλά από τα μάτια. Η κίνηση του κεφαλιού της, που ελαφρά γέρνει προς τη μία πλευρά και οι καμπύλες του σώματός της αποπνέουν οικειότητα και μια συγκρατημένη, αξιοπρεπή συγκίνηση. Σαν ένας φόρος τιμής στην πόλη, στις παραδόσεις της, στις ιστορικές μνήμες της, αλλά και στα βιώματα του ίδιου του δημιουργού.

…Η παράδοση έχει σφραγίσει την τέχνη του Χρήστου Λάμπρου. Ίσως πρόκειται για παρακαταθήκη των σπουδών του στο Ιεροδιδασκαλείο της Βελλάς, ίσως είναι οι εικόνες των τοπίων της Ηπείρου που βρίσκουν διέξοδο στην γλυπτική του. Στα έργα του με θέμα τους μουσικούς οι μνήμες των πανηγυριών αποτελούν την αφορμή, τα κυκλαδικά ειδώλια παρέχουν το εικονογραφικό λεξιλόγιο, αλλά και τα ηπειρωτικά βουνά, με τις διαδοχικές τους κορυφές προσφέρουν τις φόρμες με τις οποίες πλάθονται οι αφαιρετικές μορφές. Ο καλλιτέχνης μάλιστα διερευνά την ουσία των δημιουργιών του σε ακόμη πιο λιτές φόρμες, εκεί όπου το θέμα εξαϋλώνεται και το σχήμα, το χρώμα και η μορφή αποτελούν έναν εικαστικό πειραματισμό που κατακτά το χώρο.

Μαζί με τα γλυπτά του στην έκθεση του Ιδρύματος Γκανή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό οι προσωπογραφίες του Λάμπρου, ζωγραφικά έργα που βρίσκονται στον αντίποδα της σχεδόν ανεικονικής γλυπτικής του. Τα χαρακτηριστικά των προσώπων αποδίδονται με εξπρεσιονιστική ένταση, ενώ το απροσδόκητο χρώμα στοχεύει στην ψυχολογική προσέγγιση των μορφών.

Διάρκει  έκθεσης: 04.11.2019- 30.12.2019

Από Δευτέρα εώς Παρασκευή

Ίδρυμα “Ιωσήφ  και Εσθήρ Γκανή”


Έκθεσης χαρακτικής:” Impact wave”

Εγκαινιάζεται η έκθεση χαρακτικής “Impact wave” την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής”.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 εώς τις 13 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά από τις 18:00- 21:00.

Είσοδος ελεύθερη.


«Αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 διοργανώνει τρεις περιοδικές εκθέσεις, σε συνεργασία με φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Η πρώτη έκθεση, «αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων», περιλαμβάνει αντικείμενα λατρείας, πολυτελείας και καλλωπισμού , από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, ανώνυμων και επώνυμων αργυροχόων  που εκτίθενται στα εννέα Μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, «Θησαυροφυλάκιο», Λαογραφικό , «Κώστας Φρόντζος» , Δημοτικό Μουσείο, Αργυροτεχνίας, Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου, Ιστορικό Μουσείο Νικολάου). Με διακριτικά αναλόγια επισημαίνονται τα εκθέματα, τεκμήρια της τέχνης και της τεχνικής της αργυροχοϊας Ηπειρωτών Μαστόρων, και όχι μόνο. Παράλληλα, έργα γιαννιώτικων εργαστηρίων, με σύγχρονες εκφάνσεις της αισθητικής των εντόπιων αργυροχρυσοχόων στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας [ΚΕΠΑΒΙ],  θα δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει από κοντά  τις τεχνικές και τα είδη διακόσμησης της τέχνης της αργυροχοίας, στη Διαδραστική Αίθουσα της Ιστορίας της Τέχνης της Γιαννιώτικης Ασημουργίας.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 έως και 30 Ιουνίου 2021.


Συνομιλώντας με το έργο του εικαστικού Τάκη Στεφάνου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Συνομιλώντας με το έργο του εικαστικού Τάκη Στεφάνου». Πρόκειται για ένα διάλογο μεταξύ τεταρτοετών φοιτητών της Σχολής και του Τάκη Στεφάνου, μία εκπαιδευτική δράση βασισμένη σε έννοιες που διατρέχουν το έργο του καταξιωμένου εικαστικού κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσειοπαιδαγωγικής, οι φοιτητές θα επιδιώξουν να επεκτείνουν τον εικαστικό αυτό διάλογο και με το νεαρό κοινό της πόλης των Ιωαννίνων, πραγματοποιώντας καθημερινά ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπό τον τίτλο «Η Γραμματική της Τέχνης», θεματική των τελευταίων έργων του Στεφάνου, ορισμένα εκ των οποίων θα παρουσιαστούν επίσης στην έκθεση της Πινακοθήκης.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, στις 8 μμ.

Επιμέλεια έκθεσης και σχεδιασμός μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων: Φοιτητές Μουσειοπαιδαγωγικής, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Συμμετέχουν οι φοιτητές:

Λαμπρινή Βάββα

Ειρήνη Βεντούρη

Στέλλα Γιαννακούδη

Λευτέρης Δελίμπασης

Αποστόλης Καραγεωργίου

Βερενίκη Κοντοδήμου

Σοφία Κοτσώνη

Ευτυχία Μαλιαρού

Δέσποινα-Ελπίδα Παντούλη

Θεοδώρα Παπαγγελούτσου

Άλκηστις Παπαδοφραγκάκη

Γεωργία Πετροπούλου

Αλεξάνδρα Πρέζιου

Άννα Πρίτση

Στέλλα Ρόβα

Μαριάνθη Σανδαλτζοπούλου

Μαντώ  Σταμάτη

Χριστίνα Τασιούλα

Διονύσης Τετράδης

Αναστάσης Τσούντος

Χριστίνα Χατζημιχαηλίδου

και ο εικαστικός Τάκης Στεφάνου.

Συντονισμός: Εσθήρ Σολομών, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εγκαίνια: Τρίτη 10/12/2019, ώρα 20:00.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη-Πέμπτη 8:00-15:00.

Πληροφορίες: Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, τηλ. 26510 75131.

 

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments