Κυριακή , 10 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για τη Λίμνη Παμβώτιδα κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση

Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για τη Λίμνη Παμβώτιδα κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση

Σε ανακοίνωση της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» αναφέρονται τα ακόλουθα: «Οι Ορίζοντες Ηπείρου κατέθεσαν στη δημόσια διαβούλευση -που πραγματοποιείται στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων όπου αναρτώνται όλα οι κυβερνητικές προτάσεις πριν υπογραφούν ή προωθηθούν στη Βουλή- τη θέση τους για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), Π.Ε. Ιωαννίνων ως Περιφερειακό Πάρκο, και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης».

Όπως σημειώνεται και στην ανάρτησή μας στη διαβούλευση:

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. προκύπτουν σημαντικά προβλήματα. Αυτό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος πρέπει να αποσυρθεί.

► Πρώτον, πρέπει να υπάρξει άμεση νομική κατοχύρωση του ρόλου της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διαχείριση της Λίμνης. Η διαχειριστική αρχή που θα αναλάβει την εφαρμογή των όρων της νέας νομοθετικής ρύθμισης θα πρέπει να εποπτεύεται από την Περιφέρεια και όχι από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

► Δεύτερον, οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο σχέδιο προεδρικού Διατάγματος απορρίπτονται με κατηγορηματικό τρόπο. Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό σχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της Λίμνης των Ιωαννίνων. Ο συντάκτης του δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια λίμνη μέσα στον αστικό ιστό απαγορεύοντας ουσιαστικά δράσεις, αναψυχής, τουρισμού και αθλητισμού.

Το ιστορικό και η αναλυτική πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε την πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος που δόθηκε σε διαβούλευση, στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, και αφορά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με θέμα τον χαρακτηρισμό της Λίμνης Παμβώτιδας ως «Περιφερειακό Πάρκο» και το οποίο καθορίζει τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης.

Ο χρόνος διαβούλευσης ορίστηκε για διάστημα ενός μηνός και συγκεκριμένα έως την 21η Ιανουαρίου 2019. Είναι εξαιρετικά σύντομος, μέσα στην περίοδο των εορτών, για ένα τόσο καίριο θέμα που αφορά την περιοχή μας και είναι απαιτούμενο από την τοπική κοινωνία, εδώ και πολλά χρόνια. Η διαχείριση της λίμνης από το 2002 και μετά γίνεται από ένα συγκεκριμένο άτομο, με τις γνωστές συνέπειες. Είναι πασιφανές ότι το στολίδι της πόλης μας αλλά και του νομού μας, η Λίμνη των θρύλων και των παραδόσεων, παραδίδεται σε χειρότερη κατάσταση μετά από σχεδόν 20 χρόνια από αυτή που παρελήφθη. Προφανώς δεν αποδίδει ψηφοθηρικά για να αντιμετωπιστεί δεόντως.

→ Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα αναχρονιστικό ΠΔ που θεωρεί την περιοχή της Λίμνης, ως απαγορευτική για ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως αυτές που αφορούν τον τουρισμό και την αναψυχή. Καιρός είναι να αναλογιστούμε ότι πρόκειται για μια αστική λίμνη με κύριο χαρακτηριστικό το πλούσιο φυσικό κάλλος, την ιστορία της, τα μνημεία της, αλλά και την πλούσια βιοποικιλότητα της, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν σε τέτοιο σημείο που το ένα να μην είναι επιβαρυντικό για το άλλο.

→ Μήπως ήρθε η ώρα η Λίμνη μας να έχει τη μορφή που έχουν σε όλες τις αναπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης, με πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες, τουριστικές δράσεις, οικολογικές αναζητήσεις και παρατηρήσεις και ανάδειξη της πλούσιας βιοποικιλότητας;

► Για ποιο λόγο να εμποδίζεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων προβλητών καθώς και οποιασδήποτε πλωτής πεζογέφυρας, για να εξυπηρετηθούν ποικίλες δράσεις σε αυτήν, από ναυταθλητικές μέχρι πεζοπορίας και παρατήρησης της πλούσιας ορνιθοπανίδας;

► Επίσης, στις παραλίμνιες ζώνες θα ήταν πρόσφορο να αναφερθεί η δυνατότητα κατασκευής Ιππικού Ομίλου ή παράπλευρων δράσεων καθώς και η δυνατότητα κατασκευής γηπέδου γκολφ, με τα αντίστοιχα βοηθητικά κτίρια, για την ανάπτυξη και τουρισμού υψηλού επιπέδου, ανάλογα με το φυσικό κάλλος της περιοχής.

► Τέλος, γενικότερα σε όλη την παραλίμνια Ζώνη θα πρέπει να γίνει ευδιάκριτη η δημιουργία ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου, περιμετρικά της λίμνης, έτσι ώστε η λίμνη να είναι σε επαφή με τους πολίτες και τους τουρίστες και όχι απομονωμένη.

► Ιδιαίτερα κρίσιμα προβλήματα δημιουργούνται στην περιοχή του Μάτσικα κάτω από την Οδό Γ. Παπανδρέου και στην παραλίμνια περιοχή της Ανατολής μέχρι το ύψος της Γεωργικής Σχολής, η οποία παρόλο που είναι εντός του αστικού τμήματος της πόλης απαγορεύεται η οποιασδήποτε επένδυση, επιστρέφοντας πολλά χρόνια πίσω, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του παραλίμνιου μετώπου της πόλης να είναι αποκομμένα από τους πολίτες της, αλλά και από όλους αυτούς που θέλουν να το επισκεφθούν

→ Καταρχήν θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας που αν και επιτέλους το Π.Δ. για τη λειτουργία και την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας, ήρθε σε διαβούλευση και επιτέλους ανοίγει ο δρόμος για τη θεσμοθέτησή του μετά από πολλά χρόνια, η αρμόδια Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε να το υποβαθμίσει.

Αντί να έρθει μια διαβούλευση με όλους τους φορείς για την εύρεση κατάλληλων προτάσεων για την ορθότερη ανάπτυξη της περιοχής, διασφαλίζοντας το πλούσιο οικοσύστημα της, καθιστώντας την περιοχή μας, υψηλής υπεραξίας προϊόν.»

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments