Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Η σύνδεση των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου με την πραγματική      οικονομία, ο επόμενος στόχος Περιφέρειας και «Διαζώματος»  

Η σύνδεση των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου με την πραγματική      οικονομία, ο επόμενος στόχος Περιφέρειας και «Διαζώματος»  

ΣΤ.ΙΩΑΝΝΟΥ- ΣΤ.ΜΠΕΝΟΣ- ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Η εξέλιξη του Καινοτόμου Προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»,  εξετάστηκε  σήμερα σε συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, μεταξύ αντιπροσωπείας του «Διαζώματος»  του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους Αντιπεριφερειάρχες Π. Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη και Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα είναι από τις ευτυχέστερες ημέρες της δημόσιας ζωής μου. Βρίσκομαι ήδη στο πέρας της τέταρτης δεκαετίας. Γιατί μαζί με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη (κ. Στρ. Ιωάννου) και με τα υπόλοιπα στελέχη της Περιφέρειας χαράξαμε τα επόμενα βήματα ενός οραματικού σχεδίου,  αναφέρομαι όπως αντιλαμβάνεστε στην πολιτιστική  διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου. Η φιλοδοξία μας είναι να συνδεθούν τα μνημεία με τη πραγματική ζωή και την πραγματική οικονομία. Να γίνουν πρωταγωνιστές της αειφορίας  και της βιώσιμης ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό πρέπει να διανύσουμε το δύσκολο δρόμο του να μετατραπούν από μεμονωμένα μνημεία σε μνημεία που θα συλλειτουργούν και θα συναποτελούν μια κορυφαία πολιτιστική διαδρομή. Έχουμε λοιπόν για τα επόμενα βήματα να αντιμετωπίσουμε ένα ρωμαλέο μάρκετινγκ για αυτή τη διαδρομή, καθώς και ψηφιακές εφαρμογές. Και έχουμε το μεγάλο στοίχημα να συνδέσουμε τα μνημεία με το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με όλους τους παραγωγούς, όλους τους επιχειρηματίες της Ηπείρου και όχι μόνο, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, και ενδεχομένως επιχειρηματίες από το εξωτερικό.

Και έχουμε βεβαίως να επιλύσουμε το κρίσιμο θέμα της διακυβέρνησης αυτού του καινούριου προϊόντος που θα διαμορφωθεί, που στο κέντρο της θα βρίσκεται η Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για αυτή τη σπουδαία συνεργασία και αυτή την ευκαιρία που μου παρέχετε από τον φίλο μου πια, τον κ. Καχριμάνη και τον αδερφό μου τον Στράτο (σ.σ. Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου), που μας έχει συνδέσει αυτή η διαδρομή. Και θέλω να δηλώσω ότι αυτό που γίνεται στην Ήπειρο το παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Πέρυσι με είχαν καλέσει από την Αμερική η Παγκόσμια Τράπεζα και δύο κορυφαία πανεπιστήμια (το  Πανεπιστήμιο Τζορτζταουν και το Χάρβαρντ) για να δουν τι συμβαίνει στην Ήπειρο, που θεωρείται το πιο προηγμένο και το πιο ελκυστικό προϊόν για την διαχείριση των μνημείων σε σχέση με την οικονομία.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα πάει στις Βρυξέλλες και συναντήθηκα με όλους τους θεσμούς και παρακολουθούν και εκεί με πολύ μεγάλη αγωνία την προώθηση, γιατί είναι το πρώτο  πρόγραμμα στην Ευρώπη που εξελίσσεται με αυτά τα ολιστικά χαρακτηριστικά. Σήμερα όμως φεύγω από εδώ αισιόδοξος γιατί χαράξαμε έναν σπουδαίο οδικό χάρτη μέχρι την υλοποίηση του προγράμματος». 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μπένο για τη μεγάλη βοήθεια που μας έχει γίνει εκ μέρους του Διαζώματος γι’ αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα για την Ήπειρο και θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι όλοι μαζί εμείς που θα εμπλακούμε μέχρι το τελικό κλείσιμο αυτού του προγράμματος,  θα κάνουμε τα πάντα ώστε να το δώσουμε στην κοινωνία όπως είναι πρωτοποριακό. Ευχαριστώ τον κ. Μπένο και τους συνεργάτες του που προωθούν αυτή την ιδέα. Είναι μια ιδέα που θα έχει πολλούς τομείς να βοηθήσει στην Ήπειρο, εκτός από τα αρχαία μνημεία που θα αναστηλωθούν».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για τη σημερινή συζήτηση. Προς το τέλος του 2018 θα γίνει η έναρξη των Πολιτιστικών Διαδρομών. Είναι αυτό που αποφασίστηκε από όλους ομόφωνα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και είναι πολύ σημαντικό. Αυτά τα προηγούμενα χρόνια της σκληρής δουλειάς, πραγματικά  μας δίνουν αυτό το αποτέλεσμα, του να μπορούμε δηλ. να ξεκινήσουμε του χρόνου τις Πολιτιστικές Διαδρομές των Αρχαίων Θεάτρων, ένα  έργο τόσο σημαντικό, όπως γνωρίζετε».

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments