Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Η ταινία “8 1/2” του Φεντερίκο Φελλίνι ,σήμερα από το καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδα

Η ταινία “8 1/2” του Φεντερίκο Φελλίνι ,σήμερα από το καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδα

rantebou_me_tous_klasikousΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Με την ταινία “8 1/2” του Φεντερίκο Φελλίνι ,συνεχίζεται και σήμερα το αφιέρωμα του καλλιτεχνικού σωματείου Εξαύδα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο

Ένας διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης, ο Guido , βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή της καριέρας του. Ετοιμάζει μια νέα ταινία, από την οποία είναι πια πολύ δύσκολο να απεμπλακεί, μιας και ο παραγωγός έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, κυρίως για την κατασκευή ενός τεράστιου διαστημοπλοίου. Ο ίδιος όμως, ως δημιουργός βρίσκεται σε μία φάση, όπου έχει χάσει κάθε έμπνευση γι αυτή την ταινία. Η πίεση που του εξασκείται από αυτή την κατάσταση, του δημιουργεί εφιάλτες και οι γιατροί του συστήνουν να ξεκουραστεί σε μια κοντινή λουτρόπολη με ιαματικά λουτρά. Ο Guido ζητά τη γνώμη του συγγραφέα Daumier για το σενάριο του, η οποία είναι μάλλον αποκαρδιωτική («μια σειρά από εντελώς ανούσια επεισόδια» που «δεν έχει τα πλεονεκτήματα ενός φιλμ της αβάν γκαρντ, ενώ παρ’ όλ’ αυτά, έχει όλα του τα ελαττώματα») και τον σπρώχνει χειρότερα στο βάθος των ονειροπόλων αναζητήσεων του. Στη λουτρόπολη καταφθάνει η ερωμένη του Carla , μια κοπέλα που τον κάνει να βαριέται με την αφέλεια και την επιπολαιότητα της, αλλά που συγχρόνως του εξάπτει την ερωτική φαντασία με το μπρίο, την ομορφιά και την παιχνιδιάρικη ετοιμότητα της να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία του.
Σε μια στιγμή απερισκεψίας και προσπαθώντας να την πείσει για το ενδιαφέρον του ο Guido προσκαλεί στη λουτρόπολη και τη σύζυγο του Luisa.

Ο τρόμος του καλλιτέχνη μπροστά στο δημιουργικό κενό, ο κόσμος του ιταλικού κινηματογράφου με τους παραγωγούς, τις στάρλετ και τους δημοσιογράφους, η κρίση των διαπροσωπικών σχέσεων και, κυρίως, οι παιδικές μνήμες και τα αισθήματα ενοχής του Φελίνι, που πηγάζουν από την καθολική του παιδεία, ενορχηστρώνονται σε ένα αξεπέραστο φιλμικό μπαλέτο που κινείται παλαβά στους ρυθμούς της μουσικής του Νίνο Ρότα.

Η ταινία τιμήθηκε με το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας

Οι επόμενες ταινίες

Η ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΣΒΗΝΕΙ (LE FEU FOLLET) Λουί Μαλ (1963)—Κυριακή 30/10 και Δευτέρα 31/10 

Ο ΚΟΝΦΟΡΜΙΣΤΑΣ (IL CONFORMISTA) Μπερνάντο Μπερτολούτσι (1970)—
Κυριακή 06/11 και Δευτέρα 07/11

Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ (DET SJUNDE INSEGLET) Ίνγκμαν Μπέργκμαν (1957)—
Κυριακή 13/11 και Δευτέρα14/11

Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 20.15 στο θεατράκι της οδού Κουντουριώτη 31
Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ
Για πληροφορίες καλέστε στο 6945377240.

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments