Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη για το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία

Η Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη για το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία, που παρουσιάστηκε από την βουλευτή και αρμόδια Τομεάρχη της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, κατά την πρόσφατή της επίσκεψη στα Ιωάννινα, σχολίασε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη.

Όσον αφορά την αύξηση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση, η Υφυπουργός υπενθύμισε ότι «οι δαπάνες, όταν διακυβέρνησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατακρημνίστηκαν κατά 34%» και πως η παρούσα κυβέρνηση, «από το 2017 τις έχει αυξήσει κατά 3,7% και φέτος προχώρησε εκ νέου σε μία αντίστοιχη αύξηση, προσπαθώντας να φτάσουμε στο 2,85% του ΑΕΠ».

Σχετικά με τη στελέχωση των σχολείων, η κ. Τζούφη τόνισε ότι «εμείς θα εφαρμόσουμε τον κανόνα 1:1, τη στιγμή που η ΝΔ μιλάει για 1:5», δηλαδή, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Απαντώντας δε στις εξαγγελίες για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, την οποία η κ. Κεραμέως παρουσίασε ως «όραμα» της ΝΔ, η Υφυπουργός υπενθύμισε ότι ήδη υλοποιείται και εφαρμόζεται σε 184 Δήμους της χώρας, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε ΚΥΑ για την επέκτασή της σε επιπλέον 114 Δήμους. Έτσι για το επόμενο σχολικό έτος αναμένονται 155.000 μαθητές στα δημόσια νηπιαγωγεία σε σύνολο 184.026 γεννήσεων, αγγίζοντας το 84% σε ποσοστό κάλυψης. Παράλληλα, τη φετινή χρονιά έχουν δοθεί τα χρήματα από τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ανοίξουν επιπλέον δομές.

Μιλώντας για τα πειραματικά σχολεία, επεσήμανε ότι «στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, έχει ήδη συμπεριληφθεί η καινούρια δομή των πειραματικών σχολείων».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρωτοπόρα προχώρησε στον Ενιαίο Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας, ώστε να ενισχυθεί αυτή η πολύ σημαντική δομή και να μπορεί να σταθεί και στον ευρωπαϊκό χώρο». Πρόσθεσε δε ότι «σε όλα τα αντίστοιχα εγχειρήματα, θα δώσουμε τους απαραίτητους πόρους, αλλά και το προσωπικό».

Σε αυτό το σημείο, επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προικοδοτήθηκε με επιπρόσθετους πόρους και πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη στελέχωση των επιπλέον θέσεων. Υπενθύμισε δε ότι αυτήν την διετία, το Υπουργείο Υγείας έδωσε επίσης περίπου 13 επιπλέον θέσεις για τη στελέχωση των ιατρικών σχολών.

Ξεχωριστή απάντηση έδωσε η Υφυπουργός στις αιτιάσεις της κ. Κεραμέως, ότι οι εξαγγελθείσες προσλήψεις προσωπικού στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση «βρίσκονται στον αέρα». Ειδικότερα, η κ. Τζούφη δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλούν για μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν βγήκε κανένας ΑΣΕΠ, ώστε να υπάρξουν μόνιμες θέσεις.

Εμείς καταφέραμε, στα χρόνια των μνημονίων, να διορίσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό αναπληρωτών», υπογράμμισε και «βγαίνοντας από τα μνημόνια ξεκινάμε με τους μόνιμους διορισμούς». Επιπλέον, ανέφερε ότι επίκειται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις επιπλέον 10.500 θέσεις, ώστε να ανοίξει και αυτή η προκήρυξη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Τζούφη και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, λέγοντας ότι στον αντίποδα των αποφάσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες 2.500 εκπαιδευτικοί βρέθηκαν εκτός συστήματος και ταυτόχρονα καταργήθηκαν μια σειρά από ειδικότητες σε κρίσιμους κλάδους, η παρούσα κυβέρνηση κατέστρωσε το 2016 στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυσή της.

Διαβεβαίωσε ότι «θα εξακολουθήσουν και θα αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑΛ στον Ενιαίο Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», ενώ υπενθύμισε ότι «ξεκινάει η λειτουργία των διετών προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια, στα οποία οι απόφοιτοι θα μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις και να αποκτούν επαγγελματικές δεξιότητες επιπέδου 5». Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην επιτυχή πορεία του θεσμού της Μαθητείας, σημειώνοντας ότι, στην Ήπειρο, η κάλυψη έχει φτάσει το 110%.

Τέλος, η Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι στις 18-19 Απριλίου θα διοργανωθεί μια μεγάλη έκθεση-εκδήλωση για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στα Ιωάννινα, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη δουλειά και τα έργα τους.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments