Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Θέμα πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης πλέον η χρήση του ΞΕΝΙΑ Άρτας ως Ξενοδοχείο -Παρουσίασε τεκμηριωμένα τις θέσεις του στη συνεδρίαση του ΚΑΣ ο Δήμαρχος Αρταίων-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΞΕΝΙΑ» ΆΡΤΑΣ

Θέμα πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης πλέον η χρήση του ΞΕΝΙΑ Άρτας ως Ξενοδοχείο -Παρουσίασε τεκμηριωμένα τις θέσεις του στη συνεδρίαση του ΚΑΣ ο Δήμαρχος Αρταίων-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΞΕΝΙΑ» ΆΡΤΑΣ

161208151645_a161208151645_cΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Σε ανακοίνωση του δήμου Αρταίων μετά την παρουσίαση της θέσης του δήμου στην συνεδρίαση του ΚΑΣ για το ΞΕΝΙΑ,τονίζεται:

 

Με μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της θέσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, όπως έχει εκφραστεί με συντριπτική πλειοψηφία (ψήφοι 25-5), για την αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας ως Ξενοδοχείο, παρέστη  ο Δήμος Αρταίων στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) του Υπουργείου Πολιτισμού. Το αίτημα του Δήμου ήταν η έγκριση της χρήσης του «ΞΕΝΙΑ» ως Ξενοδοχείου (μετ’ Εστιατορίου και Καφετέριας) με μακροχρόνια μίσθωση και η παραχώρηση κατά χρήση της υφιστάμενης οδού πρόσβασης από την είσοδο του Κάστρου μέχρι τον οικοπεδικό χώρο του «ΞΕΝΙΑ».

Την παρουσίαση έκανε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης του Ξενία Άρτας, καθώς και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία ελήφθη με την πλειοψηφία των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων. Παράλληλα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος υποστηρίζει την δημιουργία Ξενοδοχείου, η οποία θα γίνει με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του Κάστρου, για το οποίο στόχος είναι να είναι ανοικτό, προσβάσιμο, επισκέψιμο, καθαρό και ασφαλές σε όλους τους πολίτες. Εξήγησε, μάλιστα, πως το Κ.Α.Σ. μπορεί να βάλει εκείνους τους όρους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η  προστασία και η ανάδειξη του χώρου του Κάστρου, με σεβασμό πάντα στον αρχαιολογικό χώρο.

Επιπλέον, από την παρουσίαση κατέστη εμφανές ότι στην Άρτα υπάρχει απόθεμα χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ υπάρχει και μια σειρά άλλων χώρων, οι οποίοι με την κατάλληλη αξιοποίηση μπορούν να μετατραπούν σε πολιτιστικοί χώροι. Μάλιστα, ο Δήμος Αρταίων ετοιμάζεται να δώσει έναν ακόμη χώρο πολιτισμού στους πολίτες, καθώς έχει υποβάλλει στο ΕΣΠΑ την πρόταση για ένταξη της αξιοποίησης του Ιστορικού Δημαρχείου Άρτας, με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει: «Παρουσιάσαμε το όραμά μας για το Ξενία Άρτας. Ένα όραμα που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των Αρτινών και εκφράστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι το δημοκρατικότερο όργανο λήψης αποφάσεων στο Δήμο. Το ΞΕΝΙΑ εξ’ αρχής σχεδιάστηκε να λειτουργεί σαν ξενοδοχείο, όπως και έγινε με επιτυχία επί 32 συναπτά έτη, από το 1960 έως το 1992, ενώ το 2014 πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Αρταίων. Πεποίθησή μας είναι ότι μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την παρουσία μας στο Κ.Α.Σ., θα συνεχίσει να λειτουργεί ως  Ξενοδοχείο, εάν βεβαίως υπάρχει και η πολιτική βούληση από την κεντρική Κυβέρνηση».

Ο Δήμος ευχαριστεί θερμά όλους όσους απάντησαν και στήριξαν εγγράφως την προσπάθεια για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο, μετά από την επιστολή (με Αρ. Πρωτ. 39190) που εστάλη στις 30 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα ευχαριστεί: τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη, τον βουλευτή Άρτας Γιώργο Στύλιο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργο Πατούλη, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και βέβαια όλους τους τοπικούς φορείς που εξ’ αρχής τάχθηκαν υπέρ της πρότασης που σχεδόν καθολικά ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, καθώς αυτή είναι η πλέον συμφέρουσα και ενδεδειγμένη για την ίδια την πόλη, την τουριστική ανάπτυξη, την τοπική οικονομία και τους πολίτες.

Τέλος, ο Δήμος ευχαριστεί όλους όσους έδωσαν το «παρών» στην χθεσινή συνεδρίαση και συγκεκριμένα τους απόδημους Αρτινούς της Αθήνας κ.κ. Στάθη Μπαρτζωκα, Εύη Λούκα, Γιώργο Ευθυμίου, Γιώργο Κολοβάτσιο, Δημήτρη Μπούρα Αντώνη Κοντό, Θανάση Ντερεκα Ελίτα Τριχιά-Γεωργάκη και τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου Χαρά Σφαλτού και Κώστα Βήχα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΞΕΝΙΑ» ΆΡΤΑΣ

 

  • Με το Β.Δ. 2-5-1959 «Περί χαρακτηρισμού ως Τουριστικού Δημοσίου Κτήματος του Φρουρίου της πόλεως Άρτης»  (ΦΕΚ 110/Α/1959),  το Κάστρο της πόλης της Άρτας χαρακτηρίστηκε ως τουριστικό δημόσιο κτήμα (έκτασης εμβαδού 37.600 τετραγωνικά μέτρα)  για την ανέγερση Ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ» Άρτας, το οποίο κατασκευάστηκε το 1960 από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα και του οποίου η λειτουργία διακόπηκε το 1992.
  • Με την  υπ αριθμ. 508215/6-2-2002 διαπιστωτική πράξη του ΕΟΤ νομιμοποιήθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι χρήσεις του κτηρίου, ως Ξενοδοχείου.
  • Με το άρθρο 36 του Ν. 4049/2012 (ΦΕΚ 34 Α) το «ΞΕΝΙΑ» παραχωρήθηκε χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς καμία δέσμευση, σχετικά με την αξιοποίηση του στο Δήμο Αρταίων, η κυριότητα εδαφικής έκτασης 4.250 τετραγωνικών μέτρων, όπου περιλαμβάνεται το «ΞΕΝΙΑ» Άρτας και ο περιβάλλων χώρος του.
  • Με την αριθμ. 407/11-11-2013 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η χρήση του «ΞΕΝΙΑ», ως ξενοδοχειακή μονάδα με την παράλληλη λειτουργία των αντίστοιχων χώρων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος με μακροχρόνια εκμίσθωση. (προηγούμενη δημοτική αρχή κ. Παπαλέξη)
  • Το Μάιο του 2014 με το αρ. πρωτ. 397/14-5-2014 πιστοποιητικό καταχώρησης του «ΞΕΝΙΑ» στο Κτηματολογικό Γραφείο Άρτας, καταχωρήθηκε στην ακίνητη περιουσία του Δήμου Αρταίων.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ ΣΤΙΣ 18-1-2016

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων με ευρεία πλειοψηφία (25  ψήφους υπέρ και 5 ψήφους κατά) έλαβε την αριθμ. 6/18-1-2016 Απόφαση (νυν δημοτική αρχή κ. Τσιρογιάννη), για την χρήση του ακινήτου του (πρώην) ΞΕΝΙΑ Άρτας ως ξενοδοχειακή μονάδα με την παράλληλη λειτουργία των αντίστοιχων χώρων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια και εστιατόριο), ώστε αυτό να αποτελέσει μια πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα, στο κέντρο της πόλης.

  • Στην εν λόγω συνεδρίαση κλήθηκαν όλοι οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψηφίστηκε από τις τρεις (3) μεγαλύτερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Υπέρ της λειτουργίας του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακή μονάδα τάχθηκαν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης

 

 ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Αρταίων ,πρώην βουλευτής Άρτας-«Να δημοπρατηθεί άμεσα το ΞΕΝΙΑ ώστε ο Δήμος να αποκτήσει έσοδα βοηθώντας στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης»

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Αρταίων,πρώην Δήμαρχος Αρταίων-«Εάν δεν γίνει ξενοδοχείο το ΞΕΝΙΑ θα μπει ταφόπλακα σε αυτό το ωραίο σύστημα που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν αιχμή του δόρατος για τον Τουρισμό μας»

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΝΤΑΛΟΥΚΑΣ,Αντιπρόεδρος Συλλόγου ‘ΣΚΟΥΦΑΣ”-«Πιστεύω ότι το ΞΕΝΙΑ πρέπει να πάρει τη χρήση την οποία είχε. Να γίνει ένα Boutique Hotel»

ΜΙΜΙΚΑ ΑΞΙΩΤΗ,Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας “Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ”-«Σαν Αρτινοί θέλουμε τον χώρο όπως ήταν. Να τον ζουν όλοι, όχι λίγοι. Να μην κλείσει πάλι ο χώρος αυτός για άλλα 30 χρόνια»

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΙΡΣΕΝΙΟΥ,Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτών “Παρέμβαση”-«Η άποψή μας είναι να ξαναγίνει ένα μικρό Ξενοδοχείο γιατί μέσα στην πόλη της Άρτας εκτός από το «Κρόνος» δεν υπάρχει άλλο ξενοδοχείο».

 

 ΤΕΕ ΗΠΕΙΡΟΥ «Η τελική απόφαση, που πρέπει να ενσωματώνει, το ιστορικό βάρος του εγχειρήματος και τη προβολή των οραμάτων στο μέλλον, απόκειται στο Δήμο και αυτή θα κριθεί.»

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΡΤΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ (υπ. Αρ. Πρωτ: 39190) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας-«Η επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, ενώ θα δημιουργηθούν  νέες θέσεις εργασίας  και θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ,Επικεφαλής κόμματος ” ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”-«Το «ΠΟΤΑΜΙ» στέκεται αρωγός στις προσπάθειες, τόσο τις δικές σας, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, για την επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ στην πόλη σας»

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ,Βουλευτής ΝΔ Άρτας-«Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που θα συνδράμει στην αξιοποίηση ενός κτιρίου εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σημασίας λειτουργώντας ως πόλος έλξης και μοχλός τουριστικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ,Περιφερειάρχης Ηπείρου,ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΨΑΘΑΣ,Αντιπεριφερειάρχης Άρτας-«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων να αξιοποιηθεί το ΞΕΝΙΑ Άρτας ως ξενοδοχείο βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς σήμερα η πόλη της Άρτας στερείται επαρκών ξενοδοχειακών μονάδων για την τουριστική της ανάπτυξη»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ Πρόεδρος  ΚΕΔΕ-«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συνηγορεί με την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου σας και καλεί την Κυβέρνηση να συμβάλλει αποφασιστικά στην υλοποίησή της»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ,Πρόεδρος ΤΕΕ-«Για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, αφενός η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και αφετέρου η διασφάλιση και αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος»

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΞΕΝΙΑ» ΆΡΤΑΣ

  • Την 26-1-2016 κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας προσφυγή των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής (Κιτσαντά Ευαγγελίας, Ξυλογιάννη Άγγελου και Παπακίτσου Στέφανου) κατά της υπ’ αριθμ. 6/18-1-2016 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων.
  • Με το αρ.πρωτ.6110/24-2-2016 έγγραφό μας προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, ζητήσαμε την εφαρμογή της αρ.6/18-1-2016 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων.
  • Το υπ’ αριθμ 60574/24-3-2016 έγγραφο του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ «Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, προτείνει την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, καθώς το σύνολο αποτελεί χώρο εξαιρετικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
  • Με το αρ.πρωτ.97615/58438/1001/4-4-2016 έγγραφο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, διατυπώνει τις απόψεις και για την χρήση ως Ξενοδοχείου και για χρήση ως Πολιτιστικό Κέντρο.
  • Η υπ αριθμ. 508215/6-2-2002 Απόφαση του ΕΟΤ σχετική ως διαπιστωτική πράξη νομιμότητας του «ΞΕΝΙΑ» Άρτας, πέραν της νομιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων αναφέρει ρητά τη χρήση αυτών ως «Ξενοδοχείο».
  • Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της νομιμοποίησης του «ΞΕΝΙΑ» ούτε ως κτιριακής εγκατάστασης ούτε ως χρήσης.
  • Το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με έγγραφό του υπογραμμίζει:

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η χρήση του «ΞΕΝΙΑ» Άρτας ορίστηκε με το Β.Δ. 2-5-1959 (ΦΕΚ 110/Α/1959) το οποίο ουδέποτε ανακλήθηκε.

  • «Όπως προκύπτει από έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, κατά τη διαδικασία θεσμοθέτησης του ΓΠΣ, λήφθηκε υπόψη η λειτουργούσα τότε τουριστική δραστηριότητα του «ΞΕΝΙΑ» και η μη πρόβλεψη της τουριστικής χρήσης μέσα στο Κάστρο πιθανόν να αποσκοπούσε στη απαγόρευση της κατασκευής άλλου νέου κτιρίου με αυτή τη χρήση. Από τις διατάξεις του ΓΠΣ άλλωστε δεν προβλεπόταν η κατάργησή της».

 

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΤΟ «ΞΕΝΙΑ» ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ:

  • Ο Δήμος Αρταίων διαθέτει αρκετούς πολιτιστικούς χώρους (των Συλλόγων «Σκουφά» και «Μακρυγιάννη», τη Γαρουφάλειο Στέγη, το Λαογραφικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη, τη δημοτική αίθουσα «ΔΙΩΝΗ», το θέατρο ΑΘΟΑ, το Αρχαιολογικό Μουσείο με την αίθουσα εκδηλώσεων και την έκθεση του, το Πνευματικό Κέντρο της Εκκλησίας, οι αίθουσες του Επιμελητηρίου κ.α.)

ΧΩΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Αίθουσα ΔΙΩΝΗ

Αίθουσα Επιμελητηρίου

Αίθουσα «ΣΚΟΥΦΑ»

Αίθουσα «Μακρυγιάννη»

Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας

Αρχαιολογικό Μουσείο

Λαογραφικό Μουσείο

Αίθουσα ΑΘΟΑ

 

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΤΟ «ΞΕΝΙΑ» ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ:

Υπάρχουν πολλές επιλογές για αξιοποίηση χώρων πολιτισμού όπως Κτίριο της Οδού Ορλάνδου, το Αρχοντικό Ζορμπά, το Ιστορικό Δημαρχείο, το Αρχοντικό Παπακώστα, τα Αγραφιώτικα, οι αποθήκες της ΕΑΣΑΦ στο Ιστορικό Γιοφύρι, το κτίριο στο στρατόπεδο Παπακώστα κ. α

Κτίριο Οδού Ορλάνδου

Αρχοντικο Ζορμπά

Αποθήκες ΕΑΣΑΦ

Αρχοντικό Παπακώστα

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Ως Δήμος ετοιμαζόμαστε να δώσουμε

ένα ακόμη πολιτιστικό χώρο στους Αρτινούς.

Πρόκειται για το Ιστορικό Δημαρχείο, στο κέντρο της πόλης, το οποίο έχει υποβληθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ.

Οι χρήσεις του Ιστορικού Δημαρχείου θα είναι οι εξής:

  • Παιδική Βιβλιοθήκη και Δραστηριότητες
  • Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων
  • Γραφείο Τουριστικής Ενημέρωσης
  • Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΤΟ «ΞΕΝΙΑ» ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ:

  • Η λειτουργία του «ΞΕΝΙΑ» ως πολιτιστικός χώρος θα επιφέρει ένα τεράστιο κόστος για το Δήμο, για να αξιοποιηθούν, συντηρηθούν, ασφαλισθούν και να λειτουργήσουν όλοι οι χώροι και να στελεχωθούν με προσωπικό, χωρίς να υπάρξουν τα ανάλογα αποτελέσματα
  • Οι Δήμοι πλέον έχουν ολοένα και πιο περιορισμένους πόρους, υποστελεχωμένες υπηρεσίες και δομές με πολλές αρμοδιότητες

ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ ΤΟ «ΞΕΝΙΑ» ΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ:

  • Στην Άρτα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ξενοδοχειακών μονάδων (ένα μικρό ξενοδοχείο λειτουργεί στο κέντρο της πόλης και άλλα δύο σε απόσταση 5 χλμ εκατέρωθεν από την πόλη). Ο Νομός Άρτας έχει τις λιγότερες κλίνες στην Ήπειρο (711 κλίνες), γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην περιοχή μας για άνοιγμα των τουριστικών αγορών.
  • Η λειτουργία του «ΞΕΝΙΑ» ως ξενοδοχείου θα προσθέσει τουλάχιστον 44 επιπλέον κλίνες υψηλής αισθητικής και ποιότητας.
  • Το Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ», προτείνεται να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ως ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του Κάστρου και να είναι ανοικτό, προσβάσιμο, επισκέψιμο, καθαρό και ασφαλές για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες.
  • Η λειτουργία του «ΞΕΝΙΑ» ως Ξενοδοχείο θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της Άρτας, στην οποία δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα μετά και την ολοκλήρωση της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, με την οποία θα αρθεί η απομόνωση της περιοχής μας. Επίσης, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα τονώσει την τοπική οικονομία
  • Υπάρχουν ξενοδοχεία σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα που λειτουργούν μέσα σε Κάστρα όπως στο Ναύπλιο, στα Ιωάννινα, στην Ρόδο κ.α..

Στις 20-2-2016 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «ΞΕΝΙΑ όπως Παλιά» στην αίθουσα «ΣΚΟΥΦΑ», με πλήθος πολιτών και φορέων, που τάχθηκαν υπέρ της αξιοποίησης του «ΞΕΝΙΑ» ως Ξενοδοχείο

  • Στα πλαίσια του προγράμματος Jessica εκπονήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση 2013-2033 που κατέδειξε ότι η επένδυση του «ΞΕΝΙΑ» ως Ξενοδοχείου είναι οικονομικά βιώσιμη.
  • Το επόμενο διάστημα αναμένεται στον «αέρα» πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ για αξιοποίηση χώρων σαν το ΞΕΝΙΑ για τουριστικούς σκοπούς. Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά την Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη μετατροπή της χρήσης κτιρίων σε τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχειακές μονάδες.
  • Εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αρταίων έτους 2017  η «Μελέτη Προδιαγραφών αξιοποίησης ΞΕΝΙΑ» προϋπολογισμού 20.000 €, προκειμένου να διασφαλισθεί η αρχιτεκτονική του, το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του και η αρμονική συνύπαρξη του εντός του Κάστρου.
  • Με την αξιοποίηση του «ΞΕΝΙΑ» ως Ξενοδοχείου, ο Δήμος προτίθεται να το μισθώσει, με ανοιχτό διαγωνισμό και αυστηρούς όρους ως προς την προστασία του περιβάλλοντος χώρου και του Κάστρου, σε ιδιώτη επενδυτή μιας και δεν μπορεί να υποστηρίξει την σωστή λειτουργία του ως Πολιτιστικό χώρο εντός του Κάστρου (φύλαξη, συντήρηση, πράσινο κτλ).
  • Στο χώρο του Ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ», θα μπορούν να πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α. και θα αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης.

 

  • Η αρ.6/18-1-2016 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων ελήφθη αφουγκραζόμενοι την επιθυμία και την βούληση των δημοτών να λειτουργήσει το «ΞΕΝΙΑ» όπως και στο παρελθόν ως Ξενοδοχείο (2 διαφορετικές δημοτικές αρχές αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (25-5) στηρίζουν αυτή την επιλογή)
  • Αλλά και επειδή πιστεύουμε ότι η χρήση αυτή θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και παράλληλα το Κάστρο θα είναι ανοιχτό για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και πλήρως συντηρημένο, επισκέψιμο και ασφαλές.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΗΒΑΣ,Αρχιτέκτονας-Κατασκευαστής του ΞΕΝΙΑ Άρτας-Σε αυτές τις περιπτώσεις  κάθεται κάτω μια ομάδα σοβαρών ανθρώπων ου βάζει προτεραιότητες, αξιολογεί, συγκρίνει, ρωτάει την Αρτινή κοινωνία, ρωτά την τοπική ηγεσία (Δήμαρχο, Νομάρχη…) και καταλήγουν κάπου. Η πόλη τι ανάγκες έχει; Αξιολογείς τις ανάγκες και αποφασίζεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ,Βυζαντινολόγος-«Θα έβλεπα μάλλον με ευχαρίστηση να ξαναγίνει ξενοδοχείο το ΞΕΝΙΑ Άρτας»

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΣ ΑΥΡΙΟ ΩΣ BOUTIQUE ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ…

  • Να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ ως ένα ξενοδοχείο boutique υψηλών προδιαγραφών με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του Κάστρου και να είναι ανοικτό, προσβάσιμο, επισκέψιμο, καθαρό και ασφαλές σε όλους τους πολίτες.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την άριστη μέχρι σήμερα συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και να βάλουμε μαζί τους όρους για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο, με παράλληλη προστασία, ανάδειξη και σεβασμό του Αρχαιολογικού Χώρου του Κάστρου

ΖΗΤΑΜΕ

  • Την έγκριση της χρήσης του «ΞΕΝΙΑ» ως Ξενοδοχείου (μετ’ Εστιατορίου και Καφετέριας) με μακροχρόνια μίσθωση
  • Και την παραχώρηση κατά χρήση της υφιστάμενης οδού πρόσβασης από την είσοδο του Κάστρου μέχρι τον οικοπεδικό χώρο του «ΞΕΝΙΑ».

ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ Κ.Α.Σ. ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ, ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ.

 

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments