Τετάρτη , 13 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Θωμάς Μπέγκας: «Με την αλήθεια του έργου, με το χέρι στην καρδιά, προχωράμε για τη νέα νίκη»

Θωμάς Μπέγκας: «Με την αλήθεια του έργου, με το χέρι στην καρδιά, προχωράμε για τη νέα νίκη»

Σε ανακοίνωση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα»  αναφέρονται τα εξής :

«Με την αλήθεια του έργου μας και με το χέρι στην καρδιά, προχωράμε για τη νέα νίκη» διακήρυξε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σε μια μεγάλη συγκέντρωση μελών και φίλων της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα». Ο Δήμαρχος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τον εκλογικό αγώνα κι εμφανίστηκε βέβαιος ότι «τον Μάιο η κοινωνία θα μας δώσει μία ακόμη πιο πλατιά, μία ακόμη πιο ισχυρή έγκριση».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και εκ νέου υποψήφιος, χαρακτήρισε «συγκλονιστική» τη συγκέντρωση κι όπως είπε τον γεμίζει χαρά, αισιοδοξία και δύναμη η παρουσία εκατοντάδων μελών της παράταξης

«Όταν το 2014 μου αναθέσατε την ευθύνη να διεκδικήσω τη Δημαρχία, δήλωσα στο λαό με σεμνότητα πως «έχω μια ιστορία να σεβαστώ κι έναν αγώνα να δώσω». Στέκομαι σήμερα εδώ και σας κοιτάζω στα μάτια και σας λέω, φίλες και φίλοι συμπολίτισσες και συμπολίτες, ότι την τίμησα την εντολή που μου δώσατε. Τίμησα το όνομα μου, έδωσα τον αγώνα μου να φανώ αντάξιός σας και σήμερα, στέκομαι εδώ πλάι στη λίμνη της ομορφότερης πόλης της Ελλάδας και δηλώνω, πρώτα σε σας, ότι με την αλήθεια του έργου μας και με το χέρι στην καρδιά, είμαι έτοιμος να δώσω στο πλευρό σας και την επόμενη μάχη», ήταν η χαρακτηριστικότερη φράση στην ομιλία του Δημάρχου. Πρόσθεσε δε πως «η σημερινή σας παρουσία εδώ , η σημερινή σας συγκλονιστική συμμετοχή, με κάνει να πιστεύω πως δεν υπάρχει όριο θετικής προσφοράς, το οποίο να μη μπορούμε να το ξεπεράσουμε».

Ο Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε την Ενότητα Πολιτών ως «παράταξη ευθύνης» και «δύναμη αλλαγής» που χρειάζεται ο τόπος, ενώ χαρακτήρισε «άξιο θαυμασμού» το έργο που παρήγαμε η δημοτική αρχή.

Το «σύνδρομο λαού» και «η αλήθεια του έργου»

Η δύναμη και το μεγάλο πλεονέκτημα της «Ενότητας Πολιτών» στην επερχόμενη «μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η αλήθεια του έργου που παρήγαγε ως Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα, ένα έργο συλλογικό γιατί σε αυτή τη δημοτική θητεία κυριάρχησε το «εμείς» κι όχι το εγώ».

Όπως είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων «Το 2014 συνέβη κάτι επαναστατικό. Ενώσαμε, με ειλικρίνεια, νέες δυνάμεις. Συνθέσαμε νέες ικανότητες, εμπιστευτήκαμε περισσότερο τα ταλέντα και τη γνώση των αιρετών και από την « ενός ανδρός αρχή», περάσαμε στην απόλυτη δημοκρατία. Η απάντηση που στέλνω σήμερα από αυτό το βήμα, σε όλους όσοι επιμένουν στον αυταρχισμό, είναι η απόλυτη Δημοκρατία και η απόλυτη ισότητα.

Με αγάπη – το ξέρω- πολλοί από εσάς μου καταλογίζετε ότι δεν ασκώ «ηγεμονικά» τα προνόμια και την εξουσία του Δημάρχου. Σας απαντώ κι εγώ με αγάπη, ότι: αυτός ήμουν, αυτός είμαι και αυτός θα είμαι. Δεν πάσχω από «σύνδρομο Θεού». Με γοητεύει το «σύνδρομο λαού».

Θα επιμείνω. Γιατί αυτή θα είναι και η παρακαταθήκη μας στις επόμενες γενιές των Ιωαννίνων: Η απόλυτη Δημοκρατία.  Από Σουλτάνους και Πασάδες χορτάσαμε, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Εμείς αποδείξαμε ότι, όταν το «εγώ» υποχωρεί και το «εμείς» γίνεται ο κανόνας, συμβαίνουν πραγματικά θαύματα». 

Με αυτή τη φιλοσοφία ο Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε:

-«θαύμα» το ότι μέσα στην κρίση κατασκευάστηκαν 40 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων σε όλο τον οικιστικό ιστό του Δήμου με ίδιους πόρους

-«αξιοθαύμαστο» την ώρα που οι δήμοι στενάζουν, να βρίσκεις πόρους και να φτιάχνεις 5,5 χιλιόμετρα νέων πεζοδρομίων, έκτασης μεγαλύτερης από 21 στρέμματα, σε όλη την πόλη.

-«αξιομνημόνευτο», το γεγονός ότι, καταφέραμε να αναπλάσουμε και να παραδώσουμε στην κοινωνία 148 χώρους πρασίνου, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους και πλατείες, συνολικής έκτασης μεγαλύτερης από 32 στρέμματα. Το γεγονός ότι βρήκαμε και με απόλυτη διαφάνεια αξιοποιήσαμε τους πόρους για να παραδώσουμε στην κοινωνία 290.000 τ.μ. έργων με πλήρεις υπόγειες υποδομές.

Επαναλαμβάνονται το τετράπτυχο «εξυγιάναμε, εξοικονομήσαμε, δημοπρατήσαμε, συμβασιοποιήσαμε έργα παντού», ο Δήμαρχος αναφέρθηκε συνοπτικά στα έργα που εκτελούνται σε γειτονιές τις πόλεις «ξεχασμένες γειτονιές που αναβαθμίζονται, αλλάζουν όψη και γίνονται εστίες ποιότητας ζωής». Αναφέρθηκε επίσης και στα δεκάδες έργα που υλοποιήθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη, η ξεκινούν στα δημοτικά διαμερίσματα κι αυτή προσπάθεια ισόρροπη ανάπτυξης του Δήμου θα συνεχιστεί ακόμη πιο εντατικά τη νέα τετραετία, γιατί – όπως είπε- ««Νέα Γιάννενα», σημαίνει ισόρρροπη φροντίδα παντού».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων αναφέρθηκε με αριθμούς και στοιχεία στο κοινωνικό έργο της Δημοτικής Αρχής σημειώνοντας πως «χιλιάδες συμπολίτες, με σύμμαχο το δίκτυο κοινωνικής πολιτικής που αναπτύξαμε, ανέκτησαν αξιοπρέπεια, αντλούν αισιοδοξία και δε νιώθουν μόνοι». Έκανε επίσης αναφορά στο έργο που παρήχθη στο Πολιτισμό, γιατί –όπως είπε-  ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ύψιστο δικαίωμα και αγαθό Παιδείας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του που αφορούσε στο έργο της δημοτικής αρχής τόνισε πως τα Γιάννενα έχουν καταστεί πλέον ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής επίπονης δουλειάς που καθιστά τα Γιάννενα «πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα».

Όλα αυτά – όπως είπε- ο Θωμάς Μπέγκας «μαζί τα πετύχαμε.  Μαζί τα καταφέραμε. Γιατί ανάμεσα μας, δε βρίσκεται κανείς και καμιά που να πιστεύει ότι αυτά τα θαύματα τα πέτυχε μόνος του».

Έρχονται τα καλύτερα

Λέγοντας ότι «έρχονται τα καλύτερα» ο Δήμαρχος Ιωαννίνων μίλησε για τη νέα τετραετία όπου «όλα όσα προγραμματίζουμε, θα κάνουνε τα σημερινά σπουδαία επιτεύγματα να δείχνουν μικρά», γιατί το όραμα για τα νέα Γιάννενα δεν είναι απλά μια θεωρεία αλλά γίνεται πράξη. Στη δημοτική θητεία που διανύουμε τα έργα του δήμου έγιναν εξασφαλίζοντας με οικονομία και νοικοκύρεμα, δικούς του πόρους. «Τώρα έρχονται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και μας βρίσκουν πανέτοιμους. Με ώριμες μελέτες. Με ενταγμένα και, υπό ένταξη μεγάλα έργα», είπε ο Θωμάς Μπέγκας.

Έτσι ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως μόλις πριν λίγες μέρες απέκτησε προσωρινό ανάδοχο το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ, ένα έργο προστασίας  του περιβάλλοντος και της λίμνης Παμβώτιδας, προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης από το Πέραμα μέχρι το Μάτσικα με τη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων. Ανάσα ζωής και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Τα πάρκα πολιτισμού και αναψυχής στο Κάστρο και στις πρώην στρατιωτικές φυλακές.

Η ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, με στόχο να αποκτήσουν τα Γιάννενα ακόμα ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα του αύριο.

«Η ολοκληρωτική μετατροπή των Ιωαννίνων, σε μια βιώσιμη και πρότυπη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πόλη.  Όλα αυτά αποτελούν την αποστολή μας και την ευθύνη που πρέπει να σηκώσουμε την επόμενη τετραετία. Με όλα αυτά και με όσα έχουμε σχεδιάσει και κατοχυρώσει, μαζί εξελίσσουμε τα Γιάννενα, σε έναν πραγματικά βιώσιμο, ισχυρό, πολυπολιτισμικό και ελκυστικό αναπτυξιακό πόλο. Μια πόλη πρότυπο για όλα τα Βαλκάνια, για όλη την Ευρώπη. Ιδανικό τόπο για να ανθίσουν, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και η αξιοποίηση του τεράστιου νεανικού δυναμικού. Των ανήσυχων νέων που δεν θα πρέπει να συνθηκολογούν με τα εμπόδια, αλλά να κάνουν, εδώ στον τόπο τους, πράξη τα όνειρά τους», όπως είπε και υπογράμμισε πως « Έχουμε μπροστά μας την τετραετία των μεγάλων προκλήσεων».

Εκτός από τις αναφορές του στον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής και στην παρουσίαση των όσων έχουν δρομολογηθεί ήδη για την ερχόμενη τετραετία και αποτελούν το όραμα για τα «Νέα Γιάννενα», ο Θωμάς Μπέγκας δεν απέφυγε να αναφερθεί ακόμη και σε λάθη και παραλήψεις ευχαριστώντας τα μέλη της παράταξης του αλλά και όλους τους δημότες για την ανοχή που έδειξαν σε αυτά . «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας αλλά και για την ανοχή σας στα αναπόφευκτα λάθη. Δεν δήλωσα ποτέ σωτήρας. Δήλωσα και δηλώνω «παρών». Παρών στην ευθύνη. Πρώτος στη μάχη. Με σεβασμό στην προσφορά και στην αφοσίωση όλων σας», είπε ο κ. Μπέγκας.

Είμαστε η συνέχεια και η ανατροπή

Ο Θωμάς Μπέγκας απευθυνόμενος σήμερα στα μέλη και τους φίλους της παράταξης του «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» έστειλε ένα σαφές μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όπως βλέπετε παντού, το σήμα μας και το όνομα παραμένουν ίδια. Εμείς, ενώ σεβόμαστε την αφετηρία μας, αλλάζουμε όσα μπορούν να γίνουν καλύτερα, χαράζοντας νέα πορεία. Είμαστε η συνέχεια και η ανατροπή. Είμαστε το ποιοτικό και πολιτικό άλμα που έπρεπε να κάνει αυτή η παράταξη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.

Κάποιοι, επιτέλους, ήρθε καιρός να το πάρουν απόφαση. Η παράταξη Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα εκλέγει δήμαρχο σ’ αυτή την πόλη και δε μπορεί να συμβεί το αντίστροφο. Δε φτιάχνουν οι Δήμαρχοι τις παρατάξεις. Οι παρατάξεις επιλέγουν, προτείνουν και ο λαός εγκρίνει.

Η ανεξάρτητη και αδέσμευτη παράταξη Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα, είναι σήμερα παρούσα. Και όποιος λείπει, όποιος διάλεξε να φτιάξει νέες παρατάξεις για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του, πρέπει να καταλάβει ότι η ιστορία δε γυρίζει πίσω. Ότι την ιστορία του Δήμου Ιωαννιτών τη γράφουν μόνο οι δημότες, με την ψήφο τους στην κάλπη».

Ο Θωμάς Μπέγκας έκλεισε την ομιλία του δίνοντας το σύνθημα του αγώνα για τη νέα νίκη λέγοντας:

«Σας ευχαριστώ όλες και όλους και σας προσκαλώ να δώσουμε τον αγώνα με σεβασμό και επιχειρήματα.  Έτσι όπως μας αξίζει. Έτσι όπως αξίζει στα Γιάννενα, στο Πέραμα, στην Ανατολή, στο Νησί, στην Πεδινή, στην Παμβώτιδα.

Εσείς είστε η παράταξη ευθύνης και η Δύναμη Αλλαγής που χρειάζεται ο τόπος. Εγώ ένας από όλους σας. Δεν θα αλλάξω. Δεν θα προδώσω ποτέ τις Αρχές μας. Πάμε για τη νίκη. Πάμε για τα Νέα Γιάννενα».

Το παρών στη μεγάλη  συγκέντρωση

Εκτός από τα εκατοντάδες μέλη και φίλους που συμμετείχαν σήμερα στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Du Lac”, το παρών σε αυτή έδωσαν:

Η πρόεδρος του η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου, ο ιστορικός Δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων, Αλέκος Σόφης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου, ο πρώην υφυπουργός Βαγγέλης Αργύρης και πολλοί εκπρόσωποι φορέων, όπως ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου/Τμήμα Ηπείρου Γιάννης Λυκοτραφίτης , ο πρόεδρος του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» Αντρέας Δημητρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης και ο πρόεδρος Νέων Αγροτών Χάρης Λιούρης.

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments