Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Θ.Μπέγκας (δήμαρχος Ιωαννίνων στον δημόσιο απολογισμό )-Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις γιατί ισχυροποιήσαμε οικονομικά το Δήμο Ιωννιτών, κόντρα στις πιο δύσκολες συνθήκες

Θ.Μπέγκας (δήμαρχος Ιωαννίνων στον δημόσιο απολογισμό )-Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις γιατί ισχυροποιήσαμε οικονομικά το Δήμο Ιωννιτών, κόντρα στις πιο δύσκολες συνθήκες

2102895660Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Στην ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, στον δημόσιο απολογιασμό για τα Πεπραγμένα της δημοτικής αρχής ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ανέφερε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι  Συνάδελφοι 

Εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Δήμου μας

Συνδημότισσες και Συνδημότες

Ο Δημόσιος Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του πολιτικού ήθους με το οποίο ασκούμε τα καθήκοντα μας.  Η διαφάνεια, η λογοδοσία, οι συνεργασίες και ο διάλογος, ήταν από την πρώτη μέρα της θητείας μας η δική μας φιλοσοφία που γίνεται πράξη,  στη διοίκηση του μεγάλου Δήμου Ιωαννιτών.

Παρουσιάζουμε σήμερα τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής μας Αρχής, σε ένα κομβικό χρονικό ορόσημο, καθώς  διανύουμε το μέσον της τρέχουσας πενταετούς δημοτικής περιόδου.

Αν επιχειρούσα να συνοψίσω σε μία φράση τον απολογισμό αυτής της περιόδου θα έλεγα πως:

Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις γιατί ισχυροποιήσαμε οικονομικά το Δήμο  Ιωννιτών, κόντρα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Γι’ αυτό, 

  • μπορούμε και επενδύουμε σε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας,
  • μπορούμε και σχεδιάζουμε για το μέλλον μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση του τόπου μας,
  • μπορούμε και στηρίζουμε τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες που «δοκιμάζονται» στην κρίση
  • καθιστούμε τα Γιάννενα μια ανοιχτή μητρόπολη επενδύοντας στον πολιτισμό και τον τουρισμό

Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Δεν λειτουργήσαμε ως το μακρύ χέρι των κομμάτων στην Αυτοδιοίκηση. Δεν ακολουθήσαμε πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος.

Αυτή η Δημοτική Αρχή, στην ουσία,  αποτελεί μια ομάδα πολιτών που ανέλαβε τις τύχες του Δήμου μας στην πιο δύσκολη συγκυρία που γνώρισε ο τόπος και η Αυτοδιοίκηση.  Έτσι ξεκινήσαμε από την αρχή, έτσι συνεχίζουμε. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το νέο σύγχρονο ρόλο και την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Αυτόν υπηρετούμε.

Κι είμαστε περήφανοι γιατί ολοκληρώνοντας το ήμισυ της παρούσας θητείας μας έχουμε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα μια μεγάλης συλλογικής προσπάθειας που είναι ευδιάκριτα σε κάθε τομέα του Δήμου μας.

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών και της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα, αλλά και των πολιτικών που οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία τις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Ιωαννιτών αυξάνει τους δικούς του πόρους.

Η οικονομική ευρωστία του Δήμου μας είναι ένα γεγονός που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το μαρτυρούν οι οικονομικοί δείκτες, κυρίως όμως το μαρτυρούν τα έργα οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιούμε προς όφελος των δημοτών μας σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και βελτιώνουν την καθημερινότητα των συνδημοτών μας
  2. Κοινωνική πολιτική που απλώνει δίχτυ προστασίας στις πιο ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας μας
  3. Έργα και δράσεις με αναπτυξιακή διάσταση, που αποτυπώνουν το όραμα για το μέλλον μιας βιώσιμης, ελκυστικής λειτουργικής πόλης, ενός ισχυρού μητροπολιτικού Δήμου.

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, όπως προανέφερα, ήταν να καταφέρουμε την οικονομική ευρωστία του Δήμου μας. Κι αυτό ήταν αποτέλεσμα μια μακράς,  επίπονης, συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας σε όλους τους τομείς ώστε, να εξυγιάνουμε καταρχήν και να ισχυροποιήσουμε οικονομικά στη συνέχεια ένα Δήμο που –μη το ξεχνάμε – πριν μερικά χρόνια πορεύονταν με δανεικά και δεν ήξερε που χρωστούσε.

Σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών όχι μόνο δεν χρωστάει και είναι φερέγγυος σε όλους όσοι συνεργάζονται μαζί του, όχι μόνο εξοφλεί παλιές υποχρεώσεις στους συμπολίτες μας κυρίως από ρυμοτομίες, αλλά έχοντας υποστεί τις δραματικές μειώσεις από τους κρατικούς πόρους τα χρόνια της κρίσης καταφέρνει να αυξάνει τους δικούς του πόρους.

Σκεφτόμαστε σύγχρονα και έξυπνα.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά μόνο στοιχεία για την περασμένη οικονομική χρονιά:

-Αυξήσαμε κατά 7% τα ίδια έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εισπράττοντας επιπλέον 1,4 εκατ. ευρώ.

– Δείχνοντας μηδενική ανοχή στους συστηματικούς οφειλέτες, αυξήσαμε κατά 11% την είσπραξη παλιών βεβαιωμένων οφειλών κατά κανόνα από μεγαλοοφειλέτες και αυτό σημαίνει ότι μπήκαν 1,2 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου μας.

-Αποτρέψαμε τη δημιουργία νέων οφειλών εισπράττοντας τα τακτικά έσοδα σε ποσοστό 98% επί των προϋπολογισθέντων.

Κι όλα αυτά συνεχίζοντας να αποπληρώνουμε κάθε χρόνο σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, από τις  «αμαρτίες του παρελθόντος» όπως χαρακτηρίστηκαν οι επιπτώσεις του αλόγιστου δανεισμού και της κακοδιαχείρισης που θα βαραίνουν για πολλά χρόνια ακόμη το Δήμο μας.

Δεν θα μιλήσω για νούμερα και δείκτες αλλά για το πρακτικό αποτέλεσμα που έχουν αυτά για τους δημότες και το Δήμο μας.

Πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η στοχευμένη μείωση δημοτικών τελών τα προηγούμενα χρόνια κάτι που θα συνεχίσουμε και τα επόμενα, με στόχο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών του Δήμου μας.

Πρακτικό αποτέλεσμα είναι η εξασφαλισμένη οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτούμε έργα, δράσεις και πολιτικές, για να περάσω πιο αναλυτικά στους τρεις άξονες δράσεις που προανέφερα.

Πρώτος άξονας δράσης

Υλοποιούμε  έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και βελτιώνουν την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

Ο Δήμος μας, η πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα, έχουν ανοιχτές πληγές παντού. Στερούνται σε υποδομές που δεν προχώρησαν όταν έπρεπε, στις… «καλές εποχές». Μπορούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν;  ΝΑΙ. Το κάνουμε!

Σήμερα σε κάθε γειτονιά της πόλης, σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα ολοκληρώνονται, εξελίσσονται ή είναι έτοιμα να ξεκινήσουν έργα που βελτιώνουν τις δημόσιες υποδομές.  Έργα που έχουμε τη δυνατότητα και χρηματοδοτούμε από δικούς μας πόρους.

Τα επίσημα στοιχεία αποτελούν αδιαμφισβήτητο μάρτυρα και για τον πιο δύσπιστο κριτή.

Κοιτάξτε δίπλα σας τι γίνεται. Συγκρίνεται με άλλους Δήμους. Δείτε τα στοιχεία όλο αυτό το διάστημα. Ο Δήμος Ιωαννιτών ίσως είναι αναλογικά ο Δήμος με τις περισσότερες δημοπρατήσεις έργων πανελλαδικά.

Εκτελούνται έργα σε κάθε περιοχή της πόλης μας, σε γειτονιές «ξεχασμένες» σε περιοχές υποβαθμισμένες, στο κέντρο της πόλης.

Μια «ξεχασμένη» περιοχή ήταν τα Καρδαμίτσια όπου φτιάχνονται δρόμοι, όπως η Αθανασίου, η Κοσμά Αιτωλού, η 21ης Φεβρουαρίου, η Νέστωρος, η Δεινοστράτου, η Κορωντζή, η Διονυσίου Φιλοσόφου, η Αριστάρχου και άλλοι

Στη Νέα Ζωή έχουμε την κατασκευή ενός νέου δρόμου, όπως είναι η Λεωφόρος Δημοκρατίας και οι κάθετες σε αυτή, όπως η Ολυμπίας.

Στο κέντρο της πόλης  οι οδοί  Βηλαρά, Βαλαωρίτου, 28ης Οκτωβρίου, Ελένης Ζωγράφου, Λαμπρίδη, Αιακιδών, Ριζάρη και ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες και η ΚΑ Φεβρουαρίου στην περιοχή της Καλούτσιανης.

Έρχονται σημαντικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα στο Λασπότοπο και το Βοτανικό, μέσα από εργολαβίες που έχουν αναδόχους και αφορούν τις οδούς  Τζαβέλλα, Μυλωνά, Κοσμά ,Καραγάτση, Παξινού, Ιπποκράτους, Κανελοπούλου, Μαρίας Κάλλας και άλλοι.

Στην περιοχή της Βρυσούλας η Αριστοτέλους, η Ψαρρών, η Ρόζας Ιμβριώτη και άλλες κάθετες σε αυτές.

Σας ανέφερα μόνο ένα μικρό τμήμα των παρεμβάσεων, που υλοποιούνται ή ξεκινούν το επόμενο διάστημα και σίγουρα σε αυτές πρέπει να συμπεριλάβουμε την αποκατάσταση των πεζοδρομίων από τη Δόμπολη έως και τη Μακρυγιάννη, διαπερνώντας τους οδικούς άξονες της Δόμπολης, Σουλίου, Σπύρου Λάμπρου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον κόμβο στη διασταύρωση της Εφύρας με την Άρη Βελουχιώτη στα Ζευγάρια, μαζί με την αποκατάσταση της πλατείας στα Ζευγάρια. Επίσης της Πλατείας Μαβίλη,  της πλατείας στο Άλσος,  που ολοκληρώνονται, την αναβάθμιση της πλατείας απέναντι από το στρατόπεδο Βελισσαρίου στα σεισμόπληκτα που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζουμε με  την αναβάθμιση και νέων πλατειών, όπως η πλατεία Πάργης, η Αίγλη, η πλατεία στο γηροκομείο και στην Βρυσούλα.

Ξεκινάμε το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κεντρική πλατεία για να γίνει αντάξια της πόλης και να πάψει να αποκαλείται «ταράτσα».

Παρεμβαίνουμε σε κοινόχρηστους χώρους είτε αθλητικούς είτε πλατείες, είτε σχολικές περιουσίες, ώστε να καταστούν αξιοπρεπείς και ελκυστικοί για τα παιδιά, τους νέους και όλους τους συμπολίτες που θέλουν να αθληθούν.

Είναι σε εξέλιξη το μεγάλο έργο των Παιδικών Χαρές σε κάθε σημείο της πόλης και σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε και είναι προς διαδικασία πιστοποίησης οι 15 πρώτες παιδικές χαρές και στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για άλλες 35.

Έργα μικρότερα ή μεγαλύτερα εκτελούνται σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου μας, όπως είναι ο Κατσικάς, με την ανακατασκευή του κεντρικού δρόμου και τη δημιουργία κόμβου, η Ανατολή, το Πέραμα και η Πεδινή με μικρές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Έκλεισε το προηγούμενο διάστημα μια εργολαβία ύψους 600 χιλ € που αφορούσε τις Δημοτικές Ενότητες, ενώ μια νέα είναι σε εξέλιξη με σημαντικές παρεμβάσεις στην Περίβλεπτο, το Κουτσελιό, τη Δαφνούλα, τον Πλάτανο, τους Λογγάδες και σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα της περιοχής μας, ενώ πέντε νέες εργολαβίες έχουν προετοιμαστεί και άλλες έχουν ήδη δημοπρατηθεί, (όπως αυτή της Παμβώτιδας) ή δημοπρατούνται τις επόμενες ημέρες με Προϋπολογισμό έργων που θα υπερβαίνει τα 3 εκ. € για τις Δημοτικές Ενότητες.

Στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων μαζί με κάποιες από τις εργολαβίες που σας ανέφερα και τρέχουνε, έχουμε προετοιμάσει και δημοπρατούμε εντός του 2017 έργα αποκατάστασης και βελτίωσης οδικών αξόνων και οδών ύψους 1,2 εκ. €., μια νέα εργολαβία για τα Δημοτικά Διαμερίσματα Σταυρακίου, Μαρμάρων, Νεωχορόπουλου προϋπολογισμού 700 χιλ. € περίπου, καθώς και η ανακατασκευή της οδού Πανεπιστημίου με 1 εκ. €.

Δρομολογήσαμε την μεταφορά του εργοταξίου του Δήμου για να απομακρύνουμε μια περιβαλλοντική «πληγή» από τις όχθες της λίμνης.

Τα πρώτα εννέα συστήματα υπόγειων κάδων απορριμμάτων που εγκαταστήσαμε λειτουργούν ήδη πιλοτικά στο Δήμο μας.

Μέχρι σήμερα υλοποιούμε ήδη ή δημοπρατούμε νέα έργα, ο Προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 25 εκ. €, ενώ με αυτά που θα προκηρύξουμε για το 2018 θα υπερβούμε σημαντικά το ύψος των 30 εκ. € σε μια από τις δυσκολότερες οικονομικές περιόδους που διέρχεται η τοπική αυτοδιοίκηση.

Και δίπλα σε όλα αυτά προετοιμάζουμε και ωριμάζουμε νέα μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Ωριμάσαμε ήδη και υποβάλλαμε για χρηματοδότηση τα δύο πρώτα, το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρόπουλου και  τη δημιουργία Νηπιαγωγείου στους  πρώην στρατιωτικούς φούρνους.

 

 

 

Δεύτερος άξονας δράσης

Κοινωνική Πολιτική. Αντιμετωπίζουμε ως πρώτιστο καθήκον τη στήριξη της κοινωνίας μας που πλήττεται από την κρίση.

Αξιοποιούμε με τις κοινωνικές μας υπηρεσίες κάθε πρόγραμμα στήριξης των κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας, έχοντας μάλιστα την ευθύνη της προνοιακής πολιτικής και των έκτακτων βοηθημάτων για το σύνολο του νομού.

Ενδεικτικά αναφέρω μόνο δύο μεγάλα προγράμματα τα οποία υλοποιούμε: το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που στηρίζει πάνω από 4.500 συνανθρώπους μας και την Επισιτιστική Βοήθεια που στηρίζει πάνω από 4.000 συμπολίτες μας στο Δήμο Ιωαννιτών και ως επικεφαλής εταίρος σε όλο το νομό περίπου άλλους 4.000 στους υπόλλοιπους δήμους του νομού και σε φορείς όπως η Μέριμνα, η ΕΛΕΠΑΠ, η Μητρόπολη.

Απλώνουμε δίχτυ προστασίας στις πιο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, μέσα από τις δομές και τις δράσεις του ΟΚΠΑΠΑ που ομαδοποιούνται σε τέσσερεις άξονες: 1. Προστασία της οικογένειας και του παιδιού 2. Προστασία των ηλικιωμένων 3. Προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού 4. Προστασία της υγείας και πρόληψη.

Καταφέραμε όχι μόνο να συνεχίσουνε να λειτουργούνε απρόσκοπτα όλες οι δομές του ΟΚΠΑΠΑ σε μια περίοδο όπου πανελλαδικά παρουσιάστηκαν τεράστια προβλήματα σε ανάλογες δομές, αλλά προσθέσαμε και καινούργιες δομές.

Το Δημοτικό Κοινωνικό Οδοντιατρείο προστέθηκε πρόσφατα δίπλα στο Κοινωνικό Ιατρείο και το Φαρμακείο που εξυπηρετεί 500 οικογένειες, δίπλα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο που στηρίζει περισσότερες από 1000 οικογένειες συμπολιτών μας, δίπλα στο Υπνωτήριο Αστέγων και τον Ξενώνα Γυναικών και Παιδιών θυμάτων βίας.

Ξεκινάμε άμεσα τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμΕΑ)

Σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει μια νέα δομή το Κέντρο Κοινότητας, ένα τοπικό σημείο αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου μας.

Το μεγάλο μας σχέδιο που έχουμε ξεκινήσει και προχωράμε βήμα-βήμα, είναι η δημιουργία ενός «Ανοιχτού Κέντρου για το Παιδί» στο παλιό Άσυλο Ανιάτων  που εντάξαμε στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ένα κέντρο για το παιδί, αλλά και το παιδί με αναπηρία που θα περιλαμβάνει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία, γήπεδα άθλησης, χώρους καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, όργανα και παιχνίδια κατάλληλα για άτομα με αναπηρία και μια μοναδική βρεφική βιβλιοθήκη. Ένα  πρότυπο Κέντρο όπου μέσω της υλοποίησης κοινών δραστηριοτήτων και της συνύπαρξης ατόμων με ή χωρίς αναπηρίες φιλοδοξούμε να συμβάλει στην ενεργό ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Τρίτος άξονας δράσης

Έργα που  αποτυπώνουν το όραμα μας για το μέλλον μιας βιώσιμης, ελκυστικής, ανοιχτής και λειτουργικής πόλης ευρωπαϊκής  αναγνωρισιμότητας, ενός σύγχρονου ισχυρού μητροπολιτικού Δήμου, με ενεργειακή, περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.

Έργα που θα αλλάξουν «το χάρτη» του Δήμου και τη φυσιογνωμία της πόλης. Αναπτυξιακές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση του τόπου μας.

Κι επειδή δεν πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός για τα Γιάννενα της επόμενης δεκαετίας είναι μόνο υπόθεση μιας  Δημοτικής Αρχής, επιδιώξαμε τη συνεργασία με όλους τους φορείς και τη συναπόφαση με τους δημότες, θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση κάθε βήμα του σχεδιασμού.

Η έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου μας βρίσκει έτοιμους, έχοντας καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο, να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους και χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνουν τη δυνατότητα των λεγόμενων «μεγάλων αναπτυξιακών έργων».

Όταν αναφερόμαστε στο «όραμα για το μέλλον» συνήθως έχουμε στο μυαλό μας κάτι μακρινό. Για  το Δήμο Ιωαννιτών, το μέλλον … ήδη ξεκίνησε.

Μέχρι το τέλος του 2017 θα είμαστε έτοιμοι σε σημαντικό βαθμό για την ωριμότητα έργων και δράσεων που περιέχονται στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε τη δημοπράτηση τους σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Πρόκειται για παρεμβάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 80,6 εκ. Ευρώ, που – όπως είπα- επανασχεδιάζουν τον “χάρτη” του Δήμου.

Ενδεικτικά αναφέρω παρεμβάσεις όπως:

-η ανάπλαση του παραλίμνιου αστικού μετώπου, που θα φέρει το γιαννιώτη και τον επισκέπτη κοντά στη λίμνη,

-η ενοποίηση της παραλίμνιας διαδρομής από Πέραμα μέχρι Μάτσικα, (μια  περιοχή όπου σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση στη λίμνη) με τη δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου

-η δημιουργία Πάρκου Πολιτισμού μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων, με την ενοποίηση όλων των πολιτιστικών διαδρομών και την ανάδειξη νέων μνημείων, όπως τα οθωμανικά λουτρά που θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε λειτουργικό πόλο έλξης, όπως την οθωμανική βιβλιοθήκη που θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε ένα διαδραστικό χώρο πολιτισμού.

– η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου Διοικητικού Κέντρου-Δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ αντάξιο του Δήμου Ιωαννιτών

-η κατασκευή ενός νέου αναπτυξιακού άξονα, του δακτυλίου της πόλης

Δεν μιλάμε για μια απαρίθμηση έργων αλλά για έναν ολοκληρωμένο  σχεδιασμό που πέραν όλων των άλλων, ενισχύει την ελκυστικότητα των Ιωαννίνων.  Κι αυτό είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας, καθώς από την πρώτη μέρα ο Δήμος Ιωαννιτών έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τομείς που μπορούνε να δώσουνε προοπτική στην τοπική οικονομία και να δημιουργήσουνε εισόδημα που έχει ανάγκη η τοπική μας κοινωνία.

Και τέτοιοι τομείς στους οποίους επενδύσαμε στρατηγικά είναι ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός.

Οικοδομώντας συνεργασίες με τους φορείς του τόπου και τους επαγγελματίες του τουρισμού, χαράξαμε τη νέα στρατηγική για την ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προορισμού «Ιωάννινα» στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την οποία  μάλιστα παρουσιάσαμε δημόσια μέσα στο 2016.

Μεταξύ άλλων  και εντελώς επιγραμματικά η τουριστική στρατηγική περιλαμβάνει νέο brand name, σχεδιασμένη προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, ενίσχυση της “δημοσιότητας” σε οριοθετημένες αγορές στόχους του εξωτερικού, προβολή της πόλης ως συνεδριακού προορισμού και προσπάθεια προσέλκυσης μεγάλων διοργανώσεων και συνεδρίων, καθώς και προσέλκυση αθλητικού τουρισμού.

Είναι σημαντικό και μας γεμίζει δύναμη το ότι τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς αρχίζουν και φαίνονται. Κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια τα στοιχεία δείχνουν ότι τα Γιάννενα εξελίσσονται σε αγαπημένο προορισμό αυξάνοντας την επισκεψιμότητα.

Το ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δουλειά ακόμη  μπροστά μας. Συνεχίζουμε με ένταση την προσπάθεια, θέτοντας μετρίσιμους στόχους με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Προτάσσουμε πολιτικά ως κορωνίδα αυτής της προσπάθειας την αναβάθμιση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων.

 Δουλεύουμε με εξωστρέφεια και έμπνευση, με συμμαχίες που ενισχύουν τη δυναμική μας, με πρωτοποριακές δράσεις όπως η έκθεση των “θησαυρών” της  Γιαννιώτικη  Αργυροχοΐας στη Ρωσία που αναδεικνύουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την παράδοση του τόπου μας στον πολιτισμό.

Γιατί με την ίδια αναπτυξιακή λογική επενδύουμε και στον Πολιτισμό.

Ο Πολιτισμός είναι για μας όχι μόνο μια αχτίδα φωτός, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, αλλά ένα αναπτυξιακό εργαλείο.

Θέλει δουλειά και συστηματική οργάνωση και προσπάθεια σε βάθος χρόνου.  Δώσαμε τη δύσκολη μάχη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και μπορεί να μην κερδίσαμε τον τίτλο, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας φέρνουν καρπούς. Γι’ αυτό δεν ήταν για το Δήμο μας μια χαμένη μάχη.

Μεγάλες εκδηλώσεις πανελλαδικής εμβέλειας, ήδη ξεκίνησαν από φέτος στην πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Σε λίγες μέρες ξεκινάει από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ στο Ιτς Καλέ την Ακρόπολη του Κάστρου. Σε αυτό το χαρακτηριστικό τοπόσημο των Ιωαννίνων φιλοδοξούμε να κατοχυρώσουμε έναν φεστιβαλικό θεσμό που θα βγει έξω από τα σύνορα του Δήμου. Ήδη φέτος, πρώτη χρονιά περιλαμβάνει παραστάσεις παγκόσμιου βεληνεκούς.

Το Δημοτικό μας Θέατρο κατάφερε να πετύχει το σεβασμό σε ελλαδικό επίπεδο. Την καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό αποτελούν οι συνεργασίες με εμβληματικούς θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και το Θέατρο Τέχνης φέτος και το Φεστιβάλ Επιδαύρου πέρυσι. Με παραστάσεις που εκτός των άλλων «άνοιξαν» μετά από χρόνια το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Δεν είναι στις προθέσεις μου να παρουσιάσω μια ρόδινη εικόνα ή να μιλήσω μόνο για τα «μεγάλα».

Ξέρω κι εγώ και οι συνεργάτες μου ότι πολλές φορές τα μικρά και καθημερινά είναι αυτά που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Η Εξυπηρέτηση σε μια δημοτική υπηρεσία, η λάμπα, το πράσινο στο πάρκο, το σκουπίδι (και είναι μια δύσκολη περίοδος αυτή με την πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα).

Γι’ αυτό και δεν  εγκαταλείψαμε την καθημερινότητα κι όσα έχουν σημασία για τον συμπολίτη μας.

Το νοικοκύρεμα στο Δήμο δεν αφορά μόνο την οικονομία αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τις οποίες συστηματικά αναβαθμίζουμε.

Με ομοθυμία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου λειτουργεί πλέον στο Δήμο μας ο Συνήγορος του Δημότη.

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών λειτουργεί πλέον σε ένα σύγχρονο περιβάλλον στο κέντρο της πόλης.

Συγκροτήθηκε ουσιαστικά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η Νομική μας υπηρεσία.

Προχωρούμε τη διαδικασία μόνιμων προσλήψεων στην καθαριότητα και επιδιώκουμε την κοινωνική συμμαχία γιατί ο «καθαρός Δήμος» είναι υπόθεση όχι μόνο του Δήμου αλλά και των πολιτών.

Ξεκαθαρίζουμε για πρώτη φορά με μεγάλη προσπάθεια, το θολό καθεστώς που επικρατεί επί χρόνια στην περιουσία του Δήμου και τα Κληροδοτήματα, ώστε να σχεδιάσουμε την αξιοποίηση.

Θα μπορούσα να απαριθμώ για πολύ ώρα τη δουλειά που γίνεται σε κάθε τομέα του Δήμου σε κάθε Δημοτική Επιχείρηση. Δεν θα το κάνω όχι μόνο για την οικονομία του χρόνου, αλλά και για να δώσω τη δυνατότητα και στους συνεργάτες μου να μιλήσουν.

Θα κάνω μια μικρή μόνο αναφορά στη  ΔΕΥΑΙ και περιορίζομαι σε δυο λόγια, γιατί σε λίγες μέρες θα κάνουμε αναλυτική συζήτηση στην προγραμματισμένη γι’ αυτό το σκοπό ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ΔΕΥΑΙ χαρακτηρίζεται – κι όχι άδικα- η «ναυαρχίδα των δημοτικών επιχειρήσεων». Αυτή η ναυαρχίδα ήταν έτοιμη να βουλιάξει από λάθος επιλογές, κακές πολιτικές και κατεστημένες αντιλήψεις του παρελθόντος. Και δεν το λέω για να ρίξω αναθέματα, αλλά για να καταλάβετε – και θέλω να με πιστέψετε- την τεράστια προσπάθεια που ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε για να σταθεί στα πόδα της η επιχείρηση.

Εκσυγχρονίζουμε έναν μηχανισμό που λειτουργούσε με συνθήκες της προηγούμενης τριακονταετίας και τα αποτελέσματα πιστεύω ότι τα βλέπουν οι συμπολίτες μας στην εξυπηρέτηση τους. Θα τα δούνε ακόμη περισσότερο όταν από την ερχόμενη χρονιά ξεκινήσουνε οι μειώσεις στους λογαριασμούς.

Η μετάβαση της ΔΕΥΑΙ στη νέα εποχή, που υιοθετεί σύγχρονα συστήματα διοίκησης, μεθόδους και αντιλήψεις, είναι γεγονός. Έχουμε πολύ και δύσκολο δρόμο ακόμη μπροστά μας. Παλεύουμε και θα πετύχουμε.

Όχι μόνο γιατί η ΔΕΥΑΙ διασφαλίζει στον κόσμο το πολύτιμο αγαθό του νερού, αλλά και γιατί έχει να υλοποιήσει στη νέα προγραμματική περίοδο ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έργο στο Λεκανοπέδιο, με νέα δίκτυα αποχέτευσης σε νέες περιοχές και με τον  εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού. Δηλαδή έργα που θωρακίζουν το περιβάλλον και τη λίμνη μας.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Εκπρόσωποι των φορέων

Αγαπητοί συνδημότες

 

Προσπάθησα να μη μακρηγορήσω κι είναι δύσκολο αυτό σε έναν δημόσιο απολογισμό που τυπικά αφορά την προηγούμενη χρονιά, αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί παρά να «ακουμπάει» στους βασικούς άξονες της προηγηθείσας δημοτικής περιόδου.

Δεν θέλω καθόλου να απαριθμήσω σήμερα τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε κάθε βήμα μας, γιατί τις αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Τις ζούνε και οι ίδιοι καθημερινά.

Θυμώνω κι εγώ ο ίδιος πολλές φορές, όταν βλέπω τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, την απίστευτη γραφειοκρατία που μας ταλαιπωρεί, ή τους συνεχείς αιφνιδιασμούς από φορομπηχτικές πολιτικές του κεντρικού κράτους στην αυτοδιοίκηση.  ‘Όταν βρίσκομαι αντιμέτωπος με  την καθυστέρηση στην πορεία κάποιου έργου, όχι γιατί λείπουν τα χρήματα στο Δήμο αλλά γιατί ο τεχνικός κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στο να «τρέξει» ένα έργο.

Ο θυμός δεν φέρνει απογοήτευση, αλλά πείσμα να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, αντιμετωπίζοντας κάθε μικρή η μεγάλη δυσκολία, ακόμα κι όταν μοιάζει ανυπέρβλητη.

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Σ’ αυτό το περιβάλλον πορευόμαστε, Στο Δήμο Ιωαννιτών, συνεχίζουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και να δουλεύουμε.

Και παράλληλα να διεκδικούμε με σχέδιο και πρόταση, τακτική  που κατέστησε το  Δήμο μας αξιόπιστο και ισότιμο συνομιλητή της κεντρικής εξουσίας.

Γι’ αυτό και η διεκδίκηση έχει αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό πετύχαμε να μας παραχωρηθούν σημαντικές δημόσιες εκτάσεις, όπως οι πρώην στρατιωτικές φυλακές και οι στρατιωτικοί φούρνοι. Γι’ αυτό είχε αίσια έκβαση ο αγώνας για το Γιαννιώτικο Σαλόνι που έγινε υπόθεση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. Γι’ αυτό εξασφαλίσαμε επιπλέον χρηματοδοτήσεις από Υπουργεία. Γι’ αυτό υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του Αεροδρομίου.

Ως επίλογο

-θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, τον καθένα ξεχωριστά. Το είπα πολλές φορές ότι είμαστε μια Δημοτική Αρχή που λειτουργεί συλλογικά.

-θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για τη στήριξη αλλά και την κριτική. Όταν είναι δημιουργική η κριτική βοηθάει αυτόν που ασκεί διοίκηση.

-θέλω πάνω απ’ όλα να ευχαριστήσω και όλους τους συνδημότες μας.

Πιστεύω ότι αναγνωρίζουν το πολιτικό ήθος αυτής της Δημοτικής Αρχής, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών, κόντρα σε κατεστημένες καταστάσεις ή παγιωμένα συμφέροντα.

Δεν εθελοτυφλώ, είμαι σίγουρος ότι οι συμπολίτες δεν βλέπουν μόνο τα έργα αλλά και τα λάθη ή τις παραλήψεις μας.

Θέλω όμως με ειλικρίνεια να τους διαβεβαιώσω, πως για να καταφέρουμε όλα όσα καταθέτουμε σήμερα ως πεπραγμένα της Δημοτικής μας Αρχής,  απαιτείται τεράστια προσπάθεια, μεθοδικότητα, οργάνωση αλλά κυρίως όραμα και αγάπη για τον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments