Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Ιωάννινα_2023”: Ναι στο Νέο Κλειστό και την Τεχνόπολη

“Ιωάννινα_2023”: Ναι στο Νέο Κλειστό και την Τεχνόπολη

Στις 01.11.2019, από σχετικό Δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη σε δύο θέματα που αφορούν το Δήμο μας. Και για τα δύο θέματα ήταν ενήμερος ήδη ο Δήμαρχος.

Το πρώτο θέμα είναι η απόφαση του του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου το προκάτ κλειστό γυμναστήριο που σήμερα είναι εγκατεστημένο στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, του οποίου η μεταφορά είναι αναγκαία ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες που προβλέπονται στην περιοχή αυτή. Η εγκατάσταση του γυμναστηρίου αυτού ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στο Δήμο μας, σε ήδη προσδιορισμένη τοποθεσία.

Το δεύτερο θέμα είναι οι συζητήσεις που συνεχίζονται με τις εταιρείες P&I και TeamViewer, αλλά και τον Δήμο Ιωαννιτών, για τη δημιουργία – κοντά στα Ιωάννινα – ενός χώρου υψηλής τεχνολογίας για την εγκατάστασή τους.

 

Για τα θέματα αυτά οι θέσεις της παράταξης μας είναι οι ακόλουθες:

Για το 1ο ΘΕΜΑ:

Στο πρόγραμμα της παράταξης μας για την αναδιάρθρωση των δομών και το μετασχηματισμό της λειτουργίας του Δήμου μας στον τομέα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, περιλαμβανόταν εκτός των άλλων και η «Δημιουργία νέων υποδομών για την ανάδειξη της πόλης σε αθλητικό κέντρο υπερτοπικού χαρακτήρα, με κύριο στοιχείο τη δημιουργία Νέου πολυλειτουργικού κέντρου αθλητισμού και αναψυχής στον Κατσικά Ιωαννίνων».

Τα αναλυτικά στοιχεία της πρότασής μας αυτής, παρατίθενται εδώ.

  1. Yπό την ανάγκη της ανάπτυξης νέων υποδομών αθλητισμού στο Δήμο, η παράταξή μας συμφωνεί με τη εγκατάσταση Νέου Γυμναστηρίου στο Δήμο.
  2. Ορίζει τις παρακάτω προϋποθέσεις:
    1. Να διερευνηθούν όλες οι πιθανές θέσεις για την χωροθέτηση του προκάτ Γυμναστηρίου, βάσει και του εγκεκριμένου ΓΠΣ του Δήμου (ή των επιμέρους Δημοτικών Ενοτήτων) και να προκριθεί η ενδεδειγμένη μετά από εκπόνηση μελέτης πολυκριτηριακής μεθόδου (ΓΠΣ, γειτνίαση με οδικούς άξονες – κυκλοφοριακές συνδέσεις, συνδέσεις ΟΚΩ, έλλειψη αντίστοιχων αθλητικών υποδομών στην εκάστοτε περιοχή, κόστη συντήρησης, περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, αναβάθμιση οικονομικών δραστηριοτήτων περιοχής, κλπ).
    2. Να είναι ξεκαθαρισμένο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου γηπέδου.
    3. Να διασφαλιστούν οι αντίστοιχες θέσεις στάθμευσης.
    4. Να αποσαφηνιστεί πλήρως ο ρόλος του Δήμου Ιωαννιτών κατά τη λειτουργία και οι τυχόν υποχρεώσεις του και να τεθεί υπ’ όψιν του Δημοτικού Συμβουλίου το σχέδιο σύμβασης με τον ιδιοκτήτη του προκάτ Γυμναστηρίου σήμερα, για τις υποχρεώσεις που παράγονται για το Δήμο Ιωαννίτων.
    5. Να είναι συμβατικά δεσμευτικές οι υποχρεώσεις ΕΝΟΣ και μοναδικού ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ, ο οποίος θα αναλάβει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά τα ακόλουθα, ώστε να μην προκληθούν, εκ των υστέρων, δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά το οικονομικό τίμημα του εγχειρήματος:
      1. Την συγκρότηση αναλυτικού πρωτοκόλλου παραλαβής των στοιχείων που παραδίδονται στον νέο ιδιοκτήτη, πριν την εκκίνηση της αποσυναρμολόγησης και την υπογραφή του από τα αντισυμβαλλόμμενα μέρη, νομίμως, υπεύθυνα και αρμοδίως εκπροσωπούμενα.
      2. Την αποσυναρμολόγηση του Γυμναστηρίου από τη θέση που είναι σήμερα.
      3. Τη μεταφορά όλων των συστατικών της υφιστάμενης εγκατάστασης σύμφωνα με τους κανονισμούς και προδιαγραφές του Κ.Ο.Κ. όπως ισχύει και τις αδειοδοτήσεις της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. & ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
      4. Την δημιουργία και υλοποίηση όλων των έργων υποδομής που απαιτούνται, ώστε να υποδεχθούν με γεωμετρική ακρίβεια το μεταφερόμενο γυμναστήριο.
      5. Τη δημιουργία και υλοποίηση όλων των έργων υποδομής για τη σύνδεση του Νέου Γυμναστηρίου στη νέα θέση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
      6. Την επανασυναρμολόγηση του Γυμναστηρίου στη νέα θέση, με τις ίδιες ιδιότητες και χαρακτηριστικά, που έχει σήμερα.
      7. Την έκδοση όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών (των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων μη εξαιρουμένων) και αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σε χρόνο που η ωφέλεια της λειτουργίας του να είναι αποδοτική σε τρέχοντα χρόνο.
      8. Για όλα τα ανωτέρω να υπάρξει δεσμευτικά και συμβατικά οριζόμενο χρονοδιάγραμμα και εργολαβικό αντάλλαγμα ως τεμάχιο εν (1), να ορίζεται ο υπόχρεος καταβολής του, το χρηματοδοτικό πλαίσιο εκταμίευσης του ποσού και οι όροι καθώς και το χρονοδιάγραμμα καταβολής του.

 

Για το 2ο ΘΕΜΑ:

          Δεν έχει αποσαφηνιστεί πως συνδέεται ο Δήμος μας με το σχεδιασμό των δύο επιχειρήσεων τεχνολογιών αιχμής και το ενδιαφέρον τους να εγκατασταθούν στο λεκανοπέδιο.

Στην περίπτωση που αναζητούν γήπεδο εγκατάστασης, η Δημοτική Αρχή μπορεί να είναι αρωγός στην προσπάθεια τους, πιθανώς και να αξιοποιήσει τμήμα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

Στην περίπτωση που η εγκατάστασή τους εμπίπτει σε μία συνολική προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας Τεχνόπολης, (προσπάθεια η οποία προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των επιστημονικών, επιχειρηματικών και πολιτικών δυνάμεων του τόπου), είναι μονόδρομος να ληφθούν υπ’ όψιν τα οριζόμενα στο εγκεκριμένο «Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου», για το οποίο το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε με την α.π. 12/52/23.12.2015 (ΑΔΑ:ΩΞΚΔ7Λ9-Ζ41).

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments