Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Καθημερινότητα, Κοινωνική Πολιτική, Νοικοκυροσύνη : Οι άξονες του προυπολογισμού Δήμου Ιωαννιτών για το 2016
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Καθημερινότητα, Κοινωνική Πολιτική, Νοικοκυροσύνη : Οι άξονες του προυπολογισμού Δήμου Ιωαννιτών για το 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016 του Δήμου Ιωαννιτών, έθεσε η Δημοτική Αρχή προς διαβούλευση στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στη Νησί, με τη συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων φορέων.

Ένας προϋπολογισμός που αποτυπώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά πως, παρά το γενικό δυσμενές αλλά και ασταθές οικονομικό περιβάλλον, ο Δήμος Ιωαννιτών στέκεται όρθιος. Είναι ένας Δήμος που έχει καταφέρει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του, να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, να είναι φερέγγυος σε όσους συναλλάσσονται μαζί ου και να χρηματοδοτεί από δικούς τους πόρους έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Στο γενικό πολιτικό πλαίσιο που θέτει η Δημοτική Αρχή αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, παρουσίασε αναλυτικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ιωαννίνων, οι πολιτικές κατευθύνσεις που αποτυπώνονται στο προϋπολογισμό του 2016 και στο τεχνικό πρόγραμμα που αποτελεί τμήμα του, είναι:

  1. Η συνέχιση της χρηματοδότησης παρεμβάσεων και έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και τις υποδομές του Δήμου, οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν σε καιρούς «παχιών αγελάδων», ή αντιμετωπίστηκαν λάθος.
  2. Η επιμονή μας στην ενίσχυση δράσεων που αφορούν την κοινωνική πολιτική.
  3. Η συνέχιση μιας πολιτικής νοικοκυροσύνης και οικονομίας και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λέγοντας πως «χρηματοδοτούμε και στο 2016 έργα εξοικονόμησης ενέργειας, που αναμένετε να μας αποφέρουν, άμεσα, σημαντικές μειώσεις στις ενεργειακές μας δαπάνες».

 

Δυσμενές περιβάλλον

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος, αναφέρθηκαν επιγραμματικά στο δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο προϋπολογισμός του 2016, διαμορφώνεται υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που έχει βιώσει η αυτοδιοίκηση και η χώρα στα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης.

-Στη δυσβάσταχτη μείωση τακτικών πόρων των ΟΤΑ (πάνω από 60%),

-στη δραματική μείωση προσωπικού και την ανορθολογική κατανομή του εναπομείναντος

-στη διογκούμενη γραφειοκρατία που ταλανίζει τους ΟΤΑ

-στην απρόβλεπτη υπερφολόγηση που μας αφαιρεί και άλλους πόρους (οι Δήμοι αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες με φορολόγηση εσόδων 26%)

-στην δυσκολία των Δήμων να εισπράξουν από μια κοινωνία που δεν αντέχει άλλο…

-προστέθηκε το ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον του 2015 που δημιούργησε μια ασφυκτική κατάσταση:

Την περίοδο των capitals control υπήρχαν μέρες που δεν μπήκε στο ταμείο του Δήμου ούτε ένα ευρώ από εισπράξεις.

Η ΣΑΤΑ, δηλαδή τα χρήματα για χρηματοδότηση έργων, δεν έχει  έρθει από τον Μάιο και δεν έχει  πάρει ακόμη ο Δήμος ούτε μία δόση από τα λεγόμενα «παρακρατηθέντα» που υπολόγιζε.

Σε όλα αυτά -ειδικά για το Δήμο Ιωαννιτών- θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι εξοφλούμε κάθε μήνα τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις που «κληρονόμησαν» στο Δήμο και τους δημότες, οι Δημοτικές Αρχές προ του 2010.

«Σε αυτό το πολύ δύσκολο και ασταθές περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε, εμείς ως  Δημοτική Αρχή δεν αναζητούμε κανένα άλλοθι, καμία δικαιολογία» – είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων- κι αυτό γιατί και ο προϋπολογισμός του 2016, όπως και ο προϋπολογισμός του 2015, αποτυπώνουν με τον αδιάψευστο τρόπο των αριθμών την τιτάνια προσπάθεια νοικοκυρέματος και το ότι ο Δήμος Ιωαννιτών «όχι μόνο καταφέρνει να στέκεται όρθιος στις πιο ακραίες συνθήκες, αλλά έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί από αποκλειστικά δικούς του πόρους, έργα στο τεχνικό του πρόγραμμα».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, υπερθεμάτισε της φερεγγυότητας που διαθέτει ο Δήμος Ιωαννιτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμη και στην πιο δύσκολη περίοδο, αυτή των capitals control, «ο Δήμος Ιωαννιτών δεν άφησε απλήρωτη καμιά του υποχρέωση προς τρίτους αλλά και εργαζόμενους».

Σε ότι αφορά τα τεχνικά στοιχεία, ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως «παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε λόγω της κρίσης του καλοκαιριού, της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας αλλά και των νέων βαρών που μας φόρτωσε το κράτος, με περικοπή των ΚΑΠ, και φορολόγηση του Δήμου για τα μισθώματα και τους τόκους κεφαλαίου που εισπράττει», τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους είναι εντός των στόχων.

Όπως είπε ο κ. Γιωτίτσας «ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά και εισπράχθηκαν εντός του 2015, 25% περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών, ένα ποσό που μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 4 περίπου εκ. ευρώ. Φαίνεται, επίσης, ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που είχαμε προϋπολογίσει, θα εισπράξουμε περίπου 100.000 ευρώ περισσότερα, και συνολικά, πάνω από 1 εκ. για το 2015. Αυτό αποδεικνύει ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια στην είσπραξη παλαιών οφειλών».

Όσον αφορά στις δαπάνες, «ο Δήμος αποδεικνύεται συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του», είπε ο Αντιδήμαρχος και εξήγησε: «Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι δεν θα παρουσιαστούν σημαντικές υπερβάσεις λειτουργικών δαπανών, και, σε κάθε περίπτωση, έχουμε διασφαλίσει την απρόσκοπτη αποπληρωμή τους. Σημαντική επιβάρυνση παρουσιάστηκε  από τη φορολόγηση του Δήμου για 1η φορά για τα μισθώματα που εισπράττει με 0,5 εκ ευρώ,  τη μισθοδοσία των Δημοτικών Αστυνόμων και σχολικών φυλάκων, το φόρο ακίνητης περιουσίας που πληρώνουμε για προηγούμενα χρόνια καθώς υποβάλαμε για πρώτη φορά φέτος δήλωση ακίνητης περιουσίας Ε9, αλλά και για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών από τους ΚΑΠ, οι οποίοι περικόπηκαν κατά 0,5 εκ. στην αρχή του έτους».

Παρά τις απρόβλεπτες αυτές εξελίξεις, και σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία και την αβεβαιότητα, που γίνεται τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τα Νομικά του Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο, αποπληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν, εξοφλεί τους προμηθευτές του έγκαιρα,  καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και χρηματοδοτεί τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από ίδιους πόρους.

 

Σημαντικά έργα και παρεμβάσεις το 2016

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που προγραμματίζει ο Δήμος Ιωαννιτών για το 2016 και αποτελούν «κομμάτι» του Προϋπολογισμού.

Όπως είπε:

Καταρτίζουμε ένα ολοκληρωμένο τεχνικό πρόγραμμα ύψους άνω των 11 εκ. από εξασφαλισμένες πιστώσεις μέχρι το τελευταίο ευρώ (ΣΑΤΑ, Εισφορά, Ανταποδοτικά, ΣΑΕ) τόσο με συνεχιζόμενα και μεταφερόμενα έργα, όσο και με νέα έργα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στο σύνολο του Δήμου και βελτιώνουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς μεγάλα λόγια και φαντασμαγορικά έργα άνευ ουσίας. Κατανέμουμε δίκαια τις πιστώσεις σε όλες τις Δημοτικές ενότητες ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και όχι στη λογική των πολιτικών – τοπικιστικών ισορροπιών. Τα τοπικά συμβούλια είναι ο πιο αξιόπιστος κοινωνός των προβλημάτων των κατοίκων των χωριών μας και ως Δημοτική αρχή έχουμε δώσει από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη βαρύτητα στην τακτική επικοινωνία μαζί τους.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι δεσμεύουμε σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση και ασφάλεια των παιδικών χαρών, για τη βελτίωση των αθλητικών χώρων, για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών στο σύνολο του Δήμου, για την αποκατάσταση βλαβών από πλημμύρες και θεομηνίες και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, για μελέτες έργων που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, για προμήθεια φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας.

Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όσο περισσότερα αιτήματα μας επιτρέπουν οι διαθέσιμες πιστώσεις σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Θα ήμασταν επικίνδυνοι λαϊκιστές αν υποσχόμασταν στους πάντες τα πάντα. Κάτι τέτοιο δεν συνάδει ούτε με το ήθος μας ούτε με τη φιλοσοφία μας για το πού θέλουμε να πάει αυτός ο Δήμος. Πιστεύουμε στην ιεράρχηση των προβλημάτων και θα κριθούμε για το σύνολο του έργου μας στο τέλος της θητείας μας. Πιστεύουμε επίσης βαθύτατα και στο αίσθημα δικαιοσύνης που πρέπει να αισθάνονται οι συνδημότες μας εκ μέρους της Δημ. Αρχής. Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που πασχίζει να πληρώσει ο συμπολίτης από το υστέρημα του για εισφορά σε χρήμα. Για αυτό και τα έσοδα αυτά πηγαίνουν πλέον εξολοκλήρου για έργα στις περιοχές αυτές. Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο συμπολίτης μας για ανταποδοτικά τέλη. Για το λόγο αυτό, τα έσοδα αυτά διατίθενται εξ’ ολοκλήρου στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και σε επενδύσεις με μετρήσιμα και συγκεκριμένα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Με σοβαρή και συστηματική δουλειά, χωρίς να υπονομεύουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της Διεύθυνσης Καθαριότητας, και απολύτως κοστολογημένα, προχωράμε φέτος σε μείωση τελών στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις στα Γιάννενα, το Σταυράκι, τα Μάρμαρα, το Νεοχωρόπουλο. Περιοχές που είχαν επιβαρυνθεί με δυσβάσταχτους συντελεστές που απομυζούσαν και τον τελευταίο διαθέσιμο πόρο και στραγγάλιζαν οικονομικά τις επιχειρήσεις. Το κοινωνικό πρόσωπο μιας Δημοτικής Αρχής αποδεικνύεται με έργα και όχι με μεγάλα λόγια.

Πέραν αυτών των σημαντικών παρεμβάσεων στα έργα και τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών, προχωρούμε και σε μια σειρά από άλλες δράσεις:

  • Ενισχύουμε σημαντικά τις πιστώσεις για προμήθειες εργοταξίου για να προχωρήσουμε σε σημαντικές παρεμβάσεις καθημερινότητας με γρήγορο και άμεσο τρόπο.
  • Απαλλάσσουμε από την επιβολή τελών ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως τα μεταμοσχευμένα άτομα ανεξαρτήτως εισοδήματος.
  • Διατηρούμε τη χρηματοδότηση στον ΟΚΠΑΠΑ σε υψηλά επίπεδα, όπως και στα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό τους έργο.
  • Διαθέτουμε για πρώτη φορά πίστωση για την τουριστική προβολή της πόλης, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του τουρισμού στην οικονομία της περιοχής και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό brand name στα πρότυπα άλλων πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  • Ενισχύουμε με σημαντικά ποσά τη συντήρηση των αθλητικών υποδομών του Δήμου.
  • Επενδύουμε στην μηχανοργάνωση του Δήμου με την προμήθεια νέων λογισμικών συστημάτων που θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και θα δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αποφέρουν έσοδα (π.χ. αποτύπωση φορολογητέας ύλης).
  • Επενδύουμε στην εκπαίδευση και κατάρτιση των υπαλλήλων ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα τους και να προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα αλλά και στα εργαλεία που θα τους παράσχουμε.
  • Προχωράμε στην μελέτη για την βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, έναν πραγματικό «κοιμώμενο γίγαντα» που μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη.

 

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά λόγια. Αποτυπώνονται στο προσχέδιο του Π/Υ που σας καταθέτω και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλά και στρατηγικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθούν. Ζούμε σε μια εποχή όπου είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοζόμαστε κάθε μέρα σε νέα δεδομένα, τα οποία πολλές φορές δεν μπορούμε ούτε να επηρεάσουμε ούτε να προβλέψουμε. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η εκτέλεση ενός Π/Υ είναι μια δυναμική διαδικασία. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε, ακόμη, έτοιμοι να ακούσουμε τις απόψεις όλων όσων τις ζωές επηρεάζει η πολιτική μιας Δημοτικής Αρχής όπως αυτή αποτυπώνεται σε έναν Π/Υ. Όπως ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου, αγωνιούμε το ίδιο με όλους τους συνδημότες μας για τον τόπο και δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο ούτε της κοινωνικής ευαισθησίας αλλά ούτε της απόλυτης γνώσης. Για το λόγο αυτό, σας καλώ να καταθέσετε τις προτάσεις σας πάνω στο προσχέδιο του Π/Υ που σας παρουσίασα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments