Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Καταγγελία από την ΔΑΣ -ΟΤΑ για “αλισβερίσι” στη συγκρότηση του προεδρείου του συλλόγου ΟΤΑ ν.Ιωαννίνων

Καταγγελία από την ΔΑΣ -ΟΤΑ για “αλισβερίσι” στη συγκρότηση του προεδρείου του συλλόγου ΟΤΑ ν.Ιωαννίνων

Χωρίς τίτλοΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Αναφορά στην συγκρότηση του προεδρείου του συλλόγου ΟΤΑ ν.Ιωαννίνων με καταγγελία για “αλισβερίσι” περιέχονται στην ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ (ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ),με την επισήμανση πως  “θα τιμήσουμε την πρώτη θέση που μας έδωσαν οι συνάδελφοί μας”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ:

“Μετά το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών στις 4ης Απρίλη, που ανέδειξε τη ΔΑΣ-ΟΤΑ (ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) σε πρώτη δύναμη στο Σύλλογο Εργαζομένων, καλέσαμε, όπως ορίζεται από το καταστατικό, σε συνεδρίαση τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.

Από την πρώτη στιγμή, διατυπώσαμε την άποψη ότι η συγκρότηση του προεδρείου αποτελεί μία τυπική διαδικασία για να λειτουργεί το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού δεν υπάρχει κανενός είδους πολιτική ή ιδεολογική συνάφεια ανάμεσα στη ΔΑΣ-ΟΤΑ και τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Στη βάση αυτού του σκεπτικού και ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, προτείναμε να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο, δηλαδή, η κάθε παράταξη να εκπροσωπηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με τη δύναμη που της έδωσαν οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους. Η θέση του προέδρου να δοθεί στην παράταξη που είναι πρώτη δύναμη, του γραμματέα στη δεύτερη δύναμη και ούτω καθεξής.

Η παράταξη «Αγωνιστικές Συσπειρώσεις» δεν αποδέχτηκε την πρότασή μας και ζήτησε να συγκροτηθεί προεδρείο με προγραμματική συμφωνία. Ο επί κεφαλής της παράταξης «Ενότητα» επιτέθηκε εκ νέου με χυδαιολογίες εναντίον των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και, συνεχίζοντας το προεκλογικό αλισβερίσι, έσπευσε να συμπληρώσει την πρόταση των «Αγωνιστικών Συσπειρώσεων», ζητώντας να τεθεί ως βάση της προγραμματικής συμφωνίας το πλαίσιο πάλης που είχε αποφασιστεί σε παλαιότερη Γενική Συνέλευση του Σωματείου. Στη συνέχεια, η παράταξη «Δυναμική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) ζήτησε πολυήμερη αναβολή, προκειμένου, όπως επικαλέστηκε, να συζητήσουν τα μέλη της για τη στάση που θα κρατήσουν και το αίτημά της έγινε αποδεκτό. Είχε γίνει ήδη εμφανές πως τα αντιΠΑΜΕ μαγειρέματα είχαν αρχίσει.

Στην επόμενη συνεδρίαση, επαναλάβαμε την πρόταση να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο.  Η «Δυναμική Πρωτοβουλία» απάντησε αόριστα ότι θα συμμετάσχει στη συγκρότηση του προεδρείου, χωρίς να διευκρινίσει αν θα αποδεχθεί ή όχι το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν συμφωνεί, δηλαδή, η κάθε παράταξη να εκπροσωπηθεί στο προεδρείο ανάλογα με τη δύναμη που της έδωσαν οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους (η θέση του προέδρου να δοθεί στην πρώτη δύναμη, η θέση του γραμματέα στη δεύτερη κ.ο.κ.

Καθώς το σχέδιο των μεθοδεύσεων ξεδιπλώνονταν και τα τερτίπια της αντι-ΠΑΜΕ συμφωνίας συμπληρώνονταν, ζητήσαμε ολιγοήμερη αναβολή, ώστε η κάθε παράταξη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και να αναλάβει την ευθύνη της.

Τελικά, όπως διαφάνηκε από την αρχή, σκοπός των τριών παρατάξεων («Ενότητα», «Αγωνιστικές Συσπειρώσεις» και «Δυναμική Πρωτοβουλία») ήταν να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στο Σύλλογό μας. Απέδειξαν ότι δεν σέβονται την απόφαση των εργαζόμενων.

Στη συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη 3 Μάη, η «Ενότητα», αν και δεύτερη δύναμη, ζήτησε τη θέση του προέδρου και το ίδιο έπραξε -μολονότι τρίτη δύναμη- και η  «Δυναμική Πρωτοβουλία». Οι «Αγωνιστικές Συσπειρώσεις» (που αποτελούν την  τέταρτη δύναμη), επέμειναν στην άποψη για προεδρείο με προγραμματική συμφωνία, ψηφίζοντας για πρόεδρο τον υποψήφιο της «Ενότητας». Ως αντάλλαγμα, έλαβαν τη θέση του γραμματέα, πρόταση που είχε κάνει η «Ενότητα» και τη στήριξε βέβαια, ψηφίζοντας με τη σειρά της  τον εκπρόσωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έτσι πρόεδρος του Σωματείου, εκλέχθηκε ο Χρήστος Μεντής και γραμματέας ο Ζώης Γαλατάς.

Από την πλευρά μας, έχοντας καθαρό ότι οι εργαζόμενοι εξέλεξαν τη ΔΑΣ-ΟΤΑ πρώτη δύναμη άρα δικαιούμαστε τη θέση του προέδρου, δε δεχτήκαμε να συμμετάσχουμε στην εκλογή των υπολοίπων θέσεων, να αλλοιώσουμε, δηλαδή, ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα των εκλογών. Με αυτή την αποκαλυπτική πρακτική, δικαιωματικά θέτουμε σε όλους τους συναδέλφους, κυρίως σε αυτούς που στήριξαν τις 3 παρατάξεις που συγκρότησαν προεδρείο, το ερώτημα: Αφού από την πρώτη στιγμή εκφράστηκε η διάθεση για προγραμματική συμφωνία, γιατί οι τρεις παρατάξεις δεν την παρουσίασουν στους εργαζόμενους πριν τις εκλογές; Γιατί δε διεκδίκησαν με κοινό ψηφοδέλτιο την ψήφο των εργαζομένων, αλλά ως ξεχωριστές παρατάξεις ;

Συνάδελφοι,

Τα «παντρέματα» δεν έγιναν την Τετάρτη. Την Τετάρτη αποκαλύφθηκε στην πλήρη έκτασή της η αντι-ΠΑΜΕ πολιτική σύμπλευση των τριών παρατάξεων. Η συμφωνία τους είχε φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα και με τις κοινές καταγγελίες τους πριν τις εκλογές στο Σύλλογο ενάντια στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Διατηρώντας τις όποιες επιμέρους διαφορές τους, και οι τρεις παρατάξεις προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον αγώνα των εργαζομένων σε εφικτούς στόχους που βολεύουν τις Δημοτικές Αρχές και υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και όχι τις δικές μας ανάγκες. Σε αγώνες για την εναλλαγή κυβερνήσεων, για το «ΟΧΙ» παλιότερα στο δημοψήφισμα, αλλά και για οποιαδήποτε άλλα τεχνάσματα και αποπροσανατολιστικά «εργαλεία» εμποδίζουν τον πραγματικό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Με αυτή τη γραμμή ήττας πορεύονται και δρουν στο εργατικό κίνημα. Με την εσκεμμένη καλλιέργεια της ηττοπάθειας, που ξεκινά  με τη γνωστή έκφραση «φταίμε κι εμείς συνάδελφοι…», της απογοήτευσης, που συχνά εκφράζεται με το παραπλανητικό ερώτημα «χρειάζονται αγώνες, αλλά ποιος να τους κάνει;» και της μοιρολατρίας, διώχνοντας τους εργαζόμενους από τα σωματεία και την οργανωμένη πάλη. Όταν δεν το καταφέρουν με την πολιτική του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, τότε δε διστάζουν να διώξουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους από το σωματείο με το πρόσχημα των οικονομικών «εκκρεμοτήτων», όπως έκαναν εντελώς απροκάλυπτα με τους εργαζόμενους στους περιφερειακούς δήμους.

Αυτή η εξέλιξη, είναι βούτυρο στο ψωμί των Δημοτικών Αρχών, που θέλουν το σωματείο μας  να  συνεχίζει να συνδιαλέγεται μαζί τους, αντί να οργανώνει την πάλη εναντίον τους. Που θέλουν, να μην αλλάξει τίποτε-κι ας έγιναν εκλογές στο Σύλλογο.

Από την αποκαλυπτική συμπόρευση των τριών παρατάξεων, η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη μπορούν να αισθάνονται ικανοποίηση, αφού οι συμβιβασμένες δυνάμεις συστρατεύονται στη δέσμευση ότι το σωματείο θα συνεχίζει να αγωνίζεται χωρίς «αυταπάτες για την πολιτική-οικονομική κατάσταση στην χώρα μας», όπως αναφέρεται και σε ανακοινώσεις τους, χωρίς δηλαδή  να υπολογίζει τα προβλήματα των εργαζομένων. Υπολογίζοντας μόνο την ανάγκη για καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει το κεφάλαιο για να επανακάμψει από την κρίση.

Από τη μεριά μας, δηλώνουμε ότι θα τιμήσουμε την πρώτη θέση που μας έδωσαν οι συνάδελφοί μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, με στόχο ευρύτερες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, τέτοιες που στο επίκεντρο της ανάπτυξης να είναι ο άνθρωπος και η κάλυψη των διευρυμένων αναγκών του και όχι το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα μαζί με τους εργαζόμενους, να αποκαλύπτουμε τους εργοδοτικούς κυβερνητικούς συνδικαλιστές και την προδοτική στάση τους στο κίνημα.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments