Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΜΕ καταγγέλει: ” ΚΙ ΕΝΩ Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ , ΥΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ, ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΕΥΛΟΓΙΕΣ» ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΠΓΝΙ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΜΕ καταγγέλει: ” ΚΙ ΕΝΩ Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ , ΥΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ, ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΕΥΛΟΓΙΕΣ» ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΠΓΝΙ

17925190801_b02c357d39_oΚαταγγέλουμε την απόπειρα παρεμπόδισης  της συνδικαλιστικής δράσης του μέλους του Δ.Σ. του συλλόγου, μέλους του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ και  νοσηλευτή της ψυχιατρικής κλινικής  Πρέντζα Γιώργου από τον υποδιευθυντή της νοσηλευτικής υπηρεσίας και γραμματέα του συλλόγου εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Τζιάλλα Δημήτρη,  σε μια περίοδο που η ψυχιατρική κλινική «φλέγεται» από τεράστια προβλήματα λειτουργίας στα οποία οδηγεί η ασφυκτική πίεση για νοσηλεία πολύ περισσότερων ασθενών από όσους η κλινική και το προσωπικό αντικειμενικά αντέχει.

Η ασφυκτική πίεση που ασκείται στην ανοικτού τύπου κλινική, οφείλεται στο  γεγονός ότι έρχεται να καλύψει τις ανάγκες μιας τεράστιας περιοχής: Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία-Κέρκυρα- Γρεβενά- Κοζάνη, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς της κλινικής να υπερβαίνει τους 600.000 κατοίκους ενώ η αρχική περιοχή ευθύνης της ήταν μόνο οι νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας με πληθυσμό 220.000 κατοίκους δηλ. 3πλασιασμός του πληθυσμού αναφοράς και είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής στο χώρο της ψυχικής υγείας που άσκησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει με ευλάβεια και η σημερινή, κλείνοντας τα μεγάλα ψυχιατρεία( π.χ. Κέρκυρας, Χανίων) χωρίς να αναπτύξουν άλλες δομές νοσηλείας, διογκώνοντας  όμως τον ιδιωτικό τομέα στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, με μεγάλο ευεργετημένο τις Μ.Κ.Ο. που κατέλαβαν μεγάλο κομμάτι  της χρηματοδότησης και  της φροντίδας των ψυχικά ασθενών.          Η απόπειρα έγινε την Τετάρτη 21-9  ημέρα κορύφωσης της πίεσης καθώς νοσηλεύονταν 41 ασθενείς σε μια κλινική με 28 κλίνες, έχοντας 11 ράντζα στο διάδρομο, 14 νοσηλευόμενους με εισαγγελική  παραγγελία, νοσηλευόμενους χρήστες ουσιών και αλκοόλ μέσα σε ένα ανεξέλεγκτο περιβάλλον.  Η απόπειρα έγινε με  την προτροπή-απειλή εκ μέρους του υποδιευθυντή-συνδικαλιστή προς την προϊσταμένη της ψυχιατρικής κλινικής να βρει τρόπο να «συμμαζέψει» δηλ. να περιορίσει τη δράση του μέλους του Δ.Σ. συλλόγου και υφισταμένου της.  Η προτροπή-απειλή  έγινε με την επισήμανση  ότι όσο «επιτρέπει» η ίδια την εμπλοκή του συνδικαλιστή στα προβλήματα της κλινικής,  η νοσηλευτική διεύθυνση θα το εκλαμβάνει ως ανεπάρκεια της ίδιας να έχει τον έλεγχο της κλινικής, απειλή η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την προϊσταμένη της κλινικής. Προτροπή που δέχθηκε «συμπτωματικά»!!! και από τον διευθυντή της κλινικής, την οποία αρνήθηκε εκ νέου.

Ενέργεια για την οποία ενημερώθηκαν από την προϊσταμένη την επόμενη μέρα και οι άλλοι δύο Γενικοί Σύμβουλοι της ΠΟΕΔΗΝ στο ΠΓΝΙ . Ενέργεια όμως  που στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων 4 ημέρες μετά !! από κοινού ΕΑΠ(Σύριζα) και ΔΑΚΕ κρίνανε απλά ως παρερμηνεία των λεγομένων του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι δεν υπήρξε πρόθεση εκ μέρους του υποδιευθυντή  εκτιμώντας τον πρότερο έντιμο αριστερό βίο του!!!! Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Φλούδας ανέφερε ότι δεν θυμόταν λεπτομέρειες της συνομιλίας με την προϊσταμένη διότι δεν είχε κρατήσει σημειώσεις!!!!! Καταψηφίσανε την πρόταση καταγγελίας που έφερε ο εκλεγμένος του ΠΑΜΕ, αφού πρώτα στήσανε ένα λαϊκό δικαστήριο με την παρουσία της προϊσταμένης «ψειρίζοντας» κάθε λέξη που έλεγε. Ξεκάθαρη συναλλαγή με στόχο: « σε βοηθώ εγώ τώρα που είσαι κυβέρνηση για να με βοηθήσεις και εσύ μετά που θα είμαι κυβέρνηση εγώ». Το απόγειο του πιο χυδαίου κυβερνητικού συνδικαλισμού εις βάρος των εργαζομένων.

Είναι ξεκάθαρος ο στόχος να κρυφτούν τα τεράστια προβλήματα εργαζομένων και ασθενών στο ΠΓΝΙ, να αδρανοποιηθεί κάθε οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων για να καλλιεργηθεί ο φόβος και η απογοήτευση και να υποστηριχτεί η προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα επίλυσης των προβλημάτων στο χώρο της υγείας καλλιεργώντας την αναμονή.

Η ψυχιατρική κλινική  τα τελευταία 3  χρόνια δέχεται διαρκώς αυξανόμενο όγκο ασθενών με μόνιμη πλέον  την ύπαρξη ράντζων και μεγάλο αριθμό καθηλωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλεια των καθηλωμένων ασθενών , να θίγεται η αξιοπρέπεια τους και να επιβαρύνεται η ψυχική υγεία των υπολοίπων νοσηλευομένων. Καταγράφεται  αύξηση σε αριθμό αλλά και σε ένταση των περιστατικών βίας  με θύματα ασθενείς και εργαζόμενους της κλινικής αλλά και επεισόδια βίας εκτός της κλινικής με εμπλεκόμενους επισκέπτες στο ΠΓΝΙ.

 

Ασθενείς, με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και πρόσθετα προβλήματα υγείας μαζί με νέους ασθενείς με οξείες διαταραχές κυριολεκτικά σκοντάφτουν ο ένας πάνω στον άλλο.  Χρόνιοι ασθενείς, που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε δημόσιες δομές για χρόνιους πάσχοντες, παραμένουν στην κλινική, λόγω ανυπαρξίας των κατάλληλων δομών. Χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και αλκοόλ που θα έπρεπε να βρίσκουν φιλοξενία σε κατάλληλες δομές όπως το Κέντρο Διπλής Διάγνωσης του νοσοκομείου Χατζηκώστα, φιλοξενούνται στην κλινική λόγω του ότι το Κέντρο Διπλής Διάγνωσης παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης.

  Άστεγοι και ασθενείς με κοινωνικά προβλήματα για τους οποίους δεν υπάρχουν δομές κάλυψης των αναγκών τους, θέτουν καθημερινά το δίλημμα στο προσωπικό για το αν θα τους κρατήσουνε στην κλινική  για ένα πιάτο φαϊ κι ένα κρεβάτι ή θα τους πετάξουνε στο δρόμο.

Ασθενείς με οξείες διαταραχές που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε Μονάδες Οξέων Περιστατικών (ΜΟΠ), δεν βρίσκουν την κατάλληλη φροντίδα και παραμένουν μαζί με όλους τους άλλους ασθενείς διότι η ΜΟΠ του ΠΓΝΙ δεν έχει λειτουργήσει ολοκληρωμένα εδώ και 6 χρόνια λόγω μη ολοκλήρωσης της  πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού και των αναγκαίων κατασκευαστικών εργασιών Όμως η μερική λειτουργία της με 4 από τα 10 κρεβάτια που προβλέπονται,  οδηγεί να στέλνονται από όλη τη Δυτική Ελλάδα τα πιο βαριά οξέα περιστατικά. Χαρακτηριστικά ενώ προβλέπονται 20 νοσηλευτές για τις 10 κλίνες της ΜΟΠ (για όταν θα λειτουργήσει ως κλειστό τμήμα), σήμερα 25 νοσηλευτές αντιμετωπίζουν τους 36 ασθενείς σε μια ανοιχτή κλινική, στους οποίους περιλαμβάνονται και τα βαριά περιστατικά που χρήζουν Μονάδας Οξέων Περιστατικών.

 

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης. Συνολικά, συνθήκες εντελώς ακατάλληλες, για νοσηλεία ψυχικά ασθενών. Που δυσκολεύουν τη φιλότιμη προσπάθεια γιατρών, ψυχολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.

 

Η ενέργεια του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ  αποτελεί ωμή παραβίαση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και προσπάθεια φίμωσης συνδικαλιστή πριν ακόμη ψηφιστεί ο αντιδραστικός συνδικαλιστικός νόμος περιορισμού των συνδικαλιστικών ελευθεριών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωμή παραβίαση από εκλεγμένο συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πρόσφατα αναβαθμίστηκε από τη διοίκηση του ΠΓΝΙ σε υποδιευθυντή της νοσηλευτικής υπηρεσίας, και του δόθηκε ως χώρος ευθύνης ο μεγαλύτερος σε κάλυψη κλινικών και εργαστηρίων νοσηλευτικός τομέας.

          Έγινε με ύπουλο και θρασύδειλο τρόπο καθώς χρησιμοποιήθηκε η υπηρεσιακή ισχύς  σε υφιστάμενο για να χτυπηθεί η συνδικαλιστική δράση, παγιδεύοντας την υφισταμένη προϊσταμένη σε μια αντιπαράθεση που ο ίδιος ο συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να κάνει ανοιχτά. Αποτελεί πρακτική που όλο και πιο συχνά χρησιμοποιεί ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός καθώς πλέον είναι δύσκολο να κρυφτεί η αντιλαϊκή λαίλαπα και υπάρχει ανάγκη να περάσει από το καρότο των ψεύτικων ελπίδων  στο μαστίγιο των εκβιασμών και της καταστολής. Γι΄αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουμε σε πολλά νοσοκομεία της χώρας «ξήλωμα» προϊσταμένων και διευθυντικών στελεχών και αντικατάστασή τους με  πειθήνιους ημέτερους.

            Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου, στελέχη των οποίων προέρχονται από την εν λόγω κλινική, για την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στις δομές ψυχικής υγείας, αλλά και της διοίκησης του ΠΓΝΙ για την απαράδεκτη κατάσταση της ψυχιατρικής κλινικής. Η διοίκηση παρότι έχει λάβει αποφάσεις καθορισμού του ορίου ασφαλείας φιλοξενίας ασθενών στην κλινική, μετά από πιέσεις του προσωπικού, δεν ασκεί κατ΄ εξακολούθηση κανέναν έλεγχο εφαρμογής των αποφάσεων της, που παραβιάζει συστηματικά η διεύθυνση της κλινικής.

           Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ δεν  είναι άσχετη με την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού υγείας κ. Ξανθού στο ΠΓΝΙ την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη, για την οποία γίνεται προσπάθεια από στελέχη αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αυξήσει τις επισκέψεις τους στο ΠΓΝΙ επιδιώκοντας συναντήσεις με τον σύλλογο εργαζομένων  να προετοιμάσουν την έλευση του υπουργού με διαβεβαιώσεις ότι φέρνει λύσεις μαζί του. Δεν είναι άσχετη με την προετοιμασία της 24ωρης κλαδικής απεργίας στα νοσοκομεία και Κ.Υ. στις 6 Οκτώβρη.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην επιτρέψουν καμιά προσπάθεια εκφοβισμού, να καταδικάσουν τη στάση της ΔΑΚΕ και ΕΑΠ στο σύλλογο του ΠΓΝΙ, τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος να καταδικάσουν το γεγονός και την διοίκηση του ΠΓΝΙ να πάρει  άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα διαφύλαξης της ασφάλειας και της υγιεινής των  ασθενών και εργαζομένων στην ψυχιατρική κλινική και σε κάθε άλλη κλινική του νοσοκομείου. Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε κλινική να μην αφήσουν σε «χλωρό κλαρί» όσους παραβιάζουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και «να σηκώσουν κεφάλι» με οργανωμένο ταξικό αγώνα γυρίζοντας την πλάτη στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments