Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΚΚΕ: “Θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα των κερδών των μονοπωλίων στην αγροτική παραγωγή”

ΚΚΕ: “Θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα των κερδών των μονοπωλίων στην αγροτική παραγωγή”

Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Γιάννενα την προηγούμενη εβδομάδα, δηλώσεις έκαναν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης και Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ.Χατζηδάκης, επισκεπτόμενοι την κτηνοτροφική μονάδα της Μονής Βελλά και την γαλακτοβιομηχανία “ΔΩΔΩΝΗ”. Δήλωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και την πολύμορφη ενίσχυση των κερδών των μεγάλων βιομηχανιών στον κλάδο και των μεγαλοκτηνοτρόφων, την υλοποίηση των κατευθύνσεων της Νέας ΚΑΠ και συνολικά της πολιτικής της ΕΕ.
Η αλήθεια είναι ότι η “ΔΩΔΩΝΗ” μπορεί να αύξησε τις εξαγωγές κατά 40%, προωθώντας τα προϊόντα της σε 52 χώρες, όμως η τιμή του γάλακτος με την ποία αγοράζει το γάλα από τους μικρομεσαίους παραγωγούς, παραμένει πολύ κάτω του κόστους. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα περιμένουν τις προσφορές των σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν τη «πιστοποιημένη φέτα» και τα άλλα προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας. Η πλήρη κυριαρχία του κλάδου από 8 μονοπώλια και ο οξύτατος ανταγωνιστικός μεταξύ τους είναι η αιτία που οι φτωχοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εισόδημα για την επιβίωσή τους και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη της αιγοπροβατοτροφίας
Επίσης ο κ.Βορίδη μίλησε για τις αλλαγές στο καθεστώς των διεπαγγελματικών οργανώσεων, που παρουσιάζονται ως η λύση για την προστασία όλων των παραγωγών. Πρόκειται για ενώσεις που συγκροτούνται με βάσει κανονισμό της ΚΑΠ, εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και περιλαμβάνουν εκπροσώπους εμπόρων, βιομηχάνων και αγροτοπαραγωγών δηλ. βάζουν στο ίδιο μαντρί τους λύκους με τα πρόβατα. Καμία «διεπαγγελματική» Φέτας δε θα λύσει τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων όπως αντίστοιχα δεν τα έλυσαν και οι «διεπαγγελματικές» στο γάλα, στο λάδι και στο κρασί γιατί ο χαρακτήρας τους είναι εχθρικός για τους μικρομεσαίους αγροπαραγωγούς αφού αποτελούν μηχανισμό προώθησης των προτεραιοτήτων των μονοπωλίων στην αγροτική παραγωγή.
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις της Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Φ. Αραμπατζή μετά την επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων “ΠΙΝΔΟ”. Ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι “η ένταξη ολοένα και περισσότερων παραγωγών σε συλλογικά σχήματα” καθώς επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Δηλαδή και άλλα μέτρα, σε αυτά που ήδη έχει προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στόχο έχουν την συγκέντρωση της παραγωγής μέσω “συνεργατικών σχημάτων” όπως έχει γίνει ήδη στην ΕΕ καλλιεργώντας αυταπάτες στους φτωχούς κτηνοτρόφους ότι έτσι θα σωθούν.
Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοπαραγωγούς που παλεύουν για την επιβίωση και τα λαϊκά στρώματα να μην πιστέψουν στην απάτη ότι η στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων μπορεί να έχει όφελος και για αυτούς. Το αντίθετο ακριβώς ισχύει. Τα κέρδη και οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή απαιτούν νέες λαϊκές θυσίες και αφανισμό των μικρών αγροτοπαραγωγών αφού αποτελούν “διαρθρωτικό πρόβλημα” δηλ. εμπόδιο όπως οι ίδιοι λένε στην ανταγωνιστικότητα των κερδών.
Είναι ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγροτοπαραγωγοί να πιστέψουν στη δύναμή τους. Η οργάνωση της πάλης μέσα από τους αγροτικούς κτηνοτροφικούς συλλόγους είναι η απάντηση για τους φτωχούς αγρότες και όχι οι διεπαγγελματικές και τα “συνεργατικά σχήματα”. Ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα που έχει διαμορφώσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων μπορεί να δώσει ανακούφιση, να δώσει πραγματικές “ανάσες” τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για να παραμείνουν στα χωράφια και στα κοπάδια τους.
Οι μικρομεσαίοι αγροτοπαραγωγοί μαζί με τους εργάτες, να οργανώσουν την πάλη τους, να κτίσουν με την κοινή δράση την δική τους κοινωνική συμμαχία ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια κοινωνία που ο μόχθος του εργάτη και του αγροτοπαραγωγού δεν θα συνθλίβεται στις δαγκάνες της μέγγενης των μονοπωλίων και του αστικού κράτους.
Δεν είναι μονόδρομος η καπιταλιστική ανάπτυξη που προωθείται και στην αγροτική παραγωγή. Υπάρχει πραγματική διέξοδος. Να πάρει ο λαός στα δικά του χέρια τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας. Έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ, καταργώντας το χρεοκοπημένο για το λαό “παραγωγικό μοντέλο” του καπιταλισμού που έχει μόνο κριτήριο το κέρδος. Η οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα εγγυάται στον αγροτοπαραγωγό σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, καλύτερη ζωή στην οικογένειά του, επαρκή ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα για το λαό. Θα στηρίζεται σε νέες σχέσεις ιδιοκτησίας και οργάνωσης παραγωγής (κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των αγροτικών-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, της γης, κεντρικός σχεδιασμός), με τους μικρομεσαίους αγροτοπαραγωγούς οργανωμένους σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Έτσι θα αξιοποιηθούν οι σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες και τεχνογνωσία που υπάρχουν και στην Ηπειρο, που μπορούν να στηρίξουν την ικανοποίηση σύγχρονων λαϊκών αναγκών, διατροφικών και άλλων.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments