Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Κοινή ανακοίνωση των συλλόγων εργαζόμενων νοσοκομείων Κέρκυρας,Άρτας,Πρέβεζας,Λευκάδας

Κοινή ανακοίνωση των συλλόγων εργαζόμενων νοσοκομείων Κέρκυρας,Άρτας,Πρέβεζας,Λευκάδας

giannena-kinhtopoihsh-gia-ygeia-pano-ergatiko-kentroΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Σε κοινή ανακοίνωση των συλλόγων εργαζόμενων νοσοκομείων Κέρκυρας,Άρτας,Πρέβεζας,Λευκάδας για την πρόσφατη σύσκεψη Σωματείων στα Γιάννενα που διοργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρονται τα εξής:

“Πραγματοποιήθηκε στις 28 Μάρτη στα Ιωάννινα, σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης της ΠΟΕΔΗΝ με σκοπό  την προετοιμασία του « 5ου καραβανιού υγείας» στις 26 Απρίλη.

Δυστυχώς το αβίαστο συμπέρασμα από τη σύσκεψη είναι ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ) επιμένει να συνεχίζει στο δρόμο του πλήρη εκφυλισμού του υγειονομικού κινήματος. Mε την προσπάθεια διοργάνωσης  κινητοποιήσεων θεατρινισμού, με κάρα, άλογα κτλ, αλλά χωρίς εργαζόμενους  και  με φτηνού αντικυβερνητικού περιεχομένου πλαίσιο, χωρίς να χτυπά τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Κινητοποιήσεις που έχουν καταλήξει να είναι πληρωμένες απεργίες συνδικαλιστών, σπέρνοντας έτσι  την απογοήτευση και τη μοιρολατρία  στους υγειονομικούς καλλιεργώντας την λογική της ανάθεσης. Χαρακτηριστικά, σε μια σύσκεψη για τη διοργάνωση  συλλαλητηρίου για την  υγεία και μάλιστα σε μια περιοχή με φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν καλέστηκαν  χρήστες υγείας, εργατικά κέντρα, σωματεία ιδιωτικού τομέα, ενώσεις γιατρών, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι κτλ που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζομένους επιβεβαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες μας  για το πώς αντιλαμβάνεται η ομοσπονδία   τη προετοιμασία ενός επιτυχούς συλλαλητηρίου!!!

Στην  εισήγηση του Προεδρείου απουσίαζε η πραγματική αλήθεια που αντικαταστάθηκε από μισές αλήθειες  που είναι χειρότερες του ψέματος!!!

  • 10. Αναφέρθηκε : «Το μόνο που μας έχει απομείνει είναι το καραβάνι υγείας γιατί στην τωρινή περίοδο δεν είναι εφικτά μέτωπα πάλης». Απάντηση έδωσε το μαζικότατο συλλαλητήριο για τα προβλήματα υγείας στη Ζάκυνθο με πρωτοβουλία του εργατ. κέντρου Ζακύνθου  στις 15 Μάρτη, την ίδια ημέρα με την απεργία που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ (που κατέληξε σε μια συγκέντρωση 300 συνδικαλιστών στην Αθήνα), καθώς και το πρόσφατο μαζικό συλλαλητήριο στη Πρέβεζα στις 28 Μάρτη του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου και άλλων σωματείων. Άρα μέτωπα πάλης δημιουργούνται αρκεί να το επιδιώξεις!!!
  • 20. Το  πλαίσιο πάλης  των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ αποκρύβει την πραγματική αιτία των προβλημάτων στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «ότι αιτία της κατάρρευσης στη δημόσια υγεία είναι η υποχρηματοδότηση που έχει φτάσει στο 5% του ΑΕΠ». Αυτή  είναι η μισή αλήθεια, γιατί το σύστημα υγείας πιέζεται μεν, αλλά δεν καταρρέει. Μετασχηματίζεται και εμπορευματοποιείται, με φτηνούς εργαζόμενους, φτηνές υπηρεσίες για τους πολλούς  και περισσότερες  που θα παρέχονται  ανάλογα με τη τσέπη των ασθενών . Ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται τομείς  που αποφέρουν κέρδος, κυρίως Πανεπιστημιακών νοσοκομείων και  μειώνεται η χρηματοδότηση στην πρωτοβάθμια υγεία και σε τομείς νοσοκομείων και σε περιοχές που ενώ υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε παροχές υγείας δεν αποφέρουν κέρδος.   Όλα αυτά βέβαια είναι κατευθύνσεις  της Ευρωενωσιακής αντιδραστικής πολιτικής  του «κέρδους- οφέλους» για την υγεία, που απαιτεί το  μετασχηματισμό του συστήματος υγείας.

 

  • 30. Για την πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ όπως επίσημα αναγράφουν στην επίσημη απεργιακή ανακοίνωση της 15ης Μάρτη «δύο τρόποι υπάρχουν για να αναταθούν τα δημόσια νοσοκομεία: Ο ένας είναι να σχιστούν τα μνημόνια και ο άλλος να εφαρμοστεί το «παράλληλο πρόγραμμα ισοδύναμων μέτρων» ,παίρνοντας χρήματα από την φοροδιαφυγή, φοροκλοπή…. Καθώς επίσης να εξαιρεθεί η υγεία από τα μνημόνια» Ο αποπροσανατολισμός σε όλο του το μεγαλείο!!!

Σχίσιμο των μνημονίων μέσα στην Ε.Ε του κεφαλαίου , δεν μπορεί να υπάρξει…. και η ομοσπονδία δεν αμφισβητεί  το ευρωενωσιακό πλαίσιο. Η δε αντίληψη για  το «παράλληλο πρόγραμμα», μόνο τραγελαφική ακούγεται, τη στιγμή που η κυβερνητική απάτη κατέρρευσε από την ίδια την τραγική πραγματικότητα που βιώνει ό λαός, σε σημείο που και οι ίδιοι οι κυβερνώντες και τα κομματικά και συνδικαλιστικά τους στελέχη να μην το αναφέρουν πια ,επιδιώκοντας τώρα  να κοροϊδέψουν το λαό με τα περίφημα «αντίμετρα» για να περάσουν τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του.

Για το ανέκδοτο της  φοροδιαφυγής…, την καραμέλα που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια από όλες τις  αστικές κυβερνήσεις, αποκρύβουν το γεγονός ότι είναι σύμφυτη με το άδικο σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης και θα εκλείψει μόνο αν καταργηθεί αυτό.

Αναφορικά με την εξαίρεση της υγείας από τα μνημόνια, προφανώς αποκρύβουν  ότι σε όλες τις χώρες της Ε.Ε,  υπάρχουν τα  «μνημόνια διαρκείας  των λαών »,  που απορρέουν από  τη συνθήκη του Μάαστριχ και των μετέπειτα συνθηκών,   και η  μείωση της χρηματοδότησης  στην υγεία σε όλες της χώρες τις Ε.Ε  από τη μια εξυπηρετεί την  ανάκαμψη του κερδών των μονοπωλίων και από την άλλη  οι λεγόμενες «αναδιαρθρώσεις» στην υγεία που προωθούνται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες   είναι μοχλός  για την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου της υγείας.

  • 4ο Στο κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων ( πλην ΠΓΝΙ ) για την εγγραφή όλων των  εργαζομένων επικουρικών, εργολαβικών, ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις, μπλοκάκια κτλ στα σωματεία, που σε λίγο καιρό θα είναι περισσότεροι από τους μόνιμους στα νοσοκομεία και που είναι οι  πιο ευάλωτοι αντιμετωπίζοντας  τα πιο  οξυμένα προβλήματα, η απάντηση της ηγεσίας της ομοσπονδίας ήταν «ότι αυτή είναι δουλειά των πρωτοβάθμιων σωματείων», αλλά ΟΧΙ της ομοσπονδίας!!!  Εξάλλου υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, όπου οι συνδικαλιστές του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ απέκλεισαν τους εκατοντάδες ελαστικά απασχολούμενους του δημοσίου από την τριτοβάθμια οργάνωση. Άρα υποκριτική είναι η προτροπή για κοινούς αγώνες υπό την σημαία της ΠΟΕΔΗΝ, όταν και πρακτικά αποκλείονται από τη   συμμετοχή στις απεργίες και στις στάσεις εργασίες της ομοσπονδίας. Κυβερνητικός υποστηρικτής του «διέρρεε και βασίλευε» αναδεικνύεται η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ!!!

 

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

Αποδεικνύεται ότι οι συμβιβασμένες παρατάξεις  της ΠΟΕΔΗΝ, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ  αλλά και ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός ΑΡΜΑ-ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναδειχθεί ο πιο απροκάλυπτα φανατικός υποστηρικτής της κυβέρνησης, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στις ζωές μας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες μέσα από μαζικές διαδικασίες, με δουλειά στα πρωτοβάθμια σωματεία, σε κοινό αγώνα με τους ασθενείς και το λαό. Το αποδεικνύουν και τα τέσσερα προηφούμενα «καραβάνια υγείας» και οι «πληρωμένες απεργίες των συνδικαλιστών»   με την ελάχιστη συμμετοχή υγειονομικών και λαού.

Μοναδικός τους στόχος είναι οι επικείμενες εκλογές για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθούν  φέτος πανελλαδικά και η ανανέωση των συνδικαλιστικών τους  καρεκλών.

Χαρακτηριστικό του ήθους τους είναι η διασπάθιση των εισφορών των εργαζομένων στην προετοιμασία των καραβανιών υγείας,   όπως έγινε και στη σύσκεψη στα Γιάννενα, όπου ξοδεύτηκαν εκατοντάδες ευρώ για μπουφέ στο χώρο της σύσκεψης,  την ίδια στιγμή που συνάδελφοι μας παραμένουν απλήρωτοι σε πολλά νοσοκομεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα της  περιοχή μας τις απλήρωτες καθαρίστριες των  νοσοκομείων  Άρτας και Πρέβεζας .

Μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι η απόρριψη των παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, η αλλαγή συσχετισμών στην ομοσπονδία, η συμπόρευση με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ο κοινός αγώνας υγειονομικών, ασθενών, λαού, με την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών στην επιδείνωση της υγείας του λαού που δεν είναι άλλο από τo άδικο σύστημα του κεφαλαίου και  των  κυβερνήσεων  που το στηρίζουν και  που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως ‘κόστος’ από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί και που όλη του η ουσία είναι πώς θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.”

                                                  ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ                                   10 ΑΠΡΙΛΗ 2017

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments