Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πρόσωπα / Κοινή δήλωση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων για το νέο πρόγραμμα “Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος”

Κοινή δήλωση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων για το νέο πρόγραμμα “Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος”

EUROS_45_513_355Από:Γιώργος Γκόντζος–Σε κοινή δήλωσή τους ,τρεις από τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων για το θέμα του νέου προγράμματος «Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος» (υπογράφουν :Μερόπη Τζούφη,Χρήστος Μαντάς,Γιάννης Στέφος-ο τέταρτος βουλευτής είναι ο Γιάννης Καραγιάννης),τονίζουν:

Μετά την ανακοίνωση των Δήμου Ιωαννιτών για τη μη συμπερίληψη του Δήμου στην 1η φάση εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος», θεωρούμε απαραίτητες κάποιες διευκρινήσεις ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πότε και πως θα υλοποιηθούν τα προγράμματα στήριξης του πληθυσμού και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Η εφαρμογή του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος (ΕΚΕ)θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2016 και θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους και η δεύτερη, από τον Ιανουάριο του 2017,οπότε το πρόγραμμα θα διευρυνθείσε όλη την ελληνική Επικράτεια.

Για την επιλογή των 30 δήμων και την  έναρξη της 1ης φάσης συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως  ο αριθμός των εντασσόμενων δήμων ανά Περιφέρεια, ανάλογα με τον πληθυσμό της, καθώς και απολύτως αντικειμενικά κριτήρια, όπως ποσοστά ανεργίας,ένταξης στο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και ένταξης στο πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ).Στους δήμους που επιλέχθηκαν, θα δοκιμαστούν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές και αξιολογήσεις, ώστε να γίνει η πανεθνική εφαρμογή του ΕΚΕ από την 1 Ιανουαρίου 2017.

Στο Δήμο Ιωαννίνων όπως και σε όλους τους υπόλοιπους 295 δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του ΕΚΕ, συνεχίζει να εφαρμόζεται σταθερά το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης με όλες τις παροχές, όπως αυτές έχουν ήδη διευρυνθεί,μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Αναφορικά  λοιπόν με την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται ούτε «για μια δεύτερη πιλοτική εφαρμογή του ίδιου προγράμματος», ούτε για αυθαίρετη διακοπή του.Πρόκειται για την υλοποίηση ενός διαφορετικού προγράμματος, με βάση και την προηγούμενη εμπειρία, με παροχές σε χρήμα και υπηρεσίες καθώς και με βοήθεια για την ένταξη των ωφελουμένων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή. Επίσης να ενημερώσουμε ότι θα συνεχιστούν και όλα τα άλλα  προγράμματα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, αφού βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας.

Έτσι στο  σχεδιασμό της ένταξης δράσεων στο νέο ΕΣΠΑ,που αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης της κυβέρνησης, της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Περιφερειών, προβλέπεται:α)η  επανένταξη  της πλειοψηφίας των προηγούμενων προγραμμάτων  που αφορούν τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, προκειμένου να μην συρρικνωθούν ή  υποβαθμιστούν οι ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες καινα μην χαθούν θέσεις εργασίας και β). νέες δράσεις που θα υποστηρίζουν το υπό σχεδίαση Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ), στο οποίο εντάσσονται ποικίλες δομές των Δήμων (δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕΔΗΦ), Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Η προσβασιμότητα σε όλα αυτά τα προγράμματα αλλά και στο πρόγραμμα για το ΕΚΕ θα εξασφαλίζεται μέσω των Κέντρων Κοινότητας, που θα  βρίσκονται σε κάθε Δήμο και θα είναι τόπος αναφοράς για κάθε πολίτη.”

Μερόπη Τζούφη

Χρήστος Μαντάς

Γιάννης Στέφος

Δείτε Επίσης

Σ.Ζαρπαλάς-Το πως θα κυβερνηθεί η χώρα μετά  τις βουλευτικές εκλογές, θα  το αποφασίσει ο ελληνικός λαός

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Τις απόψεις τους για επίκαιρα και σοβαρά πολιτικά θέματα κατέθεσε ο Σωτήρης Ζαρπαλάς ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments