Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Κυβέρνηση με το μαχαίρι στο λαιμό και κομμένη την ανάσα -ΕΚΤ, Βερολίνο και αγορές περνούν θηλιά στο λαιμό

Κυβέρνηση με το μαχαίρι στο λαιμό και κομμένη την ανάσα -ΕΚΤ, Βερολίνο και αγορές περνούν θηλιά στο λαιμό

 

1a1Τελευταίο χτύπημα η υποβάθμιση από την Standard & Poor” s
Χαώδης η απόσταση με το Eurogroup
Ο Ομπάμα δεν προτίθεται να τα σπάσει με την Μέρκελ για χάρη του Τσίπρα
Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ για τις 16 Φεβρουαρίου
Εως τα μέσα Μαρτίου συμφωνία, αλλιώς μυρίζει… μπαρούτι

Απίστευτης έντασης είναι οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα τις τελευταίες ώρες, με προφανή στόχο, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις και τις κινήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, να υποβάλει κατ” αρχήν αίτημα παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.

Οι τρεις ημέρες του Τσίπρα για να πείσει τους εταίρους

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην… αντίπερα όχθη, θα επιχειρηθεί σε πρώτη φάση να παρουσιαστεί ένα κοστολογημένο περίγραμμα του προτεινόμενου νέου προγράμματος, έτσι ώστε στο Eurogroup της Τετάρτης να δοθεί μια «ανάσα» χρόνου.

Από την πειστικότητα αυτού του προσχεδίου θα κριθεί αν πρέπει ή μπορεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έτσι να χαλαρώσει κατά τι η θηλιά στο λαιμό που έχουν περάσει η ΕΚΤ, το Βερολίνο και οι αγορές, οι οποίες εάν δεν υπάρξει νέα ανατροπή μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα κάνουν όργια τη Δευτέρα μετά κι από την υποβάθμιση της Standard & Poor’s.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι επιδείξουν ανεκτικότητα σε αυτό το περίγραμμα του νέου προγράμματος, δεν διαφαίνεται επί του παρόντος διάθεση να συμφωνήσουν σε μια «γέφυρα» 3-4 μηνών, όπως ζητά η Αθήνα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάποιας μορφής χρηματοδότηση προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Μάριο Ντράγκι είπε «όχι» στο αίτημα του Γ. Βαρουφάκη για αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ του πλαφόν για εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αν και μια πολιτική συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το δεδομένο.

Ασχημα τα μαντάτα από τον Λευκό Οίκο – Στο μενού και των G20 η Ελλάδα

Τη Δευτέρα, το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο… μενού της συνάντησης Ομπάμα- Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, με δεδηλωμένο το αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι τελευταίες δηλώσεις για συνεργασία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν προτίθεται να τα «σπάσει» με την Καγκελαρία. Τη Δευτέρα και την Τρίτη στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρών αναμένεται να ασχοληθούν ιδιαιτέρως με το ελληνικό ζήτημα, απούσας κι εδώ της Ελλάδας.

Σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής οι επόμενες μάχες με βαρύ κλίμα

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου κι ενώ θα έχει προηγηθεί η ψήφιση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup. Η Αθήνα θα επιχειρήσει να πετύχει μια συμφωνία επί της αρχής, λέγοντας όχι στην παράταση, όχι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι στη δόση που εκκρεμεί με εξαίρεση τα 1,9 δισ ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος. Απώτερος στόχος είναι να υπογραφεί συμφωνία- γέφυρα ως τα μέσα του Μαρτίου και ακολούθως νέο συμβόλαιο με τους εταίρους ως τον Ιούνιο. Την ίδια ημέρα θα ενεργοποιηθεί το «μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα και οι τράπεζες θα εξαρτώνται μόνο από τον ELA, ενώ θα πραγματοποιείται και έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 875 εκατ. ευρώ.

Στις 12 του μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκελα Μέρκελ θα έχουν το πρώτο τετ-α-τετ στη Σύνοδο Κορυφής, στον απόηχο της διαφαινόμενης σύγκρουσης στο Eurogroup. Στις 16 του μήνα, συνεδριάζει εκ νέου το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, οπότε και εκπνέει το άτυπο τελεσίγραφο που έχει στείλει ο Επίτροπος Μοσκοβισί στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι ως τότε θα πρέπει να έχει «καθαρίσει» το τοπίο για να μην μείνει η Ελλάδα ξεκρέμαστη, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει και τυπικά το ισχύον πρόγραμμα.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν κριθεί τα πάντα 

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Μαρτίου, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την ανανέωση του ELA, στις 9 Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν σε βαρύ κλίμα εάν ως τότε δεν έχει συμφωνηθεί η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, ενώ στις 19 Μαρτίου, συνέρχεται εκ νέου το Συμβούλιο Κορυφής και σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αθήνας, ως τότε θα έχει επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση, η ατμόσφαιρα θα «μυρίζει» μπαρούτι…

Μαξίμου: Δεν δεχόμαστε επέκταση Μνημονίου – Θέλουμε συμφωνία-γέφυρα και χρόνο

Κατηγορηματικοί στη θέση ότι «ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου» παραμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την πίεση που ασκείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και σε ό,τι αφορά στη στάση που θα τηρήσουν επί των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκαθαρίζουν μέσα από ενημερωτικό σημείωμα τις προθέσεις τους.

Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρας που θα διασφαλίσει  τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση .  Το πρόγραμμα – γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.
Ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα – γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δις που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελων από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματαSMP και ANFA) – θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.
Το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση. Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους)

Νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων 

Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.

Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν – και δεν ήθελαν – να εφαρμόσουν οι προηγούμενες, μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας

Ο Ομπάμα αδειάζει τον Τσίπρα: Συνεχίστε με την Τρόικα

Στροφή προς την πλευρά των δανειστών κάνουν και οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε ο Αμερικανός πρέσβης την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρει ότι «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης».

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς του.

Το κείμενο της Αμερικανικής Πρεσβείας

«Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντέηβιντ Ντ. Πηρς συνάντησε τις τελευταίες δυο μέρες τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Πρέσβης κ. Πηρς συνοδευόταν στις συναντήσεις του με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, και τους Υπουργούς κ.κ. Σταθάκη, και Βαρουφάκη από τον Βοηθό Υφυπουργό κ. Νταλήπ Σινγκ από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.  Ο κ. Σινγκ, ο οποίος έχει ξαναεπισκεφθεί την Ελλάδα, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις γνωριμίας με τους αρμόδιους για την οικονομική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο Πρέσβης κ. Πηρς συζήτησε σημαντικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα με τους Έλληνες αξιωματούχους. Αναγνώρισε τις σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει από τον Ελληνικό λαό, τονίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ» τόνισε ο Πρέσβης κ. Πηρς». 

Ξαφνική στροφή μετά τις δηλώσεις για… στύψιμο της Ελλάδας

Σημειωτέον ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προ ημερών είχε πραγματοποιήσει παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας με στόχο να τον ακούσει το Βερολίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη σε χώρες όπως η Ελλάδα και είχε υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να πιέζονται οι χώρες που βρίσκοντα σε λιτότητα.

«Δεν μπορείς να στύβεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, είπε ο κ. Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε:«Αυτό που είναι αλήθεια, ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».

Παρέμβαση και από Μπάιντεν: Αγωνιώ για τις μεταρρυθμίσεις

Σε αντίστοιχο κλίμα και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ο οποίος, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μίλησε για την ανάγκη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

«Ελπίζω και αγωνιώ να ακούσω για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να δρομολογήσουν ένα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης».

Τη Δευτέρα η Μέρκελ στην Ουάσινγκτον

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο με την Ελλάδα να είναι ένα από τα «καυτά» θέματα της συνάντησής τους.

Τι είπαν Τσίπρας-Πιρς

Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου η συνάντηση Τσίπρα-Πίρς πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Ο Πρωθυπουργός, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, στη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για την εκλογή του, για την έλευση του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθούν για το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τη γενικότερη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας, περιέγραψε στον κ. Πιρς τη στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, Κύπρο, Ουκρανία, Συρία, καθώς και για το ISIS. Εκφράστηκε δε, η κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον που αλλάζει

Ντάισελμπλουμ: Καμία συμφωνία

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι «σε ένα πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί». Πρόσθεσε μάλιστα «δεν κάνουμε συμφωνίες για δάνεια-γέφυρα».

«Για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, θέλουμε πρώτα να ξέρουμε από την ελληνική κυβέρνηση, τι πραγματικά θέλει. Για αυτόν τον λόγο έχουμε μια συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη», τόνισε. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα, «ίσως να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αυτό».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν περιμένω άμεσα συμπεράσματα. Θα είναι ένα πρώτο βήμα στο πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».

Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Αλέξη, συνέχισε την σκληρή στάση

Θετικά είναι τα ευρήματα για την νέα ελληνική κυβέρνηση και την στάση που τηρεί έναντι των πιστωτών μας, δημοσκόπησης που έκανε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ, με συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 72% η κοινή γνώμη επιβραβεύει την κυβέρνηση Τσίπρα για την σκληρή στάση που τηρεί έναντι των πιστωτών, εκτιμώντας ότι είναι σωστή.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το εύρημα των απαντήσεων αναλόγως των κομματικών προτιμήσεων. Αποδεικνύεται ότι οι ψηφοφόροι των αποκαλούμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ «μνημονιακών κομμάτων» επικροτούν την τακτική της αντιπαράθεσης: Ακόμη και το 43,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ την αξιολογούν θετικά, το ίδιο και το 51% του Ποταμιού αλλά και 54,5% του ΠΑΣΟΚ

 

Πάνω από 6 στους δέκα (65%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με την τρόικα.

 

Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των προεκλογικών της δεσμεύσεων, πιστεύει το 75%.

 

Μακράν την καλύτερη εντύπωση (63%) έκανε η επιλογή του Γιάννη Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Την χειρότερη εντύπωση έκανε η συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά ακολουθεί η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αλλά και το ότι οι περισσότεροι υπουργού, αρνήθηκαν να ορκισθούν με θρησκευτικό όρκο.

 

Το 35,5% φοβάται έξοδο από το ευρώ. Φόβο δημιουργεί μόλις στο 22,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενώ αντιθέτως προκαλεί τρόμο στο 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments