Πέμπτη , 14 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Κυριακές στο πανί – Ευρωπαίοι Δημιουργοί , Λαρς φον Τρίερ- Χορεύοντας στο σκοτάδι

Κυριακές στο πανί – Ευρωπαίοι Δημιουργοί , Λαρς φον Τρίερ- Χορεύοντας στο σκοτάδι

ΤΑΙΝΙΑΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Κυριακές στο πανί

Ευρωπαίοι Δημιουργοί

Λαρς φον Τρίερ, Χορεύοντας στο σκοτάδι

(Dancer in the Dark, 2000, 140΄)

Οι Κυριακές στο πανί ξεκινούν, για το 2016, τις προβολές τους. Το αφιέρωμα στους Ευρωπαίους Δημιουργούς συνεχίζεται με την ταινία του Δανού Λαρς φον Τρίερ, Χορεύοντας στο σκοτάδι (Dancer in the Dark, 2000, 140΄). Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρωταγωνιστούν: Μπιόρκ, Κατρίν ΝτενέβΝτέιβιντ ΜορςΠέτερ Στορμάρε.

Βρισκόμαστε στο 1964. Η Σέλμα είναι μια Τσέχα μετανάστης και ανύπαντρη μητέρα που ζει σε μια αγροτική περιοχή των ΗΠΑ. Η διέξοδος από τα προβλήματά της είναι τα μιούζικαλς. Ειδικά τα παλιά κλασικά του Χόλυγουντ με τα μεγάλα μπαλέτα και την εκπληκτική μουσική.

 

Η Σέλμα όμως κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Υποφέρει από μια ασθένεια που σταδιακά της καταστρέφει την όραση. Είναι καταδικασμένη να τυφλωθεί. Παρόλα αυτά δεν το βάζει κάτω και καταφεύγει σε ένα σωρό επικίνδυνες πονηριές για να κρατήσει την δουλειά της στο εργοστάσιο. Το λυπηρό είναι ότι ο γιος της είναι επίσης καταδικασμένος να υποφέρει από την ίδια ασθένεια, εκτός αν η μητέρα του καταφέρει να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσό για να υποβληθεί σε εγχείριση. Όταν όμως ένας απεγνωσμένος γείτονας κατηγορεί την Σέλμα ότι του έκλεψε τις οικονομίες του, τότε τα πράγματα παίρνουν δραματική τροπή.

Ένα παραμύθι με τίτλο Η Χρυσόκαρδη ενέπνευσε τον Δανό σκηνοθέτη για τη δημιουργία των τριών ταινιών του, της τριλογίας δηλαδή που άρχισε με το Δαμάζοντας τα κύματα, συνεχίστηκε με τους Ηλίθιους και ολοκληρώνεται με το Χορεύοντας στο σκοτάδι.

Η Μπιορκ απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες και η ταινία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα (2000).

httpsss://www.dailymotion.com/video/xcwb8v_%CF%87o%CF%81%CE%B5%CF%85on%CF%84%CE%B1%CF%83-%CF%83%CF%84o-%CF%83%CE%BAo%CF%84%CE%B1%CE%B4i-dancer-in-th_shortfilms

 

 

 

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments