Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Κυριακές στο πανί-Ευρωπαίοι Δημιουργοί:Ίνγκμαρ Μπέργκμαν- Σάραμπαντ

Κυριακές στο πανί-Ευρωπαίοι Δημιουργοί:Ίνγκμαρ Μπέργκμαν- Σάραμπαντ

21-2sarabandΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των Κυριακών στο πανί, προβάλλει την ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σάραμπαντ (Saraband, 2003, 107’). Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρωταγωνιστούν: Λιβ Ούλμαν, Ερλαντ Γιόζεφσον, Τζούλια Ντουφβένιους, Γκούνελ Φρεντ.

Tριάντα χρόνια μετά το διαζύγιό τους, ο Γιόχαν και η Μάριαν ξανασυναντιούνται. Η Μάριαν θεωρεί ότι οφείλει στον εαυτό της αυτήν την συνάντηση. Φυσικά στα χρόνια που πέρασαν πολλά έχουν αλλάξει: ο Γιόχαν ζει σε ένα εξοχικό με τον γιο και τον εγγονό του. Η άλλη κόρη, η Μάρτα ζει μόνη και στα πρόθυρα της τρέλας, ενώ η Σάρα είναι παντρεμένη και ζει ευτυχισμένη στην Αυστραλία. Ο Γιόχαν και η Μάριαν βρίσκονται ενώπιον της μνήμης τους: θα κοιτάξουν ξανά τι τους κράτησε κοντά και τι τους χώρισε για πάντα και θα ξαναζήσουν ό,τι μπορεί να απέμεινε από τον έρωτά τους. Η ταινία είναι βασισμένη στην σουίτα No. 5 σε Ντο μείζονα, BWV 1011, του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Ο Ερνστ Ίνγκμαρ Μπέργκμαν γεννήθηκε στην Ουψάλα, στις 14 Ιουλίου του 1918. Ήταν γιος λουθηρανού ιερέα, ενός πολύ αυστηρού ανθρώπου. Μεγάλωσε με τα δύο αδέλφια του σε ένα πολύ πειθαρχημένο περιβάλλον.

Έφυγε απ τους γονείς του στα 19 του. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης ηθοποιία και σκηνοθεσία. Το 1944 έγινε σκηνοθέτης του Δημοτικού Θεάτρου του Χέλσινγκμποργκ.

Την ίδια χρονιά το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο με τον τίτλο «Φρέντσι» έγινε ταινία από τον Αλφ Σόμπεργκ. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1946 με την ταινία «Κρίσις», την πρώτη μιας ζωής γεμάτης από 54 ταινίες, 126 θεατρικές σκηνοθεσίες και 39 ραδιοφωνικά έργα. Αλλά η αναγνώριση ήρθε με τις ταινίες «Καλοκαιρινά Παιχνίδια», το 1951, και «Καλοκαίρι με τη Μόνικα», το 1953.

Η αξία του και η σπουδαιότητά του για την τέχνη του κινηματογράφου αναγνωρίζεται το 1957 με την «Έβδομη Σφραγίδα». Είναι η εποχή που ο ίδιος δηλώνει «τρομοκρατημένος με τον θάνατο».

Κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ για καλύτερη ξένη ταινία το 1961 με την ταινία «Η Πηγή των Παρθένων», βασισμένη σε μια σουηδική μπαλάντα του 13ου αιώνα για μια οικογένεια που εκδικείται τον θάνατο της κόρης της. Την επόμενη χρονιά επαναλαμβάνει τον άθλο με την ταινία «Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη», που ασχολείται με τις επιπτώσεις της σχιζοφρένειας στον ασθενή και στην οικογένειά του.

Διευθύνει το Βασιλικό Δραματικό Θέατρο της Σουηδίας από το 1963 μέχρι το 1966 και ανεβάζει πολλά έργα του Στρίντμπεργκ. Η επιρροή του τελευταίου στον Μπέργκμαν είναι μεγάλη και φαίνεται καθαρά στην ταινία του «Σκηνές από ένα γάμο» (1973).

Στην δεκαετία του ‘70 κάνει πολλές ταινίες στην Γερμανία, όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος έπειτα από την περιπέτεια που έζησε στη Σουηδία το 1976, όταν συνελήφθη επειδή ο δικηγόρος του δεν πλήρωσε τους φόρους του. Μετά την σύλληψή του, ο Μπέργκμαν καταλήγει στο νοσοκομείο για ένα μήνα. Επιστρέφοντας στη Σουηδία μετά εννέα έτη αυτοεξορίας κάνει την πιο δημοφιλή ταινία του, την «Φάνι και Αλέξανδρος», που προαναγγέλλει την αποχώρησή του από τον κινηματογράφο και του χαρίζει το τρίτο του Όσκαρ. Αποσύρεται από τον κινηματογράφο και συνεχίζει να δουλεύει για το θέατρο και την τηλεόραση. Τελευταία του δουλειά στα 84 χρόνια του, είναι η ταινία «Σάραμπαντ».

Ο Μπέργκμαν παντρεύτηκε πέντε φορές: την Έλσε Φίσερ, την Έλεν Λάντστρομ, την Γκαν Γκρατ, την Κάμπι Λαρετέι και την Ίνγκριντ Φον Ρόσεν. Από τους γάμους του αλλά και τις ερωτικές του σχέσεις, κυρίως με τις πρωταγωνίστριες των ταινιών του, όπως η Μπίμπι Άντερσον και η Λιβ Ούλμαν, απέκτησε εννέα παιδιά, που είναι: ο σκηνοθέτης Ντάνιελ Μπέργκμαν, η ηθοποιός Άννα Μπέργκμαν, ο ηθοποιός Ματς Μπέργκμαν, η σκηνοθέτης Εύα Μπέργκμαν, ο κυβερνήτης αεροσκαφών Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ο νεότερος, η Λιν Ούλμαν καρπός του γάμου του με την ηθοποιό Λιβ Ούλμαν.

 

Δείτε Επίσης

Λ.Μενδώνη- Η Έκθεση της UNESCO  επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και των επιστημονικών  και των πολιτικών.Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ανήκει στο δημόσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Τις  αντιλήψεις της για την πολιτική  με την οποία  λειτουργεί το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments