Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Κυριακές στο πανί Ευρωπαίοι Δημιουργοί – Κορνέλ Μουντρουτσό, Λευκός Θεός Ουγγαρία, 2014, 121΄

Κυριακές στο πανί Ευρωπαίοι Δημιουργοί – Κορνέλ Μουντρουτσό, Λευκός Θεός Ουγγαρία, 2014, 121΄

leykos_theos

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με τίτλο: Ευρωπαίοι Δημιουργοί, που διοργανώνουν Οι Κυριακές στο πανί, με την ταινία του Κορνέλ Μουντρουτσό, Λευκός Θεός (Fehér isten, Ουγγαρία, 2014, διάρκεια: 121 λεπτά). Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρωταγωνιστής είναι ο Χάγκεν, ένα αξιαγάπητο ημίαιμο που ανήκει σε ένα νεαρό κορίτσι χωρισμένων γονιών, τη Λίλι, η οποία ζει στη Βουδαπέστη. Όταν η μητέρα της θα πρέπει να φύγει για τρεις μήνες στην Αυστραλία για την δουλειά της, η Λίλι θα μείνει με τον πατέρα της, που δεν βλέπει με καλό μάτι το γεγονός ότι θα πρέπει να φιλοξενήσει στο σπίτι και τον σκύλο. Η εχθρότητα των γειτόνων απέναντι στο ζώο και ένας καινούριος νόμος που φορολογεί τους ιδιοκτήτες μη καθαρόαιμων σκυλιών θα οδηγήσει τον πατέρα της Λίλι να παρατήσει τον Χάγκεν στο δρόμο, προς μεγάλη απογοήτευση της κόρης του.

Η φορολογία των μη καθαρόαιμων σκύλων αναγκάζει, παράλληλα, πολλούς ιδιοκτήτες να τους παρατούν στους δρόμους, κι έτσι τα καταφύγια ζώων σύντομα πλημμυρίζουν από αδέσποτα.

Η 13χρονη Λίλι προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον σκύλο της. Συντετριμμένη, μισεί τον πατέρα της που την ανάγκασε να προδώσει τον τετράποδο φίλο της. Την ίδια στιγμή, ο Χάγκεν προσπαθεί απεγνωσμένα και με κάθε μέσο να επιστρέψει στη Λίλι. Παλεύοντας να επιβιώσει, ο Χάγκεν σύντομα συνειδητοποιεί πως λίγοι είναι πλέον οι καλύτεροι φίλοι ενός σκύλου. Περιπλανώμενο στους δρόμους, το πρώην κατοικίδιο πέφτει σε κακοτοπιές. Θα καταλήξει να πουληθεί σε ένα διοργανωτή παράνομων σκυλομαχιών και, τελικά, όταν το σκάσει από εκεί, θα καταλήξει στην μάντρα με τα αδέσποτα.

Όμως, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι ζουν ελπίζοντας ότι μία ημέρα θ’ αδράξουν την ευκαιρία, ώστε να δραπετεύσουν και να εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Η εκδίκησή τους θα είναι αμείλικτη και ανάλογη με την κακή μεταχείριση που βίωσαν οι ίδιοι. Η θαρραλέα Λίλι ίσως είναι η μόνη στον κόσμο που μπορεί να σταματήσει αυτόν τον απρόσμενο πόλεμο ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο. Σύμμαχος της σε αυτό τον αγώνα είναι μόνο η αγνή της καρδιά και η μουσική.

Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα, στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αποτέλεσε και την ταινία έναρξης του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2015.

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας στο youtube στη διεύθυνση:

httpsss://www.youtube.com/watch?v=morSs_f3lxg

Δείτε Επίσης

Λ.Μενδώνη- Η Έκθεση της UNESCO  επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και των επιστημονικών  και των πολιτικών.Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ανήκει στο δημόσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Τις  αντιλήψεις της για την πολιτική  με την οποία  λειτουργεί το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments