Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Κυριακές στο πανί :Κλίο Μπάρναρντ, Ο εγωιστής γίγαντας

Κυριακές στο πανί :Κλίο Μπάρναρντ, Ο εγωιστής γίγαντας

images

Κυριακές στο πανί

Ευρωπαίοι Δημιουργοί

Οι μακρινοί γείτονές μας

Κλίο Μπάρναρντ, Ο εγωιστής γίγαντας

(Αγγλία, 2013, 91΄)

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με τίτλο: Ευρωπαίοι Δημιουργοί. Οι μακρινοί γείτονές μας, που διοργανώνουν Οι Κυριακές στο πανί, με την ταινία της Κλίο Μπάρνραντ, Ο εγωιστής γίγαντας (The selfish giant, Αγγλία, 2013, διάρκεια: 91΄).

Πρωταγωνιστούν:  Κόνερ Τσάπμαν, Σον Τόμας, Σην Γκίλντερ

  Η Κλίο Μπάρναρντ μας μεταφέρει στην Βρετανία του σήμερα και διηγείται την τρυφερή ιστορία δύο μικρών αγοριών, του δεκατριάχρονου Άρμπορ και του καλύτερου του φίλου, Σουίφτι, σε μια σύγχρονη διασκευή του γνωστού παραμυθιού τουΌσκαρ Γουάιλντ.

Όταν τους αποβάλλουν από το σχολείο και ζώντας σαν ξένοι στην ίδια τους την γειτονιά, τα δύο αγόρια γνωρίζουν το Κίτεν, έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Στην προσπάθεια τους να βγάλουν κάποια χρήματα, αλλά και να βρουν έναν σκοπό στην ζωή τους, ξεκινούν να δουλεύουν για εκείνον συλλέγοντας μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια, χρησιμοποιώντας ένα άλογο και ένα κάρο. Ο Σουίφτι έχει φυσικό ταλέντο με τα άλογα, ενώ ο Arbor προσπαθεί να μιμηθεί τον Κίτεν με σκοπό να τον εντυπωσιάσει και να κερδίσει περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, o Κίτεν φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερη αδυναμία στον Σουίφτι, αφήνοντας τον Άρμπορ στο περιθώριο. Η φιλία των δύο αγοριών δοκιμάζεται, καθώς ο Άρμπορ γίνεται ολοένα και πιο άπληστος. Η ένταση κορυφώνεται οδηγώντας σε ένα τραγικό γεγονός, το οποίο θα τους μεταμορφώσει.

 Η Κλίο Μπάρναρντ αναφέρει σχετικά με τους πρωταγωνιστές και την ταινία της:  «Δεν είναι επαγγελματίες. Ο πρωταγωνιστής, Κόνερ Τσάπμαν, είναι από το μέρος όπου έγιναν τα γυρίσματα, στο Μπράντφορντ. Ο συμπρωταγωνιστής του, Σον Τόμας, μένει σε μια κοντινή περιοχή που λέγεται Χολμ Γουντ, όπου υπάρχουν καταυλισμοί τσιγγάνων αλλά και μια μακρά παράδοση στα άλογα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Σον ξέρει να ιππεύει. Ήθελα να μιλήσω γι’ αυτά τα παιδιά που δεν τα καταλαβαίνει κανείς – ούτε οι γονείς, ούτε το σχολείο, ούτε η κοινωνία. Ήθελα να εκφράσω την οργή που αισθάνομαι όταν βλέπω μικρά παιδιά να αποκλείονται από το κοινωνικό σύνολο και να οδηγούνται στο περιθώριο. Είναι περίεργο να βλέπουμε ανήλικους ρακοσυλλέκτες στην αναπτυγμένη Αγγλία του 21ου αιώνα. Ναι, το καταλαβαίνω. Υπάρχει κάτι το βικτοριανό σε αυτήν την εικόνα. Αλλά την ίδια στιγμή είναι συνδεδεμένη άμεσα με την κρίση και τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Στο μεταβιομηχανικό τοπίο της Βόρειας Αγγλίας ο κόσμος πλέον ψάχνει να βρει μεταλλικά απομεινάρια από τον πολιτισμό και να τα πουλήσει στην Κίνα. Μπορεί να είναι, λοιπόν, μια εικόνα που παραπέμπει στο παρελθόν, αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί και μια αλήθεια του μέλλοντος»

Η ταινία ήταν μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού Βραβείου LUX. Προβλήθηκε στο 66ο  Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών. Τιμήθηκε με το British Independent Film Award 2013.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

httpssss://www.youtube.com/watch?v=lvLxOKou7Nc

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments