Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Κυριακές στο πανί… Χανς Πήτερ Μόλαντ, “Με σειρά εξαφάνισης “

Κυριακές στο πανί… Χανς Πήτερ Μόλαντ, “Με σειρά εξαφάνισης “

kraftidioten-001

Κυριακές στο πανί

Ευρωπαίοι Δημιουργοί

Οι μακρινοί γείτονές μας

Χανς Πήτερ Μόλαντ, Με σειρά εξαφάνισης

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με τίτλο: Ευρωπαίοι Δημιουργοί. Οι μακρινοί γείτονές μας, που διοργανώνουν ΟιΚυριακές στο πανί, με την ταινία του Χανς Πήτερ Μόλαντ, Με σειρά εξαφάνισης (Νορβηγία, Σουηδία, 2014, διάρκεια: 116 λεπτά).

Πρωταγωνιστούν: Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τομπίας Σάντελμαν, Μπριγκίτε Χιόρτ Σόρενσεν, Μπρούνο, Κρίστοφερ Χίβτζου.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η ταινία Με Σειρά Εξαφάνισης είναι μία διαφορετική ιστορία εκδίκησης με απολαυστικά στοιχεία μαύρης κωμωδίας, η οποία εξελίσσεται στα εντυπωσιακά τοπία της χιονισμένης Νορβηγίας.

Ο ήρωας της ταινίας, ο Νηλς Ντίκμαν, μπορεί να κερδίζει ένα βραβείο ως ο πολίτης της χρονιάς για την αφοσίωση με την οποία καθημερινά καθαρίζει το χιόνι με το τεράστιο εκχιονιστικό μηχάνημα του σε έναν επαρχιακό, δρόμο, αλλά πολύ γρήγορα δέχεται ένα πολύ σοβαρό πλήγμα: ο γιος του βρίσκεται νεκρός από υπερβολική δόση ναρκωτικών, αν κι ήδη ξέρουμε ότι δολοφονήθηκε από δύο μπράβους. Όταν ο Ντίκμαν ανακαλύπτει πως ο θάνατος του γιου του δεν ήταν ατύχημα, αποφασίζει να βρει τους υπεύθυνους και να τους σκοτώσει, γιατί όπως λέει είναι καθήκον ενός πατέρα να παίρνει εκδίκηση για τον θάνατο του γιου του.

Ο Χανς Πίτερ Μόλαντ  αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ιστορίες εκδίκησης και η βία στον κινηματογράφο είναι γελοιωδώς κοινά θέματα, οπότε δεν δίνουμε καν σημασία στους ανθρώπους που πεθαίνουν, δεν τους θεωρούμε ανθρώπους που ζουν στη Γη. Οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ιδέα να το κάνω θέμα κάθε φορά που συμβαίνει. Φυσικά, η αρίθμηση των πτωμάτων έχει διττή έννοια. 22 άνθρωποι αποχωρούν κατά τη διάρκεια της ταινίας. Είναι μία γελοία απαρίθμηση και το κοινό δεν μπορεί παρά να γελάσει. Παρόλο που οι περισσότεροι είναι κακοί, δεν παύουν να είναι άνθρωποι. Βέβαια, οι υπόλοιποι συνεχίζουν. Νομίζω ότι το εκτενές και άγριο τοπίο, αυτή η χιονισμένη έρημος, όπου ο Νηλς μεθοδικά οργώνει λωρίδες  πολιτισμού, συμβολίζει αυτό που θα έπρεπε να κάνει ένας άνθρωπος. Θα έπρεπε να προσπαθούμε να ανοίγουμε ένα μονοπάτι καλοσύνης πίσω μας σε αντίθεση με την απόγνωση. Προφανώς, αποσύρεται από το χρέος και την αποστολή του στην ζωή».

Ο Χανς Πέτερ Μόλαντ γεννήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας και μεγάλωσε στο οικογενειακό αγρόκτημα. Σε ηλικία δεκαέξι χρόνων πήγε στο Γκρος Πόιντ του Μίσιγκαν συμμετέχοντας σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψε σε μεγαλύτερη ηλικία για να σπουδάσει, αποκτώντας πτυχίο κινηματογράφου από το Κολλέγιο Έμερσον της Βοστώνης. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, The Last Lieutenant, απέσπασε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Το 2010, στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε η ταινία του Ένας Κάπως Ευγενικός Άνθρωπος (A Somewhat Gentle Man), η οποία απέσπασε το Βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του Φεστιβάλ.

Ο ηθοποιός Στέλαν Σκάρσγκαρντ γεννήθηκε το 1951, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αμερικανική ταινία το 1988, στην ταινία Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, (The Unbearable Lightness of Being), ενώ μία από τις πλέον εντυπωσιακές ερμηνείες του που έχουν αποτυπωθεί στην μεγάλη οθόνη, είναι αυτή που μας χάρισε στο κλασσικό αριστούργημα του Λαρς Φον Τρίερ, Δαμάζοντας τα Κύματα (Breaking the Waves). Από τότε οι δύο καλλιτέχνες συνεργάζονται πολλές φορές.

Η ταινία Με Σειρά Εξαφάνισης (In Order Of Disappearance/Kraftidioten) πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της το Φλεβάρη του 2014, στο πλαίσιο του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου συμμετέχοντας στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments