Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Κόσοβο: Ανακατατάξεις στην κυβέρνηση

Κόσοβο: Ανακατατάξεις στην κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα ανακοίνωσε χθες ότι ο Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς δεν είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης του Κοσόβου.

"Από σήμερα, ο κ. Γιαμπλάνοβιτς δεν είναι μέλος της κυβέρνησης του Κοσόβου"…

 

δήλωσε ο κ. Μουστάφα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να διευκρινίσει, αν ο Σέρβος υπουργός της κυβέρνησης του Κοσόβου, με αρμοδιότητα την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, παραιτήθηκε ή αντικαταστάθηκε.

Αφορμή για την απόφαση του πρωθυπουργού του Κοσόβου, πιθανότατα, ήταν η δήλωση του Σέρβου υπουργού στο χωριό Ζότσιστε, την Παραμονή των Χριστουγέννων, όταν αποκάλεσε "βάρβαρους" διαδηλωτές που εμπόδιζαν Σέρβους εκτοπισμένους από το Κόσοβο να επισκεφθούν εκκλησία στην Τζακόβιτα.

Η δήλωση του Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στο Κόσοβο και ήταν αφορμή για διαδηλώσεις, με αίτημα την απομάκρυνσή του. Μάλιστα, στις δύο τελευταίες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στην Πρίστινα, ξέσπασαν βίαια επεισόδια.

Ο Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς εξέφρασε βαθιά απογοήτευση για τη μονομερή, όπως είπε, απόφαση του πρωθυπουργού του Κοσόβου.

Ο κ. Γιαμπλάνοβιτς σημείωσε ότι η στάση που θα τηρήσει το κόμμα του οποίου είναι επικεφαλής, η "Σερβική Λίστα", έναντι του κυβερνηικού συνασπισμού θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες και μετά από διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Την απόφαση του Ίσα Μουστάφα χαρακτήρισε μονομερή και λάθος, ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς, τονίζοντας ότι το Βελιγράδι δεν θα αποδεχθεί ταπείνωση των Σέρβων εκπροσώπων στους θεσμούς του Κοσόβου.

Τα επόμενα βήματα, όπως τόνισε, θα αποφασιστούν μετά από σύσκεψη των Σέρβων υπουργών στην κυβέρνηση του Κοσόβου με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι, αύριο, Πέμπτη.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κοσόβου διαθέτει αρκετές έδρες στη Βουλή και θα επιβιώσει ακόμη κι αν αποσύρουν τη στήριξή τους οι Σέρβοι, αλλά το Σύνταγμα ορίζει ότι τουλάχιστον ένας υπουργός πρέπει να είναι από τη σερβική μειονότητα.

Ο κ. Γιαμπλάνοβιτς, ο οποίος ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τις δηλώσεις του, εκτίμησε ότι οι διαμαρτυρίες που διοργάνωσε το αντιπολιτευόμενο κίνημα "Αυτοδιάθεση" δεν στρέφονταν τόσο εναντίον του, όσο εναντίον των Σέρβων και της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση.

Το κίνημα "Αυτοδιάθεση" ανακοίνωσε ότι, μετά την απόφαση για τον Γιαμπλάνοβιτς, αναβάλλει την προγραμματισμένη για σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρίστινα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments