Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Κώστας Τασούλας(ΝΔ): Ανύπαρκτο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους πληγέντες του σεισμού της 15.10.2016

Κώστας Τασούλας(ΝΔ): Ανύπαρκτο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους πληγέντες του σεισμού της 15.10.2016

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας, με αφορμή απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό Υποδομών για την επισκευή των κτηρίων που επλήγησαν από το σεισμό στα Ιωάννινα της 15.10.2016, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Με ερώτηση που συνυποβάλαμε με τους συναδέλφους βουλευτές κ.κ. Μ. Ασημακοπούλου και Β. Γιόγιακα προς τον Υπουργό Υποδομών κ. Χ. Σπίρτζη ελέγχαμε την Κυβέρνηση για το γεγονός ότι, δύο χρόνια μετά το σεισμό της 15.10.2016 που κυρίως έπληξε τα Ιωάννινα (επίκεντρο 15 χλμ ΒΔ της πόλεως των Ιωαννίνων), δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες αυτοψίες σε πληγέντα ακίνητα και πολύ περισσότερο δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη στεγαστική συνδρομή.
Η απάντηση που λάβαμε στις 27.11.2018 αποτελεί μνημείο κρατικής παραλυσίας και κυβερνητικής ανευθυνότητας:
1) Δύο χρόνια μετά το σεισμό, από το διατεθέν κονδύλιο των 1.775.480 ευρώ για επισκευές σεισμοπλήκτων κτηρίων και οδοιπορικά μηχανικών έχουν διατεθεί μόλις 5.054,71 ευρώ!
2) Ενώ ο σεισμός έγινε στις 15.10.2016, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) οριοθετήσεως των πληγεισών περιοχών εκδόθηκε 6 και πλέον μήνες αργότερα στις 26.04.2017! Με την ΚΥΑ αυτή, το έργο της αποκαταστάσεως των ζημιών σε κτήρια ανέλαβε ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων νομού Κοζάνης (ΤΑΣ ν.Κοζάνης).

3) Μετά πάλι από 6 και πλέον μήνες, στις 30.10.2017 ο ΤΑΣ Κοζάνης ενημερώνει τη Γενική Γραμματεία Υποδομών του αντιστοίχου Υπουργείου “στέλνοντας την κατάσταση με τα ονόματα των πληγέντων, τα κτίσματα των οποίων υπέστησαν βλάβες και έπρεπε να ελεγχθούν”.

4) Ένα χρόνο μετά, στις 10.10.2018, ο ΤΑΣ Κοζάνης υπενθυμίζει στη Γενική Γραμματεία Υποδομών ότι πρέπει να οριστούν οι επιτροπές για να πραγματοποιηθούν οι αυτοψίες για το χαρακτηρισμό των κτηρίων!
5) Σε επισυναπτόμενο στην υπουργική απάντηση του κ. Σπίρτζη έγγραφο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (ΔΑΕΦΚ-ΒΕ) γίνεται η “ελπιδοφόρος” επισήμανση: “Εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει παρέλθει πολύς χρόνος άπρακτος, θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν από την Υπηρεσία μας, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε μετά τον ορισμό διοίκησης, οι σχετικοί έλεγχοι”.
Συμπέρασμα από όλο αυτό το οδοιπορικό: Δύο χρόνια μετά το σεισμό των 5,2 ρίχτερ στα Ιωάννινα, που ευτυχώς δεν είχε σοβαρές ζημιές, το αρμόδιο Υπουργείο έχει απορροφήσει 5.054,71 ευρώ από τα προβλεπόμενα 1.775.480 ευρώ για τη δωρεάν στεγαστική συνδρομή στους πληγέντες. Διοικητικές αλλαγές, καθυστερήσεις σε τοποθετήσεις προϊσταμένων, εκδόσεις νέων εγκυκλίων που καταργούν παλιές και πολλά άλλα για τα οποία ευθύνεται η πολιτική ηγεσία έχουν οδηγήσει σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν διόρθωσε τη βαριά γραφειοκρατία που παρέλαβε, αλλά τη μετέτρεψε σε παραλυσία. Το παράδειγμα της μη αποκατάστασης των πληγέντων του προ διετίας σεισμού στα Γιάννενα είναι θλιβερά χαρακτηριστικό.”

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments