Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Λευκός Οίκος: Οι Ρεπουμπλικανοί υπονομεύουν διαπραγματεύσεις με Ιράν

Λευκός Οίκος: Οι Ρεπουμπλικανοί υπονομεύουν διαπραγματεύσεις με Ιράν

Ανοικτή επιστολή προς την Τεχεράνη με τις διαπραγματεύσεις να είναι στο τελικό στάδιο

Congress

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε σήμερα τη στάση κάποιων Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών οι οποίοι προσπάθησαν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα δημοσιεύοντας σήμερα μια ανοικτή επιστολή προς την Τεχεράνη, την ώρα που οι συζητήσεις εισέρχονται στην τελική ευθεία.

Αυτή η ανοικτή επιστολή είναι «η συνέχιση μιας μικροπολιτικής προσπάθειας να αποδυναμωθεί η ικανότητα του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) να ασκήσει εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από 47 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές σε σύνολο 54, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της νύκτας και επισημαίνει ότι οι διεθνείς συμφωνίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθούν από μία σημαντική πλειοψηφία στο αμερικανικό Κογκρέσο, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της διάρκειας της θητείας των γερουσιαστών.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι (…) δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο στόχος τους είναι να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Έρνεστ.

«Αυτό εγείρει πραγματικά ερωτήματα για τον στόχο αυτών που υπέγραψαν την επιστολή», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι «κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να αποκτήσουν άμεση επικοινωνία με τους υποστηρικτές της υιοθέτησης σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράν».

Υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται δεν διεξάγονται «μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν», αλλά μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), ο Έρνεστ ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους, που διαθέτουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο από τον Ιανουάριο, να υποβάλουν πραγματικές προτάσεις αντί να προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη θέση του Ομπάμα.

Στο μεταξύ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε: «Πρόκειται για προπαγάνδα και δεν έχει πραγματική αξία (…). Η αλλαγή της κυβέρνησης δε σημαίνει ακύρωση των διεθνών νομικών υποχρεώσεων μιας χώρας», όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

Ένας Δυτικός διπλωμάτης από την πλευρά του σχολίασε ότι η επιστολή αυτή των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών είναι «χωρίς προηγούμενο». «Είναι 100% ένα αμερικανικό θέμα, όμως προφανώς μπορεί να αναχθεί σε πραγματικό ζήτημα», πρόσθεσε.

Η επιστολή προκάλεσε την οργή και των Δημοκρατικών γερουσιαστών.

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments