Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Μέρκελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Μέρκελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία

«Πραγματικά ελπίζω ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Μαρτίου, θα ξεκαθαριστεί ότι οι κυρώσεις (εναντίον της Ρωσίας) θα συνεχίσουν να επιβάλλονται και θα κλιμακωθούν» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος

Germany EU Ukraine Diplomacy

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κάτι, ωστόσο, που δεν πρόκειται να αποφασιστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή 18η και 19η Μαρτίου, όμως ενδέχεται να το κάνει,  ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τον προσεχή Ιούνιο, όπως διεμήνυσε.

«Δεν θα λάβουμε μια νομικά δεσμευτική απόφαση το Μάρτιο», ενδέχεται μόνο να καταλήξουμε σε μια «πολιτική» απόφαση, δήλωσε στον Τύπο η Μέρκελ, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, «το έχουμε πει επανειλημμένα ότι στην περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων» των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «νέων (οικονομικών) κυρώσεων» εναντίον της Μόσχας, την ώρα που οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί θα παραμείνουν σε ισχύ έως τον Ιούλιο.

Η ίδια ωστόσο η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι αυτό δεν είναι «το βασικότερο ζήτημα» που απασχολεί τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς πάνω απ’ όλα εκφράζονται ανησυχίες για το πώς θα βρεθούν τα μέσα που θα «διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή» των ειρηνευτικών συμφωνιών που επιτεύχθηκαν τη 12η Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Πέτρο Ποροσένκο υπογράμμισαν σχετικά με αυτές τις συμφωνίες ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» καταδικάζοντας και οι δύο τη μη τήρηση των όρων που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ, ιδίως την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι θέλει οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν σαφές κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ότι θα επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, εάν η Μόσχα δεν εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

«Αν οι δεσμεύσεις δεν εκπληρωθούν, πραγματικά ελπίζω ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Μαρτίου, θα ξεκαθαριστεί ότι οι κυρώσεις (εναντίον της Ρωσίας) θα συνεχίσουν να επιβάλλονται και θα κλιμακωθούν», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments