Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μέτωπο κατά της πρότασης Βαρουφάκη για το χρέος! Reuters: Θεωρούν την πρόταση νέο κόλπο

Μέτωπο κατά της πρότασης Βαρουφάκη για το χρέος! Reuters: Θεωρούν την πρόταση νέο κόλπο

4a7Η τοποθέτηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στους Financial Times για τερματισμό του αιτήματος για κούρεμα του χρέους με την έκδοση δύο ειδών ομολόγων, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και σκεπτικισμό στους κόλπους της Ευρώπης, με τους αξιωματούχους να προσπαθούν να εντοπίσουν τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την πρόταση.

Σύμφωνα με το Reuters, τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να απορρίπτουν την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για νέα ομόλογα με αναπτυξιακή ρήτρα και τα αέναα ομόλογα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, στελέχη της ΕΚΤ απορρίπτουν την πρόταση του Βαρουφάκη και συνεχίζουν να επιμένουν για ολική αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει η ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, το Reuters σημειώνει πως υπάρχει ένα θολό τοπίο σχετικά με το εάν η Αθήνα τελικά εγκαταλείπει το κούρεμα του χρέους, καθώς από την Ιταλία ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως η Αθήνα παραμένει σταθερή στην απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο όχι μόνο στην ΕΚΤ, αλλά και αξιωματούχοι της ευρωζώνης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με «κρύα καρδιά» την πρόταση του έλληνα υπουργού Οικονομικών. Επικαλείται μάλιστα και δήλωση αξιωματούχου της ευρωζώνης ο οποίος φέρεται να αναφέρει πως η ευρωζώνη χρειάζεται περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτή την πρόταση, ενώ δεν κρύβει και την ανησυχία του πως αυτό είναι ένα νέο κόλπο για να προχωρήσει η Ελλάδα σε κούρεμα χρέους.

Άλλος αξιωματούχος που μιλά στο Reuters, αναφέρει πως ο κ. Βαρουφάκης είναι έξυπνος, αλλά υποτιμά τα προβλήματα, τα καταστατικά περιθώρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Το Reuters επικαλείται και τη δήλωση και τρίτου αξιωματούχου που αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν βλέπει μεγάλη όρεξη για μία τέτοια πρόταση, ενώ σημείωσε πως λείπουν σοβαρές λεπτομέρειες για να εκτιμηθεί σωστά μία τέτοια πρόταση.

Πολλοί είναι και εκείνοι οι αξιωματούχοι και αναλυτές που θεωρούν απίθανο να δεχθεί αυτή την πρόταση η ΕΚΤ και μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά πως όλα αυτά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά εάν αυτή η πρόταση είναι η καλύτερη που μπορεί να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

 

 

 

newsit

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments