Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μείζονα θέματα του Δήμου Ιωαννιτών και της Αυτοδιοίκηση έθεσε ο Δήμαρχος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Μείζονα θέματα του Δήμου Ιωαννιτών και της Αυτοδιοίκηση έθεσε ο Δήμαρχος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ac-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-2Την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», Φώφη Γεννηματά, υποδέχθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας και οι συνεργάτες του. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε η Δημοτική Αρχή είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κ. Γεννηματά και να θέση στη συζήτηση μείζονα θέματα του τόπου και του Δήμου Ιωαννιτών και θέματα συνολικότερα της Αυτοδιοίκησης κι όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος, «είμαστε σε μία περίοδο που πρέπει να συνομιλούμε, να ανταλλάσουμε απόψεις, να θωρακίζουμε τη Δημοκρατία» .

Στη συνάντηση, αναφορικά με τα συνολικότερα θέματα της Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έθεσε το επίκαιρο ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όπως είπε, «για να μην ξεχνάμε το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που πήρε πρωτοβουλίες, σε κάποιες άλλες περιόδους, και προχώρησε μεταρρυθμίσεις και νομοθετήματα που ήταν υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Ο ‘Καποδίστριας’ και ο ‘Καλλικράτης’ δημιούργησαν δομές που οφείλουμε να τις υπερασπιστούμε και σήμερα σε δύσκολες εποχές».

Ο κ. Μπέγκας τόνισε πως η ζωή είναι δυναμική και στην εφαρμογή ενός νομοθετήματος είναι αναμενόμενο να διαπιστωθεί πως χρειάζονται βελτιώσεις. Ωστόσο επανέλαβε τη θέση που έχει ήδη διατυπώσει εν’ όψη του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, πως θα πρέπει ο διάλογος της Αυτοδιοίκησης με την πολιτεία να γίνει επί του συνόλου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να μην περιοριστεί στις βελτιώσεις του ‘Καλλικράτη’ και το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τόνισε για άλλη μία φορά ότι οφείλει η κυβέρνηση να καταθέσει ξεκάθαρα τις προτάσεις της για τη διοικητική μεταρρύθμιση, για το ρόλο της αυτοδιοίκησης και του κράτους.

Από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους η κ. Γεννηματά ενημερώθηκε για μείζονα ζητήματα του τόπου και του Δήμου Ιωαννιτών, όπως είναι για παράδειγμα το Αεροδρόμιο, το Ρυθμιστικό και το Π.Δ. Λίμνης, τα αντιπλημμυρικά έργα και μια σειρά άλλα σημαντικά ζητήματα. «Ενημερώσαμε παράλληλα την κ. Γεννηματά για τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος Ιωαννιτών να βοηθήσει στην ανάταση της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει» είπε ο Δήμαρχος, ευχαριστώντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το ότι «δείχνει ότι διαθέτει  ευήκοα ώτα στηρίζοντας τις θέσεις του δήμου και της αυτοδιοίκησης».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης»  ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για τη φιλοξενία στο Δημαρχείο Ιωαννίνων και τάχθηκε στο πλευρό του Δήμου για την προώθηση των θεμάτων που της τέθηκαν.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε στις δηλώσεις της πως «όλες οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ» και ειδικότερα για τον «Καλλικράτη» σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια η μεταρρύθμιση του ‘Καλλικράτη’ , παρ’ όλες τις δυσκολίες που συνάντησε,  ήταν αυτή που έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες να αντέξουνε στα χρόνια της κρίσης, να απορροφήσουν πόρους και να προσφέρουν έργο στους πολίτες. Ειδικά το κοινωνικό έργο των Δήμων είναι αυτό που στήριξε και στηρίζει την ελληνική οικογένεια που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

«Πιστεύουμε στην αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση και είναι η ώρα να γίνουν μεγαλύτερα βήματα στον τομέα αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε επιτέλους σε ένα ευέλικτο επιτελικό κράτος που θα θέτει τους κανόνες και θα έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να παρακολουθεί την υλοποίηση τους και όλες οι άλλες αρμοδιότητες θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αυτοδιοίκηση που απέδειξε στα χρόνια της κρίσης ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και να σηκώσει βάρη», είπε η κ. Γεννηματά και  τόνισε την αναγκαιότητα παράλληλα με τις αρμοδιότητες να ενισχυθεί η αυτοδιοίκηση με τους ανάλογους  πόρους. Όπως υπογράμμισε «πρέπει να προχωρήσουμε στην ανακατανομή και αποκέντρωση των φόρων, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments