Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μεγάλη η προσφορά των Ευεργετών στην κοινωνική μέριμνα

Μεγάλη η προσφορά των Ευεργετών στην κοινωνική μέριμνα

Τιμήθηκαν από το Δήμο Ιωαννιτών η Ελ. Σ. Ζωγράφου, η Μ. Κοτρότσιου και η Αγ. Χαραλάμπους

Μεγάλη η προσφορά των Ευεργετών στην κοινωνική μέριμνα

Την πέμπτη κατά σειρά εκδήλωση στη μνήμη των Ευεργετών της πόλης των Ιωαννίνων οργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Απριλίου στον πολυχώρο «Δ. Χατζής» ο Δήμος Ιωαννιτών, τιμώντας το έργο και την προσφορά τους στην κοινωνική μέριμνα την Ελένη Σόλωνος Ζωγράφου, τη Μερόπη Κοτρότσιου Παπαθεοδώρου και την Αγλαΐα Χαραλάμπους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων, Αναστάσιος Παπασταύρος, ο οποίος  αναφέρθηκε  αναλυτικά στην οικογένεια των Ζωγράφων και συγκεκριμένα στον Χρηστάκη Β. Ζωγράφο από το Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου, εμβληματική μορφή της εποχής του.
Ο μεγάλος ηπειρώτης ευεργέτης του οποίου το όνομα συνδέθηκε με την κίνηση για την προαγωγή και διάδοση των ελληνικών, έστησε και προικοδότησε με πόρους  το Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνασταντινούπολη, ενίσχυσε οικονομικά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ίδρυσε τα Ζωγράφεια Διδασκαλεία στο Κεστοράτι, κάλυψε τη δαπάνη ανέγερσης του κτιρίου της Ιερατικής Σχολής Νήσου Ιωαννίνων.
Ο κ. Παπασταύρος αναφέρθηκε στα περιουσιακά στοιχεία των Ζωγράφων και στα εμβληματικά κτίρια που ανεγέρθηκαν σε Αθήνα, Κων/πολη, Κεστοράτι  και αλλού.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ευεργέτιδα της πόλη μας  Ελένης Ζωγράφου, κόρη του Λύσανδρου Καυταντζόγλου και σύζυγο  του Σόλωνα Ζωγράφου, έκανε αναφορά στη διαθήκη και τα περιουσιακά στοιχεία και ολοκλήρωσε την ομιλία του  με την  κατασκευή του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας  (αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης) στο οικόπεδο που δώρισε η Μερόπη Κοτρότσιου – Παπαθεοδώρου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η αντιπρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, Ντίνα Μπακόλα η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Σε ότι αφορά τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας τον οποίο εκπροσωπώ, οφείλει την ύπαρξή του στην ευεργεσία της Ελένης Ζωγράφου και της Μερόπης Παπαθεοδώρου Κοτρότσιου. Δε λησμονούμε και δε θα λησμονήσουμε ποτέ τη μεγάλη προσφορά αυτών των γυναικών.
Αποτελεί για εμάς χρέος τιμής και συνείδησης να τις τιμούμε για πάντα, γιατί με το μεγάλο τους έργο στήριξαν τη λειτουργία ενός σπιτιού για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που στη δύση της ζωής τους  χρειάζονται τη φροντίδα μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του Μητροπολίτη και εφημέριος  της ενορίας Σταυρακίου, πατέρας Θεόκλητος, ο οποίος συνεχάρη το Τμήμα Κληροδομάτων και την εντεταλμένη για την πρωτοβουλία αυτή  των εκδηλώσεων ενώ αναφέρθηκε στους  Ευεργέτες  του Σταυρακίου,  Μερόπη, Δημήτριο και Περσεφόνη Κοτρότσιου.
Φανερά συγκινημένη η Λαμπρινή Κοτρότσιου, αδερφή της  διαθέτιδας Μερόπης Κοτρότσιου, σημείωσε: «Βρίσκομαι ανάμεσά σας σε αυτή την ξεχωριστή τελετή, όπου η πόλη μας θυμάται με ευγνωμοσύνη και τιμά ένα εκλεκτό τέκνο της, τη Μερόπη Παπαθεοδώρου- Κοτρότσιου καθώς κι άλλους σπουδαίους ευεργέτες της… Εύχομαι το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν κι άλλοι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε».
Στη συνέχεια ο Β. Μητρόπουλος τέως πρόεδρος της κοινότητας Σταυρακίου, αναφέρθηκε στην ευεργεσία της στο Σταυράκι και θύμισε ότι τιμήθηκε εν ζωή από τον τότε Δήμαρχο Ιωαννίνων, Αναστάσιο Παπασταύρο.
Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα κληροδοτήματα, Γεωργία Γιώτη πήρε το λόγο ευχαριστώντας τον πρώην Δήμαρχο για την τιμή και την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά της.
Ακολούθως, παρουσίασε τα περιουσιακά στοιχεία του Κληροδοτήματος Ελένης Ζωγράφου και το ιστορικό του, έδωσε στοιχεία για την κατάστασή του καθώς και για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Δημοτικής  Αρχής.
Αναφέρθηκε δε και στη συμβολή τέτοιων ενεργειών και τη διάθεση ποσών για την κοινωνική πρόνοια.
«Οι δύο τιμώμενες μορφές συνδέονται με τον Οίκο Ευγηρίας. Η Μερόπη Κοτρότσιου διέθεσε το οικόπεδο και τα έσοδα από το Κληροδότημα Ζωγράφου και είναι αυτά που έδωσαν τη δυνατότητα ανέγερσης ενός σύγχρονου Οίκου Ευγηρίας. Η τρίτη ευεργέτιδα, Αγλαΐα Χαραλάμπους, υιοθετημένη, χωρίς καθόλου συγγενείς διέθεσε την περιουσία της για την προικοδότηση άπορων ορφανών κορασίδων», τόνισε η κ. Γιώτη.
Παράλληλα, ανέλυσε το σκεπτικό της Δημοτικής αρχής για την πρόσφατη υποβολή αίτησης στο εφετείο με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας για αλλαγή του σκοπού της διαθήκης.

«Οι ανάγκες μιας κοινωνίας διαμορφώνονται ανάλογα με τις εποχές. Εφόσον υπάρχει αδιάθετο ποσό και δεν υπάρχει ζήτηση για το αντίστοιχο βοήθημα χρέος μας ήταν να εξετάσουμε άλλες κοινωνικές ομάδες και  σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες  προκειμένου να καλύψουμε ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
Στην συζήτηση που έγινε στο  Τριμελές Εφετείο πρόσφατα οι προτάσεις μας για τη χορήγηση επιδόματος αφορούσαν άγαμη, διαζευγμένη ή χήρα μητέρα ως επίδομα ανατροφής τέκνων. Μετά από προσηλωμένη εξέταση και ενδελεχή έλεγχο η Διαχειριστική Επιτροπή Κληροδοτημάτων και η Οικονομική Επιτροπή προέβη στα δέοντα. Ευελπιστούμε στην θετική κρίση της αίτησης», κατέληξε.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments