Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Με επιδότηση του Δήμου Ιωαννιτών, φθηνότερο εισιτήριο για τους κατοίκους των Δημοτικών Διαμερισμάτων-Τα δρομολόγια που επιδοτούνται- H ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Με επιδότηση του Δήμου Ιωαννιτών, φθηνότερο εισιτήριο για τους κατοίκους των Δημοτικών Διαμερισμάτων-Τα δρομολόγια που επιδοτούνται- H ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

IMG_20170208_210439Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με επιδότηση του Δήμου Ιωαννιτών, φθηνότερο εισιτήριο θα πληρώνουν σε λίγες μέρες οι πολίτες που μετακινούνται με το Αστικό ΚΤΕΛ από και προς τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Το Δημοτικό Συμβούλιο  ενέκρινε – κατά πλειοψηφία- τη σύναψη σύμβασης Δήμου Ιωαννιτών και Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας «η μείωση του εισιτηρίου εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Προσπαθούμε μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».

Πέραν της μείωσης του εισιτηρίου, η συμφωνία Δήμου και Αστικού ΚΤΕΛ αποδίδει κι άλλα οφέλη για τους πολίτες, καθώς προβλέπει προσθήκη νέων δρομολογίων σε συγκεκριμένες περιοχές και μεταφορά των μαθητών της Γορίτσας και του νέου Γυμνασίου Ανατολής.

Όπως τόνισε ο εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, «πρόκειται για μια δυναμική συμφωνία των δύο φορέων που στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας θα βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση για να αποφέρει τα περισσότερα οφέλη στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Στόχος μας είναι αφενός η ελάφρυνση των νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση κι αφετέρου η αύξηση των πολιτών που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη χρήση των αυτοκινήτων, με προφανή τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Στέφανος Μουστακλής,  που παρέστη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξε πως ήδη είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από τους πολίτες. «Είμαστε δύο φορείς που έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και μαζί μπορούμε να κάνουμε καλύτερες τις συγκοινωνίες για τον πολίτη. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να την αγκαλιάσουν», είπε ο κ. Μουστακλής.

Η συμφωνία που πήρε το «πράσινο φως» του Δημοτικού Συμβουλίου για να υπογραφεί από τις δύο πλευρές, θα τεθεί σε ισχύ μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων. Βασίστηκε δε σε μελέτη που εκπόνησαν από κοινού Δήμος Ιωαννιτών και Αστικό ΚΤΕΛ.

Η σύμβαση έχει δωδεκάμηνη διάρκεια και το κόστος για το Δήμο Ιωαννιτών είναι 115.000,00 ευρώ. Το κόστος θα παραμείνει το ίδιο ανεξάρτητα αν σε αυτό το διάστημα αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών.

Τα δρομολόγια που επιδοτούνται

Να διευκρινιστεί πως η αρχική τιμή των εισιτηρίων καθορίζεται με Υπουργικές Αποφάσεις που βασίζονται στον καθορισμό Ζωνών όπου υπάγονται οι διάφορες διαδρομές. Η μείωση στην τιμή των εισιτηρίων με βάση τη συμφωνία των δύο φορέων θα είναι σημαντική και η έκπτωση στις  περισσότερες περιπτώσεις φτάνει σε ποσοστό  το 30%.

Συγκεκριμένα τα δρομολόγια που επιδοτούνται πλέον και οι μειώσεις που επέρχονται είναι τα εξής:

  • Για τα δημοτικά διαμερίσματα Μάρμαρα, Κάτω Μάρμαρα, Σταυράκι, Κουτσελιό, Μπάφρα, Καισάρεια, Πεδινή, Νεοχωρόπουλο, Κρύα και Αμφιθέα το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 1,70 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,20 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 0,80 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,60 ευρώ το επιδοτούμενο (έκπτωση 30%). Σε αυτή τη διαδρομή υπολογίζεται πως μετακινούνται ετησίως 194.640 επιβάτες.

 

  • Για τα δημοτικά διαμερίσματα Λογγάδες, Βασιλική, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Πλατανιά, Χαροκόπι, Μουζακαίοι, Μπιζάνι, Επισκοπικό, Αμπελιά, Κοσμηρά, Ασβεστοχώρι. Κόντσικα, Αγία Μαρίνα, Κρανούλα, Λυκόστομο, Περίβλεπτος, το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 2,20 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,70 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 1,10 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,80 ευρώ το επιδοτούμενο (μείωση 23%). Σε αυτή τη διαδρομή υπολογίζεται πως μετακινούνται ετησίως 85.008 επιβάτες.

 

  • Για το δημοτικό διαμέρισμα του Κατσικά, λόγω και του πολύ μεγάλου όγκου επιβατών της συγκεκριμένης διαδρομής, το επιδοτούμενο εισιτήριο θα ισχύει μόνο για της ώρες αυξημένης κίνησης των επιβατών, ήτοι από τις 06:00 ως τις 09:00 το πρωί και από τις 13:30 έως τις 15:30 το μεσημέρι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, θεωρώντας ότι η μεταφορά διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών στο εν λόγω δημοτικό διαμέρισμα (π.χ. πολεοδομία), θα καταστήσει αναγκαία την αύξηση των μετακινήσεων από και προς τη συγκεκριμένη περιοχή τις συγκεκριμένες ώρες. Το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 1,70 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,20 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 0,80 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,60 ευρώ το επιδοτούμενο (έκπτωση 30%). Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μετακινήσεις της περίπτωσης αυτής, ανέρχονται σε 161.636 ετησίως.

Επιπρόσθετα οφέλη της συμφωνίας Δήμου-Αστικού ΚΤΕΛ

Πέραν της επιδότησης του εισιτηρίου για τις συγκεκριμένες περιοχές, και κατόπιν διαβούλευσης της Δημοτικής Αρχής με τις Τοπικές κοινότητες, η σύμβαση που θα υπογραφεί να περιλαμβάνει και τα ακόλουθα επιπρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο :

 

  1. Επέκταση των υπαρχόντων δρομολογίων των Μαρμάρων προς της περιοχή της Ολυμπιάδας, ώστε να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της περιοχής για τη μετακίνηση των κατοίκων προς τα Ιωάννινα. Οι ώρες των δρομολογίων θα είναι στις 10 το πρωί και στις 17:00 το απόγευμα σύμφωνα και με τις επιθυμίες των κατοίκων της Ολυμπιάδας.

 

  1. Δημιουργία των απαραίτητων δρομολογίων προς την περιοχή των Μελάνδρων μετά και την προβλεπόμενη διάνοιξη της οδού Δαβάκη. Εντός του μήνα ολοκληρώνεται η διαδικασία των απαλλοτριώσεων ώστε να καταστεί εφικτή η διάνοιξη του δρόμου. Οι ώρες και ημέρες των δρομολογίων θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με το Δήμο.

 

  1. Δημιουργία 2 τουλάχιστον νέων ημερήσιων δρομολογίων προς και από το Νεοχωρόπουλο, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Οι ώρες και ημέρες των δρομολογίων θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με το Δήμο.

 

  1. Θα προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία νέων δρομολογίων όπου καταστεί αναγκαίο, και αφού παρατηρηθούν και καταγραφούν σε συστηματική βάση οι μεταβολές στις μετακινήσεις των πολιτών μετά το μειωμένο εισιτήριο. H ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

     

    Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Αστικό ΚΤΕΛ Νομού Ιωαννίνων Α.Ε.,  με γνώμονα την εξυπηρέτηση  των  πολιτών των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη και την επιθυμία του Δήμου Ιωαννιτών για την άσκηση πολιτικής μειωμένου κομίστρου για τις μετακινήσεις των πολιτών, προχώρησαν σε μελέτη για την αποτύπωση των συγκοινωνιακών συνηθειών των ενδιαφερόμενων πολιτών, καθώς και των αντίστοιχων οικονομικών δεδομένων  ώστε να καθοριστούν οι όροι της συνεργασίας.

    Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, προτείνονται οι εξής παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στην ελάφρυνση των νοικοκυριών κυρίως των περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και στην αύξηση των πολιτών που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς :

     

    • Για τα δημοτικά διαμερίσματα, που βρίσκονται εντός της Β’ ζώνης, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τη τελευταία απόφαση καθορισμού ζωνών Α.Π. 13560/31-12-2004 Νομαρ/κή Αυτ/ση Ιωαννίνων, ήτοι Μάρμαρα, Κάτω Μάρμαρα, Σταυράκι, Κουτσελιό, Μπάφρα, Καισάρεια, Πεδινή, Νεοχωρόπουλο, Κρύα και Αμφιθέα.

     

    Το κόμιστρο μεταφοράς ανά επιβάτη και ανά διαδρομή, όπως καθορίζεται από το Αστικό ΚΤΕΛ, βάσει των Υπουργικών αποφάσεων και των προς τούτοις εκδιδομένων αποφάσεων της Ν.Α. Ιωαννίνων, την 1η Ιανουαρίου 2017 είναι, από την πόλη των Ιωαννίνων προς τα ανωτέρω δημοτικά διαμερίσματα και αντίστροφα, 1,70 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 0,80 ευρώ το μειωμένο εισιτήριο.

     

    Κάθε μετακινούμενος επιβάτης, για κάθε απλή διαδρομή, από και προς τα ανωτέρω δημοτικά διαμερίσματα της περίπτωσης 1 θα καταβάλλει 1,20 ευρώ για κανονικό εισιτήριο και 0,60 ευρώ για μειωμένο εισιτήριο (μείωση 30%).

     

     

    Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται τα χωριά της Β’ ζώνης όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την τελευταία απόφαση καθορισμού ζωνών Α.Π. 13560-31-12-2004 Νομαρ/κη Αυτ/ση Ιωαννίνων, τα ημερήσια δρομολόγια των καθημερινών και των Σαββάτων, καθώς και ο αριθμός των επιβατών που εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση:

     

     

    ΧΩΡΙΑ Β’ ΖΩΝΗΣΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΩΝΗΜΕΡΗΣΙΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝΗΜΕΡΗΣΙΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΑΒΒΑΤΩΝ
    ΜΑΡΜΑΡΑ – ΣΤΑΥΡΑΚΙ6272 (12 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)20 (10 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)
    ΚΑΤΩ ΜΑΡΜΑΡΑ1814270 (15 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)98 (7 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)
    ΚΟΥΤΣΕΛΙΟ85120 (15 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)50 (10 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)
    ΜΠΑΦΡΑ7463 (9 επιβάτες μ.ο. ανά δρομολόγιο)32 (8 επιβάτες μ.ο. ανά δρομολόγιο)
    ΚΑΙΣΑΡΙΑ7442 (6 επιβάτες μ.ο. ανά δρομολόγιο)20 (5 επιβάτες μ.ο. ανά δρομολόγιο)
    ΠΕΔΙΝΗ5375 (15 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)30 (10 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)
    ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ4048 (12 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΚΡΥΑ2026 (13 επιβάτες μ.ο. ανά δρομολόγιο0
    ΑΜΦΙΘΕΑ6342 (7 επιβάτες μ.ο. ανά δρομολόγιο)15 (5 επιβάτες μ.ο. ανάδρομολόγιο
    ΣΥΝΟΛΟ ΗΜΕΡΑΣ  758265
    ΣΥΟΛΟ ΕΤΟΥΣ  181.92012.720
    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ   194.640

     

     

    Στο σύνολο των 194.640 επιβατών ετησίως, συμπεριλαμβάνονται και οι μαθητές που εξυπηρετούνται από τα παραπάνω δρομολόγια.

     

    Το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, υπολογίζοντας ότι περίπου το 20% του επιβατικού κοινού αποτελεί τους πολίτες που επιλέγουν σε σταθερή ημερήσια βάση τις αστικές συγκοινωνίες για την εξυπηρέτησή τους, απορροφά το ποσοστό αυτό και επίσης, απορροφά τη μείωση του κομίστρου για την Πεδινή, το Νεοχωρόπουλο, την Κρύα και την Αμφιθέα. Συνεπώς, σύμφωνα με τις παραπάνω αναγωγές, κατατίθεται ως κριτήριο και βάση υπολογισμού για το ποσό της επιδότησης για τη συγκεκριμένη Ζώνη ο αριθμός των 117.312 μετακινήσεων ετησίως.

     

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, από αυτές τις 117.312 μετακινήσεις ετησίως, οι 100.888 αφορούν μετακινήσεις όπου εκδίδεται κανονικό εισιτήριο και οι 16.424 αφορούν μετακινήσεις όπου εκδίδεται μειωμένο εισιτήριο.

    Το κόστος για την επιχείρηση της μείωσης του εισιτηρίου κατά 0,50 ευρώ για το κανονικό εισιτήριο και κατά 0,20 ευρώ για το μειωμένο εισιτήριο ανά μετακίνηση, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ανέρχεται στα 53.728,80 ευρώ ετησίως.

     

     

     

     

     

    • Για τα δημοτικά διαμερίσματα, που βρίσκονται εντός της Γ’ ζώνης, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τη τελευταία απόφαση καθορισμού ζωνών Α.Π. 13560/31-12-2004 Νομαρ/κή Αυτ/ση Ιωαννίνων, ήτοι Λογγάδες, Βασιλική, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Πλατανιά, Χαροκόπι, Μουζακαίοι, Μπιζάνι, Επισκοπικό, Αμπελιά, Κοσμηρά, Ασβεστοχώρι. Κόντσικα, Αγία Μαρίνα, Κρανούλα, Λυκόστομο, Περίβλεπτος.

     

    Το κόμιστρο μεταφοράς ανά επιβάτη και ανά διαδρομή, όπως καθορίζεται από το Αστικό ΚΤΕΛ, βάσει των Υπουργικών αποφάσεων και των προς τούτοις εκδιδομένων αποφάσεων της Ν.Α. Ιωαννίνων, την 1η Ιανουαρίου 2017 είναι, από την πόλη των Ιωαννίνων προς τα ανωτέρα δημοτικά διαμερίσματα και αντίστροφα, 2,20 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 1,10 ευρώ το μειωμένο εισιτήριο.

     

    Κάθε μετακινούμενος επιβάτης, για κάθε απλή διαδρομή, από και προς τα ανωτέρω δημοτικά διαμερίσματα, της περίπτωσης 1, θα καταβάλλει 1,70 ευρώ για κανονικό εισιτήριο και 0,80 ευρώ για μειωμένο εισιτήριο (μείωση 23%).

     

     

    Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται τα χωριά της Γ’ ζώνης όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την τελευταία απόφαση καθορισμού ζωνών Α.Π. 13560-31-12-2004 Νομαρ/κη Αυτ/ση Ιωαννίνων, τα ημερήσια δρομολόγια των καθημερινών και των Σαββάτων, καθώς και ο αριθμός των επιβατών που εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση:

     

     

    ΧΩΡΙΑ Γ’ ΖΩΝΗΣΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΩΝΗΜΕΡΗΣΙΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝΗΜΕΡΗΣΙΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΑΒΒΑΤΩΝ
    ΛΟΓΓΑΔΕΣ7338 (5,4 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)19(6,3 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)
    ΔΡΟΣΟΧΩΡΙ7337 (5,3 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)18(6 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)
    ΧΑΡΟΚΟΠΙ4330 (7,5 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)20(6,7 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)
    ΗΛΙΟΚΑΛΗ5319 (3,8 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)11(3,67 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)
    ΠΛΑΤΑΝΙΑ5316 (3,2 επιβάτες μ.ο. ανά δρομολόγιο)8 (2,67 επιβάτες μ.ο. ανά δρομολόγιο)
    ΒΑΣΙΛΙΚΗ7037 (5,3 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΜΟΥΖΑΚΑΙΟΙ4026 (6,5 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΑΜΠΕΛΙΑ2013 (6,5 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΚΟΝΤΣΙΚΑ2014 (7 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΚΟΣΜΗΡΑ2016 (8 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ2015 (7,5 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΣ2016 (8 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΚΡΑΝΟΥΛΑ – ΛΥΚΟΣΤΟΜΟ2016 (8 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ2015 (7,5 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ2016 (8 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΜΠΙΖΑΝΙ2015 (7,5 επιβατες μ.ο. ανα δρομολόγιο)0
    ΣΥΝΟΛΟ ΗΜΕΡΑΣ  33976
    ΣΥΟΛΟ ΕΤΟΥΣ  81.3603.648
    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ   85.008

     

    Στο σύνολο των 85.008 επιβατών ετησίως, συμπεριλαμβάνονται και οι μαθητές που εξυπηρετούνται από τα παραπάνω δρομολόγια.

     

    Το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, υπολογίζοντας ότι περίπου το 20% του επιβατικού κοινού αποτελεί τους πολίτες που επιλέγουν σε σταθερή ημερήσια βάση τις αστικές συγκοινωνίες για την εξυπηρέτησή τους, απορροφά το ποσοστό αυτό. Συνεπώς, σύμφωνα με την παραπάνω αναγωγή, κατατίθεται ως κριτήριο και βάση υπολογισμού για το ποσό της επιδότησης για τη συγκεκριμένη Ζώνη ο αριθμός των 68.006 μετακινήσεων ετησίως.

     

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, από αυτές τις 68.006 μετακινήσεις ετησίως, οι 58.485 αφορούν μετακινήσεις όπου εκδίδεται κανονικό εισιτήριο και οι 9.521 αφορούν μετακινήσεις όπου εκδίδεται μειωμένο εισιτήριο.

    Το κόστος μείωσης του εισιτηρίου κατά 0,50 ευρώ για το κανονικό εισιτήριο και κατά 0,30 ευρώ για το μειωμένο εισιτήριο ανά μετακίνηση, δημιουργούν μία απώλεια εσόδων για την εταιρεία μας 32.098,80 ευρώ ετησίως.

     

    • Για το δημοτικό διαμέρισμα του Κατσικά, που βρίσκεται εντός της Β’ ζώνης όπως έχει καθοριστεί από τη τελευταία απόφαση καθορισμού ζωνών Α.Π. 13560/31-12-2004 Νομαρ/κή Αυτ/ση Ιωαννίνων.

     

    Το κόμιστρο μεταφοράς ανά επιβάτη και ανά διαδρομή, όπως καθορίζεται από το Αστικό ΚΤΕΛ, βάσει των Υπουργικών αποφάσεων και των προς  τούτοις εκδιδομένων αποφάσεων της Ν.Α. Ιωαννίνων, την 1η Ιανουαρίου 2017 είναι, από την πόλη των Ιωαννίνων προς το δημοτικό διαμέρισμα του Κατσικά και αντίστροφα, 1,70 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 0,80 ευρώ το μειωμένο εισιτήριο.

     

    Η πρότασή για την πολιτική μείωσης του κομίστρου μεταφοράς για την Κατσικά, λόγω και του πολύ μεγάλου όγκου επιβατών της συγκεκριμένης διαδρομής,  είναι να ενταχθεί (τιμολογιακά) το δημοτικό διαμέρισμα του Κατσικά στην Α’ ζώνη, μόνο για της ώρες αυξημένης κίνησης των επιβατών, ήτοι από τις 06:00 ως τις 09:00 το πρωί και από τις 13:30 έως τις 15:30 το μεσημέρι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, θεωρώντας ότι η μεταφορά διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών στο εν λόγω δημοτικό διαμέρισμα (π.χ. πολεοδομία), θα καταστήσει αναγκαία την αύξηση των μετακινήσεων από και προς τη συγκεκριμένη περιοχή τις συγκεκριμένες ώρες.

     

    Κάθε μετακινούμενος επιβάτης, για κάθε απλή διαδρομή, από και προς το ανωτέρω δημοτικό διαμέρισμα, για τις ώρες αυξημένης κίνησης, θα καταβάλλει 1,20 ευρώ για κανονικό εισιτήριο και 0,60 ευρώ για μειωμένο εισιτήριο.

     

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστικού Κτελ Ιωαννίνων, οι μετακινήσεις της περίπτωσης αυτής, ανέρχονται σε 161.636 ετησίως. Κατά τις ώρες αυξημένης κίνησης, υπολογίζεται ότι μετακινείται το 50% του επιβατικού κοινού, ήτοι 80.818 μετακινήσεις ετησίως και συγκεκριμένα 69.503 αφορούν μετακινήσεις που εκδίδεται κανονικό εισιτήριο και 11.315 αφορούν μετακινήσεις που εκδίδεται μειωμένο εισιτήριο.

    Το κόστος μείωσης του εισιτηρίου κατά 0,50 ευρώ για το κανονικό εισιτήριο και κατά 0,20 ευρώ για το μειωμένο εισιτήριο ανά μετακίνηση, δημιουργούν μία απώλεια εσόδων για την εταιρεία μας 37.014,50 ευρώ ετησίως.

     

    Το συνολικό κόστος για την επιχείρηση και για τις 3 περιπτώσεις που αναλύθηκαν, δεδομένων των σημερινών συνθηκών, ανέρχεται στα 122.842 ευρώ ετησίως.

     

     

    Το Αστικό ΚΤΕΛ Νομού Ιωαννίνων Α.Ε. με ιστορία δεκάδων χρόνων, εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό της πόλης των Ιωαννίνων και των περιαστικών περιοχών, υλοποιώντας σημαντικό συγκοινωνιακό έργο, συμβάλλοντας έτσι στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος, την καλύτερη και ποιοτικότερη μετακίνηση των πολιτών και εν γένει στην ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών.

    Επιπλέον, ο Δήμος Ιωαννιτών θεωρεί σημαντική την προσπάθεια για την αστική αποκέντρωση του Δήμου Ιωαννιτών, με τη μεταφορά υπηρεσιών στο δημοτικό διαμέρισμα του Κατσικά (π.χ. πολεοδομία), όπου συνδυαστικά με την πολιτική μείωσης του κομίστρου μεταφοράς, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής. Επίσης, θεωρεί ότι το μειωμένο κόμιστρο θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους κατοίκους όλων των ωφελούμενων περιοχών να χρησιμοποιήσουν το Αστικό για τις μετακινήσεις τους, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη χρήση των αυτοκινήτων, με προφανή τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για την πόλη. Τέλος, είναι αυταπόδεικτη η άμεση οικονομική ελάφρυνση τόσο για τους τακτικούς χρήστες του Αστικού όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες αφού η μείωση του εισιτηρίου θα κυμαίνεται από 23-30%.

     

    Λαμβάνοντας υπόψη τη χρόνια και άριστη συνεργασία της εταιρείας με το Δήμο Ιωαννιτών, τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού, αλλά και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που βιώνει η κοινωνία, προτείνεται η σύναψη σύμβασης με αντίτιμο από το Δήμο Ιωαννιτών το ποσό των 115.000,00 ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένης ετήσιας έκπτωσης 9% και συμπεριλαμβανομένου του νόμιμου Φ.Π.Α. Διευκρινίζεται ότι το ποσό αυτό είναι σταθερό, ανεξαρτήτως των συνολικών πραγματοποιούμενων μετακινήσεων κατά τη διάρκεια υλοποίησης της σύμβασης, και τα μειωμένα κόμιστρα θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες των συγκεκριμένων περιοχών για όλη τη διάρκεια του 12μηνου της σύμβασης.  Το συγκεκριμένο ποσό έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2017.

     

    Πέραν της επιδότησης του εισιτηρίου για τις συγκεκριμένες περιοχές, και κατόπιν διαβούλευσης με τις Τοπικές κοινότητες, προτείνεται η σύμβαση που θα υπογραφεί να περιλαμβάνει και τα ακόλουθα επιπρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο :

     

    1. Επέκταση των υπαρχόντων δρομολογίων των Μαρμάρων προς της περιοχή της Ολυμπιάδας, ώστε να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της περιοχής για τη μετακίνηση των κατοίκων προς τα Ιωάννινα. Οι ώρες των δρομολογίων θα είναι στις 10 το πρωί και στις 17:00 το απόγευμα σύμφωνα και με τις επιθυμίες των κατοίκων της Ολυμπιάδας.

     

    1. Δημιουργία των απαραίτητων δρομολογίων προς την περιοχή των Μελάνδρων μετά και την προβλεπόμενη διάνοιξη της οδού Δαβάκη. Εντός του μήνα ολοκληρώνεται η διαδικασία των απαλλοτριώσεων ώστε να καταστεί εφικτή η διάνοιξη του δρόμου. Οι ώρες και ημέρες των δρομολογίων θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με το Δήμο.

     

    1. Δημιουργία 2 τουλάχιστον νέων ημερήσιων δρομολογίων προς και από το Νεοχωρόπουλο, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Οι ώρες και ημέρες των δρομολογίων θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με το Δήμο.

     

    1. Θα προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία νέων δρομολογίων όπου καταστεί αναγκαίο, και αφού παρατηρηθούν και καταγραφούν σε συστηματική βάση οι μεταβολές στις μετακινήσεις των πολιτών μετά το μειωμένο εισιτήριο.

     

    Στο σχέδιο σύμβασης που θα συζητηθεί  προτείνεται να προβλέπονται και τα ακόλουθα σημεία, τα οποία και θα οριστικοποιηθούν μαζί με οποιαδήποτε άλλη απαραίτητη νομική παράμετρο η οποία θα προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου:

     

    1. Σε περίπτωση αναπροσαρμογής των κομίστρων κατά τη διάρκεια της Σύμβασης, με Υπουργική απόφαση, οι μετακινούμενοι επιβάτες θα καταβάλουν το μειωμένο κόμιστρο όπως θα αναπροσαρμοσθεί και θα ισχύσει.
    2. Η δαπάνη θα καταβάλλεται μηνιαία στο Αστικό ΚΤΕΛ με την έκδοση του νόμιμου παραστατικού από την εταιρεία.
    3. Η σύμβαση θα δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη για 12 μήνες από την υπογραφή της, εκτός και αν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη αιτιολογημένα και εγγράφως υπαναχωρήσει έστω και σε έναν εκ των περιγραφόμενων όρων.
    4. Μετά τη λήξη της σύμβασης το κόμιστρο ανά επιβάτη υπολογίζεται και εισπράττεται όπως πριν της υπογραφή της, εκτός της περίπτωσης όπου θα συμφωνηθεί η ανανέωση της. Τροποποίηση της σύμβασης για οποιονδήποτε λόγο θα μπορεί να γίνεται μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη και των δυο μερών, και κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών.
    5. Οι αφετηρίες και οι στάσεις των νέων διαδρομών, καθώς και ο αριθμός των διαδρομών θα μπορούν να τροποποιούνται μετά τη σύμφωνη έγγραφη γνώμη και των δυο πλευρών, βάσει των πραγματικών αναγκών.
    6. Το Αστικό ΚΤΕΛ οφείλει να φροντίζει τα λεωφορεία ,ούτως ώστε να είναι πάντοτε κατάλληλα για λειτουργία ,έχουσα ακέραια την ευθύνη για την άριστη κατάσταση αυτών, συντελώντας και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση τους.(Ν 2963 / 2001 άρθρο 15).Κάθε ζημιά από κακή χρήση ή κακή οδήγηση βαρύνει το Αστικό ΚΤΕΛ. Το προσωπικό αυτής με ευθύνη της ίδιας οφείλει να έχει τα υπό του Νόμου προβλεπόμενα προσόντα για την καλή εκτέλεση της σύμβασης(άρθρο 14 Ν 2963/2001) και όπως ο εκάστοτε Νόμος ισχύει και προβλέπει. Τέλος το Αστικό ΚΤΕΛ είναι ο μόνος και αποκλειστικώς υπεύθυνος έναντι τρίτων.
    7. Σε περίπτωση που για οιοσδήποτε λόγο, ένα λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ δεν θα μπορεί να εκτελέσει δρομολόγιο , θα παρακρατείται από το συνολικό ποσό της μηνιαίας δαπάνης το αναλογούν επιμερισμένο ποσό .
    8. Σε περίπτωση αλλαγής της νομοθεσίας (καθορισμός ζωνών, μεταβολής κομίστρων, κλπ.) η σύμβαση παύει να ισχύει εφόσον μεταβάλλει ουσιωδώς τα θεμελιώδη σημεία της (συνολική δαπάνη για το Δήμο, αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, κατηγορίες ωφελουμένων κλπ.) και χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση του Δήμου προς το Αστικό ΚΤΕΛ ή αντιθέτως του Αστικού ΚΤΕΛ προς το Δήμο Ιωαννιτών. Στην περίπτωση αυτή δύναται η μετατροπή της, μόνον με τη σύμφωνη γνώμη και των δυο μερών και κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών.

    Παρακαλώ για την έγκριση της παρούσας και την  παροχή εξουσιοδότησης προς τον κ. Δήμαρχο για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Αστικό ΚΤΕΛ  Ιωαννίνων ΑΕ, σύμφωνα με την εισήγηση, με χρονική διάρκεια αυτής, ενός έτους (12 μηνών) από την υπογραφή της .

     

     

     

     

    Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

     

    ΘΩΜΑΣ  ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ

     

     

     

     

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments