Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2oυ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΜΕ- Συγκροτήθηκε η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ- Το ψήφισμα του Συνεδρίου  

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2oυ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΜΕ- Συγκροτήθηκε η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ- Το ψήφισμα του Συνεδρίου  

Synedrio6Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, στην Αθήνα, το 2ο Συνέδριο  των Δημοτικών ΜΜΕ, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι δημοτικών ΜΜΕ απ΄όλη τη χώρα.   Συγκροτήθηκε η ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ με τη συμμετοχή 17 Δημοτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών Σταθμών. Σκοπός της Ένωσης, μεταξύ άλλων,  είναι η προστασία και διαφύλαξη των έννομων συμφερόντων των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών καθώς και οι παρεμβάσεις σε δημόσιες, δημοτικές και κάθε άλλη Αρχή καθώς και σε ιδιώτες για την προστασία της δημοτικής ραδιοφωνίας.

Συγκεκριμένα στην Ένωση συμμετέχουν:

Αθήνα 9.84 (Δήμος Αθηναίων), Κανάλι 1 (ΔήμοςΠειραιά), Επικοινωνία 94fm (Δήμος Ν. Ηρακλείου), TV 100και FM100 (Δήμος Θεσσαλονίκης), Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 9.15 (Δήμος Τρίπολης), Sferikos 99,3 fm (Δήμος Αλεξανδρούπολης), AtticaTV (Δήμος Ασπροπύργου), Δημοτικό Ραδιοφωνο Ιωαννίνων 98,7 (Δήμος Ιωαννίνων), Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης 95,3fm(Δήμος Κατερίνης), Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης 89,9 fm(Δήμος Ξάνθης), Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Ορεστιάδας (Δήμος Ορεστιάδας), Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας 87,9fm(Δήμος Πρέβεζας), Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση (Δήμος Σύρου), Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου 90,8 fm (Δήμος Πολυγύρου), Ηλία 91,1 (Δήμος Αμαλιάδας), Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας 93.6fm(Δήμος Λάρισας), Δημοτική Ραδιοφωνία Λευκάδας96,7 fm(Δήμος Λευκάδας).

Η 5μελήςΕπιτροπή Διοίκησης της Ένωσης που εκλέχτηκε από το συνέδριο, συγκροτήθηκε σε σώμα:

Πρόεδρος,Μιχάλης Κυριακίδης (Αθήνα 9.84, Αθήνα)

Αντιπρόεδρος, Τρειαντάφυλλος Σωτηρόπουλος (Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης)

Γραμματέας,Αθανάσιος – Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης (ΔΕΠΘΕ Θεσσαλονίκη)

Ταμίας, Κωνσταντίνος Λαούσογλου (Δημοτικό Ραδιοφωνο Ιωαννίνων 98,7)

Μέλος, Στέλιος Μπρατσόλης (Κανάλι1, Πειραιάς)

Αναπληρωτές: Μαίρη Αρώνη (Επικοινωνία fm, Ν. Ηράκλειο), Πέτρος Φρέρης (Αιγειο Ραδιοτηλεόραση, Σύρος)

Οι ανωτέρω αποφάσεις αναμένεται να εγκριθούν από τα ΔΣ των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών

Το θέμα της αδειοδότησης των Δημοτικών Ραδιοφώνων

«Τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα πρέπει να εξαιρεθούν από τη διαδικασία του διαγωνισμού αδειοδότησης» είναι το μήνυμα 2ου Συνεδρίου των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ.

Στο ψήφισμα του Συνεδρίου καλούνται η Κυβέρνηση και τα κόμματα του Εθνικού Κοινοβουλίου να εξαιρεθούν οι δημοτικοί Ραδιοφωνικοί σταθμοί από την όποια διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών ψηφιακής εκπομπής κατά την υποβολή και ψήφιση αντίστοιχου νόμου που θα ρυθμίζει την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν από το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγία της ΚΕΔΕ δήμαρχοι και φορείς

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων Επαμεινώνδας Λαμπρακάκης, μεταφέροντας μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, «οι δημοτικές συχνότητες πρέπει να εξαιρεθούν από τον διαγωνισμό, όπως έγινε και στην περίπτωση της ΕΡΤ». Ανάλογο το μήνυμα και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ζήτησε να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από την υποχρέωση υποβολής οικονομικής προσφοράς κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας. Υπέρ της εξαίρεσης των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών από τη διαδικασία διαγωνισμού συχνοτήτων, τάχθηκε στην ομιλία του και ο δήμαρχος Ν. Ηρακλείου Αττικής  κ. Νίκος Μπάμπαλος

Την στήριξή τους στο αίτημα αυτό εξέφρασαν και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, καθώς και η εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ, μέλος του ΔΣ  Έλενα Ριζεάκου

.Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στο συνέδριο ανακοίνωσε ότι εντός του Ιουλίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, σημειώνοντας ότι  στο υπό κατάρτηση νομοσχέδιο δεν εξαιρούνται οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από την  διαγωνιστική διαδικασία. Κάλεσε όμως τα δημοτικά ΜΜΕ να υποβάλλουν  προτάσεις .

Την ευθύνη της διοργάνωσης του 2ου είχε ο «Αθήνα 9.84», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του, με τη συμβολή του “Επικοινωνία FM” του δήμου Ηρακλείου Αττικής και την αρωγή του «Καναλιού 1» του Πειραιά, που επίσης γιορτάζει τα 30 χρόνια του. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την στήριξη της ΚΕΔΕ.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εππισης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα,ο δήμαρχος Ν. Ηρακλείου, ο  κ. Πέτρος Μάης από την ΑΕΠΙ και ο Παντελής Πετρίδης από την GEA

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ 2ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2017

Οι συμμετέχοντες και εκπροσωπούμενοι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ενημέρωσης:

 

  • Χαιρετίζουμε την υιοθέτηση του Καταστατικού της «Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» και καλούμε τις Διοικήσεις των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ να το εγκρίνουν ώστε να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.
  • Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εκπροσώπηση και συμμετοχή στο 2ο Συνέδριο Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, 17 δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Τρίπολης, Ν. Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Σύρου, Πολυγύρου, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Λάρισσας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Ορεστιάδας, Αμαλιάδας και Ασπροπύργου
  • Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για την εξαίρεση των δημοτικών τηλεοράσεων από τη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών επίγειας τηλεοπτικής ευρυ-εκπομπής που εισήγαγε ο ν4339/2015, ο οποίος επιβεβαιώνει έτσι τον αδιαμφισβήτητο και αυτονόητο δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών τηλεοράσεων. Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα διαφυλάξει αυτόν τον δημόσιο χαρακτήρα κατά την εφαρμογή του ως άνω Νόμου.
  • Ζητούμε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα του Εθνικού Κοινοβουλίου την ίδια εξαίρεση από την όποια διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς τωναδειών ψηφιακής εκπομπής κατά την υποβολή και ψήφιση αντίστοιχου νόμου που θα ρυθμίζει την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.
  • Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη διαφαινόμενη υιοθέτηση, από πλευράς της Κυβέρνησης, του αιτήματος που είχε διατυπωθεί στο 1οΣυνέδριο Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ (Τρίπολη 2016) αναφορικά με τη νομοθέτηση της δυνατότητας σε όσους Δήμους το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας-τηλεόρασης της οικείας Περιφέρειας, καθιστώντας τες έτσι «διαδημοτικές».Ομοίως εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εισηγηθεί την κατάργηση της αναστολής προσλήψεων που θέσπισε η παρ. 8 του άρθρου 282 του ν3852/2010. Η δυνατότητα πρόσληψης, ιδίως υπαλλήλων συγκεκριμένων τεχνικών ειδικοτήτων ανώτερης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των μέσων που εκπροσωπούμε. Καλούμε την Κυβέρνηση και τις παρατάξεις του Εθνικού Κοινοβουλίου να στηρίξουν τις ως άνω ρυθμίσεις και να μην επιτρέψουν την εξίσωσή των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων με εμπορικές επιχειρήσεις (Α.Ε.), γεγονός που θα πλήξει ανεπανόρθωτα το δημόσιο χαρακτήρα τους.

 

  • Καλούμε την Κυβέρνηση να υλοποιήσει την εκπεφρασμένη βούλησή της να διασφαλίσει ικανό μερίδιο της λεγόμενης «κρατικής διαφήμισης» προς όφελος των περιφερειακών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ και ιδιαίτερα των δημοτικών.

 

  • Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για το καθεστώς που διέπει τη συνεργασία μας με εταιρείες που εκπροσωπούν τους κατόχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και λοιπών συγγενικών δικαιωμάτων. Ζητούμε την άρση της αβεβαιότητας αναφορικά με τον αριθμό των φορέων συλλογικής διαχείρισης των ως άνω δικαιωμάτων και την ενιαία καταβολή από μέρους μας των σχετικών αμοιβών σε έναν κεντρικό φορέα που θα αναλάβει την κατανομή τους στους αντίστοιχους δικαιούχους.Ταυτόχρονα, απαιτούμε τον καθορισμό ανώτατου ορίου (οροφής) ποσοστιαίας αμοιβής (επί των διαφημιστικών εσόδων μας) ανά κατηγορία δικαιώματος, καθώς και ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης των χρηστών υπέρ των πάσης φύσης οργανισμών συλλογικής διαχείρισης των ως άνω δικαιωμάτων.

 

  • Διατρανώνουμε την απαρέγκλιτη προσήλωσή μας στις αρχές και της αξίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στον πρωτίστως ενημερωτικό χαρακτήρα μας, καθώς και την πρόθεσή μας να λειτουργήσουμε με σεβασμό προς το δημόσιο χρήμα.

ΠΗΓΗ:ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments