Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής διημερίδας «Αγροδιατροφή: από Αλυσίδα Διαχείρισης σε Αλυσίδα Αξίας» που πραγματοποιήθηκε στις 8 & 9 Απριλίου 2016 στα Ιωάννινα.

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής διημερίδας «Αγροδιατροφή: από Αλυσίδα Διαχείρισης σε Αλυσίδα Αξίας» που πραγματοποιήθηκε στις 8 & 9 Απριλίου 2016 στα Ιωάννινα.

agroΗ διημερίδα διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ερευνών, τη Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αγροχημεία –Εφαρμογές στη Ζωική και Φυτική Παραγωγή-Φαρμακευτικά Φυτά» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα “Food for Life”. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με αφορμή τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα Περιφερειακά και Εθνικά Προγράμματα «Έξυπνης Εξειδίκευσης» (ΕΣΠΑ), καθώς και στα Εθνικά Τομεακά Προγράμματα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.Την έναρξη εργασιών τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιωαννίνων,  Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Μακρής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α.Καχριμάνης, ο  Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θ.Μπέγκας,  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γ.Καψάλης και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Ε.Γλαβάς.Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της Γεν. Διευθύντριας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων κ. Β. Παπαδημητρίου και των εκπροσώπων του, οι οποίοι  αναφέρθηκαν στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του Συνδέσμου, αλλά και του έργου της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας “Food for Life”. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις επιστημονικών προσεγγίσεων και αναλύσεων αναφορικά με διάφορα θέματα της αγροδιατροφής, όπως  διαδικασία παραγωγής και  διατροφής, υγεία και ασφάλεια τροφίμων.Οι εισηγήσεις παρουσίασαν εξαιρετικό επιστημονικό ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς πάνω από 300 συμμετέχοντες παρευρέθησαν τόσο στις εισηγήσεις των προσκεκλημένων της πρώτης μέρας των εργασιών όσο και στην στρογγυλή τράπεζα την επόμενη μέρα της διημερίδας.Η δεύτερη ημέρα εργασιών ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων από το χώρο των παραγωγικών επιχειρήσεων, με παρουσιάσεις των εμπειριών και των καλών πρακτικών τους. Ο συντονιστής της στρογγυλής τράπεζας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ, κ. Ρ.Γαμβρός, απηύθυνε κάλεσμα σε επιχειρήσεις και επιστήμονες για περισσότερες ουσιαστικές συνεργασίες. Στη συνέχεια, ο κ. Κ. Πιστιόλας από τη Βιομηχανία «Agrino» υπέδειξε την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων ως λύση για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας στο χώρο της διατροφής. Στη σημασία της πιστοποίησης και της υπεραξίας των προϊόντων αναφέρθηκε ο κ. Ι.Χεκίμογλου, Πρόεδρος των Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, ενώ ο κ. Β. Βαϊμάκης από το «Ηπειρωτικό Κελάρι» τόνισε την ανάγκη προστασίας και προάσπισης της φυσικής παραγωγικής διαδικασίας από κακές παρεμβάσεις της τεχνολογίας. Τέλος, ο κ. Λ.Τσακανίκας, εκπροσωπώντας τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», παρουσίασε τον τρόπο παρέμβασης της ομάδας έρευνας του Συνεταιρισμού στην ποιοτική παραγωγή των προϊόντων του. Τη σύνοψη της διημερίδας παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Τρ. Αλμπάνης, Πρόεδρος του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προτείνοντας την καθιέρωση αυτής της προσπάθειας, με την ετήσια διοργάνωση συναντήσεων των ερευνητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου με παραγωγούς και επιχειρήσεις στον τομέα της Αγροδιατροφής.

Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος, πραγματοποιήθηκαν με εξίσου μεγάλη επιτυχία  διμερείς συναντήσεις (Brokerage event) μεταξύ εκπροσώπων παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων και ερευνητών, με βάση προκαθορισμένα προφίλ συνεργασιών.

Το Προεδρείο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θέλουν να ευχαριστήσουν όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι με την παρουσία τους και τις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τη δυναμική αυτής της πρωτοβουλίας. Βασική επιδίωξη όλων μας αποτελεί η συνέχιση αντίστοιχων δράσεων, με στόχο την επίτευξη ουσιαστικών και παραγωγικών συνεργασιών ανάμεσα σε φορείς της επιστημονικής κοινότητας και του τομέα της παραγωγής.

 

Καθηγητής Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

Πρόεδρος του ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δείτε Επίσης

Σκιοθέατρο του Αγάπιου Αγαπίου από τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου, τον Σύλλογο Γυναικών και τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Σύλλογο Γυναικών Ιωαννίνων και τον Εμπορικό Σύλλογο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments