Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες φωτογραφίες / Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ζηρού

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ζηρού

Parelash 28h Oktovriou 067Parelash 28h Oktovriou 050Parelash 28h Oktovriou 013

 

Με την δέουσα επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες του Δήμου Ζηρού.

Στην έδρα του Δήμου την Φιλιππιάδα, το εορταστικό πρόγραμμα άρχισε με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες του έπους του ’40 με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων,  από τους εκπροσώπους των Τοπικών αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, Σχολείων και φορέων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδό Μπιζανίου, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τους επισήμους και τον κόσμο.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Θεσπρωτικό, όπου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Γενέσιου της Θεοτόκου και ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων και η παρέλαση των μαθητριών και μαθητών.

Τελετάρχης των εκδηλώσεων στη Φιλιππιάδα ήταν ο κ. Νάστος Αναστάσιος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Γενικό Λύκειο, ενώ στο Θεσπρωτικό ο κ. Φίντζος Γεώργιος καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο.

Μήνυμα Δημάρχου

Ο Δήμαρχος  Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζή σε μήνυμά του, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, αναφέρει:  «Σήμερα, γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, η οποία αποτελεί σταθμό στην ιστορία του έθνους μας και βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στη συλλογική μας μνήμη καθορίζοντας τη νεότερη ιστορία του ελληνικού έθνους.

Ενωμένος ο λαός μας φώναξε ένα ισχυρό και αταλάντευτο ‘ΟΧΙ’ στη φασιστική πρόκληση και διεκδίκησε σθεναρά τα δικαιώματά του για ελευθερία απέναντι στον κατακτητή.

Οι πολεμιστές του ‘ΟΧΙ’ θυσίασαν τη ζωή τους για υψηλά ιδανικά όπως η ελευθερία, η ειρήνη, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και έχουμε ιερό χρέος να διδαχθούμε από το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν μας.

Πέρα από το ότι η γνώση και ανάλυση των ιστορικών στιγμών, αποτελούν ένα πολύτιμο όσο και ισχυρό εφόδιο για τη χάραξη του μέλλοντος σε σταθερές βάσεις και αξίες, από το «ΟΧΙ» του 1940 αντλούμε ταυτόχρονα τη δύναμη ώστε να παλέψουμε στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, για την επίτευξη των παγκόσμιων οραμάτων, της βιώσιμης ανάπτυξης, της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αντιμετώπισης της φτώχειας.

Σήμερα, με την εφαρμογή ασφυκτικών οικονομικών μέτρων στη Χώρα μας πολλοί συμπολίτες μας και πολλές οικογένειες έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση, ενώ και με την εμφάνιση ναζιστικών μορφωμάτων στην ελληνική όσο και στην διεθνή πολιτική σκηνή, επιβεβαιώνονται περισσότερο από ποτέ, τα διαχρονικά μηνύματα της εποχής του ‘40.

Είναι πρόδηλο, πλέον ότι, απέναντι στις μυλόπετρες της βαθιάς ύφεσης και της οικονομικής ασφυξίας, που συνθλίβουν κάθε παραγωγική κι αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας και ‘κουρεύουν’ όλο και περισσότερο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, απαιτείται να τοποθετηθούμε με νέο, ενωτικό και διεκδικητικό τρόπο και κυρίως με ένα σωστό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα.

Η συνεργασία, η συναδέλφωση όλων των λαών και η αλληλοϋποστήριξη, θεμελιώδη γνωρίσματα Πολιτισμού, οφείλουν να επικρατήσουν, έτσι ώστε τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή δύσκολη κατάσταση να πάψουν να μας ταλαιπωρούν άδικα.

Όπως ανέφερα και κατά την πρόσφατη εκδήλωση για τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας από τον τουρκικό ζυγό, οι Έλληνες γνωρίζουμε από θυσίες, όπως γνωρίζουμε και από αγώνες.

Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς!

Σήμερα καλούμαστε με τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια που μας αξίζει, με τον ρεαλισμό και την ψυχραιμία που απαιτούν οι περιστάσεις και αρμόζει σε μια ώριμη Δημοκρατία, να ξαναβρούμε το δρόμο μας.

Μπορούμε και πρέπει να διαψεύσουμε, για μια ακόμη φορά, όπως κάναμε και το 1940, όλους αυτούς που πιστεύουν ότι θα μας κάνουν να γονατίσουμε.

Ως Δήμος Ζηρού, έχουμε πλήρη επίγνωση αλλά και ευθύνη του ρόλου μας. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, προσπαθούμε να στηρίξουμε κάθε δοκιμαζόμενο συνδημότη μας, την κάθε οικογένεια.

Πορευόμενοι με οδηγό τα ιδανικά τις αρχές και τις αξίες των Ελλήνων του ’40, θα είμαστε πάντα νικητές».

Εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή, τις εκδηλώσεις στη Φιλιππιάδα, παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ρίζος Αχιλλέας, Παπαβασιλείου Βασίλειος, Γκάρτζιος Χρήστος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, ο πρώην Δήμαρχος Ζηρού κ. Γιολδάσης Δημήτριος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κάλλης Θεόδωρος, κα Καραπάνου Αναστασία, κα Γεωργάνου Ελένη, κα Γάλλιου Μαρία, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιππιάδας κα Χουλιάρα Ευαγγελία,  ο περιφερειακός σύμβουλος Πρέβεζας κ. Γιολδάσης Βασίλειος και πλήθος κόσμου.

Στο Θεσπρωτικό τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος κ. ΡεμπήςΖήκος, ο δημοτικό σύμβουλος κ. Πάντος Δημήτριος και πλήθος κόσμου.

 

Υποσημείωση:

Από το τηλεοπτικό κανάλι ΑΡΤ T.V. ανακοινώθηκε ότι σήμερα Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, περίπου στις 11.00 το βράδυ θα μεταδοθεί ειδικό αφιέρωμα στις μαρτυρικές περιοχές του Δήμου μας, Πέντε Πηγάδια και Κλεισούρα, με συνεντεύξεις δύο εκ των επιζώντων της κατοχής, των κ.κ. Αναγνώστου Χρήστο και Πανάγου Αναστασίου, 91 και 97 ετών αντίστοιχα.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments