Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Με την ταινία “Ξενοδοχείο Grand Budapest” αρχίζει σήμερα το κινηματογραφικό αφιέρωμα “ΝΥΧΤΕΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ” από το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΔΑ

Με την ταινία “Ξενοδοχείο Grand Budapest” αρχίζει σήμερα το κινηματογραφικό αφιέρωμα “ΝΥΧΤΕΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ” από το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΔΑ

ΝΥΧΤΕΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με την ταινία “Ξενοδοχείο Grand Budapest” (The Grand Budapest Hotel) αρχίζει

ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: “ΝΥΧΤΕΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ” κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 9.15 μμ στο θεατράκι στην Κουντουριώτη 31  από το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΔΑ
           Το ευρηματικό και μαρκαρισμένα «πολιτικά ορθό» παραμύθι του βιρτουόζου Τεξανού Γουές Αντερσον σφύζει από χρώματα και γεύσεις. Στο ξενοδοχείο προσλαμβάνεται ως νεαρός ανειδίκευτος ο Zίρο Μουστάφα που αναπτύσσει με τον Γκουστάβ βαθιά φιλική, σχεδόν αδελφική σχέση, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σε μια μπερδεμένη ίντριγκα η οποία περιλαμβάνει: Έναν κλεμμένο πίνακα αμύθητης αξίας, μια κληρονομιά, έναν επερχόμενο πόλεμο, μια ιλιγγιώδη απόδραση από τη φυλακή και εκπληκτική ανταλλαγή πυροβολισμών.
           Θεατρικού χαρακτήρα οπτική τελειότητα, στιλιστική και μορφική, με μαγικά μπαρόκ ντεκόρ και αμέτρητες λεπτομέρειες, περιβάλλει την πληθώρα χαρακτήρων και καταστάσεων κόμικς, οι οποίες εκφράζονται μέσα από χορογραφίες με ενέργεια ηλεκτροφόρα, αστραπιαίας ταχύτητας.
           Παραμύθι μέσα στο παραμύθι (σαν τις ρωσικές κούκλες) η δομή της ταινίας και η αφήγηση που εκτυλίσσεται σε τρία επίπεδα:
— Εκείνο, του δημοφιλούς συγγραφέα που διηγείται για την επίσκεψή του το ’80, πριν τις ανατροπές, στο ξενοδοχείο ερείπιο – άλλοτε υπερπολυτελείας αποκλειστικά για μεγαλοαστούς – Grand Budapest, σε μια φανταστική χώρα της Κεντρικής Ευρώπης!
— Εκείνο, της ιστορίας του τωρινού ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, Ζίρο Μουστάφα, που διηγείται το πώς απόκτησε το γιγαντιαίο ξενοδοχείο που είδε λαμπρές μέρες.
— Κι εκείνο, της ιστορίας από τα χρόνια του μεσοπολέμου, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο θρυλικός θυρωρός του ξενοδοχείου, ο κ. Γκουστάβ Χ., ο απόλυτος διαχειριστής των άψυχων και έμψυχων του Grand Budapest, που ευχαρίστως «κοιμάται» με τις πάμπλουτες πελάτισσες του ξενοδοχείου, ανεξαρτήτου ηλικίας.
Ειδικού βάρους όμως η σχέση του Γκουστάβ με τη γηραιά αριστοκράτισσα Μαντάμ Ντ.
Οι γρήγορες εικόνες συνοδεύονται από ελαφρύ πιάνο τζαζ, που καθοδηγεί το ρυθμό μ’ ένα γρήγορο και ευχάριστο ρυθμό. Πρόκειται για εκείνο το είδος μουσικής που δεν προβάλλει μεγαλόφωνα τον εαυτό της, αλλά υπάρχει εκεί αθώρητη σαν φυσικό μέρος της αφήγησης.
           Έλαβε εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία και κατάφερε να κερδίσει τέσσερα σε τεχνικές κατηγορίες. Επίσης έλαβε έντεκα υποψηφιότητες για BAFTA κερδίζοντας πέντε και βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδία/Μιούζικαλ.
            Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον    Πρωταγωνιστούν: Σαουόρς Ρόναν, Ραλφ Φάινς, Έντουαρντ Νόρτον, Λέα Σεντού, Τζουντ Λο, Όουεν Γουίλσον, Μπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Άντριεν Μπρόντι, Γουίλεμ Νταφόε, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Χάρβεϊ Κέιτελ, Τομ Γουίλκινσον, Μάρεϊ Άμπραχαμ, Τζέισον Σβάρτσμαν, Ματιέ Αμαλρίκ .
                                                          VIDEΟ-Trailer της ταινίας :https://www.youtube.com/watch?v=1Fg5iWmQjwk
Παραγωγή: ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ (2014)
Προβολές: Κυριακή 28/5 & Δευτέρα 29/5 και ώρα 9:15 μ.μ.
Οικονομική ενίσχυση : 2 ευρώ
Τηλ.  επικοινωνίας 6945377240

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments