Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ): «Δεν έχουμε μειώσει τη φτώχεια και την ανεργία όσο θα θέλαμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και νομοθετούμε σε αυτήν την κατεύθυνση»

Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ): «Δεν έχουμε μειώσει τη φτώχεια και την ανεργία όσο θα θέλαμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και νομοθετούμε σε αυτήν την κατεύθυνση»

tzoyfhΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Στη βουλή  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο προβλέπει την συγκρότηση Εθνικού Μηχανισμού για το συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής, την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε όλη τη χώρα και διατάξεις για την οργάνωση του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

( Το βίντεο της ομιλίας:httpssss://www.youtube.com/watch?v=MP84YL2pfEw&feature=youtu.be)

Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία της άσκησε κριτική στη στάση της Αντιπολίτευσης, η οποία στην προσπάθειά της να αποδομήσει τις κυβερνητικές προσπάθειες για τη στήριξη των αδυνάμων επιστρατεύει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και αναστρέφει συστηματικάτηνπραγματικότητα κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τόνισε επίσης πωςποτέ η Κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3.5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, με τη διαπραγματευτική ομάδα να προκρίνει τη λύση για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2.5%, με το επιπρόσθετο 1% να δαπανάται στη μείωση των φόρων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που έχουν πληγεί πιο πολύ από την κρίση και υπενθύμισε μια σειρά από πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της Ανθρωπιστικής Κρίσης και την υγειονομική κάλυψη 2.5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών. Την ίδια στιγμή ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός του 2017 είναι αυξημένος κατά 760 εκ. ευρώ, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στο 1.5 δις ευρώ.

Στη συνέχεια ανέφερε πως το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας τα έτη 2009 και 2010 ήταν στο επίπεδο του 27.7% και μέχρι το 2014, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, εκτοξεύθηκε στο 36%. Το ποσοστό καταγράφεται ελαφρώς μειωμένο για το 2015 και σκοπός της Κυβέρνησης αποτελεί η περαιτέρω μείωσή του. Επίσης υπογράμμισε πως παρά τις υποχωρήσεις που έχουν γίνει ώστε η χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της τροχιά, ο αγώνας συνεχίζεται για αντιστροφή της κατάστασης και για έξοδο της χώρας από το μνημονιακό πλαίσιο και την επιτροπεία, για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Κλείνοντας ανέφερε πως «η υπεράσπιση και η διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων, τα οποία συνεχώς συρρικνώνονται και συμπιέζονται στον βωμό της κρίσης και της περικοπής των δαπανών, οδηγώντας μεγάλα στρώματα του πληθυσμού στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, αποτελούν υποχρέωση της Πολιτείας. Μια αριστερή κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, οφείλει να προσπαθεί διαρκώς στην κατεύθυνση αυτή» και κάλεσε την Αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments