Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Νέα δεδομένα στον οδοφωτισμό των Ιωαννίνων

Νέα δεδομένα στον οδοφωτισμό των Ιωαννίνων

φωτισμός LED

Ξεκινάει μια σημαντική παρέμβαση που διαμορφώνει νέα δεδομένα στον οδοφωτισμό, εξοικονομώντας  ενέργεια και πόρους για το Δήμο Ιωαννιτών

 

Ξεκινάει μια σημαντική παρέμβαση του Δήμου Ιωαννιτών στον οδοφωτισμό, που θα οδηγήσει στην σοβαρή εξοικονόμηση οικονομικών και ενεργειακών πόρων για το Δήμο. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας συνυπέγραψε τη σύμβαση εκτέλεσης της προμήθειας με τίτλο: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας οδοφωτισμού», με τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΩΡΙΩΝ που αναδείχθηκε ανάδοχος από τον ηλεκτρονικό ανοικτό δημόσιο Διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος.

Ο προϋπολογισμός  είναι 220.000 ευρώ και με την έκπτωση κατά το διαγωνισμό το ποσό της σύμβασης ανέρχεται  στα 190.576,20 ευρώ.

Η υλοποίηση του έργου ξεκινάει και αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, εντός του 2015.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών για την προώθηση του στρατηγικού στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή και αφορά στην υλοποίηση έργων που ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες, εξοικονομούν ενέργεια και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας στον οδοφωτισμό, σε αυτή τη φάση αφορά τον άξονα Βηλαρά – Βαλαωρίτου – 28ης Οκτωβρίου, τον άξονα της οδού Χαριλάου Τρικούπη και τις κάθετες οδούς του άξονα της 28ης Οκτωβρίου (Κοραή, Τζαβέλα, Σαμουήλ).

Ειδικότερα για τον άξονα Βηλαρά- Βαλαωρίτου – 28ης Οκτωβρίου και της οδού Χαριλάου Τρικούπη, δύο πολυσύχναστων αρτηριών της πόλης στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, προβλέπεται η κατασκευή κρεμαστού δικτύου σε όλο το μήκος της παρέμβασης, η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας Led,  και η αποξήλωση του παλιού δικτύου είτε πρόκειται για κρεμαστό φωτισμό είτε για τσιμεντοϊστούς. Στις οδούς Κοραή, Τζαβέλα, Σαμουήλ, θα παραμείνει το υπάρχον δίκτυο και θα αντικατασταθούν τα φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων.

Παράλληλα στον άξονα της 28ης Οκτωβρίου και την οδό Χαριλάου Τρικούπη θα εγκατασταθεί ένα πλήρες σύστημα Τηλεδιαχείρισης και Γεοχωρικής απεικόνισης οδοφωτισμού.

Με την παρούσα παρέμβαση ο Δήμος Ιωαννιτών θέτει νέα δεδομένα στον τομέα του οδοφωτισμού. Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα του φωτισμού εκτός της αισθητικής αναβάθμισης,  θα επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Παράλληλα το σύστημα Τηλεδιαχείρισης θα επιτρέψει την επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς θα μεταβάλλει την στάθμη του φωτισμού ανάλογα με τις κυκλοφοριακές και χρονικές συνθήκες των οδών.

Η παρέμβαση αυτή θα επιφέρει κατά συνέπεια και μεγάλη  εξοικονόμηση χρημάτων για τον οδοφωτισμό στο Δήμο Ιωαννιτών, καθώς –ως γνωστόν- το κόστος της ΔΕΗ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες λειτουργικές δαπάνες του Δήμου . Επίσης συμβάλει στην μείωση του κόστους συντήρησης και των εργατοωρών απασχόλησης, που απαιτούνται ετησίως για την αλλαγή των καμένων λαμπτήρων σε όλη την περιοχή παρέμβασης, καθώς οι νέοι διαθέτουν σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο ζωής κι έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε τα δευτερεύοντα οφέλη της χρήσης της παρέμβασης στο περιβάλλον, με την μη ύπαρξη υδραργύρου, υπέρυθρης και υπεριώδους ακτινοβολίας.

Είναι σημαντικό να προστεθεί πως σε αυτή την πρώτη φάση εφαρμογής της στους συγκεκριμένους άξονες, ο Δήμος επιδιώκει η παρέμβαση να λειτουργήσει πιλοτικά με στόχο να συνεχιστεί σταδιακά και σε άλλες περιοχές του δημοτικού οδοφωτισμού.

 

 

Δείτε Επίσης

Δ.Παπαγεωργίου-Δεν πρόκειται να παρέμβω στις διαδικασίες καμιάς παράταξης.

  Από:Γιώργος  Γκόντζος([email protected])—- Συνέντευξη στην οποία κατέθεσε  τις απόψεις  του για επίκαιρα ζητήματα του δήμου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments