Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / «Ναπολεοντία»: αυλαία της θερινής περιόδου  

«Ναπολεοντία»: αυλαία της θερινής περιόδου  

afisa_NapoleontiaΤΣΙΚΝΙΑ-ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ-ΚΑΠΕΡΔΑ

 

Την τελευταία παράστασή του για τη φετινή θερινή θεατρική περίοδο δίνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με την κωμωδία του Αντρέα Στάικου «Ναπολεοντία», που ανέβασε στις 8 Ιουλίου και παρουσίασε από τη Κεντρική του Σκηνή σε μια μεγάλη περιοδεία. Περιμένοντας όσους δεν την είδαν ή όσους ήθελαν να την ξαναδούν η «Ναπολεοντία» θα ρίξει την αυλαία της τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ σε μια παράσταση που θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ.

Τιμές των εισιτηρίων: 10 € το κανονικό, 7 € για μαθητές, φοιτητές, στρατευμένους, πολύτεκνους και μέλη ΚΑΠΗ, καθώς και 3  € για τους κατόχους κάρτας ανεργίας. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται τόσο στα γραφεία του Θεάτρου (Αρχοντικό Πυρσινέλλα, καθημερινές, πρωινές ώρες) όσο και στο κατάστημα Ίρις, Γρηγορίου Σακκά 20 (ώρες καταστημάτων).

Συντελεστές της θεατρικής αυτής παραγωγής που είναι η 106η επαγγελματική από την ίδρυση του ηπειρωτικού Θεάτρου είναι:  Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπακόλας, Σκηνικά-κοστούμια: Αγγελική – Βασιλική Σιδέρη,  Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης, Χορογραφίες: Τάσος Κεχαγιάς, Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης.  Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Πολυτίμη: Γιολάντα Καπέρδα, Ναπολεοντία: Μαρία Κατσουλίδη, Γιαννόπουλος: Βασίλης Σιάφης, Μαρούλα: Αθηνά Τσικνιά, Χαλδούπης: Γιώργος Φλώρος. Σχεδιασμός Αφίσας: Αφροδίτη Ζούκη, Κατασκευή σκηνικών: Δημήτρης Δρούβης, Κατασκευή κοστουμιών: Περσεφόνη Βραζέλη, Φωτογραφίες: Άγγελος Σακκάς. Μέγας Χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Ήπειρος TV-1, ΕΡΑ Ιωαννίνων, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Σημείωμα σκηνοθέτη

 Αγαπώ τούτο το έργο του Α. Στάικου. Είναι φτιαγμένο με γνώση, με λεπτό χιούμορ, με ιστορική συναίσθηση. Ευχαριστώ τους καλούς μου ηθοποιούς για το όμορφο ταξίδι. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές από καρδιάς.

Γιώργος Μπακόλας

Λίγα λόγια για το έργο

 Η «Ναπολεοντία» είναι ένα ειρωνικό ιλαρόδραμα που διαδραματίζεται στο Ναύπλιο του 1835: στις απαρχές της δημιουργίας του ελληνικού κράτους όταν ο νεαρός Όθων αναλαμβάνει την εξουσία του νέου ελληνικού βασιλείου. Οι Έλληνες υπήκοοί του μυούνται στο βαλς, ξένοι χοροδιδάσκαλοι διδάσκουν και ντόπιοι χωροφύλακες εποπτεύουν. Μετά τον τουρκικό ζυγό οι Έλληνες προετοιμάζονται να παραδοθούν στη νέα δουλεία, αυτή του εξευρωπαϊσμού. Κωμικές καταστάσεις, ερωτικές ίντριγκες, διλλήματα ταυτότητας, ισορροπούνται στην σύγχρονη γραφή του Αντρέα Στάικου. Στο τέλος του έργου ο Βαυαρός εισβολέας θα ηττηθεί και ο απόμαχος αγωνιστής θα επαναφέρει τη γνήσια και μοναδική αλήθεια τούτης της γης, ευχή και  ελπίδα: «Ο ξένος κάποια στιγμή θα φύγει , το θυμάρι θα μείνει».

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments