Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο καλεί την κυβέρνηση ο Δήμος Ιωαννιτών

Να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο καλεί την κυβέρνηση ο Δήμος Ιωαννιτών

Αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ, προς την Τράπεζα της Ελλάδος, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων συζήτησε διεξοδικά στην πρόσφατη συνεδρίαση του και αποφάσισε κατά πλειοψηφία – μετά από πρόταση του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα – τα εξής:
– Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της συγκυρίας που διέρχεται η πατρίδα μας και θεωρούμε ότι το συμφέρον της χώρας και των Δήμων είναι κοινό.
– Διαφωνούμε κάθετα με την τακτική της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επέλεξε η κυβέρνηση, η οποία δημιουργεί τετελεσμένα χωρίς να έχει προηγηθεί ένας ειλικρινής διάλογος με την Αυτοδιοίκηση, πλήττοντας στην ουσία την ανεξαρτησία του θεσμού. Ενός θεσμού που αποτελεί προπύργιο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και στήριξης των τοπικών οικονομιών.
– Διαπιστώνουμε ότι κρίσιμα θέμα για τους ΟΤΑ που προκύπτουν με την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων εξακολουθούν να παραμένουν αδιευκρίνιστα.

– Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
– Μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπου και θα λάβουμε τις οριστικές αποφάσεις, δεν θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
– Δεν υιοθετούμε τη λογική των «εν θερμώ» ακραίων αποφάσεων και πιστεύουμε πως με ψυχραιμία και νηφαλιότητα η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λάβει συλλογικές αποφάσεις στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου:

«Η χώρα και οι Δήμοι είμαστε στην ίδια βάρκα. Δεν μπορεί να βουλιάξει η χώρα και να μείνουν όρθιοι οι Δήμοι. Δεν μπορεί να μην έχει ρευστότητα η χώρα και να έχουν οι Δήμοι», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της συγκυρίας που διέρχεται η χώρα, κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ωστόσο καυτηρίασε την απουσία διαλόγου με την τακτική της κυβέρνηση να προχωρήσει σε ΠΝΠ «τακτική για την οποία ορθώς η σημερινή κυβέρνηση επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις», όπως είπε ο κ. Μπέγκας.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «και να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και με ανοιχτά χαρτιά πάνω στο τραπέζι κι αν οι κατάσταση είναι τέτοια που πρέπει και η Αυτοδιοίκηση να κάνει το δικό της χρέος για να σταθεί η πατρίδα όρθια στη δύσκολη ώρα, νομίζω ότι κανένας μας δεν θα αρνηθεί να το κάνει. Αλλά χωρίς αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «έχει πολύ μεγάλη σημειολογική σημασία να τα δώσουμε από το να μας τα πάρουν».

Ο Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε στα κρίσιμα θέματα για τους Δήμους που δεν αποσαφηνίζονται με την ΠΝΠ δημιουργώντας ένα «θολό τοπίο» που επιτείνει την αγωνία «για την λειτουργία του Δήμου, των υπηρεσιών του και τον προγραμματισμό έργων και δράσεων την επόμενη μέρα».

Τόνισε παράλληλα ότι το συγκεκριμένο δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στενά παραταξιακά ή ως πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων και υπενθύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνονται χρήματα από τους Δήμους.

«Μην ξεχνάμε ότι στα τελευταία χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν αφαιρέσει από την αυτοδιοίκηση περίπου το 60% των τακτικών της πόρων, έχοντας κυριολεκτικά «στραγγαλίσει» οικονομικά τους ΟΤΑ», είπε ο Δήμαρχος.

Τέλος εξέφρασε τη διαφωνία του με «εν θερμώ» ακραίες αντιδράσεις, όπως το «λουκέτο» στα Δημαρχεία, υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί η ΠΝΠ μέχρι τις 7 Μαΐου οπότε και θα πραγματοποιηθεί το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου «με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με συλλογικό τρόπο, η Αυτοδιοίκηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».

Τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου:

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα ταμειακά διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις του Δήμου.

Όπως είπε στις 21/4/2015 ο Δήμος Ιωαννιτών είχε στους λογαριασμούς του τα εξής ποσά:
– 1,2 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό της Τράπεζα της Ελλάδος που αφορά στο ΕΣΠΑ
– 13,7 εκατ ευρώ στον κύριο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς και 960.000 ευρώ στον δεύτερο λογαριασμό.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Ιωαννιτών βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, κάτι που επέτρεπε έως σήμερα την άνεση στο Δήμο Ιωαννιτών να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Ως γνωστόν οι υποχρεώσεις κάθε μήνα για τους Δήμους δεν είναι σταθερές και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, ωστόσο οι βασικές μηνιαίες υποχρεώσεις του Δήμου Ιωαννιτών μπορούν να υπολογιστούν γύρω στα 1,8 με 2 εκατ. ευρώ.

Ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι η Οικονομική Υπηρεσία προετοιμάζεται και κάνει τους υπολογισμούς της εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να μην αντιμετωπίσει ο Δήμος προβλήματα.

Ο κ. Γιωτίτσας έθεσε τρεις διαστάσεις του θέματος που έχει ανακύψει μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης:
– την Πολιτική που σχετίζεται με την επιλογή της επιβολής απόφασης μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
– τη Νομική εξηγώντας πως είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για «δήμευση» αλλά για «εσωτερικό δανεισμό»
– την καθαρά Οικονομική, εξηγώντας με τεχνοκρατικό τρόπο γιατί «η αιφνιδιαστική και κάκιστα μελετημένη απόφαση» της κυβέρνησης αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα, με κυριότερο το τι θεωρείται άμεση ταμειακή ανάγκη για ένα Δήμο ώστε να προσδιοριστούν και τα ποσά που πρέπει να μεταφερθούν στην ΤτΕ.

Δεν κλείνουν οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών:

Αναφορικά με την προτροπή της ΚΕΔΕ για τετράωρο κλείσιμο των υπηρεσιών των Δήμων σήμερα Παρασκευή, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων κάνει γνωστή την απόφαση της να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων ήταν εξ αρχής ξεκάθαρη ότι δεν θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει εν θερμώ σε ακραίες αποφάσεις όπως το «λουκέτο» στα Δημαρχεία.

Εξάλλου η μη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων, αυτούς που «τιμωρεί» στην ουσία είναι οι ίδιοι οι πολίτες που ταλαιπωρούνται, όταν μάλιστα δεν υπάρχει και ο απαιτούμενος χρόνος για την ενημέρωση τους.

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments