Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Οδηγίες διαχείρισης στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων

Οδηγίες διαχείρισης στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων πληροφορεί τους κατόχους εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών ότι θα πρέπει να μεριμνήσουν  για την αποθήκευση στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων/διαχείριση (κοπριά).

Η διαχείριση μπορεί κατά περίπτωση να γίνει με τους παρακάτω τρόπους :

1.Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους αποθήκευσης και χειρισμού, όπου σχηματίζουν απλές κοπροσωρούς ( Τσιμεντένια πλατφόρμα, ώστε να αποφεύγεται η διαφυγή στο έδαφος των ρυπογόνων ουσιών / κλίση του επιπέδου του κοπροσωρού 5-6%, ώστε να επιτυγχάνεται η στράγγιση των υγρών αποβλήτων, με κατεύθυνση προς κανάλι συλλογής υγρών/ προστατευτικά τοιχία κατά μήκος των δύο ή τριών πλευρών της, ύψους τουλάχιστον 1,50 m. Κατά μήκος της μιας μεγάλης πλευράς του, πρέπει να φέρει κάθετες ‘σχισμές’ πλάτους 3-5 εκατοστών μέχρι ύψος ενός μέτρου, για διευκόλυνση της στράγγισης της κοπροσωρού / εξασφάλιση δυνατότητας κάλυψης της κοπροσωρού ώστε να αποφεύγεται κάθε προσθήκη νερού (πχ. βροχής /δυνατότητα παραμονής της κοπριάς στην κοπροσωρό 180 ημέρες για να μπορέσει να επιτευχθεί η ζύμωση).

  1. Απευθείας ως οργανικό λίπασμα ή εδαφοβελτιωτικό σε καλλιεργούμενα εδάφη χωρίς κατασκευή μόνιμου χώρου αποθήκευσης του κοπροσωρού στις περιπτώσεις εκτροφής σε θερμή στρωμνή όπου η κοπριά παραμένει στο στάβλο για επαρκές διάστημα (6-8 μήνες, ανάλογα με το είδος της κτηνοτροφικής μονάδας), με αποτέλεσμα κατά την ώρα της απομάκρυνσής της μαζί με τη στρωμνή να έχει ήδη υποστεί σε σημαντικό βαθμό χώνευση
  2. Η κοπριά στρωμνής που στερείται υγρών στράγγισης, μπορεί να αποθηκευτεί και πάνω σε συμπιεσμένο έδαφος μόνο προσωρινά, για μέγιστο χρονικό διάστημα ενός μήνα, εφόσον φυσικά έχει προβλεφθεί η παρεμπόδιση εισροής βρόχινου νερού με την κατασκευή περιφερειακής αυλακιάς και την κάλυψη με πλαστικό φύλλο.

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων (τηλ. 2651087159) και στα Αγροτικά Κτηνιατρεία Μετσόβου, Κόνιτσας .

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments