Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Οι αγρότες του Δήμου Ζίτσας ενημερώθηκαν για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων

Οι αγρότες του Δήμου Ζίτσας ενημερώθηκαν για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων

DSC02786Από:Γιώργος Γκόντζος

Τριήμερο επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους αγρότες – καλλιεργητές του Δήμου Ζίτσας με αντικείμενο την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων πραγματοποίησε ο Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων «ΕΝΩΣΗ αγροτών» σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και την υποστήριξη του Δήμου Ζίτσας.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν από την  Τετάρτη έως και την Παρασκευή (16-18 /12/2015) στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στην Ελεούσα όπου οι γεωπόνοι κ.κ. Άγγελος Σιάπκας και Βασίλειος Θεοδωράκης ενημέρωσαν τους αγρότες- καλλιεργητές της περιοχής τόσο για το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων όσο και για τον τρόπο απόκτησής του (καθεστώς των εξετάσεων), συμμετέχοντας στην διαδικασία των ειδικών εξετάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στις εργασίες του σεμιναρίου της Παρασκευής παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος όπου συνομίλησε με τον κ. Θεοδωράκη και τον ευχαρίστησε για τη δωρεάν επιμόρφωση που παρείχε ο ίδιος και ο κ. Σιάπκας στους αγρότες της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Ν.4036/2012 (Α’ 8),η αγορά φυτοφαρμάκων για επαγγελματική χρήση θα επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν ειδικό πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως εξήγησαν και οι γεωπόνοι, ότι οι αγρότες χωρίς πιστοποιητικό δεν θα μπορούν να προμηθεύονται φυτοφάρμακα για τις καλλιέργειες τους, ή θα πρέπει οι ψεκασμοί να γίνονται με την επίβλεψη άλλου πιστοποιημένου ατόμου.

Για το λόγο αυτό όλοι οι αγρότες, παραγωγοί, ραντιστές και μεταπωλητές φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα πρέπει απαραίτητα να αποκτήσουν πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης διαφορετικά δεν θα μπορούν να τα προμηθεύονται και να τα χρησιμοποιούν για τις καλλιέργειες τους.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments