Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Οι μαθητές ανοίγουν μια αγκαλιά για τα Γιάννενα του πολιτισμού
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι μαθητές ανοίγουν μια αγκαλιά για τα Γιάννενα του πολιτισμού

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Ενώνουν τα χέρια αύριο οι μαθητές όλων των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Ιωαννίνων για ν’ αγκαλιάσουν το Κάστρο και να στείλουν το μήνυμα πως η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, είναι και δική τους υπόθεση.

Πάνω από 1700 μαθητές θα αγκαλιάσουν αύριο στις 10 το πρωί ένα σύμβολο των Ιωαννίνων, για να συμβολίσουν τη μεγάλη αγκαλιά στην ίδια την πόλη που διεκδικεί με εξωστρέφεια μέσα από τον πολιτισμό ένα καλύτερο μέλλον.

Γιατί «η διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι ένα δύσκολο, αλλά σπουδαίο εγχείρημα. Σπουδαίο για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της πόλης. Ο πολιτισμός μας μπορεί να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης για τα Γιάννενα και την Ήπειρο», όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Με αφορμή την αυριανή δράση που οργανώνει ο Δήμος, η Εκπαίδευση και το Πνευματικό Κέντρο,  ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Αγγέλα Φωτεινού και την Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Βάσω Μέγα, κάλεσαν του Γιαννιώτες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να στεφθούν τα Γιάννενα η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του πολιτισμού για το 2021.

 

Στην τελική ευθεία οι μαθητές δείχνουν το δρόμο

Η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς στα τέλη Νοεμβρίου υποβάλλονται οι φάκελοι των υποψήφιων πόλεων, για να ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του έτους. Σε αυτή την πιο κρίσιμη φάση της υπόθεσης, οι μαθητές του νομού Ιωαννίνων δείχνουν τον δρόμο της συμμετοχής της κοινωνίας.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, «μια σημαντική παράμετρος που θα παίξει ρόλο στην κρίση της επιτροπής που θα αποφασίσει που θα απονείμει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, είναι η συμμετοχή της κοινωνίας στο εγχείρημα. Πρέπει να αποδείξουμε ότι τα Γιάννενα το θέλουν πολύ, η κοινωνία το θέλει πολύ και είναι συμμέτοχη στο εγχείρημα».

Σ’ αυτή την προσπάθεια – όπως είπε ο κ. Μπέγκας – σημαντικό ρόλο παίζει η νεολαία γιατί «η επένδυση στον πολιτισμό είναι η επένδυση στο αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας».

Ο Δήμαρχος εξήγησε πως  ο φάκελος υποψηφιότητας ετοιμάζεται πυρετωδώς, αλλά η διαδικασία της αξιολόγησης που είναι ανταγωνιστική ανάμεσα στις υποψήφιες πόλεις, επιβάλει αναγκαστικά μυστικότητα σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου και τις προτάσεις που περιέχει.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στους δύο λόγους για τους οποίους η εκπαίδευση συμμετέχει στις δράσεις και «αγκαλιάζει» το εγχείρημα διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Πρώτον -όπως είπε η κ. Φωτεινού – «θεωρούμε ότι είναι ένα μάθημα διεκδίκησης για τους μαθητές και μία ευκαιρία να ανοιχτούν τα σχολεία έξω από τους σχολικούς τοίχους. Για να νιώσουν οι μαθητές ενεργοί πολίτες να  διεκδικήσουν να μπούν στη λογική του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας».

Δεύτερον-σύμφωνα με την κ. Φωτεινού- «οι σημερινοί μαθητές θα είναι οι ενήλικες του αύριο, αυτοί που θα υλοποιήσουν αυτό το σπουδαίο εγχείρημα».

Η διευθύντρια της Εκπαίδευσης κατέληξε λέγοντας πως «οτιδήποτε συμβαίνει και προβάλει την πόλη μας, δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον για το μέλλον του τόπου μας, είναι ένας στόχος που αξίζει να τον αγκαλιάσουμε και να παλέψουμε όλοι γι’ αυτόν».

Η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Βάσω Μέγα, ευχαρίστησε τους μαθητές, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τους εθελοντές καθηγητές που μαζί με του ανθρώπους του Πνευματικού Κέντρου εργάστηκαν για την επιτυχία της αυριανής δράσης.

«Make it happen -Κάντο να συμβεί», είναι το σύνθημα των εθελοντών της διεκδίκησης «Ιωάννινα- Ήπειρος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021». Είναι το σύνθημα των 1.700 μαθητών που θα αγκαλιάσουν αύριο στις 10 το πρωί το Κάστρο. Όπως είπε η κ. Μέγα «όλοι μαζί ενωμένοι, μια αγκαλιά για την πόλη μας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το κάνουμε να συμβεί»!

 

Όλο το πρόγραμμα της δράσης «μια αγκαλιά για την πόλη μας»

Η δράση των νέων «μια αγκαλιά για την πόλη μας» που πραγματοποιείται την Παρασκευή, θα συνεχιστεί με μια σειρά από εκδηλώσεις και το Σάββατο από το πρωί μέχρι το βράδυ,  στον Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτρης Χατζής».

-Το Σάββατο από τις 10 το πρωί, ο Σκακιστικός Όμιλος Ιωαννίνων μυεί στο σκάκι όσους το αγαπούν  και θέλουν να μάθουν τα μυστικά του.

-Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και το Εικαστικό απασχολούν τα παιδιά με ζωγραφική, κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι, κ.ά.

-Το απόγευμα του Σαββάτου, από τις 6 μ.μ. ξεκινούν  συναυλίες ελληνικής και ξένης σύγχρονης μουσικής με μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Ιωαννίνων , του Σύγχρονου Τμήματος του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, του Ηπειρωτικού Ωδείου του Πνευματικού Κέντρου «Τσακάλωφ», του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας, του Ioannina School of Music, του Ωδείου Ars Nova και του Modern Music School.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments