Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Οι παρεμβάσεις του Κ.Μπασιούκα(ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ),στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον απολογισμό του 2017 και τα Περιφερειακά Προγράμματα

Οι παρεμβάσεις του Κ.Μπασιούκα(ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ),στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον απολογισμό του 2017 και τα Περιφερειακά Προγράμματα

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για τον απολογισμό του 2017 ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Μπασιούκας ανέφερε τα εξής:

“Στις συζητήσεις  των συνεδριάσεων του ΠΣ και των Επιτροπών του περυσινού χρόνου προσπαθήσαμε να συνεισφέρουμε κατά δύναμη με τις προτάσεις μας για ότι καλύτερο. Σε λιγότερα ίσως συμφωνήσαμε σε πολλά διαφωνήσαμε. Χαιρετίζουμε τα όσα θετικά έγιναν από την Περιφερειακή Αρχή, τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες. Το μόνιμο αίτημά μας για περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία στη λειτουργία μας ως δημόσιου θεσμού παραμένει ανεκπλήρωτο.  Παρόλα αυτά την σημερινή κριτική μας δεχτείτε την ως καλόπιστη.

Το ΠΣ είναι υποβαθμισμένο σε ότι αφορά τη θεματολογία, με σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Ήπειρο συχνά να μας προσπερνάνε και εμείς να είμαστε αλλού ή να τρέχουμε πίσω τους (π.χ. καύσιμο πετρέλαιο) . Έργα που συχνά δεν υπακούουν σε έναν υπερκείμενο  μακρόπνοο εθνικό σχεδιασμό, ούτε σε περιφερειακό, χωρίς έλεγχο στην κατασκευή, την παράδοση και τη λειτουργία τους (π.χ. έλεγχος ρύπανσης του Καλαμά). Αισθανόμαστε ότι δρούμε αποσπασματικά, αποφεύγοντας τον συναινετικό διάλογο ή ακόμα χειρότερα διεκπεραιωτικά επειδή το λέει ο νόμος. Η «καταγραφή» και η «ιεράρχηση» των προβλημάτων της Περιφέρειας είναι λέξεις δύσχρηστες για την πλειοψηφία. Λες και ακόμα βαδίζει με πιλότο τον παλαιοκομματισμό, τον μπάρμπα στην Κορώνη, τις πελατειακές σχέσεις. Ίσως γιατί «το κλίμα ήταν στραβό από την αρχή» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που ήθελαν τους αυτοδιοικητικούς υποχείρια και  συχνά όργανα της δικής τους εξουσίας και φερέφωνα ή υπόδουλους. Η πεπατημένη ή η κεκτημένη ταχύτητα του τρόπου σκέψης και δράσης είναι πράγματι δύσκολο να αλλάξουν σε σύντομο χρόνο. Από την άλλη είναι και η κοινωνία που έμαθε με το αλισβερίσι και το μπαχσίσι  και που απαιτεί και πιέζει με σημαία την ψήφο. Δύσκολοι καιροί. Εκεί όμως που φτάσαμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε πρέπει να απαρνηθούμε αυτά που ήταν κύρια ή συνεργά και μας έφεραν εδώ που είμαστε καταχρεωμένοι και υπό κηδεμονία. Θέλουμε ένα ΠΣ με περισσότερη δημοκρατία, με διάλογο ουσιαστικό και εποικοδομητικό, με εξάντληση των συναινετικών διαδικασιών στην ιεράρχηση και την υλοποίηση των αποφάσεων όλων των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας. Έτσι που όταν ξαναπάω στο Ζαγόρι δεν θα μου πουν «εγώ θα ψηφίζω όσο ζω Καχριμάνη γιατί αυτός μου έφτιαξε το σταύλο» αλλά «επιτέλους δεν χρειάζεται να πάω στον Καχριμάνη γιατί το κράτος ή η Περιφέρεια δουλεύει».

Λίγα λόγια κριτικά εποικοδομητικά για τις Επιτροπές.

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος έρχονται πολλά θέματα για άδειες πτηνοτροφείων χωρίς αποδείξεις φέρουσας ικανότητας λεκανών απορροής και οικισμών. Οι ΑΠΕ από βιοέλαια, περιττώματα ζώων κ.α. έχουν καταντήσει εμπορεύσιμο είδος μεσαζόντων και δεν πρέπει να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Πολλά χρήματα για εκκλησίες και μοναστήρια χωρίς σχέδιο προτεραιοτήτων.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων δώσαμε έναν κατάλογο θεμάτων για συζήτηση εδώ και 2 ½ χρόνια. Περιμένουμε. Πολλά χρήματα για εκδηλώσεις αμφίβολου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Στην Επιτροπή Οικονομικών έργα αποσπασματικά συχνά που κινούν υποψίες συναλλαγών με Δήμους και εργολάβους. Πολλές προγραμματικές συμβάσεις που δεν πείθουν για αξιοκρατικές επιλογές και χρηματοδοτήσεις.”

————————————————————————————————————————-

 Στο θέμα της “ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2018” ο Κώστας Μπασιούκας σημείωσε τα εξής:

“Η κατάρτιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το τρέχον έτος, εγκρίθηκε από την πλειοψηφία  της συμπολίτευσης. Η ίδια πλειοψηφία έρχεται τώρα  μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων να συνεχίσει με έναν παρόμοιο τρόπο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες , τη διεκπεραίωση έργων που μόνη της αποφάσισε ή και να εντάξει νέα έργα που πάλι θα αποφασίσει μόνη της. Δηλαδή Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Εμείς εκφράσαμε επανειλημμένα  τις αντιρρήσεις μας στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται, κατατάσσονται και χρηματοδοτούνται οι δράσεις της Περιφερειακής Αρχής. Θα επιμένουμε να καλούμε την πλειοψηφία κυρίως να κατανοήσει ότι είναι προς το συμφέρον του λαού της Ηπείρου και θα έλεγα χωρίς υπερβολή και της ίδιας της παράταξης, ότι δεν αρκεί να τηρεί το γράμμα του Καλλικράτη στις υποχρεωτικές συζητήσεις στο ΠΣ αλλά να δει την ουσία της δημοκρατικής λειτουργίας ακόμα και αυτού του κακοστημένου  οργάνου.

Μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε ακόμα χρόνο να διορθώσουμε μερικά από τα στραβά και αναποτελεσματικά  των παρωχημένων πολιτικών νοοτροπιών, της ενός ανδρός αρχής, της μικροκομματικής αντιπαράθεσης, της πελατειακής λογικής αλλά και της στείρας αντιπολίτευσης. Σεβαστό το διαφορετικό πολιτικό πρόγραμμα της κάθε παράταξης. Ασφαλώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι, όπως είμαστε, να πετύχουμε το καλύτερο για την Ήπειρο και αυτό δεν γίνεται με τον τρόπο που βαδίζουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας, που ομνύετε στη δημοκρατία ας την εφαρμόσουμε. Ας καθήσουμε να δούμε τα βασικά για την ανάπτυξη της Ηπείρου και στη συνέχεια τα δευτερεύοντα, τριτεύοντα κ.ο.κ. Να καταθέσουμε τις απόψεις μας, να αντιπαρατεθούμε αλλά στο τέλος να συνθέσουμε έτσι που ο καθένας μας να νοιώθει χρήσιμος στη συζήτηση. Το να κάνει η πλειοψηφία ότι θέλει επειδή έχει τα «κουκιά» και οι υπόλοιποι να βγάζουμε αυτάρεσκα κομματικά και μη λογίδρια δεν έχει κανένα νόημα και το θεωρούμε ακόμα και «για το θεαθήναι» σπατάλη χρόνου. Είναι αυτό ακριβώς που απομακρύνει τον κόσμο από την ενασχόληση με τα του Δήμου και τον σπρώχνει προς την απογοήτευση και τον αυταρχισμό. Αυτό που όχι μόνο δεν μας βοηθάει να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο αλλά μας υπονομεύει όλους μας χωρίς εξαιρέσεις. Ιδού λοιπόν το πρώτο έργο του ΠΣ για να είναι και όλα τα επόμενα καλύτερα.”

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments