Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Οι χρηματοδοτήσεις έργων στο επίκεντρο των συναντήσεων της Δημοτικής Αρχής με τον Γ.Γ. Υποδομών

Οι χρηματοδοτήσεις έργων στο επίκεντρο των συναντήσεων της Δημοτικής Αρχής με τον Γ.Γ. Υποδομών

συνάντηση ΓΓ Δημοσίων έργων Από:Γιώργος Γκόντζος

Σημαντικά θέματα που αφορούν στην προώθηση έργων για το Δήμο Ιωαννιτών, τέθηκαν στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης  Μανταλόβας, με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε.

Στη συνάντηση αυτή από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τέθηκαν κυρίως τέσσερα θέματα:

1.Τέθηκε το ζήτημα της κατασκευής κόμβου στην Εγνατία Οδό που θα δίνει άμεση-γρήγορη πρόσβαση στην πλευρά του Περάματος και συνολικά στο ΒΔ τμήμα του Λεκανοπεδίου.   Το θέμα είναι γνωστό και πολυσυζητημένο, αποτελεί πάγιο αίτημα της περιοχής και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη να προχωρήσει  επιτέλους ο σχεδιασμός για την κατασκευή του κόμβου.

Συμφωνήθηκε με τον Γ.Γ. Υποδομών το επόμενο διάστημα, μόλις αναλάβει πλήρως τα καθήκοντα του το νέο Δ.Σ. της Εγνατίας Οδού Α.Ε., να οργανωθεί τριμερής συνάντηση (Δήμου Ιωαννιτών –Υπουργείου Υποδομών- Εγνατία Οδός Α.Ε.) ώστε να συζητηθεί το θέμα του κόμβου και οι δυνατότητες χρηματοδότησης.

2.Τέθηκε από τη Δημοτική Αρχή το αίτημα να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους τα έργα συλλογής όμβριων υδάτων στις περιοχές όπου προγραμματίζεται το μεγάλο έργο της αποχέτευσης από τη ΔΕΥΑΙ ύψους περίπου 45 εκατ. ευρώ .

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς στο νέο ΕΣΠΑ τα δίκτυα όμβριων δεν είναι πλέον επιλέξιμη δαπάνη. Έτσι ταυτόχρονα με τον προγραμματισμό για τα έργα αποχέτευσης στις περιοχές ενός μεγάλου  τμήματος του Δήμου που σήμερα στερείται αποχέτευσης (Καρδαμίτσια, Εξοχή, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Νεοχωρόπουλο, Κάτω Μάρμαρα, Σταυράκι, Ολυμπιάδα και Σεισμόπληκτα), η Δημοτική Αρχή επιδιώκει  να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση -από εθνικούς πόρους- των αναγκαίων έργων συλλογής όμβριων υδάτων.

Ο Γ.Γ. υποδομών αναγνώρισε την αναγκαιότητα που υπάρχει και συμφωνήθηκε να επανέλθει ο Δήμος Ιωαννιτών με την τεκμηρίωση των χρηματοδοτικών αναγκών, βάσει των μελετών.

  1. Παρουσιάστηκε ένα σύνολο έργων που προετοιμάζει η Δημοτική Αρχή για την επόμενη προγραμματική περίοδο και ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών, ώστε κάποια από αυτά να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου.

Υπήρξε θετική διάθεση από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και συμφωνήθηκε να εξεταστεί το θέμα αυτό ολοκληρωμένα στη βάση και του γενικότερου προγραμματισμού του Υπουργείου Υποδομών.

4.Τέλος στη συνάντηση με τον Γ.Γ. Υποδομών η Δημοτική Αρχή επαναβεβαίωσε, (ύστερα από άμεση επικοινωνία του Δημάρχου και του κ. Δέδε με τον επικεφαλής της ΥΠΑ), πως το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα είναι το πρώτο από το οποίο θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2016, οι διαδικασίες για την τοποθέτηση του συστήματος προσέγγισης GBAS.

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments