Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ολοκληρώθηκε η τρίτη δημοσία διαβούλευση για το Σ.Β.Α.Κ.

Ολοκληρώθηκε η τρίτη δημοσία διαβούλευση για το Σ.Β.Α.Κ.

Η τρίτη και τελευταία δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ιωαννιτών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το παρών στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, οι επικεφαλής παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, Λάζαρος Νάτσης και Άρης Μπαρτζώκας, η υποψήφια δήμαρχος Τατιάνα Καλογιάννη και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας.

Η μελετητική εταιρία παρουσίασε το πακέτο των μέτρων που προτείνει για την υλοποίηση του σχεδιασμού ο οποίος είναι χωρισμένος σε βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις σε βάθος 20ετίας.

Μάλιστα για πρώτη φορά παρουσιάστηκε και μια εκτίμηση κόστους η οποία ανέρχεται στα 80 εκ. ευρώ (χωρίς τις εκπτώσεις που συνήθως φτάνουν το 50%) σε ότι έχει να κάνει με τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό.

Η αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου, που υποδέχτηκε το κοινό μίλησε για την σημασία της διαβούλευσης σε ένα σχέδιο που αποτυπώνει ουσιαστικά το όραμα του Δήμου Ιωαννιτών για την πόλη του αύριο.

«Φορείς, ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις, επαγγελματικές ομάδες και ομάδες ενδιαφερόντων, σύλλογοι και φυσικά όλοι οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν και σε αυτή τη φάση στον δημόσιο διάλογο και να εκφράσουν τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις προτάσεις τους σε ότι αφορά τις μελέτες, το κόστος έργων και την ιεράρχησή τους.

Το όραμα που συνδιαμόρφωσαν συνεργατικά εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες για το μέλλον του δήμου βαίνει σε φάση ολοκλήρωσης. Οι κεντρικοί άξονες των στόχων που θέσαμε από κοινού, όπως ποιότητα ζωής, οικονομική ανάπτυξη, περιβάλλον, καινοτομία κ.α. θα αρχίσουν να πραγματώνονται.

Οι προσδοκίες μας υλοποιούνται και μπαίνουν οι βάσεις ώστε το σχέδιο να γίνει πράξη», είπε αρχικά η κ. Βασιλείου.

Η ίδια τόνισε ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας δεν είναι μια συμβατική μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αλλά αποτελεί ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο, μια στρατηγική μελέτη.

«Αποτελεί το όραμα που εφαρμόζει τα μέτρα, τις πολιτικές, τα έργα και τις δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση αναγκών για κινητικότητα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.

Σήμερα βρισκόμαστε στο πρώτο βήμα πριν να αποκτήσει φυσική υπόσταση αλλάζοντας οριστικά, μεταξύ άλλων, την εικόνα της πόλης και την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών.

Είναι σαφές πως ένας γόνιμος και δημιουργικό κύκλος για τον δήμο Ιωαννιτών ολοκληρώνεται. Ταυτόχρονα, σηματοδοτείται μια νέα αφετηρία. Με γνώμονα τη βιωσιμότητα, προχωράμε στην επόμενη ημέρα, στην οποία, όπως μαζί οραματιστήκαμε, βρίσκεται στο κέντρο ο άνθρωπος», κατέληξε.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, έκανε λόγο για ένα «σημαντικό εργαλείο που η σημερινή Δημοτική Αρχή αφήνει ως παρακαταθήκη για την εξέλιξη του Δήμου Ιωαννιτών σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».

Παράλληλα, εξήρε το επιστημονικό έργο των μελετητών αλλά και την παρουσία αρκετών επικεφαλής ή εκπροσώπων παρατάξεων στην τρίτη κατά σειρά διαβούλευση, τονίζοντας όμως πως «θα έπρεπε να είναι όλοι εδώ για ένα τόσο σημαντικό θέμα».

Να σημειωθεί ότι από σήμερα το τελικό σχέδιο θα βρίσκεται αναρτημένο στην  ιστοσελίδα του Δήμου και θα είναι διαθέσιμο προς σχολιασμό, παρατηρήσεις και προτάσεις μέχρι και τη Δευτέρα 8 Απριλίου.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments