Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η ομιλία του υποψήφιου δημάρχου της παράταξης “ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ” Μωυσή Ελισάφ.

Η ομιλία του υποψήφιου δημάρχου της παράταξης “ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ” Μωυσή Ελισάφ.

¨Αγαπητές συμπολίτισσες και συμπολίτες, Γιαννιώτισσες και Γιαννιώτες, φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την παρουσία σας στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της νέας αυτοδιοικητικής παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ». Μιας παράταξης που γεννήθηκε από πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και τη δική μου διάθεση να προσφέρω ό,τι καλύτερο διαθέτω στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, καταξιώθηκα επιστημονικά και ολοκληρώθηκα ως ενεργός πολίτης που συμμετέχει στις δημόσιες υποθέσεις.

Θέλησή μου, φιλοδοξία και όραμά μου είναι να εργαστώ ώστε τα Γιάννενα, η πόλη μας, να λύσει αποτελεσματικά τα σημαντικά προβλήματα της, αλλά  ταυτόχρονα να  δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να καταστεί το σημαντικότερο εμπορικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, αθλητικό και τουριστικό κέντρο των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων.

 Ποιος είμαι

Γεννήθηκα και εγώ και οι πρόγονοί μου στα Γιάννενα και έζησα στα Γιάννενα.

Ως επιστήμονας και αργότερα καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπηρέτησα με αφοσίωση και με ανιδιοτέλεια επί δεκαετίες  τους συμπολίτες μου σε όλη την έκταση του Δήμου και όχι μόνο. Έρχομαι λοιπόν με ένα έργο ενεργού επιστήμονα που αναλώθηκε στο γενέθλιο τόπο μου. Αξιοποίησα την ιατρική για να πλουτίσω την ίδια με ερευνητικό έργο, αλλά και να βοηθήσω τον πάσχοντα συνάνθρωπο και ιδιαίτερα αυτόν που δοκιμάζεται οικονομικά.

Οργάνωσα μία κλινική από την οποία περνούσαν και περνούν χιλιάδες συνάνθρωποί μας, οι περισσότεροι προερχόμενοι από το κέντρο της πόλης και τις αγροτικές περιοχές του Δήμου μας.

Ήμουν πάντα Δευτέρα και Παρασκευή στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία όπου μπορούσε να έχει τη γνώμη μου ο κάθε συμπολίτης και βέβαια οι οικονομικά ανήμποροι συνάνθρωποί μας.

Προβαίνω με δυσκολία σε αυτές τις προσωπικές αναφορές όχι για να περιαυτολογήσω, αλλά γιατί στις εποχές που αξίες και αρχές ρευστοποιούνται, υπάρχουν και άτομα που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα διατηρώντας και αρχές και αξίες.

Έρχομαι και με ένα έργο ενεργού πολίτη δεκάδων χρόνων που επίσης αναλώθηκε στο γενέθλιο τόπο μου. Τιμήθηκα κατ’ επανάληψη με την ψήφο των συμπολιτών μου και υπηρέτησα την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις, όπως του δημοτικού συμβούλου ή εκείνη του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας. Αλλά και ως ενεργός πολίτης, επιτρέψτε μου να πω, ότι ασχολήθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση για να δώσω ζωή στην πολιτική και για κανένα άλλο λόγο.

Από τη θέση μάλιστα του προέδρου του Πνευματικού κέντρου,  ανέδειξα την έννοια του πολιτισμού ως μοχλό ανάπτυξης   όχι μόνο του ίδιου του πολιτισμού ή και ως διέξοδο των συμπολιτών μας,  αλλά και ως παράπλευρη ενίσχυση τις ίδιας της οικονομίας. Και αυτό σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης. Και θεωρώ ότι έδωσα ζωή στο θεσμό.

Συμμετείχα τα τελευταία χρόνια, και δη σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στη δημιουργία ενός μη κρατικού θεσμού, όπως ο  Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού, στον οποίο κλήθηκαν και μίλησαν δεκάδες κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας.

Αφετηρία της συμμετοχής μου αυτής ήταν και παραμένει η εδραία πεποίθησή μου ότι η δημοκρατία έχει απόλυτη ανάγκη από τη διαρκή και πολύπλευρη ενημέρωση του πολίτη, αλλά και την ενεργή συμμετοχή του στα κοινά. Είναι το οξυγόνο χωρίς το οποίο απειλείται με ασφυξία.

Γιατί επανέρχομαι

Σήμερα θέτω υποψηφιότητα για την πρώτη θέση του Δήμου. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ συνοπτικά στους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή μου την απόφαση.

Διανύουμε ίσως τη χειρότερη περίοδο του εθνικού μας βίου:  Η κοινωνία σε επίπεδο πολιτείας, αλλά και σε επίπεδο Δήμου είναι κατακερματισμένη, οριζόντια και κάθετα.

Οριζόντια διαπερνάται από τις εισοδηματικές ανισότητες, κάθετα δε από τις κομματικές διαιρέσεις. Ελάχιστα κοινά σημεία βρίσκεις που ενώνουν, άπειρα δε που διαχωρίζουν. Καμιά εποχή δεν έχει συσσωρεύσει τόσο πολλές και τόσο ποικίλες γνώσεις για τον άνθρωπο, όσες η δική μας. Αλλά και καμιά εποχή δεν γνωρίζει τόσο λίγο τι πραγματικά σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Πράγματι, ο  κοινωνικός ιστός διερράγη. Η έννοια του Δήμου ως αρραγής οντότητα ρευστοποιήθηκε, αφήνοντας πίσω ένα σχεδόν αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ αρχόντων και αρχομένων: οι αρχόμενοι απαιτούν, οι άρχοντες υπόσχονται, αλλά συνήθως αδυνατούν να είναι συνεπείς. Η εμπιστοσύνη είναι το μεγάλο θύμα της εποχής μας: Κανένας δεν εμπιστεύεται κανένα.

Το παραπάνω κλίμα ήδη περιγράφει και το πρόβλημα:  Χωρίσαμε τα ενδιαφέροντά μας, όμως πρέπει να συνυπάρξουμε. Οι πόλεις γεννήθηκαν γι αυτό το λόγο.  Καθότι κανένας δεν μπορεί να ζήσει μόνος. Άρα το ζητούμενο σήμερα είναι να βρούμε έναν ελάχιστο έστω τρόπο να συνυπάρξουμε. Να περιορίσουμε τα όσα μας χωρίζουν και να αυξήσουμε αυτά που μας ενώνουν που είναι και τα περισσότερα. Να κάνουμε γεφύρι. Να περάσουμε απέναντι.

Στην Ήπειρο έχουμε πολλά πέτρινα γεφύρια. Ένας Ιταλός διανοούμενος  σ ένα του βιβλίο παραθέτει τον εξής διάλογο μεταξύ δύο προσώπων που παρατηρούν ένα πέτρινο γεφύρι:

  • Σε ποιες πέτρες, ρωτάει ο ένας, στηρίζεται το γεφύρι;
  • Το γεφύρι, απαντάει ο άλλος, δεν στηρίζεται σε τούτη ή την άλλη πέτρα. Στηρίζεται στις πέτρες εκείνες που σχηματίζουν το τόξο στην οροφή του γεφυριού και που συνεργαζόμενες μεταξύ τους, μεταφέρουν τις πιέσεις στα δυο άκρα.
  • Μα εμένα δεν μ΄ ενδιαφέρει το τόξο, απαντάει ο άλλος, ρωτώ για τις πέτρες που κρατάνε το γεφύρι.
  • Χωρίς πέτρες, που συνεργαζόμενες σχηματίζουν το τόξο, γεφύρι για να περάσεις απέναντι δεν υπάρχει.

Η εικόνα είναι εναργέστατη. Μπροστά μας το χάος της κρίσης. Πρέπει να περάσουμε στην άλλη όχθη. Δεν θα περάσουμε στηριζόμενοι σε τούτον ή στον άλλο. Ή στις αυταπάτες τις δικές μας ή των αυτόκλητων σωτήρων που πλεονάζουν σε καιρούς απελπισίας.

Θα περάσουμε όμως, αν όλοι μαζί – κυριολεκτικά όλοι μαζί –  συνειδητοποιήσουμε τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος – και αυτό είναι ίσως ευκολότερο να γίνει σε επίπεδο Δήμου –  και με προωθητική δύναμη την αναλογική συμμετοχή  όλων μας, να επιχειρήσουμε το πέρασμα στην άλλη όχθη. Η κρίση ήταν το σύμπτωμα. Δεν θα την αντιμετωπίσουμε αν δεν παρέμβουμε στις ρίζες που την εξέθρεψαν. Και στη δημιουργία των ριζών αναλογικά συμμετείχαμε όλοι.

Η υποψηφιότητά μου, αλλά και όλων των συνεργατών μου, στόχο έχει την αναγκαία απόπειρα ενός περάσματος με την αναλογική συμμετοχή όλων.

Ένας προφανής κανόνας είναι τα προβλήματα που έχουν αναφορά στην παγκόσμια αγορά δεν μπορούν να λυθούν παρά σε επίπεδο παγκοσμιότητας. Αν και όσο λυθούν. Τα προβλήματα που έχουν αναφορά την εθνική πολιτική δεν μπορούν επίσης παρά η λύση τους να αναζητηθεί σε εθνικό επίπεδο. Και απομένουν τα προβλήματα του Δήμου μόνον για να λυθούν σε επίπεδο Δήμου.

Έτσι, η εκάστοτε πολιτική ενός Δήμου δεν διαθέτει την απόλυτη εξουσία παρά μόνο για τα προβλήματα που έχουν τη ρίζα τους μέσα στο Δήμο.

Πιστεύω πως η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου δεν έχει τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων αναμετρήσεων. Και τούτο γιατί τα κοινωνικά δεδομένα της χώρας μας, όπως ήδη προανέφερα, δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Πιστεύω ακόμη ότι η κρίση δεν δημιούργησε μόνο πρωτόγνωρα προβλήματα. Δημιουργεί ταυτόχρονα και νέες ευκαιρίες και προκλήσεις. Η Ιστορία διδάσκει πως καμιά κρίση δεν είναι μόνον το τέλος μιας εποχής: Μπορεί να γίνει και η αρχή μιας άλλης. Καμιά κρίση δεν είναι η παρακμή μιας περιόδου. Μπορεί να γίνει και η ακμή μιας καινούργιας. Δεν είναι μόνο η φθορά αυτού που φεύγει. Μπορεί να γίνει και η προφορά σ αυτό που έρχεται.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, πάντα η αρχή είναι μπροστά μας. Και, όπως θα έλεγε ένας ποιητής (πρόκειται για τον Έλιοτ) «το τέλος είναι εκεί απ΄όπου ξεκινάμε». Η μεγάλη πρόκληση του Δήμου μας ιδιαίτερα είναι αυτή ακριβώς: ένα νέο ξεκίνημα – μία Νέα Εποχή.

Αυτή είναι η πρόκληση των καιρών  μας. Και σ΄ αυτή την πρόκληση ήρθε η ώρα να απαντήσουμε. Να ανταποκριθούμε δηλαδή με επιτυχία στις ανάγκες της εποχής μας. Και θα απαντήσουμε.

ΓΙΑ  ΤΑ  ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΥ  ΜΑΣ  ΑΞΙΖΟΥΝ.  

ΓΙΑ  ΤΑ  ΓΙΑΝΕΝΝΑ  ΤΗΣ  ΕΥΡΩΠΗΣ.

Δημιουργήσαμε την παράταξη ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ διεκδικώντας την ψήφο των συμπολιτών μας. Μια παράταξη που χτίζεται με βασικές αρχές τη συμμετοχή, την ανιδιοτέλεια και την ακλόνητη πίστη στις δημοκρατικές αξίες. Μια παράταξη, κατά τεκμήριο, αποτελεί το διαμεσολαβητή  διαμέσου του οποίου η  θέληση των δημοτών «μεταφέρεται» στους αντιπροσώπους. Και, υποτίθεται, ότι αυτό πραγματοποιείται με τις προεκλογικές εξαγγελίες και την μετεκλογική τους εφαρμογή. Κάτι όμως που δύσκολα συμβαίνει.

Εκείνο που συμβαίνει και είναι πλέον γνωστό, είναι η αδιαφάνεια, η έλλειψη πληροφόρησης και η απουσία λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής. Έτσι δημιουργείται το περιβάλλον όπου επωάζονται φαινόμενα εκμετάλλευσης της εξουσίας για ίδιον όφελος . Δημιουργούνται κλειστές ομάδες που συναλλάσσονται κατά το δοκούν με τους πολίτες και ομάδες πολιτών με κοινά συμφέροντα σε βάρος όλων των άλλων. Είναι το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης στο επίπεδο του Δήμου. Είναι η κυρίαρχη αιτία που οδήγησε τη χώρα ολόκληρη στη χρεοκοπία και την καταστροφή.

Το πελατειακό καθεστώς που κυριάρχησε και κυριαρχεί και στο Δήμο μας και ναρκοθετεί το μέλλον της πόλης μας πρέπει άμεσα να τερματιστεί και θα τερματιστεί. Η παράταξή μας για να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως έκφραση των θελήσεων των περισσότερων δημοτών είναι μια δημοκρατική παράταξη που επιδιώκει η ροή της εξουσίας να κινείται κυρίως από κάτω προς τα πάνω. Το κρίσιμο  πρόβλημα της δημοκρατίας σήμερα δεν είναι η νίκη στις  εκλογές. Το κορυφαίο και κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αναζήτηση καθολικών απαντήσεων στα προβλήματα του Δήμου και δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας στο Δήμο μας, για την απαλλαγή από το πελατειακό καθεστώς, από την αυθαιρεσία των προυχόντων και επάρχων και για τη συναίνεση που για να έχει ουσιαστικό νόημα δεν μπορεί να αναζητηθεί συμπυκνωμένη στο πρόσωπο του αρχηγού, αλλά στην όσμωση των διαφορετικών τάσεων και απόψεων που επικρατούν στο εκλογικό σώμα.

Δεσμευόμαστε στην υιοθέτηση καινούργιων θεσμών που θα επιταχύνουν τις εξελίξεις, που θα επιτρέπουν την λεπτομερή και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών, που θα βοηθούν στη διαμόρφωση της γνώμης των πολιτών σε καθεστώς διαφάνειας και τέλος θα επιτρέπουν στην αξιόπιστη καταγραφή της άποψης των δημοτών, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν τη συναίνεση και συγκατάθεση της πλειονότητας των πολιτών και να μην αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ημετέρων. Μόνο έτσι οι αποφάσεις μας θα υπηρετούν το γενικό καλό και δεν θα υποκύπτουν στη μεροληψία, την κατάχρηση εξουσίας με τα επακόλουθά της που τόσο ταλανίζουν την κοινωνία μας.

ΟΡΑΜΑ

Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας: η γεωγραφική θέση της πόλης στη συμβολή των μεγαλύτερων οδικών αξόνων της χώρας, της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, το φυσικό της περιβάλλον, η ιστορία της, ο πολιτισμός της, οι βασικές της υποδομές, το μορφωτικό κεφάλαιο και το ανθρώπινο δυναμικό της. Οι συνεργάτες μου κι εγώ, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και όλοι όσοι στηρίζουν την παράταξη ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ έχουμε τη θέληση, την ικανότητα και το σχέδιο να τεθούμε επικεφαλής μιας μεγάλης προσπάθειας, μιας εξόρμησης θα την ονόμαζα, για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας.

Μπορούμε να δώσουμε στην πόλη που αγαπάμε και την ευρύτερη περιοχή την προγραμματισμένη εξωστρέφεια που της λείπει και να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης θετικά ασύμμετρους με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας που παλεύει να βγει από την κρίση. Εξωστρέφεια που θα φέρει κόσμο και χρήματα στην πόλη, πολύτιμη τεχνογνωσία και θα δώσει ταυτότητα στο Δήμο μας. Προφανώς εξωστρέφεια δεν σημαίνει άσκοπα ταξίδια στο εξωτερικό συγγενών και φίλων. Θα αναζητήσουμε τις απαντήσεις στα τοπικά προβλήματα στο πλαίσιο της κοινωνίας όλων των δημοτών, με βάση όχι άγονες πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά το συμφέρων των περισσότερων, στα όρια του εφικτού και με τη γνώμη των ειδικών.

Κανείς δεν μπορεί να κάμψει την θέλησή μας ή να εμποδίσει την προσπάθειά μας. Χωρίς καμιά κομματική ή άλλη διαμεσολάβηση ζητάμε τη στήριξή σας, τη στήριξη των συμπολιτών μας και σε σας θα λογοδοτούμε για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, στους συμπολίτες μας θα στηριζόμαστε σε όλες τις δυσκολίες που θα προκύψουν στην πορεία.

 

ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες.

Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ότι ζητήσαμε τη στήριξη του τάδε και του δείνα, ότι πραγματοποίησα μυστικές συμφωνίες και επαφές με τον α ή με τον β.

Η πραγματικότητα τους έχει διαψεύσει όλους, εχθρούς και άσπονδους φίλους. Δεν επιδιώξαμε κι ούτε θα επιδιώξουμε καμιά κομματική στήριξη διότι πιστεύουμε ότι έχει παρέλθει η εποχή των χρισμάτων και των κομματικών αναθέσεων ρόλων.  Γνωρίζουμε ότι κάθε κομματική  στήριξη είναι και δέσμευση σε κομματικές πολιτικές και προτεραιότητες. Πιστεύουμε βαθιά ότι οι πολίτες ξεπέρασαν τους κομματικούς εναγκαλισμούς στην Τ.Α. και βρίσκονται μπροστά από τα κόμματα στα ζητήματα της. Ζητούν από τους ανθρώπους που φιλοδοξούν να διοικήσουν τις πόλεις, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, ανοιχτό πνεύμα που να πιάνει τα μηνύματα των καιρών, διαχειριστική και διοικητική επάρκεια, ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια και σεβασμό στις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες. Γι αυτό και κατά τη συγκρότηση της παράταξής μας δεν θέσαμε σε κανέναν ζήτημα πολιτικής προτίμησης ή κομματικής ταυτότητας. Όλοι όσων οι απόψεις και οι θέσεις για τα ζητήματα του Δήμου ταυτίζονταν ή συνέκλιναν με τις θέσεις που διατυπώσαμε  έγιναν με ικανοποίηση δεκτοί στην παράταξη και τα ψηφοδέλτιά της. Οι κομματικές διακηρύξεις δεν αποτελούν εχέγγυο για τη λύση των τοπικών προβλημάτων αλλά αντίθετα, η συναίνεση μπορεί να αποτελέσει προωθητική δύναμη αλλαγής και εμείς αυτή θα επιδιώξουμε.

Η προγραμματική μας πρόταση για τα Γιάννενα είναι βαθιά πολιτική και προοδευτική, μια πρόταση που προκύπτει αφενός από την ενδελεχή μελέτη και γνώση των προβλημάτων που απασχολούν την πόλη και αφετέρου από τις λύσεις που προτείνουμε. Λύσεις που κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει με διαφορετικό τρόπο. Λύσεις για το συμφέρον των πολλών,  δηλαδή αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι οι ταμπέλες που καθιστούν κάποια παράταξη προοδευτική, αλλά οι προτάσεις που καταθέτει και φυσικά η πρακτική τους εφαρμογή κατά τη διοίκηση του Δήμου. Δεν είναι πρόοδος όταν μια πόλη  δεν είναι καθαρή, όταν τα Λιθαρίτσια και το Γιαννιώτικο σαλόνι ρημάζουν, όταν οι παιδικές χαρές είναι σε κακή κατάσταση. Δεν είναι προοδευτική πολιτική η παροχή των πιο ακριβών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη χώρα. Δεν αποτελούν στοιχείο προόδου οι φαύλες πρακτικές πελατειασμού στις σχέσεις της δημοτικής εξουσίας με τους πολίτες που παραπέμπουν σ’ εκείνες τις σχέσεις που σε ευρύτερη κλίμακα οδήγησαν την πατρίδα μας στη χρεοκοπία. Καμιά πολιτική που ενισχύει την αδιαφάνεια στη διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου ή που ταλαιπωρεί τους πολίτες στις δοσοληψίες τους με τις υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προοδευτική. Αντίθετα, το να βρούμε λειτουργικές και συνάμα συναποδεκτές απαντήσεις στα πολύπλοκα τοπικά θέματα, όπως η διαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων, η καθαριότητα, η αξιοκρατία, η χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, κ.λ.π, είναι πράγματι πρόοδος. Προοδευτική πολιτική είναι να ακούς προσεκτικά τον κάθε πολίτη, να αφουγκράζεσαι τα προβλήματά του και να δίνεις αξιόπιστες λύσεις.  Το να αναζητήσουμε τη λύση των προβλημάτων διαμέσου των πολιτικών/κομματικών μας θέσεων είναι οπισθοδρόμηση. Το να αναζητήσουμε τη λύση τους διαμέσου της σύντηξης των διαφορετικών απόψεων είναι πρόοδος. Αν αυτό το επιχειρήσουμε αγκυλωμένοι μόνο σε ατομικές/κομματικές βεβαιότητες αυτό είναι οπισθοδρόμηση. Οι λέξεις δε πρόοδος και προοδευτικό μέτωπο ισχύουν μόνο αν ως εννοιολογικό περιεχόμενο έχουν τη λύση των προβλημάτων του Δήμου επ’ ωφελεία του συνόλου των πολιτών και μόνο αν αόριστα παραπέμπουν σε πολιτικές προσεγγίσεις, αναγκαίες μεν στις εθνικές εκλογές, σίγουρα όμως ακατάλληλες για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο το ποιος θα λύσει τα προβλήματα, αλλά το ποια είναι η λύση για τα προβλήματα. Με άλλα λόγια, ποιο είναι το «σενάριο»  τη διεκπεραίωση του οποίου θα αναλάβει ο «επικεφαλής». Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί πως θα μας πείσετε ότι οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις θα τηρηθούν μετεκλογικά? Πράγματι, ανέκκλητο συμβόλαιο δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως ενδείξεις και τη μόνη ένδειξη που μπορώ να επικαλεστώ είναι η μέχρι τώρα συμμετοχή μου τόσο ως επιστήμονας όσο και ως ενεργός πολίτης. Καταθέτουμε σήμερα προτάσεις που έρχονται από το μέλλον. Και ακόμα υπάρχουν λέξεις που πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία τους. Μια τέτοια λέξη είναι και η λέξη εμπιστοσύνη. Πρέπει να συνυπάρξουμε άρα πρέπει να εμπιστευτούμε κάποιον. Πολιτευόμαστε με τη βασική αρχή ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στον ανταγωνισμό είμαστε αντίπαλοι. Δεν είμαστε όμως εχθροί. Το ζητούμενο είναι να μάθουμε σήμερα να επικοινωνούμε με τον άλλο διαμέσου της δέσμευσης μας σε κοινές αξίες.

Οι επιλογές μας αυτές ίσως δεν αρέσουν σε κάποιους που επιμένουν σε παλαιές και ξεπερασμένες πρακτικές, που επιμένουν σε καταδικασμένες μεθόδους παρασκηνιακά. Τους απαντάμε ότι τέτοιες νοοτροπίες βλάπτουν την πόλη και απαξιώνουν τη συμμετοχή των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς στα δημόσια πράγματα.

 

ΜΑΖΙ.  ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΟΡΑΜΑ, ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.

Είμαστε η μόνη δημοτική παράταξη που από τη στιγμή της ίδρυσής της πήραμε θέση σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που προέκυψαν και βαθμιαία διατυπώνουμε τις προγραμματικές μας θέσεις για όλα τα ζητήματα του Δήμου.

Από την ίδρυση της παράταξης μας δώσαμε στη δημοσιότητα έναν δωδεκάλογο με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες του Δήμου.

Διατυπώσαμε αυτό το διάστημα με σαφήνεια τις θέσεις μας. Τις εμπλουτίζουμε μέσα από έναν συνεχή διάλογο. Με την δική σας συμμετοχή και με την αρωγή των δεκάδων συνεργατών μου.

Δεσμευόμαστε:

  1. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του Δήμου με έμφαση στις γειτονιές της πόλης και στις κοινότητες. Ο Δήμος οφείλει να παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες στα Γιάννενα, την Ανατολή, το Πέραμα, την Πεδινή, τον Κατσικά και το Νησί.

 

  1. Για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των δομών του Δήμου. Είναι μονόδρομος!

 

  1. Φέρνουμε στο προσκήνιο τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή επανάσταση και τα θέτουμε στην υπηρεσία του πολίτη. Πετυχαίνουμε να κάνουμε τα Γιάννενα μια έξυπνη πόλη.

 

  1. Για την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, για την ανακύκλωση και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Δήμος δίνει το παράδειγμα και οι πολίτες ακολουθούν. Από τη Δαφνούλα μέχρι την Περίβλεπτο και από την Κρυόβρυση μέχρι τη Μανωλιάσσα.

 

  1. Καταθέσαμε σε δυο φάσεις αναλυτικές προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ με στόχους την ανάκτηση της οικονομικής της ευρωστίας και της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους καταναλωτές ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της.

 

  1. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών με την ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων ώστε να είναι σε θέση άμεσα και αποτελεσματικά να επιλύουν επί τόπου τα προβλήματά τους. Δεσμευόμαστε για την οικονομική ενίσχυση των Κοινοτήτων με τη βελτίωση της χρηματοδότησής τους, με επαναλαμβανόμενη πάγια προκαταβολή για την άμεση αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

 

7 . Η κοινωνική πολιτική αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητά μας. Είναι η απάντηση της αυτοδιοίκησης στα προβλήματα που έφερε η κρίση. Ενίσχυση των παιδικών σταθμών με θέσεις για όλα τα παιδιά, μέριμνα για την τρίτη ηλικία, τα άτομα με ειδικές δεξιότητες, τους οικονομικά ευπαθείς και συνεργασία με όλους τους φορείς για κοινό μέτωπο κατά της ανεργίας αποτελούν τους βασικούς μας άξονες.

 

  1. Δεσμευόμαστε για την αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών του Δήμου μας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της. Κυρίως όμως για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Αναδεικνύουμε και προβάλλουμε τοπόσημα όπως τον Αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας, το Κάστρο, το σπήλαιο Περάματος, τους θησαυρούς του Νησιού.

 

  1. Παρεμβαίνουμε στον αθλητισμό με στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης, με βελτίωση των υποδομών και στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

 

  1. Διατυπώνουμε σαφείς και εμπεριστατωμένες προτάσεις για τον τουρισμό που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της περιοχής μας. Ιδιαίτερη σημασία για τη χάραξη μιας επιτυχημένης στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη έχει η υιοθέτηση του βιωματικού τουρισμού ώστε ο επισκέπτης να συνδεθεί με την πόλη και να δεθεί συναισθηματικά μαζί της. Στοχευμένη προβολή και εξωστρέφεια.

 

  1. Διατυπώσαμε τις θέσεις μας για την ολιστική στρατηγική διαχείρισης της Παμβώτιδας με στοχευμένες δράσεις μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος προς τη λίμνη, με τη δημιουργία νέων πράσινων υποδομών και με την προστασία των πηγών υδροδότησης της λίμνης.

 

  1. Διατυπώσαμε έγκαιρα και με σαφήνεια τις προτάσεις μας για τον εξορθολογισμό και ουσιαστικά τη μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού που είναι υψηλά και επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Βασικές αρχές των προτάσεών μας είναι η δημιουργία ζωνών σε σχέση με τις χρήσεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και η μείωση των δαπανών.

 

  1. Διατυπώσαμε με σαφήνεια τις θέσεις και προτάσεις μας για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

 

  1. Διατυπώσαμε καινοτόμες προτάσεις για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων που αποτελεί μείζον πρόβλημα για την πόλη μας.

 

  1. Παράλληλα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το πράσινο διατυπώσαμε τις εποικοδομητικές προτάσεις μας για το πράσινο με στόχους την αύξηση των χώρων πρασίνου, την ορθολογική διαχείρηση των δέντρων, τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων και τον περιορισμό των εστιών ρύπανσης, τη συνεργασία των πολιτών με τους αρμόδιους φορείς και βέβαια τη ριζική αναδιάρθρωση της υπηρεσίας πρασίνου.

 

  1. Δεσμευόμαστε για την οργάνωση ενός άρτια στελεχωμένου και λειτουργικού ενιαίου Τμήματος Προγραμματισμού και Μελετών στο Δήμο που να έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία σύνταξης και υλοποίησης αξιόπιστων μελετών και την εξεύρεση και χρησιμοποίηση οικονομικών πόρων από όλες τις διαθέσιμες πηγές.

 

  1. Η εμβάθυνση της σχέσης του Πανεπιστημίου με την πόλη, με την αξιοποίηση των δομών του καθώς και του παραγόμενου ερευνητικού έργου θα μπορέσει να βοηθήσει στην αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου.

 

  1. Όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου ο κύριος στόχος μας είναι και ο χρυσός κανόνας της οικονομίας, δηλαδή η μείωση των άσκοπων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητας.

 

ΠΑΤΑΜΕ  ΓΕΡΑ  ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΜΑΣ 

ΓΙΑ  ΝΑ  ΚΑΝΟΥΜΕ  ΤΑ  ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ.

 

Φίλες και φίλοι

Σας κατέθεσα την αλήθεια μου. Τη βάση για τη δημιουργία μιας στέρεης και ισχυρής σχέσης εμπιστοσύνης. Αυτής που ζητούμε. Για να δώσουμε όραμα στα παιδιά μας, για να δώσουμε λύσεις στα μικρά και τα μεγάλα, για να ανοίξουμε το δρόμο στη Νέα Εποχή. Την εποχή που δικαιούνται τα Γιάννενα. ΤΑ ΓΙΑΝΕΝΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.

Σας θέλουμε δίπλα μας.

Σας θέλουμε και μετά τις εκλογές.

Να δημιουργήσουμε μαζί όσα ονειρευόμαστε.

Να αγαπήσουμε ξανά τον τόπο μας.

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ¨

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments