Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτική / Ομιλία του Β.Τσίρκα (ΣΥΡΙΖΑ): Δίκαιη ανάπτυξη – Κοινωνική αλληλεγγύη – Ισχυρή δημοκρατία.

Ομιλία του Β.Τσίρκα (ΣΥΡΙΖΑ): Δίκαιη ανάπτυξη – Κοινωνική αλληλεγγύη – Ισχυρή δημοκρατία.

Ομιλία ΤσίρκαςΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Κύρια σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Άρτας Βασίλη Τσίρκα, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας στο Επιμελητήριο στις 2-07-2016, με κεντρικό ομιλητή τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

 

* Βρισκόμαστε στον ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ακριβώς ένα χρόνο μετά την κορύφωση της περυσινής διαπραγμάτευσης που κατέληξε στη συμφωνία του Ιούλη.  Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η χώρα βγαίνει από μακρά περίοδο εκκρεμότητας και προχωρά δυναμικά στη διόρθωση των απωλειών που άφησε η βαθιά ύφεση των προηγούμενων έξι ετών.  Μέσα σε ένα πιο ασφαλές πλαίσιο θέτουμε σήμερα τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη και με απόλυτη προτεραιότητα στη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας.

* Πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Βασικός σκοπός αυτής της Κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας, η καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων.

Κι αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί με τη μείωση των μισθών και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ήδη πολλαπλασιάζουμε τα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης που τα περισσότερα επεκτείνονται σε 8 μήνες. Πρόκειται για μια άμεση απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας που πέρυσι κάλυψε 97.000 περίπου άτομα, ενώ φέτος προβλέπεται να καλύψει 176.000, δηλαδή στο σύνολο 275.000 στη διετία.

Το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να συνδυάσουμε μέτρα άμεσης ανακούφισης του προβλήματος με μέτρα μεσοπρόθεσμου ορίζοντα. Και αυτό κάνουμε

α) με την ανάκαμψη της οικονομίας και της βελτίωσης των όρων της χρηματοδότησής της. Και παρατηρείται ήδη μια τέτοια αύξηση της απασχόλησης, με 200.000 νέες θέσεις εργασίας ήδη κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2016, σύμφωνα με την «ΕΡΓΑΝΗ»,

β) με το σχεδιασμό ολόκληρου του ΕΣΠΑ με τρόπο ώστε το κριτήριο της απασχόλησης να υπηρετείται από όλες τις επιλέξιμες δράσεις,

γ) με τη θέσπιση μέτρων με στόχο τη συγκράτηση ή και την παλιννόστηση των επιστημόνων.

* Δεύτερη προτεραιότητα για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη είναι η στήριξη, ο επανασχεδιασμός και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

*Τρίτη προτεραιότητα για εμάς είναι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος.

Στην κατεύθυνση αυτή προχωράμε άμεσα στην κατάργηση του μπόνους και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και με την προοπτική στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να συμφωνηθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

* Τολμάμε και φέρουμε ένα αίτημα δεκαετιών του δημοκρατικού κόσμου σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να αποτελέσει νόμο του κράτους: τη θέσπιση επιτέλους της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Τολμάμε να φέρουμε ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί σε ένα παράλληλο διάλογο με τη συνταγματική αναθεώρηση.

* Ολοκληρώσαμε με σκληρή και επίμονη προσπάθεια την πρώτη και σημαντικότερη αξιολόγηση της συμφωνίας του Ιούλη, θέτοντας τις βάσεις για απεμπλοκή από τα Μνημόνια και έξοδο από την επιτροπεία. Και καταφέραμε να κλείσουμε αυτή την αξιολόγηση χωρίς περικοπές σε μισθούς και σε κύριες συντάξεις, όπως υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβρη του 2015, όταν του ζητήσαμε να μας εμπιστευτεί. Καταφέραμε το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς εξαντλητικά και άπιαστα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια.

* Αναγνωρίστηκε η προσπάθειά μας παγκοσμίως και πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πράγμα που φαινόταν αδιανόητο ενάμιση χρόνο πριν. Η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους βρίσκει πλέον όλο και περισσότερους υποστηρικτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Είναι μια ακόμη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης.

* Αναλάβαμε να λύσουμε το ασφαλιστικό, έπειτα από έναν εξαντλητικό διάλογο με όλους τους φορείς και τις κοινωνικές ομάδες. Το νέο ασφαλιστικό αποτελεί τομή, καθώς διορθώνει στρεβλώσεις χρόνων που δημιουργούσαν κοινωνικές ανισότητες. Για πρώτη φορά οικονομικά ασθενέστερες ομάδες θα παίρνουν αξιοπρεπή σύνταξη με την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης συν το ανταποδοτικό μέρος που προστίθεται σε αυτή.

* Έχει γίνει κατανοητό πλέον ότι η ασυδοσία και η προστασία που είχαν συγκεκριμένοι κύκλοι της διαπλοκής και της διαφθοράς του παλαιού κατεστημένου, συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν εις βάρος άλλων με το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο να τους στηρίζει, τελειώνει οριστικά. Η εποχή της συγκάλυψης έχει περάσει οριστικά στο παρελθόν. Ήρθε ο καιρός να πληρώσουν όσοι τόσα χρόνια κουνούσαν το δάκτυλο στον ελληνικό λαό, ενώ οι ίδιοι δεν πλήρωσαν ποτέ τους φόρους που τους αναλογούσαν.

* Για πρώτη φορά αξιοποιούνται οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς και διάφορες άλλες οι οποίες κρύβονταν επί σειρά ετών σε συρτάρια Υπουργών των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Ήδη έχουν αρχίσει να περνάνε από το ταμείο όσοι έβγαλαν με παράνομο τρόπο χρήματα στο εξωτερικό.

* Για πρώτη φορά ελέγχονται τα λεγόμενα «θαλασσοδάνεια» που αφορούν τα ΜΜΕ και τα Κόμματα. Δάνεια τα οποία δόθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις για την αποπληρωμή τους, την ώρα που αιτήσεις επιχειρηματικών δανείων πολύ μικρότερων ποσών, κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων.

* Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.

* Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές. Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση.

* Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη. Έχουν μπει, όμως, οι βάσεις και σε οικονομικό επίπεδο για την άρση της επιτροπείας στην οποία ενέπλεξαν τη χώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και την έξοδο από τα μνημόνια το 2018.

* Πολλά από αυτά που θα ακούσετε σήμερα εδώ αποσιωπώνται από το μιντιακό κατεστημένο. Ο ελληνικός λαός, όμως, γνωρίζει πλέον. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε, για μια δίκαιη ανάπτυξη, για κοινωνική αλληλεγγύη, για μια ισχυρή δημοκρατία.

 

Δείτε Επίσης

Ν.Ηλίας-Αποφασιστικά και συγκρουσιακά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  Από-Γιώργος Γκόντζος([email protected])—-  Τις  θέσεις  του  κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ  αλλά  και σχόλια  για  πολιτικά , κοινωνικά  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments