Πέμπτη , 14 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Ομπάμα: «Απειλή για την εθνική ασφάλεια η Βενεζουέλα»

Ομπάμα: «Απειλή για την εθνική ασφάλεια η Βενεζουέλα»

Εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλονται κυρώσεις σε επτά πρόσωπα

madouro venezouela

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα τη Βενεζουέλα «απειλή για την εθνική ασφάλεια», με εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε, με το οποίο επέβαλε επίσης κυρώσεις σε επτά πρόσωπα και εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση που έχουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Καράκας.

«Οι πρώην και νυν αξιωματούχοι της Βενεζουέλας που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βενεζουελάνων πολιτών και εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς δεν θα γίνονται δεκτοί (στις ΗΠΑ) και πλέον έχουμε τα εργαλεία για να παγώσουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους εμποδίσουμε να χρησιμοποιούν τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά συστήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Ανησυχούμε πολύ για τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να κλιμακώσει τον εκφοβισμό των πολιτικών αντιπάλων της. Τα προβλήματα της Βενεζουέλας δεν μπορούν να επιλυθούν με την ποινικοποίηση της διαφωνίας», πρόσθεσε καλώντας το Καράκας να απελευθερώσει «όλους τους πολιτικούς κρατουμένους».

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θέτει σε εφαρμογή και ενισχύει έναν νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη του 2014 και προβλέπει κυρώσεις –όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ– σε βάρος Βενεζουελάνων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Νίκολας Μαδούρο μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαΐου 2014.

Στο στόχαστρο των κυρώσεων μπαίνουν επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας της Βενεζουέλας και ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η ανακήρυξη της Βενεζουέλας σε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και οι νέες κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλει η Ουάσινγκτον σε επτά Βενεζουελάνους αξιωματούχους δεν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα του Καράκας, εκτίμησε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Δεν θα υπάρξει άμεση επίπτωση από τις κυρώσεις αυτές», δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επηρεαστεί κανένας τομέας της οικονομίας και κανένα πρόσωπο που δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο προεδρικό διάταγμα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθήσουμε τις δημοκρατικές αρχές στη Βενεζουέλα χρησιμοποιώντας οικονομικές κυρώσεις», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Το Καράκας σκοπεύει να απαντήσει σύντομα στις ενέργειες της Ουάσινγκτον, είπε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες. «Σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε την απάντηση της Βενεζουέλας σε αυτές τις ανακοινώσεις» είπε στους δημοσιογράφους, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments