Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Ζίτσας: «Ομπρέλα» για τις ευπαθείς ομάδες το Κέντρο Κοινότητας. Δέχθηκε 8.000 επισκέψεις κατά τη διετή λειτουργία του

Δήμος Ζίτσας: «Ομπρέλα» για τις ευπαθείς ομάδες το Κέντρο Κοινότητας. Δέχθηκε 8.000 επισκέψεις κατά τη διετή λειτουργία του

«Η επιλογή μας ως Δήμος, να θέσουμε στις βασικές μας προτεραιότητες τη δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας και να είμαστε  από τους πρώτους στην Ελλάδα που λειτουργεί η συγκεκριμένη Δομή δικαιώνεται συνεχώς» ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σε δήλωσή του με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση των υπαλλήλων των Κέντρων Κοινότητας Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας με τα στελέχη της Περιφερειακής Δ/νσης Ηπείρου του Ο.Π.Ε.Κ.Α. (πρώην Ο.Γ.Α.).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (04/03/2019) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα στη διάρκεια της οποίας οι υπάλληλοι των Κέντρων Κοινότητας ενημερώθηκαν από τον προϊστάμενο και στελέχη της Περιφερειακή Δ/νσης του Ο.Π.Ε.Κ.Α. για τα νέα προνοιακά επιδόματα και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

«Ευχαριστούμε πολύ το Δήμαρχο για την παραχώρηση της αίθουσας, καθώς η ενημέρωση των υπαλλήλων κρίνεται απαραίτητη τη δεδομένη χρονική στιγμή λόγω των νέων αντικειμένων που αναλαμβάνουμε», τόνισε από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Δ/νσης Ηπείρου του Ο.Π.Ε.Κ.Α Γρηγόρης Γιαννάκης επισημαίνοντας πως «τέτοιες συναντήσεις έχουν θετικό αντίκτυπο στους δημότες που απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας για να εξυπηρετηθούν.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Ζίτσας αφού ευχαρίστησε τον κ. Γιαννάκη που επέλεξε το Δήμο Ζίτσας για τη διεξαγωγή της ενημερωτικής συνάντησης παρέθεσε ορισμένα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργιά του Κέντρου Κοινότητας και καταδεικνύουν τη  σπουδαιότητα του ρόλου των συγκεκριμένων δομών στη διαχείριση των προνομιακών παροχών και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Ειδικότερα, στο Βιβλίο Μητρώου ωφελουμένων του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ζίτσας έχουν εγγραφεί συνολικά 1.071 ωφελούμενοι. Ενώ, τη διετία 2017 -2018 έχουν πραγματοποιηθεί 8.206 επισκέψεις. Σημαντική είναι ωστόσο και η στήριξη των ανέργων καθώς από τους δημότες που έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Κοινότητας και έχουν εγγραφεί στο άτυπο μητρώο ανέργων που διατηρεί ο Δήμος 70 ωφελούμενοι έχουν βρει κάποια μορφή απασχόλησης και εργασίας.

«Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν τους δείκτες που δείχνουν πόσο αναγκαία ήταν η συγκεκριμένη δομή, καθώς στέκεται ως «ομπρέλα» στους συνδημότες μας που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά θέση. Το  έργο που επιτελείται από τα στελέχη τα  οποία  ευχαριστώ πολύ για την προσπάθεια που καταβάλουν, είναι σημαντικό», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ζίτσας ξεκαθαρίζοντας πως, «όσο θα διαρκεί η κρίση εμείς θα είμαστε δίπλα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με οποιαδήποτε δομή και  υπηρεσία μπορεί να τους στηρίξει υλικά και ηθικά».

 

Η ΔΙΧΡΟΝΗ ΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ 

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ζίτσας ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Μαρτίου 2017 και είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με τις Κοινωνικές υπηρεσίες. Δίνει πληροφορίες για επιδόματα και φορείς που παρέχουν κοινωνική φροντίδα καθώς και για προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

 

Στο Βιβλίο Μητρώου ωφελουμένων του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ζίτσας έχουν εγγραφεί συνολικά 1.071 ωφελούμενοι.

 20172018ΣΥΝΟΛΟ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ3.3344.8728.206
ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ85154239
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ92112204
ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ141428

 

Η εξυπηρέτηση των ωφελούμενων επικεντρώθηκε στους εξής τομείς:

  • Ενημέρωση για παροχές, επιδόματα και προγράμματα
  • Ενημέρωση και βοήθεια για την συγκέντρωση και τη συμπλήρωση απαιτούμενων δικαιολογητικών κι εγγράφων
  • Ένταξη και τροποποίηση αιτήσεων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
  • Καταγραφή των ανέργων στο άτυπο Μητρώο ανέργων του Δήμου Ζίτσας με συνεχόμενη ενημέρωση των εγγεγραμμένων για προκηρύξεις θέσεων εργασίας, δικαιολογητικών που απαιτούνται και προθεσμίες υποβολής αιτήσεων. Εβδομήντα περίπου ωφελούμενοι έχουν βρει κάποιο είδος εργασίας κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Μητρώου Ανέργων
  • Συγκέντρωση και κατάθεση δικαιολογητικών δημοτών που δικαιούνται έκπτωση στους λογαριασμούς ύδρευσης
  • Συγκέντρωση κι αξιολόγηση αιτήσεων και δικαιολογητικών υποψηφίων προς ένταξη στο Πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου
  • Συγκέντρωση δικαιολογητικών για την υποβολή αίτησης προκειμένου να γίνει επανασύνδεση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας

Αναπτύσσονται  δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με φορείς όπως το “Κέντρο Στήριξης Παιδιού κι Οικογένειας”, το Οικοτροφείο “Ελένη Γύρα” αλλά και με συλλόγους της περιοχής όπως τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Γυναικών κ.τ.λ.

Σε συνεργασία επίσης με διάφορους φορείς οργανώνονται δωρεάν διανομές παπουτσιών και γραφικής ύλης σε παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη, διανέμονται εισιτήρια για παραστάσεις σε ανέργους και οικονομικά αδύναμους πολίτες κ.α.

Καθώς η δημόσια υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας περιοχής υλοποιούνται δράσεις προληπτικού ελέγχου. Έγιναν πρόσφατα δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας και προγραμματίζεται τις επόμενες μέρες να γίνει δωρεάν προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος (Τεστ Παπανικολάου).

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments